Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

30 November 2009

sUdah keMbaLi....

Assalamualaikum...
pe yg sudah kembali nye??
hehehe....
sudah kembali ke putrajaya..
dan sudah kembali ke ofis....huhuhu.....
waduh...kok bosan gitu arini..
mmber2, sorg bcuti lg...
lagi sorg, Huda..
ada konvensyen KIK arini...
wah....!! harap2 team 1Fokus BTM
dpt buat yg tbaik dan menang..
Insyaallah....

so..aku bseorangan la arini....
huhuhu....
mlm td blik, btolak dr umh di Alor Gajah pkul 7.30 mlm..
tp smpai umh di putrajaya...huh... 11.30...
4jam berada di highway.. penat da...
bkn le aku yg bwk, tp aku penat da bcakap...
nk ilangkan ngntok..
tp last2 aku tdo jgk..hak2...
cian farah drive sorg2....
hehehehe...

ok2...
aku nk update 99HTN dr ari rabu aritu..
waduh...
perlu diringkas dan dipendekkn ni....

25 Nov 2009

Sarapan : aku mkn western food lg....wakaka....tp kali ni amek spagetti dan 2 ketul baby sosej... dan air ku tetap air mineral...hehehe..

Lunch : still lg kenyang.. tp aku ada beli muffin coklat (housemate naz punye kawan yg jual..) sdap gak... byk gak la aku mkn... ada 50 biji.. aku rasa aku mkn lebih dr 10 biji dr tengahari smpai la petang.. dan selebih nye aku bg kt huda.. diorg ngh bz2 wat KIK tu, aku bg la wat jamah2 time petang2 kala.. huda suka mkn kek2 ni..

ni le muffin tu...comey kn....
kul 5.15 aku da kuar ofis...nk blik melaka... aku dr ofis ni nek bas SRI INDAH kot..tah pe nama tah... Ya Rabbi... punye la ramai berhimpit2.. kt area ofis aku ni xdela ramai lg...baru sorg je yg bdiri.. tp ble tiba kt area Kompleks... mak datok.... da le yg nek tu kbanyakkan nye mat2 foreigner..hak2... ckp je dr mana.. bangla, indon, filiphina, mynmar.. india....ramai satu hal.. yg ada 'bau' tu lg satu hal..nsib aku dok tepi tingkap..kalu dok tepi laluan tu xke pengsan aku dgn bau-bauan tu.. turun bas kt pudu je rasa loya nk muntah bagai...

Minum Petang : dok kt pudu tu dr kol 6 lbih.. tiket kol 8... prot da lapo ni... mak da siap gtau awal2, mak msak tomyam...so aku xjd le mkn bnda berat2... tgok kropok kt deretan kedai mcm sdap je..hak3... so, aku beli 7up revive ngn kopok.. ala, xingatle pe nme nye...hik3..

sampai umh dlm pkul 11 gitu.. mana xnye..jln jam..trok dr area mana tah..bangi kot...smpai ke senawang... rupe2 nye ada accident.. yg aku nmpk lori ngn lori.. pastu xmo tgok lagi..kang tgok2 ada plak tnmpk mayat tsepit pulak....waduh....smpai umh, aku tros amek tomyam smangkuk...hak2.. alang2 ayah aku pon xmkn lg... aku pon rebus bihun.. jd la bihun tomyam... da mlm2 mkn..hehehe.......

26 Nov 2009

Sarapan : dirumah.... mak xdo.. ayah plak on the way blik dr keja (keja polis...biasala....) aku ngn akak aku pon dok mengorder.. (bole pkai ke ayat ni??) aku mkn bihun sup dan minum milo panas... amek sket adik aku nye roti canai dlm stgh keping kot.. hak2...

Lunch : aku xingat la... rasa nye aku xmkn.. msih kenyang.... petang skit, dlm kol..... 5 kot... mak aku da siap2 msak rendang daging n kuah kacang utk dibawak blik ke kmpg... aku pon g kdai, beli roti gardenia... blik, mkn roti ngn asam pedas ikan kembung yg aku buat.. sayur kacang+carrot, aku buat jgk..hak2.. rendang daging dan kuah kacang skit... kenyang smpai ke mlm....

pas maghrib, blik kmpg kt merlimau...

27 Nov 2009

Selamat Hari Raya !!!!
Raya Haji... Raya Qurban... Raya Aidil Adha...

hahaha.... same kn....

