Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

31 Disember 2014

Memori Duka Malaysia 2014... Pergilah.. Bawalah Keceriaanmu Wahai 2015...


Assalamualaikum...

hari ini 31 Disember 2014.... hari terakhir untuk tahun ini....macam dugaan dan cabaran yang telah dihadapi oleh rakyat Malaysia... kalau diimbas balik apa yang jadi, aku boleh menangis teresak2... terasa betapa sedihnya... tak boleh nak digambarkan dengan kata2... walaupun kejadian2 yang menimpa Malaysia ni takdelah memberi kesan kepada aku secara khusus, tetapi secara amnya, aku sebagai rakyat Malaysia yang punya perasaan, terasa dengan semua kejadian yang menimpa....

MH 370 yang hilang belum lagi dijumpai, pesawat MH 17 yang ditembak jatuh, banjir dan tanah runtuh di cameron highland, perubahan suhu mendadak yang menyebabkan semua air di empangan dan sungai jadi susut, catuan air, dan sekarang banjir yang melanda sebahagian besar negeri2 di Malaysia... terbaru, pesawat Air Asia QZ8501 yang hilang telah dijumpai terhempas di lautan dan sekali lagi, tanah runtuh di cameron highland... Ya Allah.... sungguh besar dugaan yang Kau berikan... aku tau semua ini ada hikmah disebaliknya... mungkin juga pengajaran untuk hamba2 Mu supaya sentiasa mengingati Mu... T_T

redha lah dengan apa yang terjadi sahabat2 semua... ini hanya ujian dunia... Allah itu Maha Mengetahui... setiap apa yang terjadi pasti ada hikmahnya.... bersyukurlah.... sekurang2nya apa yang terjadi ni buat kita semua bersatu hati... buat kita semua mengingati Allah... aku juga bersyukur sebab masih lagi ada sahabat2 di Malaysia ni yang sangat prihatin membantu mangsa2 banjir... rakyat Malaysia memang dermawan... saling bantu membantu dikala kesusahan.. cuma aku mohon, buatlah dengan ikhlas tanpa mengharap apa2 balasan... haraplah redha Allah... hanya Allah yang mampu membalas perbuatan baik anda...

buat ahli keluarga yang terlibat dengan nahas pesawat, bersabarlah dengan ujian ini.. sedih memang sedih.. lagi2 MH 370 yang kita tak tahu masih ada lagi atau telah lenyap... berdoalah semoga kita masih ada peluang dipertemukan lagi dengan mereka... Aamiinn...

Ya Allah.. kami redha dengan segala ujian yang menimpa kami... Kau tetapkanlah hati dan iman kami agar sentiasa mengingati Mu...



15 Disember 2014

KakCik Bertunang Sudahhhh....


Assalamualaikum...

meh la update sikit pasal adik kite bertunang aritu.. hihihi.... ada benda best, ada benda yang takbest.... yang takbest nya, mak tak sihat... mak memang tak dapat buat apa pun... dia terbaring je.. lagi kesian, tak dilayan sangat sebab masing2 dah sibuk kat dapur, kat depan, kat belakang... ada laa jengah2 sekejap tengok mak... dia batuk2 tu sapukan minyak... suruh dia tidur... kain baju dia semua memang along da settle kan siap2... tinggal dia nak sarung je... aku bila dah settle mekap kan kakcik, teros mandi... dah mandi baru dapatkan mak... tolong dia pakai baju semua... sedih woo tengok mak macam tu... tapi nak buat macam mana.... nak cancel majlis, tak boleh... xpela.. lagipun ramai yang menolong... nenek datang tidur.. makngah datang malam sebelum kenduri... yang lain2 semua datang pagi kenduri.. lepas subuh kitorang start masak...

lauk untuk hari tu, asam pedas ikan parang, acar kampung, ayam goreng berempah, sambal belacan mangga, ulam2... makteh bawak kupang masak lemak dengan sayur keladi & kerabu mangga... along buat agar2, nekcik pon bawak agar2... nenek bagi buah nangka bosar godang... penuh 1 tray... dan buah tembikai.... minuman, air tebu... (mentang2 tokey air tebu... hahaha)

yang bestnya, kami adik beradik saling bekerjasama laa untuk kenduri ni... along dengan pelamin nya... tolong bungkus2 goodies bag... ohye, kali ni buat goodies bag xbanyak... sebab aku nak jugak bawak balik bagi kengkawan, skali tengok dah habis..... cehhh.... dulu masa along sampai terbuang2... huhuhu... bab beli barang ngan cuci siang ikan ayam semua memang aku xbuat... semua along buat.. biarkan... dia tengah rajin... hahahaha...

aku tolong di dapur... mendengar arahan je... ok, nak apa?? mana nak kena blend?? mana nak kena cuci?? yang lain2, ayah, nenek, makngah dengan pakngah settle kan... kat depan pon along dengan tunang dia yang setup kan... kali ni memang relax sikit... maybe dah pernah buat sekali.. so dah tau ape nak kena buat...

kali ni adik aku dengan yakin nya suruh aku mekap dia... haishhhh.... risau betul aku... aku mana reti sangat.... seminggu dua tu laa aku sibuk tengok cara nak mekap kat youtube, kat IG bagai.... nasib baik jadi... nazira pon tolong2 jugak bab mekap... walaupun tak berapa nampak (kata nak natural kan... hehehe) tapi, boleh laaa.... padan muka kakcik, masa testing aku pakai span.. la ni up sikit, semua aku tenyeh2 muka dia pakai berus (bukan berus jamban eaa).... thanks la kat wana dok bagi aku segala mak nenek berus mekap dulu... baru la ni menggunakannya.. terkial2 jugak laaa.... hahaha...

dah laaa.. layan gambar je laaa...

penat oii buat menda alah ni.......

hasil rekaan along... dia bab2 ni memang suka....

keluarga pihak lelaki...

sebelah kiri atuk, kanan ayah kuuu... hehe.. sebelah ayah & pakcik muka taknampak kaki terjulur tu tok sidang...

tu diaaa budak gatal nak kawen... hahaha....

ada gambar bertiga je... yang lain tah pegi ke mana....

tengok muka mak... pucat jeee... suruh senyum pon tak bermaya..... huhuhu....




03 Disember 2014

AJL 29


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,

dah seminggu kot diorang umumkan finalis, baru arini tergerak hati nak update.. hahaha... sebabnya aku baru perasan, lagu berhantu aku tak masuk final!! cis!! Mewangi tak masuk?? ko biar betul juri???? adehhh... lagu lain yang tak masuk macam lagu dari artis favourite aku shahir, lagu arjuna beta.. aku tak kesah lagi.. tapi mewangi......... hmmmm...

kebanyakkan lagu yang masuk, aku tak berapa setuju... ketua juri cakap, persembahan semasa menyanyikan lagu pon diambil kira... haaii.. sebelum ni tak pon... sory to say, aku kalau dia tu jadi ketua juri, aku memang tak berapa sangat....

lagu yang aku rasa tak sepatutnya masuk, percayalah.. walaupun aku suka lagu tu, tapi...... entahlahh... lagu gilalah! pon......... haishhh... rentak laguku..... hmmmm...... lagu2 ni memang lah best... tapi untuk diangkat ke pentas AJL, rasa nya macam............................. (fill in the blank with the correct answer)

minta maaf banyak2 wahai artis2 dan komposer2 lagu yang aku rasa tak patut masuk final... bukan aku nak cakap tak layak, tapi ada lagi lagu2 berkualiti patut masuk.... tahniah laa... rezeki korang....


pendapat aku, ko yang panas kenapa??

27 November 2014


Assalamualaikum...

lately ni aku asyik cerita pasal kerja je kan..... korang pon dah boring gamak nya.. cerita pasal life aku langsung takde.. huhuhu.... ala, life aku biasa2 je.. takde yang menarik pon... takde lagi orang datang meminang... huhuhu... nanti kalau ada, aku bagitau eaaa... (bila la tu gamaknya...)

nak cerita pasal kerja lagi ni... korang kalau dah boring, aku tak paksa baca.. ok, apa perkara yang best, yang aku lalui sepanjang genap 3 minggu aku di tempat baru ni... nak kata best semua nya tak juga... aku masih lagi kena balik lambat.. cuma kali ni, bukan sebab bersungguh2 siapkan kerja, tapi menunggu bos ni... bila nak balik.. bila nak balik.... sepanjang masa menunggu tu, aku layanla pape yang ada.. fb ke.. youtube ke.. apa2 je laaa.. tu beza nya... semalam aku balik pukul 8mlm.. menunggu bos ni.. ingatkan dia siapkan kerja.. rupanya dia layan bola kat dalam... terlepas aku nak tengok malaysia vs thailand... huh!!

pastu, aku dah tak kena kulukilir lagi dah... kumpul maklumbalas, cari surat, cari fail, cari pegawai, cari staf, cari barang... takde daa... dan kebarangkalian badan aku naik lagi 2x ganda nampak nya cerah... huhuhu... tapi xpe, asalkan tak stress...

cumanya, aku perlu lebih hati2, lebih teliti, lebih banyak belajar lagi... yelah, aku dari bhgn IT, belajar skop kerja orang2 IT, lepastu kewangan, belajar benda2 kewangan.. la ni, aku kena tau semua nya... dari A to Z, dari pengurusan, IT, operasi.. semuanya laaa... adoii... takpe, slow2 belajar... kerja ni memang kena banyak belajar... kena ada pengetahuan...

oklaaa.. aku tutup cerita bab kerja... harap2 xdelah benda2 yang menyakitkan hati aku lagi pasni..

cerita pasal family plak.. aku ni susah hati pikirkan mak aku... tahun ni dia asyik sakit je... dah baik sekejap, sakit balik... risau aku... ape lagi cara nak buat ni... dah bawak berubat pon tak jalan... ni bawak pegi hospital, check darah semua.. hari ni pegi amek keputusan... taktau laa apa keputusannya... korang doakan mak aku sihat ea... tak tahan tengok dia mengerang je... kesian.. kadang2 rasa geram pon ada... tapi orang sakit kan, orang tua pulak tu... perangai dah jadi macam budak2 balik... makan taknak.. kalau cakap lebih sikit, sentap... ntah laaa.... mungkin Allah nak duga aku adik beradik, boleh ke tak jaga mak.. Insha Allah... aku memang nak sangat jaga mak.. tapi tu laaa... tuntutan kerja lagi... mak aku ni kalau sakit, dia lain macam sikit... memang aku kena bersabar 20x ganda... takpela.. aku selalu doa, Allah bagi kesihatan yang baik untuk mak...

mak kena operate tukar kanta mata bulan12 ni... sepatutnya 16hb.. tapi hospital cepatkan tarikh ke 8hb.. adik aku pulak nak bertunang 7hb... haiiii.... memang sangat menduga kesabaran jugaklaa... mak pon tengah tak sihat, nak buat kenduri lagi... ntahlaaa.... takpela... harap semuanya berjalan lancar.... aku taknak susah2 hati... nanti dapat penyakit pulak... pening memang pening... tapi takpelaa.. ikutkan je... bantu mana yang boleh.... korang doakan aku juga eaa...


06 November 2014

Aku Dengan Rasminya Bertukar...


