Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

17 November 2015

Heloo Everybody...

Assalamualaikum....

nak hello je.. kikiki... berhabuk berdebu blog aku ni... saje nak tiup sikit kasi hilang sikit habuk.... hehehe... daaaaa.......

18 September 2015

Kembali Lagi..

Assalamualaikum...

lama betol tak tengok blog.. blog kawan2 pon aku tak jengah.. punya lah malas... huhuhu.. bukan takde masa, cuma takde mood je... hehehe..

dah lama menyepi, tak menaip.. hari ni tak tau kenapa tiba2 rajin pulak... hehehe... mungkin sebab bosan daaa.. biasa la bila bos takde... takde benda nak buat... puas dah layan runningman.. dok gelak sorang2... kang aku layan lebih2, ada yang tak puas hati pulak...

bekerja sekarang ni rasa lain je.. sejak2 aku naik dari cuti yang panjang... (bukan cuti berehat2 pon.. tapi.... hmm... takpelah.. aku sebenarnya malas nak cerita, malas nak taip.. hehehe..) ke perasaan aku je... harap2 hanya perasaan je laaa.. tapi tak nak laa buruk sangka... kalau boleh nak bersangka baik sentiasa... tapi aku pon manusia biasa kan... tak lari dari perasaan yang bukan2...

sekarang ni, banyak masa aku habis kat rumah, rumah melaka, rumah makngah.. kalau takde pape, memang aku akan duduk rumah je... taknak keluar berjalan pon... takde hati dah nak huha2 macam dulu... dah lama tak keluar dengan kengkawan... takde mood ke arah tu... aku pon tak tau kenapa... hmmm...

actually, banyak ujian dan dugaan aku terima tahun ni... sampai ke hari ni, aku tetap bersyukur dengan dugaan dan ujian yang Allah bagi kat aku.. aku terima semuanya... ujian ni membuka mata dan hati aku... harap2, InshaAllah ke arah yang lebih baik...

dua ayat yang aku sentiasa pegang dan akan sentiasa jadi kekuatan aku,

KAYA ITU SIHAT
SABAR ITU BUAHNYA MANIS

doakan aku ye...




04 Ogos 2015

AidilFitri 1436H/2015


Assalamualaikum...

Baru kesempatan nak update gambar2 raya... layan..... tahun ni best sebab bertambah ahli keluarga.. tahun depan, Insha Allah kalau umur panjang, lagi meriah sebab dah ada budak kecik.. seronok la mak ayah layan cucu nanti... hehehe....



 














kami sekeluarga bersama nenek, pakcik dan pak iwan...

dapat jugak kami 5 beradik bergambar dengan Atok..

07 Julai 2015

10 Ramadhan Terakhir....


Assalamualaikum..

Ramadhan dah hampir ke penghujung.... sedih laaa.... aku rasa ibadah aku dalam bulan Ramadhan tahun ni tak sempurna.. hanya buat yang wajib dan sunat2 tu buat bila rasa kuat nak buat... dugaan buat aku... sakit tu datang balik... dan kali ni sangat mencabar kesabaran dan kekuatan mental aku... xpe, aku tau, Allah takkan menguji hambanya lebih dari kemampuan hambanya sendiri... aku sentiasa ingat kata2 tu...

sempena bulan mulia dan Aidil Fitri yang bakal tiba tak lama lagi, aku nak mohon ampun dan maaf kepada semua, tak kira kawan rapat, kawan baik, kawan pejabat, kawan blogger.. anda tahu anda siapa.. mohon maaf zahir dan batin... kosong kosong... tahun ni takde mood nak buat kad raya.. aku letak balik la kad2 yang aku pernah buat sebelum ni (2 je pon)... aci tak? hehehe...






27 Mei 2015

Ikhtiar selagi boleh...


Assalamualaikum..

korang sihat ke? aku Alhamdulillah.... walaupun sekarang ni datang sakit yang lain (migrain), aku tetap ok! hehehe... sakit ooo kena migrain ni.. tak senang duduk, tak senang baring... tambah pulak belakang aku yang belum betul2 sembuh ni.. semua serba tak kena...

aku sakit kepala sejak mak aku masuk hospital.. rasa2 nak sebulan dah... tapi lately ni, dalam masa 3 minggu ni sakit tak hilang.. mula2 tak tau kenapa... pergi klinik 2 kali, doktor bagi ubat tahan sakit je.. last2 pegi hospital (emergency again!!), buat ct scan... pon takde pape.... hmmmmmmm....