Sarapan : org pagi2 raya mkn ketupat..rendang...kuah kacang...


tp aku!!!
aku dan atok mkn jemput2...hahaha...... cicah skit ngn rendang daging mak aku buat... sodap.... minum teh tarik...lg sedap.... ketupat.. nasi himpit...lemang sgala mcm yg dibuat dr nasi adalah diharamkan msuk dlm ini tubuh hokey..hak2.... Alhamdulillah... bole lagi btahan dgn godaan2 nasi dan manusia2 yg dengki ngn aku yg xmo mkn nasi.. (sape lg kalu bkn adik bradik aku...huh)

Makan Pagi : mak aku lambat pulak wat kuah lontong... aku pon g la mndi.. iron baju.. siap tolong mgodak lagi kuah nye...hehehe.... kat2 tengahari gak la aku baru dpt mkn..sedap...

Makan Malam : msih lg dok makan kuah lontong..


smbung next entry la...sudah letih......

26 November 2009

SaLam AidiLaDha....

Assalamualaikum...
arini, aku sudah pon berada di rumah keluarga di Alor Gajah, Melaka...
slalu kn berblogging kt ofis...hehehe...

Dikesempatan ini,
saya, Noorliana... (hahaha...bg nama sbnar...hak3)
ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha...
kepada semua blogger...
kepada keluarga... expecially mak dan ayah...
kepada kwn2, dari skola hingga la bekerja...
kepada rakan2 ofis, di BTM, JPN...
hehehe....
pe yg aku mrepek daaa...
dulu ari raya aidilfitri xde pon nk wish2 gini..hak3...
tebiat sbentar..

Semoga kte dapat mengerti apa itu erti pengorbanan...
dan memberi sejuta makna dlm hidup kte...
Insyaallah...

raya, raya jgk...
kepada ahli 99 HTN, jgn lupe prinsip anda ye...
begitu juga saya..
Insyaallah...
alang2 da buat, biar nmpk hasil...
gud luck semua....!!

25 November 2009

cOkLat...

ahak2..
kunun2 malas nk update..
ni sbb bos xde..
sbb tu aku bole bsenang lenang bsuke ria spjg ari...
wakakaka....

moh tgok gmbor ni dulu....



ini adalah coklat..
hahaha....mcm la org2 ni xtau cik liana ooiii....
tp, sape yg bg coklat ni??
wah..kasi saspen skit....
jwpn nye adalah...


*
*
*
*
*
*
*
*

biarlah rahsia...
hak3..
(naz da tau...jgn gtau org tau...kih3....)

PeNinG!!!

Beberapa tahun lepas, Ramli berjumpa seorang janda bernama Ramlah yang mempunyai anak dara bernama Jamilah. Ramli berkahwin dengan Ramlah dan Jamilah adalah anak tiri Ramli.
Selepas itu, bapa kepada Ramli, Jamrud berkahwin dengan anak tiri Ramli, Jamilah. Ini membuatkan Jamilah, mak tiri kepada Ramli yang sebelum ini anak tirinya. Jadi ayah Ramli, Jamrud adalah anak tiri Ramli dan menjadikan Ramlah sebagai mak mentua kepada bapak mentuanya.

Selang beberapa bulan kemudian, Jamilah anak kepada isteri Ramli, Ramlah melahirkan anak lelaki, Jarul. Jadi Jarul adalah adik kepada Ramli.

Tetapi Jarul adalah anak kepada Jamilah, anak kepada isteri Ramli, Ramlah. Menjadikan Jarul adalah cucu kepada isteri Ramli, Ramlah. Sekaligus menjadikan Ramli datuk kepada Jarul, adiknya.

Itu tak seberapa lagi.....

Selepas itu, Ramli dan Ramlah mendapat anak bernama Jayzee. Sekarang Jamilah, anak tiri Ramli dan juga mak mentua Ramli menjadi kakak dan juga nenek kepada Jayzee. Jadi ayah Ramli, Jamrud menjadi abang ipar kepada anak Ramli yang mana kakak ipar Jayzee adalah isteri kepada ayah Ramli.

Sekarang, Ramli adalah abang ipar kepada emak mentuanya, isteri Ramli, Ramlah adalah mak cik kepada anaknya sendiri, Jamilah.... Anak Ramli, Jarul adalah sepupu kepada ayah Ramli, Jamrud dan Ramli adalah datuk kepada dirinya sendiri...

Muahaha!! Muahahahahhhh!! Isk, isk, isk!!! Pening!!!!!

Update 99 HTN - haRi kE-23 & 24

Assalamualaikum..
hai sume...
errmm.... sjak2 ni mcm malas je update blog..
tp ari2 bukak...
malas nye.........huh...