Assalamualaikum..

aku sekarang dah selamat bertugas sebagai pa kepada ketua pengarah... dok tingkat paling atas koo... huhuhu... bangunan ofis aku ni 14 tingkat je.. nasib baik...kalau x, gayat mak....

so far, Alhamdulillah... aku harap aku ikhlas dengan semua yang jadi kat aku sepanjang 11 bulan untuk tahun 2014 ni.. banyak sangat cabaran... dugaan... sampai aku melabelkan tahun 2014 ni adalah tahun yang menyeksakan aku... apa2 pun, aku tau, ni semua dah tertulis.... aku redhaaaaa... (sambil nyanyi lagu Tom.. hehehe)

ok, xde apa nak dicoretkan sangat... nak bagitau tu je... hehehehe.... daaaaaaa


29 Oktober 2014

Aku Hanya Seorang PA


Assalamualaikum....

susah kan jadi PA ni... hmm... sekarang merungut banyak kerja pulak... dulu takde kerja pon merungut jugak... adehhh... sebenarnya bukan susah jadi PA.. tapi susah jadi NOORLIANA BINTI MOHD YUSOF... hahaha... banyak nau cekadak...

sejak 7 bulan lepas, hidup aku tak tentu arah... sebelum tu, selama 5 tahun 6 bulan, aku happy je... tenang je.. selesa je... tak diganggu.. buat kerja sendiri... siap aktif kelab dan puspanita... tapi sekarang?? aku dah tak merasa dah benda2 tu semua.... nak cuti pon, kena ada orang ganti.. tapi masalahnya, ada ke orang sudi nak ganti tempat PA ni? ada? ada? PAP kat ofis aku ni pon TERPAKSA sebab bos dah petik nama dia... bila dah diganti, ingatkan aku bolehlah cuti dengan tenang... tapi aku lupa, yang mengganti aku ni PAP je... yang tak disediakan kemudahan emel, internet.. jadi bila ada benda2 urgent macam maklumbalas, yang emel pukul 8.45 pagi, nak pukul 11.00 pagi sebab meetingnya pukul 3.00 petang hari yang sama.. ko rasa tertanggung ke PAP aku ni nak buat??

benda ni jadi masa aku mintak cuti nak teman mak aku pergi hospital... mak aku ada appoinment check mata... aku lega sangat sebab kakcik pon ikot sekali... so, kakcik la banyak teman mak aku kat dalam bilik doktor.. aku?? duduk luar bangunan, bawah pokok sebab dalam bangunan hospital tu xde line... nak kena call, pick up call, mesej pegawai untuk mintak maklumbalas, lepastu call PAP aku ajar dia macam mana nak buat, bukak folder apa, print bagi pada siapa, taip balik, sampai kan nak balas semula emel pon aku kena ajar... nak attach file pon kena ajar.... adehhhh.... aku memang tak tenang langsung... dengan rasa bersalah kat mak lagi.... serupa macam aku tak payah ambik cuti kan?

semenjak aku duduk bahagian sekarang ni (kewangan), dalam masa 7 bulan aku dah jaga 2 bos... sori, dalam masa 7 bulan ni, 3 bulan lebih aku takde bos... 2 bulan lebih aku dengan bos perempuan... dan sebulan lebih dengan bos lelaki... memang hazab gila..... bayangkan 3 bulan lebih aku xde bos.... dalam masa 3 bulan tu jugak, 2 pegawai (timbalan pengarah) keluar bertukar ke kementerian lain.. tinggalkan 2 orang pegawai lelaki gred 41.. yang nak cover semua benda....

lepastu baru la masuk sorang timbalan... sebulan lepastu masuk bos perempuan... bos ni ok.. oklah dari bos sekarang ni.... walaupun kadang2 cara dia macam tak teratur... tapi dia boleh tolak ansur... aku sedih sangat dia mintak tukar.. sebab tak tahan.... bulan ke 4, masuk lagi sorang timbalan... aku teros lega.... walaupun kerja2 tu masih byk, atleast aku ada tempat untuk rujuk dan mintak nasihat... nak mintak kat pegawai lelaki 2 orang tu, biasalah... orang lelaki kan.. segan la sikit... huhuhu..

bila bos perempuan dah bertukar, masuk bos lelaki.. bos aku sekarang... hmm.. yang ni, ntahlah.... dia dah pesan awal2, dengan dia kena tahan telinga... memang! memang suka membebel... huhuhu... mula2 aku ikutkan, lepastu, aku ada lawan sikit2... mana tahan kot.... tapi dengan dia ni aku masih boleh bertahan kot... terpaksa bertahan.. huhuhu...

dua hari lepas, bos sampaikan berita yang aku dah tau, tapi aku buat2 tak tau sebab aku taknak ambik tau... bape banyak tau daaa..... aku tau PA KP nak mintak tukar ke bahagian... dah dia dah sampaikan kat bos dia (KP).. tapi KP nak pa yang ganti adalah pa BUJANG... yang takde komitmen.. yang boleh balik lambat.... kebetulan sangatttttttt aku je pa yang tak kahwin lagi... aku mengeluh je laaa....... kenapa la bila jadi apa2, aku akan terbabit sama?? aku ni masih tak boleh terima cara pertukaran aku ke kewangan, lepastu nak kena tukar lagi.. jaga big bos pulak tu... bila pikir2 renung2 boleh meleleh air mata aku tau... aku dah penat macam ni... ibaratnya aku ni macam kambing hitam...

lagi aku tambah sedih, ada yang cakap kat aku "kenapa mintak tukar?? nampak sangat tak suka kat bos..." aku tak tau menau pon, tiba2 cakap kat aku macam tu... mau aku tak sedih....

pertukaran ke pejabat KP belum tau lagi... aku harap tak jadi laaa.. huhuhu... walaupun aku tak suka duduk kewangan ni, tapi aku takdelah sampai nak mintak tukar.... aku boleh terima lagi keadaan kat sini... kerja banyak, berkejar sana sini... balik lambat.... hadap perangai bos yang macam2.. aku boleh terima... aku baru 7 bulan kat sini... takkan nak tukarkan aku lagi... aku dah cukup hura hara sekarang ni.. walaupun aku taktau keadaaan kat atas tu hura hara ke tak, tapi sebolehnya aku nak elak hidup aku jadi lebih hura hara...

tapi tu laaa.... pa kan... nak tolak sana, nak tarik sini, nak tendang keluar, anytime.. kalau kita yang tak keluar, bos yang akan bertukar.... sama je keadaan nya... bertukar tempat pon nak kena belajar benda baru.... bertukar bos pon nak kena belajar benda baru...

tadi bos aku bercakap lagi... dia saje bergurau...  "dah la mintak tukar jaga dato'" aku malas nak layan... aku cakap taknak je.... tapi bos cakap, "tapi dato' nak" lantak la bos... cakap la apa pon... malas nak layan.... kalau kena tukar, tukar laaa.. lepasni kalau taksuka jugak, tendang je la aku keluar dari jpn ni... campak la mana2 pon... aku dah tak kesah dah...

24 Oktober 2014

Fuhhh... fuhhh..... (tiup habuk)


Assalamulaikum...

umak aii..... lama jugak aku tak update blog ni..... dah penghabis bulan Oktober daa.... ish2... selalunya ada je benda aku nak cerita... tapi la ni... aku takde semangat langsung nak update... perasan aku sejak aku dapat bos baru ni..... hmmm...

aku tak tau laaa... ke aku tak biasa dah dengan bos lelaki.... apa aku buat serba tak kena.... tak selesa.... kadang tu naik baran jugak aku.... bos baru ni memang banyak mencabar kesabaran aku... tapi aku tetap positif dan tak nak melawan... aku biar dan lihat je dulu... bila kena masa dan tempat, mungkin aku akan menjawab jugak...

dia ni memang lain dari bos2 yang pernah aku jaga... lain apa, takdapat la aku cerita kat sini... nanti kata aku mengumpat mengata bos sendiri... ada part2 yang dia ok... ada tu sangat menyakitkan hati aku.... semenjak 2 menjak ni pulak, aku asyik balik lambat... selalu 6.30 tu la paling lambat.. ni kadang2 lepas maghrib pon pernah.. ot hari sabtu, bukan sebab kerja ofis, tapi....... hmm.. malas la nak cerita....

aku cuma minta Allah bagi aku kekuatan... kekuatan nak pergi kerja... mana tak nya, bila dia ada, aku rasa tak tenang... gelisah... takot buat salah... macam2 laa... hari ni dia takde, tu yang aku menyempat bukak blog.. lepastu update file2 sulit.. aman je rasa.... huhuhu....

oklah... daaa..

08 September 2014

Terima Kasih Mak! Terima Kasih KakCik!!


Assalamualaikum....

#throwback


Mak  : Nah, hadiah.. (sambil diperhati kakcik)
Aku  : yeayy... apa ni?? (sambil tenung plastik yang ada kotak kecik kat dalam)
Kakcik  : hadiah laaa.... tanya pulak....
Aku  : eh... (bila ternampak kotak tertulis lenovo) handphone ke??
bukak kotak, terkeluar lah sebijik handphone..
tanpa segan silu, gelak besar dan melompat macam beruk.... hehehe

Mak  : kemain suka lagi dia....
aku pandang kakcik sambil sengih nampak gigi, sambil tayang handphone...
Kakcik  : huh!! takyah nak sengih sangat laaa... (jealous la tuhh... hehehe)

aku baru niat nak beli handphone... tapi Alhamdulillah... Allah permudahkan melalui pemberian mak dan kakcik... terima kasih Allah.. terima kasih mak... terima kasih kakcik... 

ok, tetiba rasa terharu, rasa nak nangis....

okbai...

28 Ogos 2014

Hello 26!!


Assalamualaikum....

seperti setiap tahun... akan ambik peluang untuk wish diri sendiri.... kahkahkah... hari ini genap umur aku 26 tahun... kerja 6 tahun.. eh, macam xde kena mengena.. hahaha...

tahun ni aku rasa birthday aku sangat special.. selalu birthday aku xde orang ingat pon melainkan adik beradik, mak dan kawan2 rapat (siapa kawan2 yang wish tu, aku anggap korang kawan rapat aku.. hehehe).. tapi tahun ni rasa macam dihargai pulak sebab orang yang pertama dan berlarutan sampai pagi subuh tadi, yang wish adalah mak pak sedara serta sepupu... hehehe... sejak2 dah ada WhatsApp group "Md Lazi Generation" ni, rasa sangat dekat dan rapat dengan saudara mara... walaupun takde hadiah, doa2 yang diorang titipkan tu dah buat aku happy...

tak lupa kawan2 yang wish... thanks a lot... tahun ni aku takde beli hadiah untuk diri sendiri.. mungkin akan beli choki2 je kot... hahaha... dan hadiah dari mak, taktau lagi.. mak kata suprise... hahahaha... aku saja ngusik mak... nak hadiah... dari 2 bulan lepas lagi aku cakap... hahaha.. dasar kan... aku pon tak harap sangat.. kang betol2 mak bagi hadiah, takot ada yang bercakap.. (adik beradik aku lerr... diorang kan cakap aku anak kesayangan mak... hahaha... dengki la tuu..)

oklah.. dikesempatan ni, sempena umur aku yang dah meningkat 26 tahun, aku berharap kehidupan aku, keluarga dan kawan2 sentiasa diberkati dan diredhai Allah SWT... semoga aku, keluarga dan kawan2 sentiasa dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki... semoga perancangan aku, keluarga dan kawan2 sentiasa dipermudahkan oleh Allah... semoga aku diberi kesempatan untuk jadi anak dan wanita yang solehah... semoga perancangan perkahwinan along awal tahun depan dan pertunangan kakcik akhir tahun ni dipermudahkan.. semoga perancangan perkahwinan buddy dunia akhirat, Fara 20 September ni dipermudahkan dan berjalan dengan lancar... semoga jodoh aku datang cepat.. eh?? hahahaha... Aamiinnn... dan mohon kalian amin kan doa2 aku ni yaa.... TQ...

18 Ogos 2014


Assalamualaikum...

hari ni, aku gagahkan jugak diri masuk ofis... walaupun masih lagi tintong kesan dari ubat yang aku ambik semalam... hari sabtu, bangun2 je kepala aku dah sakit semacam.. tekak pon pedih.... aku ingat biasa je... gosok baju konon nak masuk ofis di hari sabtu... (ot) dah gosok, sidai baju... lepas sidai baju, sambung baring.. sebab rasa berpusing2 dah kepala...

akak aku ajak balik kampung.... tapi... aku ni kalau memikir bab ofis, hati aku tak tenang... banyak sangat benda yang berlaku lepas raya ni... buatkan aku stress memanjang.... tu yang aku suruh akak aku balik sendiri... sampai ke petang, aku tak bangun2... last2, xpela... pegi ofis hari ahad laa...

nampak macam aku beria2 sangatkan nak pegi ofis.. mana tak nya... hari jumaat, aku dapat berita yang mengejutkan, bos aku dah dapat tukar, dan akan ada bos baru masuk hari isnin nanti (hari ni laa)... tak terkejut ko?? bos aku mc dari lepas raya tau... maksud aku dari 4hb... sampai la dia msj aku hari jumaat lepas, cakap yang hari tu adalah hari terakhir dia... mau aku tak teanjat maimon!

ntahlaa.. aku malas nak ulas pasal bos aku ni.... korang paham2 sendiri laa... lahir tahun 77, dapat naik pangkat gred 52... so, apa yang korang akan pikirkan? adakah dia xde pengalaman? adakah dia xpernah rasa kena marah? adakah dia...... hmm.. apa2 je lah.. mungkin dia dah ditakdirkan 2 bulan je menjadi bos aku.. kan??

ok, berbalik balik pasal aku sakit.... aku rasa, aku sakit sebab tak balik kampung kot.... hahahaha... alasan xmunasabah langsung.... hahaha.. yelah, aku dari sebelum puasa, tiap2 minggu aku balik.... tiba2 plak minggu ni tak balik... mula2 rasa semacam jugak.. semalam datang ofis pon dah ada niat dah nak balik kampung lepas balik ofis... nasib baik tina msj aku... aku pon ajak la dia makan.. kurangkan sikit perasan nak balik tu... hahahaha... kalau x, jadi je aku... berdesup balik umah ambik kain baju drive teros balik kampung.. bukan jauh sangat pon kan...

lepas balik lepak2 dengan tina, aku singgah farmasi beli ubat migrain & ubat batuk... balik2 teros makan ubat... lepastu teros tak sedar... aku rasa aku makan ubat dekat2 pukul 6 petang... aku sedar, pukul 11 lebih malam... perghhh.... betol2 macam telan dadah... kalau orang buat apa2 kat aku memang tak sedar langsung.... baring kat sofa je pon... haishhh.. terok2..... sedar pukul 11 lebih tu, telan ubat lagi... sebab aku takot tak boleh tidur plak.. lepas telan ubat, teros tertido sampai pagi... dahsyat betol ubat tu.... tu yang bangun pagi rasa macam malas je nak pergi ofis... tapi terpaksa la pergi jugak...