balik kampung, buat rawatan alternatif pulak... mula2 pergi akupuntur... tapi yang ni lebih kepada sakit belakang dan kaki... buat sekali rawatan, mana rasa perubahan dia kan... so lepasni nak buat lagi.. tak mahal pon... rm30 je.. kat taboh naning..

kepala masih sakit lagi... tak boleh tahan aku..... rasa nak menangis meraung semua... mak ajak pergi buat spek mata plak.. ok, gi buat... actually dah buat dah sebelum ni.. tapi pakai tak pakai laaa... bila dah sakit, baru nak cari balik spek... sekali tengok, cermin sebelah dah tanggal... cari2 tak jumpa.. tu yang teros pegi buat  lagi tu... ni pon tak mahal.. aku memang ambik bingkai murah2 je... hehehe.. tapi nak tunggu spek siap, hmmm...

pastu, ajak ayah pergi rumah orang yang selalu aku dan mak pergi berubat.. dekat je dengan rumah... aku bukan la nak percaya sangat dengan pakcik2 ni... tapi boleh laaa... sebab bila aku dah jumpa diorang, diorang akan bagi jawapan kenapa dengan aku yang asyik sakit je... dulu diorang bagi tau, belakang aku sakit sebab angin... ok, aku pon pantang la benda2 yang angin2 ni.. Alhamdulillah, sakit belakang dah kurang... pakcik tu pon siap pesan, takpayah nak stress2 sangat...

kali ni, pergi jumpa sebab sakit kepala, dan Alhamdulillah, bukan disebabkan gangguan apa2.. yela, ko dah pegi ct scan pon xde pape.. mana tak risau... pakcik2 tu cakap, urat migrain aku kasar, besar... sebab tu aku sakit kepala... ooooooo... migrain rupanyaaaaa.... doktor pon takcakap aku migrain tau!! yang diorang tanya, "awak mengandung ke??" pale otak betol.. cuba tanya, awak dah kahwin ke, baru la tanya pregnant bagai sume... adehhh... alasan, saya tengok awak pakai inai.. cehhh..

masih sakit lagi, tak hilang2 migrain ni.. yelah.. pakcik2 tu boleh buat apa.. doktor pon tak boleh detect aku migrain, ini kan pulak pakcik2 ni.. pakcik2 tu cuma buatkan air dan pesan banyak rehat.. so, aku amek keputusan, cuba produk shaklee pulak.. maybe sampai esok... so sebelum esok, untuk melegakan sakit ni, aku nak pergi bekam dulu... dah set appoinment dah.. malam ni... harap2 kurang sikit laaa sakit kepala ni... penat daahhhh.. makan ubat dah berapa ratus pil agaknya.. (sepanjang tahun ni.. sejak sakit belakang awal bulan januari)

kalau dikira berapa banyak kos sepanjang 5 bulan ni, hmm.. xnak kira laa.. kang kata tu pon nak berkira, sakit sendiri, bukan orang lain.. ok.. ok... hehehe...

dulu aku memang selalu sakit kepala... dari sekolah rendah... tapi sakit dia bukan macam yang aku rasa sekarang ni.. yang sekarang ni rasa lagi seksa oii... lama tak sakit kepala, tetiba datang balik... aku ingat selama ni aku memang ada migrain, rupanya sakit sekarang ni betol2 migrain.. huhuhu..

boleh tak aku cakap, sakit kepala aku ni disebabkan ASAP ROKOK?? ayah aku dah lama berhenti merokok.. pakngah pon.. pak iwan pon... so, aku dah lama tak bau asap rokok.. adik aku pizin & sepupu, nazim kalau merokok, merokok jauh2... sejak aku jaga bos sekarang ni, sakit kepala selalu datang... dia memang perokok tegar.... sambil minit surat, sambil hembussssss..... hmm.. betol la tu... bos aku lah penyebabnya... huhuhuhu....

06 Mei 2015

Kita Hak Mutlak Allah.


Assalamualaikum....

Dah lama tak singgah blog... rasa takde mood nak update... tapi bila tengok blog terbiar, sepi je.. rasa rindu pulak nak menaip... 