23 Nov 2009

Sarapan : mcm ari2 je mkn western food...hehehe.... arini nk mkn spageti tp xde plak.. aku tgok makaroni baru je msak, aku pon cedok je la.. amek sesenduk je... pastu mcm biasa, scrambled eggs.. mashed potato... pastu amek roti sekeping.... mkn smpai la ke tengahari...

Makan Tengahari : naz ajak aku g kafe MECD.... aku pon mula2 mcm xlapar, tp ble sebut pktn makan je aku terus terasa nk mkn...hik3... ingt nk mkn kuih.. tp tgok kuih tidak mnarik langsung.. last2 aku amek hati ayam berlada 3 ketul kcik, letak kuah kicap... pstu amek pulak sayur peria sekeping..hehe.... pstu cedok sayur kobis msak sup ngn suhun... yg pling penting, hehe.. aku ternampk siput sedut... msak lemak cili api plak tu.... aku amek la dlm kuantiti 7 ekor kot... eh..bole kira ekor ke?? ke..bijik??? ntah le.. xkuasa nk pkir...

Makan Malam : wat sandwich... tp bkn le msak pon tuna tu... beli yg da siap punye dlm tin.. tinggal sapu pada roti je..hik3... letak mayonis skit kt roti... bole tahan gak la sdapnye... tu aku mkn dlm skitar pukul 6.30 petang... dak timah ni rajin pulak masak... aku da ckp xmo mkn, tp dia beria ajak mkn.... aku xmo la kcik kn ati dia.. cewah2....hahaha.. aku pon mkn la 2 ketul tauhu msak smbal ( 1 tauhu dipotong 4..so aku amek sparuh je la..) dan hirup kentang msak lemak putih.. sdap gak mcik ni buat....hehehe...

Sepanjang hari, aku minum air mineral sbotol dan 2 cawan di rumah... tea o secawan..

24 Nov 2009

Sarapan : arini aku terajin nk bwk bekal.. so aku bwk la 6 keping roti yg da disapu dgn mayonis dan tuna... tp aku bkn mkn sume.. 2 keping pagi.. dan air mineral suku botol...

Makan Pagi : aku dapat kuetiow goreng + talam ubi + cucur badak + air mineral masa pegi perhimpunan pagi... aku mkn kuetiow ngn kuih talam je... cucur badak terlupa nk mkn.... air mineral stgh botol...

Tengahari : Mkn sandwich tuna pagi td lagi 2 keping....hehehe...

Makan Malam : cik timah ajak g makan sate haji samuri....best2... ktorg order 30 cucuk ayam, 10 cucuk daging, 5 cucuk perut dan 5 cucuk daging rusa.... hehehe.... mkn berlima tau.. bkn berdua je.... dlm perkiraan aku, aku mkn sate daging 3 cucuk, perut 3 suku cucuk, ayam 3 cucuk, rusa 1 suku cucuk..hehehe.. sume skali, 9 setengah cucuk...hahaha.. yg suku2 tu dok abis kn dak2 ni... gatal pi amek perut..last2 xlalu.. hehehe... minum air tembikai ais..bkn men lg melantak....

23 November 2009

Update 99 HTN - haRi kE-20, 21 & 22

Assalamualaikum..
hai sume...

20 Nov 2009

da 20 ari rupe nye aku xmkn nasi.... cepatnye masa berlalu... sekejapan je da 20 ari....hehehe... syukur, Alhamdulillah.... aku masih lagi boleh btahan....

Sarapan : western food yg diidam2kan sjak beberapa mggu lepas akhirnye dpt jgk aku mkn...hik3.... aku beli di kafe MECD... tp mcm mahal la pulak...huhu... xkesahla, asalkan puas ati dpt mkn... aku amik sparuh polistrin makaroni.. sgt2 sdap... sbb aku suke mkn bnda2 masam ni..pnuh dgn rasa masam tomato... sparuh lg aku isi dgn mashed potato, scrambled eggs.. pstu dok bubuh lg sosej 2 ketul yg pendek tu... rasa sgt puas ati dan kenyang... mkn sikit2 blarutan hingga ke jam 10.30 pagi..

Makan Tengahari : disbbkn msih kenyang, aku tetap gak pegi psar.. dgn alasan, kt ofis ni tersgtla sjuk..so...aku nk skit bahang panas matahari diluar... ble kluar..lega..hak3... tp skjp je la..pastu bising blik.. panas la... ape la.. tah pape tah aku ni... ;p tengahari aku malas nk mkn berat2... cukupla skadar popia basah yg pnuh dgn syur2 tu... 2 keping sgt mengenyangkan..