11 Ogos 2014

Aidilfitri 2014







Warna Super Spontan


Assalamualaikum...

rancangan favourite aku kembali lagi.... hahahahaha... taksabar nak gelak guling2 depan tv.... ape yang best sangat program ni?? yang bestnya, ada pelawak2 laaa... kali ni, ramai pelawak2 favourite aku... johan, shuib dan bocey.. nampak best kan? kan? kan?

seramai 14 orang pelawak popular tanah air bakal bersaing dalam program realiti popular Warna Super Spontan untuk musim ketiga yang bermula pada 22 Ogos depan, pukul 10 malam di Astro Warna.

dua kumpulan bakal berentap iaitu Mawas Berduri yang diuruskan oleh Rashid Salleh dan disertai oleh Johan, Syuk, Jihan, Rahim, Fad, Didie Alias dan Yus.

manakala kumpulan Biawak Laser akan diuruskan oleh Reza dan dibarisi oleh Shuib, Taukeh, Shahrol, Michael Ang, Achey, Sharifah Sakinah dan Abam.


05 Ogos 2014

Untuk Tontonan Umum



ni je gambar raya yang ada kat aku... hmmmm.... jadi la dari xde... hahahaha.... gambar family, nanti kendian2 aku post ye....

ni gambar adik beradik dan sepupu2 yang beraya kat kampung tahun ni... adik lelaki aku, Pizin dah merempit dengan ayah pergi ziarah kubur... jadi meh aku perkenalkan mana yang ada... tiga2 belah kiri adalah anak makteh... uda, adik dan angah... along takde, dah kawin.. raya umah mertua.. tengah2 yang gedik tu aku laa kan.... hahaha... belakang yang pakai tudung sama macam aku tu adik aku, kakcik, pastu yang kanan tu kakak aku, along... yang baju purple 3 orang tu semua anak makngah... depan sekali tu yang sulung, nazim.. nazira.. dengan nabil... tersepit antara nazira dengan nabil tu adik bongsu aku, dekya...

ikutkan cucu2 Md Lazi semua sekali ada 21 orang... anak2 pak uda (3 orang semua lelaki) belum datang lagi time bergambar ni... paklang tak balik raya (anak lelaki sorang), anak2 arwah pak itam (1 di sabah-perempuan, 2 di kelantan-lelaki) & arwah pak ndak (1 dah meninggal, 1 kat batu pahat, dua2 lelaki) memang tak pernah balik la sejak ayah diorang meninggal.... jadi tinggal la kami je penghibur atok dan nenek... penghibur ke?? bako darah adalah... hahahaha......

tahun ni tema warna family aku dan family makteh tersama la pulaaaakkkkk.... hahahaha.... makteh sekeluarga sampai je depan laman di pagi 1 syawal (cewah2), kami terus menjerit...... "oiiiii..... kenapa warna sama???????" hahahahahahahahaha.......

oklah.. xde masa la pulak nak cerita panjang.. nanti next entry la aku cerita pengalaman raya tahun ni, yang sangat hambar.... huhuhu.......

daaa....


21 Julai 2014

23 Ramadhan....


Assalamualaikum....

tak terasa masa berlalu dengan pantas.. walaupun tetiap hari membilang hari bila nak cuti... bila nak cuti... huhuhu... bila nak berakhir Ramadhan ni, terasa sedih pulak...

ibadah2 sunat aku bulan puasa ni memang hancur laaa.... sedih pulak rasanya... tak memanfaatkan sebaik mungkin... mungkin sebab aku stress... penat... tapi semua orang pon penat kan... aku je buat sebagai alasan... huhuhu.... tu la orang kata, menyesal kemudian tiada guna... ntah aku dapat jumpa lagi ke tak Ramadhan akan datang... wallahu'alam...

mood puasa aku tahun ni kelaut.... sungguh kelaut.... puasa tetap puasa.... tapi tak se'excited dulu2.... ntah kenapa, aku pon tak tahu.... mood raya? lagi laaa... mood aku nak cuti je.... nak cuti sebab malas dah nak mengadap benda2 kat pejabat... aku tau, pejabat ni lah punca rezeki yang Allah bagi.... tak tau laa.. mungkin hati aku takde kat sini.... dari kena ditukarkan, takde bos 3 bulan, sampai la dah ada bos (tapi bos pon tak tahan, nak tukar jugak) aku macam ni jugak... xde rasa perubahan tu... kerja makin bertambah adalah.... kadang2 aku fed up.... (dengan sesetengah orang kat sini) yang berubah, berat badan... setakat dari 21 Mac sampailah 19 Julai lepas, berat aku turun 6 kg... aku rasa pasal puasa pon ye jugak... xdelah nampak sangat perubahan tu... badan aku tetap nampak macam tu... tapi ada jugak la yang tegur.. kata nampak aku susut sikit... oklaaaa kan... huhuhu...

tahun ni aku mohon cuti awal... jumaat ni aku dah start cuti.. pasal aku kena jemput pakcik aku.... mula2 ingat nak halfday... tapi bila memikirkan yang aku kena tukar minyak enjin, aku rasa cuti je laaa... takdelah aku kelam kabut nanti.... berterusan cuti sampai 3 Ogos.... best nya best nya best nyaaaa... tak sabar dah nak cuti.....

oklah, next entry ucapan raya... tapi tahun ni tak sempat nak create kad ucapan raya.... taip je la ucapan nya.... huhuhu..


14 Julai 2014

Terlupa?? Itu Perkara Biasa.....


Assalamualaikum.....

hari ni, permulaan hari tak berapa baik, walaupun pasukan yang aku sokong iaitu Germany menang.. hehehe.. aku takde lah fokus tengok dari mula sampai habis.. tengok2 gitu, sambung siap2.. almaklumlah, gerak dari Melaka...

bermula perjalanan aku.. sampai tol ayer keroh, tiba2 aku teringat aku tak ambik handphone atas katil.... adehhhh... xkan nak tinggalkan... tu je satu handphone yang ada... jadi, terpaksalah aku keluar highway, masuk simpang ampat, patah balik ke ayer keroh.. hadoooiii... rasa nak tepuk dahi 10x tanpa henti je....

bab terlupa handphone ni dah selalu dah... la ni parah la jugak sebab kena patah2 balik... dulu masa nak pi langkawi lagi parah.... patah balik dari tol pedas... ok sape nak tepuk dahi aku 10x tanpa henti silakan.... hahahahaha.....

okla... daaa..... eh lupa, tadi aku taip2 benda bos suruh, 4 muka surat... aku taip ambik dari format sebelumnya.. lepastu taip pulak benda lain teros save.. sepatutnya save as... la ni bukan nak tepuk dahi dah, rasa nak hantuk dahi kat meja....

ape la nasib...........

04 Julai 2014

Oh Bos!


Assalamualaikum...

Dah lama rasanya aku tak update blog... tak sempat nak bukak pon... aku sangatlah sibuk sejak ada bos ni... ohye! hari ni genap 11 hari aku berbos.. huhuhu... berbos la sangat.... dalam masa 11 hari ni, macam2 yang berlaku oiii.. penat dah aku.. sampai naik fedup!

bos aku tu ok je, baik... cakap pon lemah lembut.... tapi, aku perasan yang dia seorang yang sangat sensitif!!! huhuhu... susah tau orang sensitif ni.... haishh... sejak beliau menjadi pengarah kat bahagian aku ni, ini yang terjadi pada beliau....

2 jam setelah memulakan tugas : muka dah moody... aku tanya, kenapa.... dia cerita yang dia kena marah dengan 'tut'.... hmm.. aku pon cakap, relax la puan.... 'tut' tu memang macam tu... jangan ambik hati sangat....

4 hari : balik2 meeting, "saya tension la... macam2 benda nak pikir...." "kenapa 'tut' tu macam tu ea?" aku? senyum je...

9 hari : kemuncaknya bila bos balik2 meeting, NANGIS! aiyooooo.... kenapa pulak ni?? aku tau lah kenapa dia nangis.. of course la kena marah kan... mungkin ni dia dah tak boleh tahan dah... tu yang dia menangis tu... nangis sambil cakap, "saya dah tak tahan la kerja macam ni... saya nak tukar" aku? pulak daaa..... pegawai dah pujuk2 dah, mintak beliau berfikir dulu, bawak berbincang ke.... tapi bos aku dah nekad... petang tu jugak pergi JPA...

10 hari : pagi2 lagi dah print surat permohonan bertukar... suruh aku hantar ke big bos... tapi malang nya, big bos macam malas nak layan... adehh.. kesian bos aku... terpaksa tunggu isnin ni keputusannya sebab big bos takde... dalam masa yang sama, timbalan aku suruh aku pujuk bos... tapi macam mana nak pujuk?? bos sekarang cakap apa pun dia taknak dengar.... nekad betol... balik meeting pagi semalam pon dia dah tension... dengan timbalan2 skali tension... diorang kata hari ni asyik kena marah je.. ada je yang tak kena....

11 hari : datang kerja, muka dah tak berseri daa... huhuhu.... ingatkan hari ni boleh lah beliau kerja dengan tenang sebab semalam dimaklumkan 'tut' takde sampai isnin... tup2 pagi tadi pa 'tut' telefon bagitau si 'tut' ada pulak..... patutlah moncong je bos... huhuhu... ni pagi petang tak lekat bilik... kalau tak pergi pejabat 'tut', bos aku pergi bilik timbalan, buat perbincangan menda alah yang 'tut' mintak...

bila jadi macam ni, aku pon jadi takde mood nak kerja.... hmmm... takpelah.. tunggu lah keputusan big bos isnin ni... kalau jadi bos tukar, alamatnya aku tak berbos lagi laaa... catat sejarah dalam hidup aku.. huhuhu....

20 Jun 2014

Aku Ke Yang Bersalah?


Assalamualaikum...

pagi Jumaat yang kalut... hari ini secara rasminya aku dapat bos (padahal semalam dah masuk, cuma tarikh berkuatkuasanya beliau menjadi bos adalah hari ini.. hehehe..) so far, bos sangat ok.. cuma yelah.. nama pon bos.. jadi dia kena cepat tau apa aktiviti2 dan status2 terkini bahagian... tu yang aku kalut buat tu buat ni, ambik tu ambik ni.. panggil orang tu, panggil orang ni... fuhhhh... penat... breakfast pukul 10.. tu pon tengah breakfast ada je orang kacau...

siapakah yang kacau tu? hmmm... ada laaa.. xboleh bagitau sekarang.. hahaha.. aku agak terganggu sikit tadi bila, aku tengah suap makan, tiba2 ada orang luar call tanya siapa wakil akan hadir ke meeting, then tiba2 'orang tu' masuk2 tanya pasal maklumbalas yang aku takpernah tau dan buat.. makanan tu boleh letak tepi dulu... ni aku tengah bercakap kat telefon, time tu jugak dia nak bercakap.. padahal aku dah tunjuk tangan 'tunggu sekejap' dah... haishhh.. gangguan betol... teros aku jadi blur bila 2 pertanyaan ditanya serentak... tak menyabar betol... hmm...

tapi takpe.. hari ni aku sangat cool.. takde rasa nak marah... walaupun kalut sesangat rasanya pagi ni... dengan hal printer akak depan bilik aku ni lagi... printer dia dah disahkan tak boleh diperbaiki oleh maintainance btm.. so kena tunggu printer lain... so dia kena print teros ke printer bilik aku... kena lah berjalan sikit dalam 10 langkah ambik benda yang dia print tu kat bilik aku... tapi rasanya dia macam tak suka kena share2, kena jalan...(dia sendiri cakap kat aku macam tu) hari ni pulak tetiba dia nak print kat tempat aku tak boleh... dia teros jadi moody.. dah tu dia tak sihat pulak harini...

aku cuba bantu, call semula org btm tengok2 kan printer dia.. org btm cakap memang tak boleh buat.. taktau masalah apa pulak... haishh... aku nak je bagi printer aku ni kat dia dari tengok dia moody... dan aku pon ada rasa bersalah sebab aku ada pinjam toner dia sebab toner aku habis.. stok pon xde... aku boleh je print teros ke mesin fotostat, tapi jauh nak jalan... tu yang aku pinjam toner dia.. kalau aku tau nak jadi macam ni, tobat aku tak pinjam toner dia... walaupun aku tau penyebab printer tu rosak bukan lah sebab aku bukak2 toner dia.. tapi ada masalah lain... tapi aku punya perasaan mengatakan dia marah aku.. huhuhu...

aku pinjam toner dia hari isnin, masa tu dia cuti.. hari selasa tak pinjam pon... dia guna printer ok je.. tiba2 hari rabu, problem... boleh kata aku ke yang menyebabkan printer dia rosak?? huhuhu..... ntahlah.. benda dah jadi pon... anggap je la memang aku yang salah.... hmmm....