Mak, dah disahkan oleh doktor yang mata kanan nya sudah tidak dapat berfungsi lagi.. makna nya, buta sebelah mata.. aku redha dengan ujian Allah ni, sebab aku tahu.. nikmat2 yang Allah bagi pada kita ni hanya pinjaman je... sekelip mata je, kalau Dia nak, Dia akan tarik...

tahun ni rasa aku tahun yang agak menyeksakan jugak laa.. bukan nak merungut.. cuma melepas sedikit keluhan.. tipu lah kalau didatangkan dengan ujian, kita tak merungut.. betul kan? masing2 punya cara masing2 untuk lepaskan keluhan... aku juga... mungkin cara aku lebih banyak mengeluh.. mengeluh bukan bermakna tak redha.. aku ni jenis cepat putus asa jugak laa.. bila tak tahan, menangis.. tu je laa.. cengeng kan.. huhuhu..

tapi makin lama, aku makin sedar, tak seteruk mana ujian yang Allah bagi.. ramai yang dapat ujian yang lagi berat.. so aku bersyukur... sebab aku dan keluarga terpilih untuk tempuh ujian Allah ni.... sedikit sebanyak, lebih mendekatkan aku dengan Allah, dengan family...

perkara yang buat aku sedih selepas ujian yang Allah bagi pada Mak, aku takut mak tak redha dengan apa jadi pada dia.. aku boleh nampak... mulut mak cakap lain, tapi hati dia? aku cuma tanya, "macam mana mak? mak ok ke? (merujuk kepada keadaan dia)" dan mak jawab, "ntah.. nak buat macam mana... terima je lah.." aku tau tu hanya kat mulut, tapi hati tak... tapi mak memang tak tunjuk sedih dia... 

beberapa hari sebelum operation, mak banyak diam.. bila tidur, mak akan mengigau.. seakan meracau.. bercakap, sedangkan mata tertutup.. berlanjutan sampai la hari mak operate.. malam selepas operation, aku yang jaga.. sampai2 selasa malam (28 April), aku teros gerak ke hospital.. malam tu aku balik naik bas je.. tak nak susahkan hati akak aku, dia nak balik, tapi pikirkan dia cikgu, baru lepas cuti kahwin, aku cakap takpe, biar aku cuti, aku balik dulu....

aku sampai mata mak dah berbalut sampai kepala pon dibalut juga... sedih tengok.. aku tanya mak sakit ke? mak cakap kepala dia sakit... dah bagi makan ubat... aku suruh mak tidur je... jangan pikir apa2... malam tu aku tak boleh tidur.. sekejap2 mak bercakap, sekejap2 mengigau... tangan bergerak, kuis2.. apa yang dikuis aku pon tak tahu... yang pasti aku dapat cam apa mak tengah buat... tangan dia seakan2 bergerak macam sedang menjahit.. macam pegang gunting... mungkin mak rindu nak menjahit.. kadang2 nampak tangan macam sedang menguli.. menguli tepung.. mungkin mak rindu nak buat kuih, jual karipap frozen.. benda2 ni la yang dah lama mak tak buat sejak dia sakit...

meleleh jugak la air mata ni.. sambil tu berulang kali baca Al-Fatihah, baca Ayat Kursi.. baca 3 Kul... ambik wudhu', solat.. solat hajat... lepastu baca yassin...sambil baca, pegang tangan mak... taknak kasi gerak2... dah pegang pon, still jugak gerak2, dok gentel jari aku pulak... hmmm.... kesian mak...

beberapa hari jugak la mak mengigau... Alhamdulillah, tak berlarutan... mungkin mak dah boleh terima kenyataan... dah redha.... mata oiii.. penglihatan yang Allah bagi... boleh bayang ke bila mata sebelah ni dah gelap? tak kan? tapi macam yang aku cakap tadi, nikmat2 yang Allah bagi ni pinjaman je kan... nyawa pon, sakit tak bererti Allah akan tarik terus nyawa.. mana tau aku yang pergi dulu sebelum mak..



21 April 2015

Mak


Mak..
org sedih bila doktor cakap mata kanan mak rosak teruk
org sedih bila doktor cakap mata kanan mak ada jangkitan kuman dan bernanah..
org sedih bila doktor cakap mata kanan mak takde harapan dah untuk sembuh
org sedih bila pikirkan, macam mana keadaan mak dengan mata sebelah yang dah tak berfungsi dan sebelah lagi kabur dan sudah dijangkiti kuman..

Mak...
org rasa nak berhenti kerja je, dan jaga mak...
semalam masa nak salam mak dalam ambulan, org tak nak nangis...
tapi org nangis jugak... org sedih sebab tak dapat jaga mak kat hospital..
org cakap, "mak, sori tak dapat jaga mak"
org cium mak, org peluk mak..
mak cakap "takpe, jangan nangis.. mak ok... mak paham.. ko kerja... tak sihat.."

Mak...
org nak isi borang pertukaran..
org nak dok melaka, atleast dekat dengan mak..
org tak pikir dah bos nak cakap apa..
sampai hati bos mak.... ada ke tadi dia tanya "macam mana org tua? koma ke?"
memang dia takde niat, tapi org sakit hati..
org rasa nak lempang je muka dia mak..