Makan Malam : ala...aku xingatla mkn ape... oooo.. baru teringat... terasa nk mkn sup2.....tp ni sup xbkhasiat punye la.. aku msak bihun pama tomyam... sdap!..hehehe.....

spnjang ari, air masak tetap minum utk mengelakkn sakit kepala berulang...hehehe...

21 Nov 2009

Sarapan : rasa malas je nk masak... tgok dak effa bkn men rajin lg berada didapur.. lalu dia mcadangkan utk msak jemput2 kentang... my favourite..hik3.... dia dok kemas2 peti sjuk tu.. abis sume brg2 dia kuarkan.. pstu aku nmpk dia kuarkan ayam goreng segera dgn kerepok lekor... aku tgok, ni ble punye kropok ni? dak effa pon xtau.. last2 aku ckp, goreng je la skali... tggal ciput je pon... sarapan pagi yg sgt byk..hak3... jemput2 kentang, kropok lekor dan ayam crispy yummy2..kih3..... minum plak air kopi panas... best giloo xhenggat donia...wakaka...

Makan Tengahari : pagi da mkn byk.. so, lunch aku, aku amek ptg skit... dlm kt kol 4 gitu kot... aku g umh mngah sbb mak aku dtg...tdo sini... dtg2 je tgok diorg ngh mkn.. apa lg.... langkah kanan la aku... hik3....
mngah pulak msak bkn men byk lg... ada smbal udang... ayam msak smbal cili api... taugeh masak lemak...ikan goreng...smbal belacan.. kn sdap tu... tp aku tetap ikot peraturan... no no nasi okey... sume dok tnye aku, asal xmkn nasi... jwpn aku senang dan malas je... DIET!!

Makan Malam : xmkn bnda berat2 pon sbb kenyang.. dok amek jemput2 sayur yg mngah aku buat dlm pinggan adik aku..hahaha......

22 Nov 2009

Sarapan : pagi ni mngah msak bihun goreng... pas dia masak, dia da kuar ngn mak aku... ada majlis khatam Quran... aku ngn akak aku la yg ngadap bihun tu.... aku pkai mgkuk kcik je.. alasan, xdela aku amek byk sgt.. tp dok borak ngn akak aku, aku pon xtau bpe kali aku cedok bihun tu...huhuhu.... T_T minum teh tarik...
aku plak ada perangai kurg elok, (sila jgn ikot...) kalu perot aku terasa penuh dan xselesa, aku akan m****hkan balik.... xbgus bkn... tp aku rasa lega ble buat..tu yg terbiasa....huhuhu.....
ada satu bnda nk gtau, sbnrnye..aku mmg da niat xmo mkn pulut2 ni... tp....aku tengok ada pulut kuning (sgt mnarik warna nye...) atas meja makan.... so,aku rasa sgt terliur, dan tanpa rasa bsalah..aku telah ambil 2 suap pulut tersebut..... errmm..sdap....hehehe..... sory, pasni xmkn da...

Makan Tengahari : dok umh mngah ni mmg syok sbb byk mknan.. family dia pon bkn suka sgt mkn nasi... so bnda2 yg ringan2 dan mengenyangkn mmg byk la kt umh dia... mngah plak wat katering, aritu ada katering n lauk2 masa majlis khatam Quran pon byk... so, aku mkn le ayam goreng 3 ketul ayam goreng rempah sdrhana kecil (tanpa sedar... hehehe..)
pstu smbung plak mkn smbal udang smlm..bkn men lg.... cedok plak sesenduk bihun goreng pagi td... agenda ari ini adalah MELANTAK TAK SUDAH..huh....

Minum Petang : mngah bwk blik mknan, nasi jagung... (berbulu je tgok dak2 ni mkn...) aku pon g la kt meja, amek lauk je... ada kari daging, ngn rendang daging... sume daging kaa... hahaha.... kenyang smpai ke malam...

20 November 2009

Update 99 HTN - haRi kE-18 & 19

Assalamualaikum...
hai sume..

18 Nov 2009

Sarapan : Biskut Cheese Crackers Julies... cicah kopi radix...sdap woo..hik3...

Makan Tengahari : arini, xg mkn kt kafe ye kwn2... sbb kt bilik meeting ada sgt byk mee.. so amek la mee goreng + telur goreng...