18 Jun 2014

Sakit Perut...


Assalamualaikum....

hampir dua minggu aku diam.. hehehe... saja je... kalau ikot meroyan, hari2 nak update... tapi nak buat apa kan?? masalah aku ni tak la besar mana... cuma aku je cepat sangat tension dan stress.... aku belum mampu manage stress aku dengan baik.. kikiki.... takpe, nanti aku pergi kursus stress management ye... hahaha...

tak ada apa nak cerita pun... saja je... sekarang ni rasa tengah ok kot... walaupun hati ni berdebar2 menanti kehadiran bos... dalam debar, aku tak kesah siapa... janji ada bos... timbalan yang baru masuk minggu lepas pon ok.. banyak bertanya... biasalah.. baru lagi.. mestilah kena tanya dan ambil tau.. satu benda yang aku suka tentang timbalan baru ni, dia akan ucap terima kasih setiap kali berurusan dengan dia.. kat surat pon, dia akan minit tk.. aku suka leader macam ni.. menghargai orang lain/bawahan.. bukan nak harap sangat terima kasih tu, tapi dengan cara dia ni aku tau dia jenis menghargai orang.. cewah2.. pandai2 je aku.... hehehe.. dato' kp aku pon kalau minit surat akan letak tk..

minggu ni dua orang pegawai lelaki xde.. outstation.. sorang pergi Sarawak, sorang pergi Terengganu.. tinggal la timbalan sorang... pastu banyak pulak meeting nak kena attend.. dah nampak dah stress kat muka timbalan ni... hehehe... dia cerita malam tadi meeting sampai pukul 10.. adehh... kesian betul... harap dia ok laa...

aku lepas habis 5S je, teros lega yang amat.... hahaha... stress ko buat 5S ni... buat kemain, pecah kepala, tenaga apa semua.. tapi last2, lain yang diauditnya... yang aku buat semua auditor tak tengok... auditor lebih tengok ke arah impak... aku nak tolong jawabkan pon, aku baru 3 bulan kat bahagian ni... so, yang senior2 la jawabkan... dapat pulak auditor kecek kelate.. hok alohh.... semua pakat bisu tak jawab soalan sebab tak paham ape dia cakap... hahaha... xpelah.. benda pon dah lepas... walaupun ada terkantoi sikit, nasib tak mencacatkan keputusan auditor.. tahun ni, ofis aku dapat pensijilan lagi... tahun depan, xtau macam mana.. katanya nak tukar lagi... adehhhhhh... penjenamaan semula 5S.. EKSA? entah apa tah.. tapi yang ni dari pihak mampu... pasal kementerian dah pakai eksa ni, jabatan2 dan agensi2 di bawah kementerian kena sama2 jemaah ikut sekali la kot.... adooooiiii.... kena tukar lagi..... kos.. kos.... hmmmm....

macam biasa.. doa aku semoga hari ni, esok, lusa, tulat, minggu depan, bulan depan, tahun depan dan sampai bila2 adalah lebih baik dari hari semalam.... aamiiinnnn....

nampak tak, tajuk tak sama dengan jalan cerita?? hahahaha..... dah berapa hari perut aku ni meragam.. salah makan agaknya.... konon tak nak makan segala mak nenek ubat diet sebab tak nak selalu ke toilet.. tapi ni dah berapa kali pergi toilet ni.. ada yang aku makan ubat diet ni kang... dah alang2 kan... huhuhu....

06 Jun 2014


Assalamualaikum..

hari ni, sedikit tenang.. walaupun pagi2 tadi aku kelam kabut... benda yang aku tak tau dan tak pernah buat, tiba2 disuruh dan katanya memang benda tu aku kena buat.. oklah, boleh terima.. aku pernah dengar pa2 buat.. pasal sebelum ni aku tak pernah buat, jadi aku taktau laa.. aku pulak kalau taktau, teros pergi tanya orang yang tau...  nasib baik ada akak PO (pembantu operasi) dok bantu aku tadi... dia terang kat aku macam mana nak buat... kalau tak... hmm....

pasal 5s.. auditor akan datang 16 jun ni... aku dan beberapa akak kat bahagian aku ni memang sibuk laa.. beberapa tu, 4 org je.. huhuhu... diorang bantu dari sudut kreativiti.. cantikkan tu.. cantikkan ni... pastu print dan tampal... aku salute diorang sebab bantu aku buat benda2 tu.. kalau aku, tak sempat nak tengok benda2 tu semua.. dengan kerja hakiki lagi.. selalu 5s aku buat belah petang... pagi aku settle kerja hakiki... kadang2, lepas pukul 5 baru dan nak buat 5s... aku pening sebab aku yang kena sediakan input2 nya.. dari dokumentasi sampai la ke sudut... aku taknak la diorang tengok aku macam tak membantu diorang cantik2kan zon sebab aku asyik duduk dalam bilik je, tak keluar2... aku ni sampai berair mata dok pandang pc nak siapkan dokumentasi.. aku harap diorang paham la... hati orang kan, mana kita tau...

dalam dok bimbang, risau pasal 5s, ada jugak lah yang bagi semangat kat aku... kawan2 dari bahagian lama.. ada sorang kawan ni auditor.. dia dok cakap, jangan risau... takde apa2... ex-bos pon, suruh aku banyak sabar... dengan kata2 diorang ni, lega lah sikit hati aku... aku takdelah risau sangat.. aku cuma risau, bila tiba harinya, semua pegawai tak ada.. jadi, aku la yang kena sambut auditor.. sebelum2 ni tak pernah pon buat.. sebab yang buat adalah pegawai.. kami yang bawah2 ni standby kat tempat jagaan masing2..

tu yang datang kerja hari ni, aku tenang sikit... aku dah macam malas nak pikir... apa yang ada je la tunjuk kat auditor nanti... 5s ni dah masuk tahun ke 6... orang dah jemu... bila nak audit je, tukar semua.. tukar sana tukar sini... istilah penjimatan tu tak ada... aku pon takpaham... hmm.. layankan je laaa....


03 Jun 2014

...(-__-)...


Perbualan antara N27 dengan N27..

Aku : En. S...
En. S : emm.... (pandang sekilas)
Aku : Tadi saya ada emel mintak maklumbalas XXX, maklumbalas ni nak kena hantar petang ni...
En. S : XXX?.. (pandang pc, tengah buat kerja)
Aku : aah.. macam hari tu.. nanti En. S jawab ea.. tengokkan sekali part En. F (pegawai 41) punya ea.. En. F takde hari ni...
En. S : emm... (masih pandang pc)

aku pon blah laa... orang taknak layan kan... hati ni sakit jugak... tapi apakan daya.. mungkin dia ok bila aku mintak jawab maklumbalas.. tapi bila aku sebut nama En. F, dia teros buat muka...

aku ni masih boleh bertahan lagi... ok je, setakat aku panggil, memasing emm emm tanpa tengok muka aku pon.. walaupun aku anggap orang macam ni adalah orang yang biadap.. takpe..... aku ok lagi... ramai dah buat kat aku macam tu... selagi aku boleh bersabar, aku akan bersabar... satu je aku mintak, jangan buat aku 'meletup'... tu je..

aku mintak tengok dan jawabkan maklumbalas je.. bukan suruh pergi berlari, hantar surat or apa2 benda berat pon... aku nak kena remind 5 6 orang lagi untuk tengok emel aku dan jawab maklumbalas.. ni pon ada yang tak angkat telepon.. susah sangat ke? aku rasa kerja aku lagi susah... nak call masing2, lepastu nak kumpul maklumbalas... dah siap, kena mintak pegawai semak... dah ok, baru lah emel semula ke urusetia... tempoh ada kurang 5 jam lagi ni...

agaknya aku ni kena pergi mandi air bunga kot.. naikkan seri muka, baru orang nak pandang, baru orang nak respect... muka aku ni hodoh sangat ke? cara aku bercakap ni terok sangat ke? ke aku salah bagi arahan? atau aku terlalu berlembut hati... entahlah... lain laa.. lain sangat bekerja dengan pegawai berbanding bekerja dengan mereka2 yang sama2 level dan bawah kita... lain sangat...

29 Mei 2014

Luar OK, dalam SAKIT..


Assalamualaikum..

hari2 aku sekarang rasa tak segembira dulu.. aku masuk ofis 7.30 pagi... balik pon hampir2 nak pukul 7.00 malam.... hari2 nak pergi ofis, hati aku dupdapdupdap... tak tenang... hari2 nak pergi ofis, aku berdoa, semoga hari ni baik2 je...

2 benda yang mengganggu aku.. pertama, ketiadaan pengarah dan timbalan pengarah... bahagian aku ni pegawai ada 5 orang je... bila pengarah dan 2 orang timbalan takde (masing2 pencen dah bertukar), 2 orang pegawai gred 41 pon jadi kelam kabut... bila diorang kelam kabut, dengan aku2 sekali jadi kelam kabut....

minggu ni sangat menyesakkan kepala otak aku... orang pikir aku belom ada bos, bersenang lenang la aku.... salah ok.. itu tanggapan salah yang tak boleh pakai... bagi aku orang yang cakap macam tu adalah orang yang sangat biadap! aku rela ada bos, dapat arahan secara terus dari bos, tak kira la bos bagi arahan tu nak cepat ke nak apa ke, aku rela... dari aku tertunggu2 arahan, terkontang kanting tak tau ke mana pergi pegawai2 41 ni, yang kalau pergi mana2 meeting tak cakap dengan aku.. aku benci situasi macam ni..

minggu ni, sorang outstation.. sorang lagi kelam kabut dengan macam2 tugas dan arahan dari pihak atasan yang suruh pergi meeting sana.. pergi meeting sini.. serabut dah aku tengok... dua benda je aku tak berapa berkenan, dia kalau pergi meeting, takbagitau aku (kalau emel panggilan meeting tu cc kat aku, aku tau laa..) so, bila orang cari.. aku kata dia ada.. padahal dia tak ada... then, oleh kerana dia terlalu sibuk (cover kerja pengarah dan timbalan) dia tak sempat baca emel... hmmmmm.... sekarang ni apa2 guna emel.. kata nak kurangkan penggunaan kertas kan... kalau emel tu di cc kat aku sekali, boleh la aku remind dia... ni aku pon xtau menau.. bila orang tanya dapat x emel blablabla.. nganga je laaa.. lagi satu, surat2 pon tak sempat minit.. kesian kan... gred 41, bila pengarah dengan timbalan takde, dia yang kena minit surat... aku ni tertunggu2 je surat semalam keluar... bila check kat bilik, tak minit lagi.. macam mana?? hmmm...

pagi ni dia pergi meeting dengan kp & tkp.... tu pon aku tau bila aku tanya pa tkp dia ada kat atas ke tak.. baru lah pa tkp bagitau, yang tiga2 pergi meeting kat luar... haishh... dia kalau text aku pon aku tak kesah.. ni tak bagitau langsung.. ape nak kata? aku takdelah marah... aku paham, dia tengah pening.. nak makan pon taksempat, apetah lagi nak tengok emel, surat.. aku paham.... aku nak tolong pon, aku tak tau nak tolong macamana.. kalau dia cakap, boleh la tolong.. ni dia takcakap apa2.. nak pegi meeting pon xcakap, ini kan lagi benda lain.... aku harap pegawai aku ni oklah.. aku doa jugak, cepat2 lah masuk pegawai... timbalan pon jadilah.. atleast, kurang sikit beban yang gred 41 ni...