Mak...
org minta maaf tak jaga mak baik2 sebelum ni...
kalau tak, mesti mata mak tak teruk macam ni..
org memang anak yang tak boleh diharap..
abaikan mak selama ni...
sekarang baru org menyesal, tak jaga mak baik2..
org minta maaf mak.....
T_T

30 Mac 2015

Aku Sudah Punya Abang Ipar






















ok, ni gambar2 masa akak aku kahwin 20-21 Mac yang lalu... dah seminggu baru nak tayang gambar.. aku sangat busy... takde masa... huhuhu.... (alasan)

boleh dikira berapa je gambar aku yang ada.... aku memang tak sempat nak bergambar, ambik gambar bagai semua... yang depa ni pon, bergambar tak panggil aku... cis2!!

so, happy jugak laa... dah dapat abang ipar... terasa kekok pulak bila ada orang lain dalam rumah.. lelaki pulak tu... inshaAllah, akan biasa kan diri... abang ipar pon tak lah sombong pon... cuma kurang bercakap, kena ada orang mulakan dulu... (tapi menyembang dengan mak kemain lagi ea..)

gambar yang last, bertudung merah tu la bakal makcik kami... sudi datang dari sabah.. hehehe.... (pon bergambar tak mengajak aku... cis2!!!)

masa nikah, aku ngan kakcik mekapkan along... tak berapa nampak sangat kan? almaklumla.. bidan terjun... sepatutnya kawan along yang mekapkan, sekali kawan dia tak dan nak datang awal.... so, berpeluh2 jugak laa aku... pengantin relax je, aku yang berpeluh... gila kooo.... aku bukan pernah mekap orang...

pada yang aku tak jemput, mohon jangan terasa.. majlis akak aku je... kalau majlis aku, inshaAllah aku jemput...

oklaaa.... daaaa...

17 Mac 2015

Jejak Kasih


















sori la kalau pening tengok screenshot aku ni... sebenarnya, makngah aku baru add no Nurul Amirah dalam group family kami ni... siapa Nurul Amirah? dia ni anak arwah Pak Itam aku.. sepupu aku... kami dah terpisah 16 tahun... sekarang dia tinggal kat sabah dengan mak dia... mak dia bawak dia balik sabah masa dia umur 2 tahun, kira lari teros tak balik2 melaka lagi daaa... masa ni la bermula nya episod duka dalam hidup arwah Pak Itam aku... tapi tu semua dah berlalu... bila pakcik pindah ke sabah sekitar 9 tahun dulu, dia cuba cari anak Pak Itam ni.. berjaya... hubungan cucu & atuknenek kembali tertaut sejak 2 tahun lepas... sejak tu, atuknenek berhubung dengan nurul amirah melalui telefon... tak sangka, dapat jumpa jugak sepupu aku ni...

pakcik & paklang dah jumpa nurul amirah.. kami je belum lagi.. atoknenek pon belum... Insha Allah, harap dapat jumpa masa pakcik kahwin nanti... sekarang, kami nak jejak 2 orang lagi anak arwah Pak Itam kat kelantan.. selepas berpisah dengan yang sabah, beberapa tahun lepastu arwah Pak Itam kahwin dengan orang kelantan pulak.. masa arwah meninggal, anak no 2 belum lahir lagi... tengah tunggu hari nak bersalin... sedih kan? dua2 anak di kelantan adalah lelaki.. nurul amirah sendiri tak pernah jumpa adik2 dia... doakan kami dapat jejak diorang dan temukan adik beradik ni... T_T

Nurul Amira.. mata dan senyuman mirip arwah Pak Itam.. Azizi bin Md Lazi

~teringat masa kecik dulu.. aku memang rapat dengan arwah Pak Itam.. 1 hari, dia datang kat aku, dia bagi rm20 (masa tu kat kampung, nak balik KL da.. biasalah pakmak sedara ni bagi duit).. arwah siap pesan kat aku... "Na.. ko songlap rm10, lebih tu baru bahagi2..." masa tu dekya xde lagi.. so ada 4 org adik beradik.. rm10 aku songlap.. lagi rm10, aku bahagi 4.. aku pon dapat lagi share kat situ... hahahaha.... ikot kan kelurusan aku, aku tak buat kerja2 songlap ni.. tapi oleh kerana pemberi dah bagi saranan macam tu, terPAKSA lah aku ikot... kahkahkah.....

25 Februari 2015

Kezutan Lagi..