Makan Malam : sgt malas mau msak dan makan... hanya mampu minum jus mate 5... huhu...sjak2 demam & migrain, tpaksa kurgkn minum air sjuk.. jm5 ni kn kena bancuh dgn air sejuk, baru la sdap tekak ni nk telan...

19 Nov 2009

Sarapan : g MECD..ingt nk mkn western food... tp xjmpe la plak... last2 tgok ada abg tu cedok mee.. mcm magi je... a'ah.. magi goreng.. nmpk mcm menyelerakan.. aku pon amek la boh dlm polistrin... pastu tmbh telur rebus sparuh... sdap...bole tahan magi dia...

Tengahari : dr mggu lepas dok rasa nk mkn bihun sup, so...arini, aku pon turun ngn naz..g kafe...

Makan Malam : blik keja, aku terus g kdai, beli roti gardenia.... telur ngn kobis.. mlm ni aku mkn roti telur special...hik3... pastu bancuh air sunquick pekat2...hak3... last skali baru minum air masak...

18 November 2009

TaG "saYa sEdanG...."

cik naz telah men'tag' aku....
huhuhu....btol ke tatabahasa penggunaan kata aku tu?? wakaka....
meh den nk cito skit....
apo yg "saya sedang......"

1. Saya sedang pikir... apa yg saya sedang buat...wakaka..

2. Saya sedang.. dengar lagu Dato' Siti... Ku Percaya Ada Cinta..

3. Saya sedang.. dok pandang2 kojo depan mata ni.. nk wat ke idok..hik3...

4. Saya sedang... pandang luar bilik... yolah.. mano tau kang ttbe ado org msuk bilik... tgok.. HAH!! xdo kojo len.. on9 je kojo ko!! hik3..

5. Saya sedang... berfikir.. akhir taon nk cuti ke x... nk...idok...nk...idok... ish.. ntah le... malas nk pkir...

6. Saya sedang.... eh lupe plak... kn aku dlm 99 HTN... mknenya sedang diet la....hak3... arini ari yg ke 18.. alhamdulillah... masih kuat...

7. Saya sedang... nyanyi... ikot Dato' Siti ni nyanyi lagu ni...

8. Saya sedang.... kebosanan....

9. Saya sedang... kesejukkan... uuuu...sjuk!!

10. Saya sedang.. dgr lagu Arill pulak.. Menatap Matamu..

nk 10 je kn... ada byk lg ''saya sedang....'' ni... hehehe...

xpela.. cukup2 la tu.....
nk tag sape ek??
hah.. yg follow blog ini..
sila la jawab tag ini yoo...
hik3.. (xpecially.. cik leha...)
yg da pnah buat, xyah le buat lg...
tp kalu rasa nk buat..silakan......

SeLaMaT!!!!

hai.... adik2ku..
yg mduduki SPM hari ini...
akak nk ucapkan,

SELAMAT MENJAWAB
SELAMAT SEGALANYA
SEMOGA BERJAYA!!!

sebelum jawab soalan tu, baca doa dulu..
nnt tenang skit ati tu..
jgn resah2.. relax je....
hehehehe.....

(ada ke yg follow blog den ni yg umur 17 thn?? hik3....)

ok2..
kepada semua pelajar yang menduduki Peperiksaan SPM hari ini, selamat menjawab soalan dan diharap korg2 berjaya ye.... Insyaallah.... Amiinnn.....

Update 99 HTN - haRi kE-17

Assalamualaikum...
hai sume....

17 Nov 2009

Sarapan : idok sarapan...hik3... terlupe daaa.....

Minum pagi : hirup sup ayam yg wat mlm td... mkn ngn syur kacang buncis goreng tu...pstu telan air smpai stgh botol... (nk elak sakit kepala berulang..huhuhu)

Makan Tengahari : aku ngn naz g kafe kt MECD... aku suka sgt g situ sbb byk pilihan mkanan.. arini aku nk mkn ikan pulak.. so.. aku amek ikan kembung goreng berlada.. telur asin.. sayur kacang botor goreng skit.. bendi rebus ngn smbal blcn.... dan my favourite, paru goreng lada... amek skit2 sume.. tp tgok spinggan penuh..kih3.. da blik mkn baru aku abis kan stgh botol lg air...

Petang : aku boring sgt, tu yg dok kunyah2 coklat... kunyah2 smpai xsedar... eh2...da abis coklat aku...sorila dak umh, xdpt rasa...hehehe....