benda kedua yang mengganggu aku, 5S.... aku ok je bab2 5S ni.. kat bahagian lama, aku ni auditor dalaman tau... so, aku dah biasa... tapi bila masuk bahagian baru ni, baru beberapa hari, aku kena lantik jadi setiausaha... aku tak kesah.... dulu masa mula2 5S dilancarkan tahun 2009, pertama kali penubuhan zon, aku pernah jadi setiausaha... masa tu lagi laa.. benda baru nak mula kan... lagi pening kepala... yang ni, dah masuk tahun ke 6 kot, bila tugas SU tu diserahkan kat aku, aku terkejut... segala benda tak dikemaskini... ada tu dari tahun 2012.. sape tak marah? sape tak sedih? aku memang upset gilaa... dan aku diberitahu, takde apa2 aktiviti sepanjang 2012 sampailah aku pegang jawatan SU... ada pon tahun 2013, semua nya di reka konon2 nya nampak lah ko update kan.... serius, aku sangat geram, marah, menyampah, pelik, hmmmm...

dan semalam, aku nekad.. lepas berbincang dengan akak depan bilik aku ni.. dia sarankan kat aku buat memo, kata ada gotong royong dan audit.. audit nak buat petang ni... semoga audit berjalan dengan lancar.. huhuhu.... gotong royong semalam, alhamdulillah.... diorang ni ok je... ikut arahan walaupun kadang2 rasa benda yang diorang cakap macam sinis je.. tak kesahlah, janji buat... dah nampak kemas sikit... sekarang ni, aku lah yang nak kena siapkan dokumentasi dengan sudut... benda yang kena selari.. dua2 kena sama... tu yang aku hari2 balik lambat... bila aku terasa nak balik awal, (sebab nak muntah tengok semua ni) akak aku pulak lambat... tension betol... nasib lah.. dah bagi pinjam kereta, kang banyak complain, mula tarik muka.... bersabar je lah..

ok, cerita pasal akak aku... semalam aku menangis lagi... dia tertinggal coklat untuk buat hantaran tunang dia kat sekolah... aku rasa nak hempuk telefon je masa tu.. lepastu suka hati suruh aku pergi sekolah dia ambik coklat tu... time kerja.. aku dah la sibuk, makan pun tak sempat, ada hati suruh aku pergi sekolah dia ambik.... siap suruh aku masuk sekolah, masuk bilik guru, ambik kat meja dia... cakap macam makan kacang kan... aku marah laaa... cakap senang je.. aku yang pening... cakap macam tu, teros dia tak balas mesej aku.... menangis tersedu sedan jugak la aku dalam kereta kat parking ofis semalam... masa tu jam dah 6 lebih.. badan dah penat, otak bercelaru, perut dah lapar.. bila jadi macam ni, apa je aku boleh buat.. menangis je laaa... lepastu terpaksa susahkan kawan dia (cikgu jugak), aku tak berani nak masuk sekolah tu, jadi aku mintak kawan dia ambik bawak balik, aku pergi ambik kat rumah dia... nasib baik lah kawan dia ok.. tu pon, dia ada jugak merungut kata akak aku kelam kabut, memang lupa langsung pasal coklat dia tu... hadiah2 dia dapat hari guru tak lupa pulak........ heyyy.. sakit pulak hati kite....




20 Mei 2014

Ia Wujud


Assalamualaikum...

Hari selasa... uii... cepatlah masa... aku tak sabar nak balik kampung jumaat ni.... huhuhu.... meroyan.. meroyan lagi.. tu je la keja ko liana.... huhuhu....

ok, tengok ni...


info diambil dari mStar...

kenapa aku tiba2 post pasal filem ni?? pasal aku dah lama tak tengok wayang oiii.... huhuhu... aku sikit demi sikit membuang tabiat tengok wayang 2 3x sebulan... huhu... sekarang ni, sebulan sekali pon susah... adehh...

aku tak tengok lagi filem ni.. tapi berangan2 nak pergi tengok..... ada sapa2 yang berani nak teman?? hahaha... aku ni bukan lah berani sangat... tapi sebab aku jenis mengelat... bila hantu keluar je aku tutup mata.. mana nak rasa seram nye dek oii... hahaha... balik umah, teros lupa... kahkahkah..

dan kenapa aku beria2 post pasal filem ni... pasal..... aku kenal pengarah filem ni.. hehehe.. Dharma Aizat adalah senior sekolah aku (SMKTSW) dia sama batch dengan Pierre Andre.. kira kawan baik la diorang ni.... tak sangka, ramai ex2 SMKTSW menceburkan diri dalam bidang seni.. hehehe... termasuklah yang sama batch dengan aku yang sekarang tengah berlakon drama Jodoh 2 (Dr.Yunus).. tapi aku taklayan pon drama ni.. hehehe..

dan 1 lagi.. perasan tak salah seorang dari pelakon tu, Zakaria Zahid.. dia ni adalah partner Shuib dalam Fear Factor Malaysia 2... Redha dah berlakon.. Zakaria pon... lepasni ramai lah keluar pelakon2 baru dari reality show... hehehe...

15 Mei 2014

Dah Lama Tak Berkarya (konon)


Assalamualaikum...

Dah lama aku tak berkarya... sejak2 tukar bahagian ni... hahaha.. dulu dok btm kerja tak banyak kan... sempatlah ko nak melukis bagai... lepastu banyak buat kad jemputan dan buku program untuk puspanita... la ni...... hmmm...

jadi, bagi melampiaskan kerinduan aku, aku pon bersetuju lah untuk membantu ayah, create 1 kad jemputan untuk dia menjemput jiran2 datang rumah masa kenduri tunang akak aku nanti.. takde lah buat besar2 pon... jemput jiran sederet je... buat kad tu pasal jiran2 ni ramai yang bekerja... jadi ayah aku takut tak sempat nak datang dari rumah ke rumah, ayah aku nak selit kan la kad dalam kotak surat memasing... tapi dalam masa yang sama, bila terserempak atau terjumpa, ayah aku tetap akan tegur dan jemput diorang.. apa orang kampung kata, jemput pakai mulut... hahaha... gitu laaa...


nampak je berwarna.. tapi nanti aku print hitam putih je... hahahaha.... kata nak bajet kan... pakai la kertas berwarna kalau nak nampak cantik... kenapa buat macam sampul surat? pasal, aku nak buat macam poskad, dan takpayah nak masuk2 dalam sampul surat dah.... ok x? hehehe...


12 Mei 2014

Selamat Hari Ibu, Selamat Hari Jadi Ayah...


Assalamualaikum...

terlambat untuk mengucapkan Hari Ibu?? tidak sama sekali.. sebab hari2 adalah hari ibu... hari2 adalah hari bapa...

kalau nak tau, aku panggil orang yang melahirkan aku, MAK... orang yang paling aku sayang.. walaupun aku selalu je bergaduh dengan mak... hahaha.. kalau nak tau, kalau bergaduh je, aku lah yang akan mengalah dulu... bosan beb gaduh lama2... aku ni kepochi sikit dengan mak.. jadi bila tak dapat bercakap dan bercerita dengan mak, tak lengkap hidup aku... hehehe...

nak tau apa yang selalu aku gaduhkan dengan mak.. aku ni macam derhaka sikitlah.. hahaha.. sebab suka bantah dan lawan balik apa mak aku cakap... bila satu2 hal tu bertentangan dengan pendapat aku.. tapi selalu, aku lah yang kalah... hahaha.. bila kalah, nangis..... tu je la modal aku...

tapi, orang yang aku selalu gaduh ni la yang paling aku sayang sangat2... walaupun dulu masa aku kecik2, mak garang gila... tanya lah apa je aku tak pernah kena... semua pernah rasa... tu bermakna, aku adalah anak yang nakal... hehehe... bila dah besar ni, barulah terpikir, nakal jugak aku ni... haishhh...

aku ada terapkan benda baik2 kat adik2 aku... dulu masa kecik2 (start mula sekolah), kami adik beradik (along - pizin) tak mesra sangat dengan mak... kalau salam, salam je laa.. tak pernah mintak maaf bila hari raya, salam je.. hehehe.. ko tengok perangai buruk kami... hahaha.. tapi bila aku dah mula duduk jauh dengan mak, aku start salam, peluk dan cium mak... mula2 memang kekok.. mak pon kekok.. tapi dah lama2... jadi satu kebiasaan... hehehe... bila aku dah mula buat camtu, adik beradik lain mestilah kena ikut kan.. sama jugak macam aku, diorang pon kekok.. tapi lama2? hehehe.. dengan ayah je belom berani buat.. bila laaa.... hmmmmm....

oklah, sempena hari ibu ni, aku nak ucapkan Selamat Hari Ibu pada MAK yang tersayang, HAMIDAH MD LAZI, yang dah pun berumur 50 tahun... hehehe... semoga mak sentiasa sihat, ceria dan sentiasa berada dalam lindungan Allah SWT...

dan..... Selamat Hari Jadi buat Ayah, MOHD YUSOF OTHMAN... tahun ni taksempat nak beli hadiah kat ayah.. nanti bila masa, orang g cari hadiah... hehehe... Alhamdulillah.. ayah dah umur 57 tahun... semoga ayah juga sihat2 selalu... dan semoga ayah juga sentiasa dimurahkan rezeki... walaupun sekarang ni bisnes ayah biasa2 je, takpe... sekurang2nya boleh jadikan 1 pengalaman... anak2 ayah akan selalu menyokong ayah...

apa yang ayah buat sekarang? ayah meniaga air tebu dan air kelapa setiap pagi sabtu kat pasar tani.. dekat je dengan rumah.. jalan kaki je... hehehe... mak pon buat kuih sekali.. selalunya mak akan buat kuih pau, karipap, talam ubi dan paling diminati, bingka ubi... Alhamdulillah, setakat ni, kuih mak laku... hehehe..

ayah juga bercucuk tanam.. setakat ni, tanaman2 ayah yang dah dijual, pisang, ubi dan tebu.. tapi tebu dah xdapat jual kat orang sebab ayah kan meniaga air tebu... hehehe...

ayah juga ada bela itik... setakat ni, hasil itik takdelah menguntungkan sangat.. atas faktor tempat... itik kat merlimau, kami pulak tinggal kat durian tunggal.. kos minyak lagi... tapi Alhamdulillah... telur2 itik ayah dapat sambutan... tak kira la telur mentah atau telur masin... bulan ni je, dah ramai dah yang tempah nak telur masin... korang nak? hehehe..

oklah... daaa....


#sayasayangmak&ayah



09 Mei 2014

Sama-sama lah kita berdoa...


Assalamualaikum...

salam Jumaat.... yippiiii.... asal jumaat je aku happy... hahaha... pagi tadi, bangun2 je tengok kat tingkap sambil berfikir, hari ni hari jumaat kan... dan2 tu teros tersenyum dan dengan semangatnya bangun, ambil tuala dan mandi.. hehehe... perangai apekah ini? kurang siuman barangkali.... kikiki...

oklah, tadi aku ada terbaca pasal pelakon Enot.. yang sedang menghidap kanser usus tahap 2... seriously aku sangat terkejut dan sedih.. sebak je rasa... selama ni aku ikot juga perkembangan Enot.. tapi taklah kata peminat fanatik.. dari dia berlakon jadi Enot.. dia masuk Sehati Berdansa... kemudian masalah rumahtangga... penceraian... bisnes cookies... dari tak bertudung sampai dah bertudung... tup2 dengar dia sakit pulak... alahai... satu2 dugaan yang datang...

aku harap Enot tabah dengan ujian ni... aku tau Enot kuat semangat... dia pon kata hanya ada satu je penawar, iaitu semangat.. bila patah semangat, rosak semuanya... bagus.. semangat yang macam ni lah yang kita nak...

aku juga hormat dengan pendirian Enot taknak buat chemo.. takpelah... dia ada alasan tersendiri.... cumanya, harap Enot jaga kesihatan baik2... sabar dan tabah ye... orang yang ikhlas dengan apa yang jadi dengan dirinya, akan lebih disayangi Allah.. sama-sama lah kita doakan agar Enot sembuh dan sihat seperti biasa...

beria2 je aku kan... macam lah aku ni kengkawan dengan Enot.. hehehe... takdelah.. Enot tu saudara aku.. saudara seIslam... hehehe.. aku rasa sedih mungkin disebabkan aku ni peminat pelawak2.. orang yang sentiasa buat kita ketawa, rupa2 nya menanggung penderitaan.. sedih kan? perasaaan yang sama aku rasa bila Pak Aziz Satar pergi.. sebak... Din Beramboi, aku sampai mengalir air mata.. haishh.. sensitif betol aku ni... hehehe..