Assalamualaikum....

haishh... semakin malas, semakin sepi blog aku ni... payah betol nak update laaa..... bukan takde masa, cuma takde cerita dan malas... hehehe... sakit belakang aku pon belom baik lagi... naik letih dah.. last berubat ikot timah pegi pusat perubatan al-hidayah... ikhtiar... sekarang dok amalkan surah yang haji lokman tu bagi... minggu ni ingat nak balik berubat sekali berurut... tapi taktau lagi jadi ke tak...

hmm.. biaq pi la pasai sakit ni... tak berkesudahan pon... asalkan yang lain sihat, ok laaa.... kali ni nak cerita pasal pakcik aku yang sekarang menetap dan mengajar di Sabah... dia dah selamat bertunang dengan gadis pilihan, orang Sabah bahh... hehehe... nenek punya la mengelak, taknak lagi menantu orang sana, takot pisang berbuah 2x.. tapi jodoh itu milik Allah kan.. ikhlaskan hati je la nek... hehehe... dah pilihan anak.. ikotkan je laaa..

kezutan kali ni..... dulu pak iwan buat kezutan kan... buat keputusan nak kahwin sebulan sebelum kenduri... la ni pakcik lagi best... dia langsung tak bagitau, tak tunjuk gambar semua... bagitau nak tunang raya cina je.... tapi pasal jauh, dan nak dekat dengan kenduri akak aku yang bakal tiba akhir bulan 3, tak mampu la kami nak keluar duit pergi sabah, merai hari bahagia pakcik... hanya paklang yang wakilkan kami semua... kebetulan dia kerja kat Labuan...

sebenarnya, atok memang dah rancang nak ke Sabah raya cina ni... tapi ntah kenapa tak jadi... kesian pulak dengan pakcik.. hanya sorang je family yang datang.. takpelah pakcik, nanti majlis nikah, kami semua pakat pergi ok... memang tengah kumpul duit sekarang ni... hehehe...

pakcik memang perahsia orangnya... dia memang tak share langsung hal dia kat kami... tapi tu tak bermakna hubungan kitorang tak rapat... actually aku antara anak buah yang rapat dengan semua pak mak sedara... aku biasanya akan mesej2 la diorang tanya khabar... (tapi bila ada hal je laaa.... hahahaha) contoh macam pakcik ni, hari tu Sabah banjir kan... dan kebetulan kena kat tempat dia tinggal, di Beaufort.. so aku tanya la, dia ok ke, tempat kena banjir ke.. Alhamdulillah, tak kena...

pakcik memang takkan cerita perihal dia kat family... sangat berahsia... penat lah kami usik2 dia, tanya siapa orang nya... dia hanya cakap, asal tunang nya dari mana je.. dah dia taknak cerita kan, takkan nak paksa... so bila berlangsung hari bertunang, baru lah kami tau...

bakal makcik kami adalah muda dari aku.. hehehe... suka ea cari orang2 muda.... dah jodoh kan.... lahir pada tahun 92.. haaa.... kiralah sendiri bape umurnya....pakcik lahir tahun 80... tu kezutan pertama, kedua.... pihak perempuan minta duit hantaran rm16ribu.... hahaha.... bagi orang ada2 macam kami ni, terbuntang jugaklah bijik mata.... tapi, pakcik dah setuju... duit dia kan, bukan guna duit makpakadikberadikanakbuah pon..

majlis akan berlangsung bulan Disember ni... tarikh tak confirm lagi.. mungkin 21hb... so, bolehlah kami kumpul duit nak g Sabah sambil cuti2 skali.... hehehe... dapat jugak aku pergi, masa paklang kahwin tahun 2012, aku terpaksa cancel pergi walaupun duit tiket flight dah bayar... cis2...

diharap semua yang dirancang tahun ni berjalan dengan lancar termasuk kenduri akak aku.... kenduri aku, belom pikir lagi.. sebab dalam hati ni tak pikir lagi ke arah tu, cuma pikir nak ke tanah suci je.... buat umrah dulu pon takpe.... hmmm... bila la dapat rasa pergi sana... huhuhu.....

13 Februari 2015

Pergimu Pasti Dirindui...


Innalillahi wainnailaihi rojiun...


Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
1931 - 2015
Pergimu.. dijemput menemui penciptaNYA pada malam Jumaat, penghulu segala hari... seorang tokoh agama, ilmuan dan ahli politik yang sangat disegani... berpuluh ribu yang hadir untuk memberikan penghormatan terakhir... aku juga mendoakan dari jauh... agar rohmu sentiasa dirahmati Allah SWT... dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.. Aaaminnn....

Al-Fatihah...

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."