Makan Malam : idok mkn jua....huhuhu.... nk msak xde mood.. sbnrnye kpala aku still lg sakit... so, aku minum susu HL ngn air masak sgelas... dak2 ni msak nasi goreng plak..bau menyengat2 ke lobang idong aku ni.. so, dr aku terus blapar dgn bau tu, bek aku tdo!

Finish!!

17 November 2009

.......

..adakalanya kita perlu MENANGIS
agar kita tahu hidup ini bukan sekadar KETAWA,
dan adakalanya kita perlu KETAWA
agar kita tahu mahalnya nilai AIRMATA....

bersyukur pada orang yang MENYAKITI mu
kerana dia yang membuat kamu TABAH,
bersyukur pada orang yang TAK MENGENDAHKAN kamu
kerana dia yang MEMUPUK mu BERDIKARI,
bersyukur pada orang yang MENJATUHKAN kamu
kerana dia yang MEMPERHEBATKAN kemampuan mu...
bersyukur pada yang MENYIKSA mu
kerana dia yang menguji KESABARAN dan KETABAHAN kamu....

HiTam PuTih KeHidUpaN

Hayatilah bait-bait lagu ini...
mudah-mudahan hati kalian sedikit tenang...

Lihatlah sekitar alam
Dunia luas terbentang
Langit tinggi kebiruan
Pohon-pohon kehijauan
Hembusan bayu yang menyegarkan

Dengarkan di sana-sini
Beburung riang menyanyi
Berbunga aneka warna
Sumber kedamaian jiwa
Mensyukuri nikmat Maha Esa

Begitu berharga kehidupan ini
Bagi mereka yang tahu menghargai
Mengapa terdorong oleh perasaan
Kalau turutkan hati diri menjadi korban

Tiada yang dapat lari dari masalah diri
Hadapi lah dengan tenang
Tiap cabaran yang datang
Atasinya dengan keimanan

Sekadar buat renungan
Untukmu teman tersayang
Hitam putih masa depan
Sendirian menentukan
Hidup ini usah persiakan
Assalamualaikum...
hai sume...
da beberapa ari xbukak blog...
so, arini.. aku akan update menu scara ringkas...

13 Nov 2009

Sarapan : Kopi radix + Cereal radix + Kismis minda radix

Makan Tengahari : sempena dengan penglibatan pertama kami dalam pertandingan bola jaring peringkat ibu pejabat, wpon kalah..hehehe.. urusetia kami, merangkap kapten pasukan, kak CT telah belanja kami 1 team.... di Pizza Hut..hehehe.. aku mkn dengan tidak sedar diri nye...
yela, diorg p order bkn men byk lg...yg bdn bsar aku sorg je... da tu ble xabis, sume dok sua kt aku....(mentang2 la...) tp aku dgn rendah diri ckp, xpela....da kenyang... sbb pe, aku da mkn byk sgt.. diorg p order pizza smpai 4 pan... pastu ada chicken wing.. kentang lg.... sume aku amek 1 (tiap2 jnis mknan....) ngn sup n garlic bread... ke bread garlic..haha....sama je la tu... pstu wat pertama kali dlm 13 hari ni aku minum air gas (minum pon 100+ je), depa p order pepsi...nak xnk minum je la...org da blanja kn..

Makan Malam : ingt kn perut ni da kenyang.... tp sbnr nye da kenyang... dan spatot nye xpyh le mkn lg kn.. tp aku ni mmg degil...hehehe... tekak aku nk mkn sup, sbb siang da mkn bnda2 berat... tp nk msak tu yg malas tu.... last2 aku masak je la... MAGI KARI SATU!!! hehehe.... da mlm baru aku minum air masak...


14 Nov 2009

Sarapan : xsmpat nk sarapan... da le bngun lambat..g settle bnda2 len dulu..pastu baru masak...

Makan Pagi + Tengahari : aku wat kuew tiow tomyam... minum air masak je...

Makan Malam : g mkn kt luar, Mee Jawa ngn milo panas....

15 Nov 2009

Sarapan : Jemput2 wana.. mkn adalah dlm 8-10 ketul.. hehehe... pastu tlupe nk minum air...

Tengahari : xmkn pape...

Makan Malam : roti bakar 1 set dengan kuew tiow goreng.. kopi panas scawan....

oleh kerana aku xminum air dari pagi smpai mlm, aku telah mndapat migrain yg sgt dasyat sakit nye... terasa tegang urat kepala smpaikan batuk pon tpksa pegang kepala.... perut pon jd tegang.. mana 1 aku nk pegang kalu batuk, kepala ke perut?? dengan demam panas... sbb kena ujan..spanjang mlm xboleh tdo sbb terlampau sjuk.... rasa nk menangis je.... aku rasa aku punye masalah silau pd mata sgt tinggi la... sbb tu aku kena migrain teruk... kurg minum air...tu yg aku baca la psal org migrain ni...