07 Mei 2014

hari ini aku ..................


non stop buat kerja dari 8.30 pagi.. 12.45 pergi pejabat pos ambil barang ex-bos... balik ofis sambung lagi sampai la jam sekarang ni.... aku dah macam robot hari ni...


so sekarang.. aku sangat lapar.. huhuhu.. T_T


bila aku lapar, aku dah xboleh fokus.. bila dah xboleh fokus....... mula lah aku nak hangen....


sampai bilakah?

merungut! merungut!! merungut je kerja ko!! bersyukur sikit, dah ada kerja bising, takde kerja bising...

ok, baiklah...


pssttt : hari ni aku gila + lapar

05 Mei 2014

Monday Bluesssss......


Assalamualaikum..

hari ni memang xde mood langsung nak pergi kerja.. (bukan tetiap hari ke xde mood.. kikiki) xde mood pasal xdapat balik kampung masa weekend... konon dah plan nak balik malam sabtu, lepas balik dari kenduri member sekolah.. tapi lain yang dirancang, lain yang jadi.. hmm.... sabar je laaa.....

aku sekarang ni dah malas nak gadoh2, (lepas kena sound setepek dengan mak.. aku jugak yang kena.. haishh..) aku diamkan je.. ye kan je.. layankan je.. biarkan je.. nak buli aku ke, nak guli2 kan aku ke.. gula2 kan aku ke.. lantak.. buatlah apa yang disukai.. janji lepasni, apa2 jangan salahkan aku, jangan cakap aku itu, jangan cakap aku ini.. that's it..

lama2 aku bosan tengok blog aku ni... asyik2 entry meroyan.. asyik2 entry xpuas hati.. asyik2 entry marah.. oh.. lupa.. terpaksalah, nak buat macam mana.. dah takde orang nak melayan aku, jadi aku layan perasaan melalui blog je laa.. korang kalau dah bosan, xpayah baca pon takpe..

nanti aku update pasal kenduri member sekolah aku.. daaa..

30 April 2014

CUTI.... YIPPIIIII....


Assalamualaikum.....

mood aku sangat baik ni... almaklumlah, esok cuti, lusa aku amek cuti... kemain excited lagi aku dapat cuti minggu ni.... walaupun nanti akhir bulan 5 aku cuti lagi.... ahh.. lantak lah... setelah 1 bulan 14 hari ni, aku baru cuti sehari... tu pon pasal pak iwan kahwin bulan 3.... sekarang ni tak boleh dah saja2 nak cuti, nak berehat apa ke... aku harap dapatlah cuti 1 hari sebulan.. tapi tak kot... macam susah je... huhuhu....

kenapa sekarang aku susah nak cuti? sebab selalunya time cuti sekolah, ramai yang dah kahwin, yang ada anak2 akan cuti... cuti kadang2 tu ambik seminggu ko... jadi, mangsa keadaan adalah mereka yang bujang trang tang tang.... dengan bilangan staf yang xramai, adoii.. susah..

dalam kes aku pulak, aku ada 3 orang yang boleh cover aku kalau aku cuti... minggu ni aku bernasib baik sebab salah sorang dari 3 ni tak cuti... sorang cuti, sorang lagi kursus... tu pon aku rasa serba salah nak mintak akak tu cover aku sebab dia tinggal sorang je.. nak buat kerja dia, nak cover aku lagi... next time aku akan pastikan takkan tercuti time xde orang.. huhuhu..

oleh sebab aku belum kahwin, aku kasi la chance kat akak2 ni cuti nanti... nak2 cuti raya, cuti sekolah... xpelah.... berkorban la sikit... hehehe.... nanti time aku, xde sape nak cover, siap!!

oklah, tujuan ambik cuti jumaat ni pasal kawan baik aku dari form1 (actually dari darjah 6 tapi jadi rapat masa form 1) akan berkahwin... huhuhu.... dia adalah kawan baik aku yang pertama akan naik pelamin dulu... tak sangka, dalam geng kita, ko kahwin dulu mast.... tahniah... i'm happy for you... next, maybe qimah... hehehe.. dah rancang nak tunang bulan 6 ni... berkat curi2 makan sireh masa mast tunang... pastu lari cari toilet sebab nak muntah... last2 termuntah kat longkang... hahahahahahahahaaha.... tu laa.. ingat sireh tu sedap? wani pon curi2 makan sireh gak.. dah tunang dah ahad lepas... aku je belum lekat lagi... hahahaha.... eh, jangan percaya tau.. kami main2 je.. khurafat kot kalau percaya... ish ish ish...

oklah.. nak sambung kerja... daaa...


24 April 2014

Excited Macam Aku Pulak Yang Nak Bertunang.. Kikiki...


Assalamualaikum...

hari ni takde entry jiwa kacau meroyan.. hari ni, walaupun aku sangat2 sibuk sampai la ni baru ada masa, dengan xdan nak minum ape.. nasib baik akak aku bekalkan kuih, dapatlah telan 2 biji karipap.. rasa berpasir je tekak aku ni.. yelah.. setitik air pon tak singgah kat tekak lagi ni.. huhuhu... mood aku hari ni, walaupun penat, tapi baik lagi... harap2 berlarutan mood baik sampai ke petang..

ok, pasal akak aku ni.. tarikh bertunang dah ada... 31 Mei 2014.. duit hantaran pon dah ditetapkan walaupun belom lagi bertunang... (untunglah ko long.. hahaha), jadi sekarang kitorang tengah buat persiapan apa yang patut.. excited bukan? yelah, majlis pertama keluarga kami... hehehe..

macam2 yang akak aku plan.. kebanyakkan plan dia, nampak penjimatan nya.. bagus! itulah yang kita mau... hahaha.. yelah, dia pon baru je kerja berapa bulan.. simpanan, aku tak tau ada ke tak... jadi, buat simple2 je... kebanyakkan DIY.. hehehehe... mak aku pon kemain excited lagi.. macam2 nak tukar kat rumah tu... dia kata senang, nanti nak kahwin xpayah beli lagi... baiklah mak...

oklah, aku nak bersenang2 sekejap pon tak boleh.. ada je.... nampak nya mood baik aku sudah berkurang 10%.... adehh... mood baik, sila buat baik dengan aku hari ni.... huhuhu....


* sekarang ni hari2 balik lambat... T_T bukan sebab kerja, kerja aku kadang2 je.. seminggu 2 hari aku balik lambat siapkan kerja... ni, akak aku laaa.. dia balik 4.30.. tapi sampai ofis aku pukul 6 lebih.. hmmm.... ape nak kata?? diam je laaa... bukan nak merungut, aku penat... nak balik naik bas, dah penat kat ofis, nanti penat nak tunggu bas pulak.. lately ni asyik hujan je kan.. tu yang aku malas tu nak redah2 hujan... hmmm... sabar je lah wahai hati... (eh, terselit jugak perasaan jiwa kacau tu.. hahaha)

22 April 2014

Biadap!


kuang asam betol.. "KAU"????? hello... saya tau lah encik ni pegawai.. takpayah la main KAU KAU pulak.. dah la takde nak ambik tanggungajawab langsung sebagai ketua zon.. lepastu KAU KAU kan aku... ni dah lebih ni.... melampau dah ni... "KAU lah, KAU kan setiausaha" "nanti KAU bagitau lah orang2 stor suruh ready" what the $%^&$%$%^%^

orang macam ni memang biadap!! aku benci KAU!!

18 April 2014

Believe It Or Not?


Percayalah bahawa....


ini adalah sebiji kek....

OMG OMG OMG!!!!!!!!!!!!!!!!!! diri sendiri masih takpercaya bahawa ini adalah kek... kagum gila dengan hasil tangan Kak Ita ni... seorang yang sangat kreatif... seorang yang berbakat... Semoga Allah curahkan lagi bakat dan idea2 kepada Kak Ita....

ok, saya bagi 100 markah!! yeayyy........

teringin nak order kek kat Kak Ita... sape2 yang nak order dan nak tengok lagi hasil masakan Kak Ita yang best2, lazat2 dan menarik, boleh berkunjung ke blog beliau di SINI.... oh, saya bukan siapa2, hanyalah peminat Kak Ita... hehehe...

16 April 2014

Kesalahfahaman


Assalamualaikum....

hari rabu dah... haishhh... nak mintak cepatlah minggu ni berlalu... tapi bila pikir hari sabtu ni aku kena pergi hari keluarga kementerian, jadi ajk.. teros.... hmmmm.....

aku tak kisah sebenarnya kena pergi.. even jadi ajk pon aku tak kisah... tapi...... entahlah.... takde hati kot.... takpe liana, cuba bertahan dan bertahan... aku sekarang ni nak pikir positif je.. sampai wallpaper desktop aku pon penuh dengan kata2 positif... konon nak sedapkan hati sendiri... hehehe...

cerita semalam, pagi... tiba2 aku dilantik menjadi setiausaha zon 5s kat bahagian... petang.... tiba2 aku disuruh pergi meeting 5s induk... (apekah????) dilantik tu, oklah.... dalam masa 31 hari aku kat sini, dah macam2 lantikan yang aku dapat... alasan, pa dulu buat kerja ni, so.. aku kena sambunglah apa yang pa dulu buat... ok, boleh diterima... tapi alasan suruh jadi setiausaha 5s ni agak klise, nak bagi semua rasa pegang jawatan... errr... bila tengok carta organisasi dulu2.. sejak wujudnya 5s ni, aku adalah orang ketiga yang dijadikan setiausaha... aik, kata nak bagi semua orang rasa, dalam banyak2, aku yang kena rasa dulu.. yang lain2 ni yang dah lama kat sini takde pulak suruh rasa.... hmmm.... takpelah... positif! positif!

bab kena pergi meeting... ok....... yang ni....... nak cakap ape ek? mula2 aku tanya, "saya kena pergi meeting??" dalam hati ni cakap, kenapa aku pulak??? memang macam ni ke? eh, musykil betol aku... selalunya bila setiap bahagian dipanggil, penyelaras yang akan pergi.. kalau xde, timbalan.. kalau xde jugak, fasilitator.. kalau takde jugak, ketua zon.... aku ni dah melangkau banyak ni... padahal bila tengok jadual esok (hari ni) sorang je takde iaitu fasi.. penyelaras memang takdelah.. (pengarah belum ada) timbalan minit, ketua zon pergi.. tiba2 ketua zon suruh aku pergi... macam mana tu? aku tak tanya alasan dia suruh aku.. actually tak berani tanya.... huhuhu... so.... redho je lahhh...

actually pagi ni aku takdelah nervous pon nak kena pergi meeting.. entah.. maybe Allah nak bantu aku... hehe... aku call cc tanya apa progress bahagian yang aku boleh bawak kan dalam meeting (kalau kena tanya lah..) pastu tiba2 timbalan call.. dia ada tanya aku semalam, aku ke yang pergi meeting.. padahal dia suruh ketua zon yang pergi.. siap tanya apa reason dia suruh aku pergi.. aku cakap, taktau lah... timbalan call cakap betol ke wakil bahagian kena pergi.. kalau ikot dalam memo, ada senarai nama bahagian.. cuma tak mention pulak suruh pergi ke tak.. last2 call urusetia, katanya tak perlu, hanya standby kat bahagian masing2 sebab nanti ajk induk nak datang buat audit.... ooooooo... gitu gamaknya.... buat I suspen je tau..

nasib la timbalan check balik memo dan call urusetia... kalau x, tak ke malu aku tiba2 aku berada dalam meeting tu padahal tak perlu pon... hahahaha.. saje la tu nak memalukan aku... ohye, baru sekejap ketua zon datang tanya.. "meeting batal ke?" eh ehhh.. tiba2 je kan... aku pon cakaplah, takpayah pergi, just standby je untuk audit... oooo katanya sambil keluar (buat muka tak bersalah kan..) hmmmmm.... rasa nak......... hmm... takpe.. positif liana.. positif!

14 April 2014

Sembang Santai Di Petang Kala..


Assalamualaikum..

macam tak sesuai je tajuk aku.. hehehe... sembang di petang kala tu bermaksud, sembang petang semalam....

petang semalam, lepas teman akak aku pergi Alamanda (pergi kedai emas nak tau saiz cincin) kitorang terus meluru ke rumah makngah... takde niat nak makan pon.. hahaha.. asal pergi rumah makngah je makan... asal makan je pergi rumah makngah... ntah hape2... tapi dah rezeki kami, makngah memang nak goreng cekodok.. so, apa lagi.. makan je laa... kikiki..

sambil makan2 tu, kami sembang2... apa yang jadi masa kenduri pak iwan.. sembang2 pasal orang nak datang merisik akak aku.... ohye, pihak lelaki nak datang merisik hari ahad ni... orang tanya, kenapa tak buat tunang sekali.... kan senang... ntah laa... dah pihak lelaki nak macam tu.. ikutkan je laaa... kalau depa kata nak datang risik terus tunang.. kenalah buat preparation dan ambik masa sikit... kenalah buat hari lain..

mak cakap, terpulang lah pihak lelaki.. nak datang risik tu nak bawak cincin boleh, tak bawak pon takpe... ni sebenarnya sesi perkenalan je... sebab masing2 belum kenal antara satu sama lain lagi. nak berbesan kenalah berkenal kenalan dulu kan... nasib baik lah dekat je bedah senah oii.. dalam melaka jugak..

lepastu keluar bab hantaran... yang ni aku just bagi pendapat je... masing2 pon bagi pendapat jugak.. masing2 tu siapa? biasalah.. makngah dan jiran2 nya.. cikpeah & cikros.. hehehe... bab ni aku tak masuk campur, cuma aku bagi pendapat je.. kalau akak aku nak terima, terima.. kalau taknak, terpulang.. yang penting nasihat aku, SILA MENYIMPAN DARI SEKARANG.. jangan nak harap sponsor je... hehehe.. (awal2 dah mintak sponsor kat aku dengan kakcik.. cehhh)

katanya nak bertunang akhir bulan 5 ni.. tak pasti lagi... biarlah orang2 tua ni berbincang dulu... lepastu tukar topik baju... asal ada nak buat kenduri je, makngah aku sibuk tanya aku apa tema.. hahaha.. ingat aku ni perunding imej ke? aku ni pon selekeh je.... kahkahkah... ntah... aku tak pikir lagi apa tema.. aku sekarang tengah dok memikir mana nak hantar kain buat baju raya ni... ingat nak suruh makngah, memandangkan dia kata dia belom ambik mana2 tempahan lagi.. tapi tu laaa.. kesian la pulak.. tapi kalau hantar sekarang ni ok kot... nanti lah aku cuba dulu tanya dia...

lepastu kan... aku rasa aku ada terlepas cakap lah semalam.. akak aku cakap, bakal akak ipar dia ada duduk kat putrajaya ni.. aku dengan lajunya cakap, "haa.. nanti ko dah kawen, ko duduk la dengan dia.. eh, menghalau pulak...hehehe..." aku memang taksengaja kot cakap camtu.. takdelah kata nak bergurau, tapi tiba2 ayat tu keluar dari mulut ni.. adehhh....... ko ni mulut.... (sambil cubit2 mulut ni..) mampuih akak aku kecik hati.... huhuhu...

takdelah.. aku tanya, kalau dia dah kawen nanti, dia masih kerja sini lagi ke? dia cakap, yelah.. kerja je la kat sini.. aku saja bergurau, ko pergi lah kerja balik kat kilang aritu (tempat bakal suami dia kerja jugak).. kan gaji sama je... hehehe.. tapi akak aku cakap, bulan 4 ke bulan 5 ni, gaji dia naik sikit.... hmmm... ikot ko la long... nak gak tengok, boleh ke tahan dok asing2 nanti... hehehe... orang lain sedih je kena dok asing2, dia belom rasa lagi.. boleh la cakap camtu....

pakngah aku pon sama yek je.. depan2 tanya akak aku... "eh long, ko nak tunang ea?" kura2 dalam perahu pulak pakngah ni... mengekek aku gelak... teros blushing akak aku.. tak terkunyah cekodok dalam mulut tu.. hahaha... eh, aku ni kemain lagi kan.. sedap2 gelakkan orang, kang jap lagi aku pulak yang kena.. teros aku diam, buat muka slumber je... kalau kat aku nanti lagi panjang bebelan nya.. (pengalaman mengajar aku.. hahaha) jadi, baik aku diam.. hahaha...

11 April 2014

Aku Masih Mencuba.


semakin hari, semakin kurang perasaan nak keluar mencari rezeki...
setiap hari, berharap masa itu cepat berlalu...
setiap kali ditanya soalan, "macam mana? ok tak?" setiap kali itu lah hati jadi sebak...
perasaan apakah ini?

mungkin hati aku tiada di tempat ini...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

aku adalah aku..
aku tak boleh ubah diri untuk sedapkan hati orang lain...
macam mana aku di sana, macam tu juga lah aku di sini...
tiada apa yang berubah...
macam mana aku nak sesuaikan diri dalam masa 5 tahun untuk rasa selesa di sana.. macam tu lah juga aku terpaksa buat kat sini untuk buat diri aku jadi selesa...
aku bukan budak baru... yang baru datang semalam...
jadi jangan mengharapkan satu perubahan besar kat aku dalam masa kurang 1 bulan ni...
bagi peluang kat aku... tu je aku minta...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

ok, tamat sesi luah perasaan.. sekarang, senyum.... dan buat kerja macam biasa... positif.. positif.. positif.... 


09 April 2014

Sesekali Tunjuk Kemarahan, Apa Salahnya...


Assalamualaikum....

pagi2 lagi dah meroyan bukak blog nak update kan... huhuhu... aku dalam keadaan marah ni... pasal tu la laju je tangan ni nak menaip...

semalam, masa pergi kerja, aku tertinggal handphone aku dalam kereta.. takpelah... bukan sekali dua aku tertinggal/terlupa bawak handphone pegi keja... dah banyak kali... dah tu, kereta kan akak aku pakai... so, takdapatlah aku nak amek handphone.. tunggu je lah sampai habis kerja... dulu2 boleh lah, kalau tertinggal handphone ke, barang ke.. punch card dulu, pastu gigih balik rumah balik... rumah dekat...

yang buat aku hangen tu.... semalam akak aku nak pergi swimming... suruh aku bawak kunci spare sebab dia nak tinggalkan kereta kat tepi bangunan ofis aku, pastu dia naik kereta member dia teros pergi.. tu aku tak kesah lagi laa.. yang aku kesahkan, mana pulak pergi handphone aku ni?? kan aku letak dalam kereta.. penat aku memunggah mencari.. nak tanya akak aku, nak tanya pakai apa? takpela.. balik je la dulu...

sebelum balik, singgah rumah makngah amek barang... siap2 makan semua, aku pon balik laaa.... sampai rumah, eh... tak balik lagi akak aku ni... tengok rumah, tak macam yang aku tinggalkan pagi tadi... agaknya akak aku balik rumah dulu kot... hmm...

dalam pukul 9 lebih tu dia balik.. masa tu aku terlupa lagi nak tanya pasal handphone... dia dah tidur, baru aku teringat.. (tau pon penat.. balik2 terus tidur je..) aku tanya dia mana handphone? dia cakap dalam beg lagi 1.. aku tanya mana beg tu? dengan slumbernya dia jawab, aku tertinggal kat sekolah....

haaa.... korang rasa?? aku pon naik hangen je laa.. "yang ko pergi keluarkan handphone aku dari kereta tu buat apa? biarkan je la dalam kereta..!! takkan la sampai 2 hari aku tak bawak handphone pegi ofis.. susah lah macam ni..."

memang aku marah gila.. yang dikeluarkan handphone tu buat apa? biarkan je la dalam kereta... dibuatnya hilang handphone aku tu... aku tau lah handphone cabuk je... haishhh.. geram tak tau nak kata apa... sekarang ni sejak kat tempat baru, handphone tu kena selalu ada.. bukan apa, senang aku nak mesej call pegawai2 aku.. masing2 bukan selalu ada kat ofis...

pagi ni, aku memang tak cakap pape.. aku diam je.... bawak kereta pon aku taknak... muka memang tarik muka 14 laa.. saja je aku buat macam tu... dia punya lorat nak pergi swimming tu sampai semua benda dia lupa...

aku pon kira careless jugaklah sebab tertinggal handphone.. tapi barang tertinggal tu barang aku, bukan barang orang lain... kalau hilang pon, salah aku sendiri.. ni dia tinggalkan handphone aku kat sekolah, kalau hilang macam mana? dulu kunci kereta, tinggal kat kantin sekolah.. sekolah jugak... hmmmm....

tadi sebelum keluar kereta, akak aku tanya.. nak pakai handphone dia dulu tak.. aku cakap, "tak payah, bawak balik handphone aku"..  nampak tak gaya orang marah? huhuhu... sesekali tunjukkan apa salahnya..


07 April 2014

Alhamdulillah.. Selesai semuanya...


Assalamualaikum...

Alhamdulillah... selesai sudah majlis sambut menantu keluarga kami.. minta maaf la sebab tak menjemput pun... jemput yang rapat2 je.. aku ni segan nak jemput ramai2.. yelah, bukan majlis sendiri.. hehehe..

kenduri nya semalam, jadi kenapa aku dah berada di ofis hari ni?? huhuhu... penat gila... aku bernasib baik sebab migrain tak datang menjengah.. kalau tak, habis lah aku... akak aku kan cikgu.. jadi mana pulak dia nak bercuti... aku pun terpaksalah berkorban.. akak aku senang je.. ko nak cuti, balik kampung, naik lah bas... ek elehhhhh.. kerek je ayat dia.. huhuhu... mulut cakap, aku malas nak naik bas, fobia.. dalam hati cakap, amboi amboi amboi... sedap je cakap camtu.. kereta aku kot... cis2!!.. tapi cakap dalam hati je laaa... T_T

tema kami campur2 suka hati... hahaha... mula2 kata tiffiny blue, lepastu tukar mint green.. bila hari kejadian, sorang pon tak pakai warna mint green yg sebenar.. hahahaha.. kelakor betol.. tapi kebanyakkan pakai biru dan hijau.. oklah tu.. jadi lah dari takde..

majlis berjalan lancar.. lancar lah kot.. sebab tak hujan... lauk pon cukup... berlebih sikit... cuma nasi je habis... 2 periuk besar habis, masak lain lagi seperiuk + rice cooker kecik... pak sidang yang diupah untuk jadi tukang masak tu aku tengok macam lorat sikit.. menyampah gila dengan dia sebab dia dok arah2 orang buat kerja kemain lagi.. yang aku geram, dia dok arah2 bapak aku.. amboi.... dia tak tau ke orang yang dia arah2 tu bapak aku.. haishhh.. geram2!! adik aku yang tengah pusing2 mesin perah santan pon naik geram sambil jeling2 buat muka sakit hati... yang masak nasi pakai rice cooker kecik tu, dia lah suruh aku.. aku dah le tengah kelam kabut kat depan, konon nak ke belakang nak amek barang, eh eh.. tiba2 dia suruh aku masak nasi.. nasib baik dia cakap elok2.. kalau x, memang aku cakap, sorilah, saya sibuk.. hahaha.. eh lupa.. kali ni tak masak nasi minyak pon.. nasi putih je.. boleh tahan laku jugak nasi putih.. hehehe..

macam biasa, takde kendarat.. adehh... tapi kerja2 kendarat ni budak2 skolah yang buat.. hehe.. sepupu2 lelaki yang diupah.. diupah ok, kalau tak upah, mana datang rajin nya.. paklang kasi rm10, makteh kasi rm5.. aku tak jadi jadi kendarat kali ni.. hehehe.. pandai tak aku ngelat buat benda lain.. sebenarnya kaki aku dah sakit.. tumit rasa nak pecah je.. dah tu kaki ni kehulu ke hilir, tawaf 1 rumah bape kali sehari... aku tolong pakngah kat meja makan pengantin je.. tolonglah angkat2 pinggan kotor sikit.. akak aku yang banyak tolong angkat pinggan.. sebab tu dia bising.. hehehe.. katanya takde pon yang tolong.. nasib baik ada 2 orang makcik taman depan tu tolong angkat2 pinggan.. tukar air dalam kendi semua.. kalau tak, memang aku lah kan yang kena tolong.. kikiki..

yang best kenduri kali ni, dapat bergambar 1 family semua... atok & nenek duduk kat kerusi pengantin, pengantin berdiri kat sebelah macam pengapit, then anak2 cucu2 ni bersepah la berdiri duduk semua.. hahaha.. best2!! seronok.. tak boleh blah, mak aku... dalam sakit2 kaki tu, tiba2 dia datang dok depan aku sebab nak muka dia pon ada dalam gambar yang ada atok nenek tu... hahaha.. kalau ikot gambar sebelum tu, bergambar adik beradik je.. atok nenek takde.. time bergambar dengan anak buah, tiba2 photographer tu pergi tarik nenek dengan atok bergambar sekali... hahaha.. riuh rendah lah apa lagi.. nenek aku dah buat muka dah.. yelah, malu sebab kena jadi pengantin.. hahaha...

adoii.. sampai ke petang aku dok taip entry ni saje.. nak taip, ada je surat masuk.. baru taip 1 perenggan, emel pulak masuk... taip lagi 1 perenggan, timbalan pulak masuk.. cepat2 tutup.. haha.. kantoi plak kang... "eh, awak ada blog?" hahaha.. oklah.. nanti2 kalau rajin, aku buatlah part 2 3 sampai mana part yang terlarat.. hehehe.. nak balik daa.. gambar, nanti aku kumpul dulu.. kalau xde, kat fb je laa...