16 Nov 2009

akibat demam dan migrain, aku terpaksa EL...
nk g klinik ujan pulak... spjg ari plak tu ujan..
aktiviti aku adalah tdo sbb xlarat nk bangun..
angkat kepala pon sakit..
pukul 12 baru la aku bangun..
gagahkn jgk bangun sbb nnt tlampau byk tdo lg la sakit kepala..
pagi pon xmkn..
aku mkn tengahari je...

Tengahari : Jemput2 kentang... mkn pon xbanyak.. xingat bpe..tp mmg xabis... minum milo panas..

Makan Malam : Sakit2 pon aku gagahkn jgk msak.. aku msak sup ayam, sayur kacang buncis goreng + telur dan sambal tumis ikan bilis....

13 November 2009

Update 99 HTN - haRi kE-12

Assalamualaikum...
hai sume...

12 Nov 2009

Sarapan : hhmm....sbnarnye, aku nk bpose... TETAPI...hik3...
biarlah rahsia... pagi2 buta kol 5 aku da bngun...(sahur la konon...) aku mkn laksa.. laksa ni aku beli mlm td.. konon nk mkn, tp da lewat sgt.. tu yg konon2 nk sahur tu...hehehe....

Minum pagi : di seminar... aku mkn bihun goreng LAGI yg dsediakan pihak penganjur.. dan teh panas..

Tengahari : ingt xdiberi mkn utk lunch..hehehe.... baru je mkn bihun.. tp xpela, org da sdia, rugi plak xmkan..kih3... aku amek sume lauk2 yg disediakan... seperti, ayam goreng 2ketul sderhana, daging salai masak lemak nenas..mmmm...sdapnye.. sayur goreng jawa.. yg ada kcang pjg, tauhu, tempe, suhun, fucuk.... dan 2 potong buah oren... pastu minum air sirap+oren segelas...

Makan malam : blik2 tgok cik timah mcm nk bperang kt dapur.. aku pon malas nk kacau, aku dok la tgok tv.... ttbe aku rasa nk mkn plak..hik3..
so, aku rebus spagetti, mkn ngn smbal telur n sup sayur yg dimasak oleh timah serta 2 cawan air masak...

Alhamdulillah... syukur dgn rezeki-Nya...
pstu tdo...hehehe....

G sEmiNar Di mSjiD bEsi...

hai sume...
nk tau, smlm aku n my officemate, cik naz..
telah pegi ke 1 seminar yg dianjurkan oleh JAKIM
dan Puspanita...
last minit aku stuju nk ikot..
dan aku gantikan akak sorang ni, kak ku yg xsihat n mc...hehe..
untung btol... bkn slalu PA dpt g seminar2 ni..
tau2 je ada org tu g seminar..xtunjuk pon kt kami2 ni surat nye..huhuhu... kami pon nk ikot serta gak...huh..

ok...jgn sentap2...
kte smbung cter...
seminar ni dr kol 8 pagi hingga 2 petang...
ada 3 slot... 1 je yg best... lg 2 tu...
ala, biasala..kalu mak2 datin ni bcakap,
dgn pnuh protokol dan serius nye..
shingga mndtgkan kemengantukkan di mataku...hehehe....
(maaf ye jika ada datin2 or mama dia yg bpangkat datin tbaca entry ini...hehehehe)

eh lupe... seminar ni nama nye...
Seminar Penglibatan Wanita Dalam Pengimarahan Masjid..
menarik kn tjuknye...aku gtau kwn2 sume mcm xprcaya..
hehehe... kat Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin..

sesi pertama je mata aku galak..
skjap2 ktawa.. jap2 bangun... jap2 nyanyi...
hik3...mcm ni la aku suka..
xdela ngntok...

dan korg nk tau sape yg bg slot ni???
meh tgok...

sila abaikan muka ku yang tembam itu....

dan beliau adalah....
pendakwah bebas..
pengacara tv : Kalamullah TV3, Khazanah Dari Syurga Astro Oasis, Panel Al-Kuliyyah TV3 dan Halaqah TV9....
rasa2 kenal x??
beliau adalah Ustazah Asni bin Mansor...
kalu xprsn, bole la tgok ustazah ni kt rancangan2 tv yg aku tulis kt atas... ustazah ni mmg klakar...
hik3...