10 Negara Terbesar Dunia


Jom tengok peta dunia ni... bandingkan kepadatan penduduk dalam negara2 terbesar kat dunia ni... oh.. untuk pengetahuan, Malaysia yang kita cintai ni hanya berkeluasan taksilap taksampai 400 000km persegi.. kalau taksilap laa... kalau salah, betulkan ea... dan penduduk kita sudah mencecah lebih 30juta orang... rasa2 padat ke tak? hehehe... ko tengok Australia.. penduduk dia 20juta je.. tapi tersenarai antara negara terbesar kat dunia ni...



sumber berita tak penting tapi menarik :
Harian Metro

31 Mac 2014

Sila Celik Akal, Celik Minda, Celik Mata, Celik Hati, Celik lah apa2 yang boleh dicelikkan...


Assalamualaikum...

ok, aku takde masa nak pumpangpumpang... just nak korang baca ni...

SILA KLIK UNTUK BACA.. TAK NAK BACA, SUDAH!!

sekian..... terima kasih....


I'M MALAYSIAN... AND I LOVE MY COUNTRY,
MALAYSIA

25 Mac 2014

Mengenang MH370


Assalamualaikum...

pagi yang suram.... berita yang disampaikan PM malam tadi membuatkan aku menangis... walaupun aku bukan siapa2 di antara mereka, tapi aku dapat rasa kan kesedihan, kepenatan mereka menunggu, mencari... tapi akhirnya....... T_T Allah jua Maha Mengetahui segalanya..

aku harap, misi seterusnya iaitu mencari kotak hitam pesawat dapat dipermudahkan.. aku tau itu bukan kerja mudah... malah Air France sebelum ni pon, 2 tahun baru jumpa kotak hitam.... tapi, kita berbalik semula pada Allah... macam yang aku kata tadi, Allah lah yang Mengetahui segalanya... takdir yang telah tertulis... siapa kita untuk menidakkan nya?

dan aku berharap, ada mangsa2 yang dapat ditemui... walaupun hanya menemui jasad saje... aku tau, itu mungkin mustahil... jika hari pertama lagi pesawat dah terhempas, tak dijumpai selama hampir 17 hari... hmmm... tak boleh bayangkan..... sedih...

Ya Allah Ya Tuhanku... KAU ampuni lah dosa2 mereka.. Jika ini takdir buat mereka, jasad mereka tertanam di lautan yang luas.. kami redha... semoga mereka tenang disana.. dan KAU cucuri lah rahmat ke atas roh mereka... KAU tempatkanlah mereka dikalangan orang2 yang beriman... Aamiinn...aamiinn... aamiin Ya Rabbal 'Alamiinn....


KAMI AKAN SENTIASA MENGENANGMU.. MH370..

19 Mac 2014

Tempat Baru


Assalamualaikum...

hari ke 3 di tempat baru... aku masih lagi nak sesuaikan diri... sentiasa alert.. aku punya alert tu dah jadi 3x ganda... hahaha... staf tak ramai, so haruslah sibuk sebab bahagian kewangan kan..

banyak jugak dengar cerita2 kurang enak.. kalau boleh aku nak ignore je.. tapi dalam masa yang sama, kecut gak perut... tapi takpelah.. aku pegang kata2 akak kat bahagian lama aku.. "kita buat baik dengan orang, orang pon akan buat baik dengan kita" *ohh rindu bahagian lama...*

belum pon seminggu.. jadi, isu hangat pertukaran aku ke bahagian kewangan belum reda lagi... setiap kali terserempak dengan staf2 bahagian lama, mesti diorang akan tanya "kenapa mintak tukar?" "kenapa tukar bahagian?" jenuh jugak lah nak menjawab... nasib la yang tanya tu, kira yang rapat dan yang selalu bertegur sapa dengan aku.. ada la tak sampai 50 orang.. kalau semua orang kat bahagian lama aku tu dok tanya, mau kejung bibir haaihh...

dalam masa 3 hari ni.. aku lebih suka jadi pemerhati.. diam je duduk dalam bilik.. sambil kemas2 barang, taip sana sini info bahagian apa yang perlu aku tau... sampaikan orang kat bahagian ni pelik tengok aku tak keluar bilik... akak kat depan bilik aku ni pon tegur... akak kat unit hujung tu pon dah tegur.. kenapa duduk dalam bilik je... tak keluar ke sembang2 dengan kitorang... aiseyy... kena ke? hehehe... akak CC pon selalu tanya aku, ok ke tak? aku jawab.. ok je sambil angkat ibu jari.. hahaha..

aku rasa aku ni better tak diajak menyembang... kang tak larat pulak akak2 ni nak melayan aku kang... aku kat ofis memang jenis diam duduk bilik je... tapi tak bererti aku tak reti bersosial... aku sengaja letak sikit je jurang supaya aku tak lupa yang aku ni PA.. bukan semua benda kita boleh bawak sembang dengan kawan2 ofis... sesetengah perkara expecially berkaitan bos, diri sendiri dengan kawan2 rapat kat ofis tak boleh senang2 cerita kat orang.. betol x? cara ni aku dah buat masa mula2 masuk keja tahun 2008.. jadi aku dah tak boleh dan macam tak reti nak ubah cara aku ni... dan orang2 bahagian lama aku pon faham..

lagi 1, jangan ingat bilik dekat dengan bilik mesyuarat, boleh lah suka suki bila orang ajak makan pas habis meeting... puas la akak2 ni (kat bahagian lama) ajak siap berjemput lagi ke bilik... segan beb... aku akan ambik bila dipaksa dan ada member join ambik sekali.. kalau sorang2, memang tak lah... sanggup tunggu sampai dah takde orang, baru lah ambik.. tu pon ambik senyap2 je... hahaha.. punya lah penyegan aku ni...

so, bila dah masuk bahagian baru, lagi lah aku segan... hari pertama dah ajak aku ambik makanan, ex-bos yang pencen tu datang bawak serabai + kuah durian dengan mee goreng... 2 3 orang datang bilik ajak join sekali... last2 ada sorang staf lelaki datang... haa.. ni yang aku lemah ni...... terpaksalah aku pergi jugak ambik... aku bukanlah sombong pon... tapi segan.... segan gila kot....... huhuhu....



18 Mac 2014

S.A.B.A.R


1. Kunci

2. Surat

dua perkara yang buat aku............. hmmmm.... ok takpe..

sekian, terima kasih.

14 Mac 2014

Allah Je Tahu...


Allah je tahu betapa sedih nya hati aku ni.... sedih sangat2... jangan lah cakap "takpayah poyo sangatlah, ko pindah tingkat 8 je kot!" aku yang rasa, suka hati aku lah nak sedih ke tak!

pertukaran secara tiba2, secara mendadak ni memang buat aku moody sepanjang hari... bermula dari tarikh yang aku tahu aku kena ditukarkan, sampailah ke hari ni... semua benda aku buat, serba tak kena... blur...

orang kata, jangan terlalu selesa berada di mana kita berada sekarang.. betul! mungkin aku dah terlalu selesa... sampaikan aku rasa sedih macam ni...

nak melalak menangis pun tak guna... patuh je laaa... kan SAYA YANG MENURUT PERINTAH... jadi terima dan redha je laa...

kenapa aku sayang nak tinggalkan tempat aku sekarang :

1. ada kawan yang sama2 susah senang dari mula masuk sampailah hari ni... 5 tahun 6 bulan... Huda & Naz...

2. pegawai2 dan staf nya yang best, sporting, dan baik hati...

3. bilik aku sekarang lagi besar... huhuhu... apa2 pon, dua2 pon bukan aku yang punya... kan?

4. sangat berbeza jaga TP dengan Pengarah.. sangat berbeza...

5. bos sekarang ni walaupun beberapa perkara dia sangat cerewet, tapi dia tak pernah marah aku.. dia memang baik...

6. tempat baru, bos pon takde lagi.. so, aku dah la nervous nak ke tempat baru, belajar benda baru.. nak tunggu pulak bos baru yang entah dari mana, perangai macam apa... haishhh.... matilaaanaaakkkk...

7. entah.. memang sayang... sejak dari selasa aritu, tiap kali aku pandang kerusi, meja, printer, pc, telefon... pandang stamp pad pon aku rasa sedih... berair je mata aku ni....

8. apa lagi? hmm.. hanya Allah je tau....

hari ni hari terakhir aku kat bahagian ni.... haishh... sambil taip ni pon, dah sebak2 dah.... jap lagi nak karang emel pulak, makluman pertukaran kat semua orang...

satu je aku mintak, harap2 tempat baru boleh buat aku sayang kat situ sama macam aku sayangkan tempat aku sekarang ni...

11 Mac 2014

Kejutan Yang Mengezutkan...


Assalamualaikum...

hari ni, aku dikejutkan dengan berita.... pertukaran aku ke bahagian lain... hmmm..... aku dah agak perkara macam ni akan terjadi... cuma, aku macam tak bersedia... dan aku tak sangka secepat ni...

pagi tadi, bos jerit panggil aku dari dalam bilik... "Liana, Liana kena tukar ke?" haaaa.. aku pon bingkas bangun dan menjenguk kat tepi pintu bilik bos.. "apa Puan? tukar? siapa yang kena tukar?" aku macam orang bingung je... "Liana laa.. ni nama kat emel ni... Liana mintak tukar ke?" "haa!!!" teros aku berlari bukak emel yang bos aku maksudkan...

terketar2 jugaklah tangan ni nak bukak emel tu.. dalam hati dok mengharap, janganlah ada nama aku.... huhuhu.... tapi..... memang betol.. ada nama aku... dari BTM ke BKW... sebab pa di BKW dah bertukar ke kementerian lain...

aku pon pergi lah mengadap bos aku... "aah lah puan... alaaa...." tu je mampu aku cakap....

sedih ke aku? ntahlah... sebab hanya pertukaran dalaman jabatan.. masih lagi boleh jumpa orang2 BTM yang lebih 200 orang, yang aku masih lagi tak berapa kenal beberapa orang... hehehe.. dan aku tengok, di BKW memang tak ramai.. tak sampai 100 orang pon..

cumanya, bos di BKW baru je pencen... so, no point jugaklah aku ke bahagian tu kalau bos tak ada.. tapi masih lagi ada timbalan.. so lepasni aku bantu2 lah timbalan apa yang patut.. sekarang ni pon, aku masih belum dapat surat pertukaran.. hanya dimaklumkan melalui emel.. pastu dok emel 1 jabatan... so, orang2 bahagian aku sekarang ni kebanyakkan dah tau.. masing2 dok sametime, call, jumpa aku tanya betol ke tak.. pastu tanya kenapa aku mintak tukar... huhuhu... "taklah.. saya ditukarkan..."

kiranya, aku dah redho la ni... huhuhu... nak buat macam mana... arahan orang atasan... nak tak nak kena ikut.. bos pon cakap macam tu..

tadi ada sorang pegawai ni, cakap tahniah kat aku... aku tak tau nak rasa apa.. sedih? kecik hati? terasa? ntahlah... kalau korang, tengah blur, pastu ada rasa sedih2 sikit sebab.. yelah korang dah berkhidmat kat tempat tu lebih 5 tahun, tempat pertama penempatan korang pulak tu.. mestilah rasa sayang kan.. lagipon, perkara ni korang tak mintak.. ditukarkan serta merta tanpa pemberitahuan dulu sebelum keluarnya apa2 emel atau surat.. tiba2 je... apa korang rasa kalau orang cakap tahniah? dia sorang je yang cakap, orang lain semua bersimpati kat aku.. huhuhu...

aku takdelah nak marah kat dia pon.. mungkin dia bergurau... cuma hairan je la.... hehehe.. mungkin dia suka aku ditukarkan... atau dia nak cakap tahniah sebab aku lepasni jadi pa pengarah... whatever laa.. tapi aku memang taksimpan dalam hati.. ni kira dah tulis ni, kira dah lepas la perasaan aku... hahaha...

oklah.. aku hanya nak tunggu surat pertukaran je.. dapat je surat, haruslah angkat kaki kan... pa pengganti pon dah sampai.. (sadis betol)

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."