12 November 2009

Update 99 HTN - haRi kE-11

Assalamualaikum..
hai sume...

11 Nov 2009

Sarapan : mkn bnda2 yg sgt xbkhasiat... iaitu scucuk (3ketul) bebola sayur.. scucuk lg tah pe nama tah... tp 3 ketul gak.. so...2 cucuk bebola...

Minum pagi : pstu dok mcekik burger prosperity yg beli kt psar tu....hahaha... siap wat air lg... nescafe scawan...

Tengahari : kuar mkn kt Presint 9 ngn mmber YM.... aku ngn naz mkn rojak...sodap btol.... dgn fresh orange..

Makan Malam : mula2 xmo mkn... pastu pkir blik kang aku lapo..da la siang mkn bukan2.. aku pon g la beli susu HL Coklat kotak kcik tu.. mkn kek coklat wana yg agak lembap2 dan pnuh coklat...hhmm...yummy!!

ok, smpai disini sje...hehehe....

11 November 2009

Update 99 HTN - haRi kE-10

Assalamualaikum...
hai sume..
da 10 ari da kte xmkn nasi kn...huhuhu...
mcm xpercaya...
rasa mcm 1 pencapaian terbaik dalam hidup..
hak3..sgt poyos disitu..
pape pon.... bertahan rakan2 ku sume..
I know.. we can do it...!!
kurg 90 ari je lg... chaiyok2!!!

9 November 2009

Sarapan : Bihun Goreng + Kueh Tiow Goreng + Sambal Kerang + Telur Rebus sparuh...hehehe...byk nye aku mkn... tp bihun ngn kueh tiow amek sparuh2... minum air mineral....

Tengahari : Bihun Goreng lagi...huhuhu....... ni aku amek kt bilik mesyuarat... kira petang jgk la aku mkn... dlm 2 lebih.. pastu siap wat nescafe....hik3...

Makan Malam : bihun lagi.... malang nasib aku... asyik melantak bihun je.. tp la ni bihun aku rebus... aku ngn timah g pasar.. konon tekak aku nk mkn sup..tp bkn men byk lg aku beli.. aku beli burger prosperity.. pastu beli popia basah plak...bkn men lg... tp last2 bnda2 alah tu msuk peti sjuk sbb aku da kenyang.... aku mkn sup je ngn bihun tu... bihun tu aku xcmpur ngn sup sbb aku muak...nnt xabis plak.. aku dok mkn bihun tu ngn lauk2 beriani timah...sdap..leh tahan gak la... pastu aku tgok dia kunyah2 nasi beriani tu....huhuhu....T_T rasa nk mraung je....waaaa...
nasi beriani tu mmg sdap, aku pnah beberapa kali beli sblum ni.. mmg saja si timah ni menduga keimanan diet aku...xpe2...hik3....

10 November 2009

Update 99 HTN - haRi kE-9

Assalamualaikum
hai sume.....

9 Nov 2009



Sarapan : Roti telur + nescafe panas


Tengahari : Jus Mate 5


Makan Malam : Sup Tomyam Campur.... sdap.. + air mineral


aku g mkn tomyam kt RASA Alamanda.... pastu g tgok wayang... nk tau cter ape? cter PISAU CUKUR.... Mayb sesape yg tgok iklan msti ckp tah pape tah cter ni... hehehe... tp anda silap, sbb cter dia mmg klakar gilo la....hahaha.... penggunaan ayat dia tu yg xboleh blah.... kalu nk tau best ke x, g la tgok ye.... dalam panggung, aku mkn pop corn ngn air mineral....

09 November 2009

Update 99 HTN - haRi kE-6, 7 dan 8

Assalamualaikum....
hai sume..

6 Nov 2009

Sarapan : Roti Ikan Bilis Gardenia (tercekik aku xdpt minum air...xsmpat...byk kojo nk dibuat....huhuhu)

Tengahari : Bihun Sup Utara + Air Maurici

Malam : Yong Tau Fu + Air Masak

Huhuhu..aku tlupe nk minum air mineral / air masak byk2 arini…


7 Nov 2009

Sarapan : xdapek le nk mkn.. sbb ada perlawanan bola jaring……..
Aku mampu mkn coklat ngn air 100 plus..xlupe air mineral…hik3…

Tengahari : roti sandwich sardin + air mineral

Malam : sebenarnye malas nk msak..tp prot da berkeriok2 da.. so, dgn rasa mls....aku pegi ke dapur.. tgok2 ada spagetti lg...hehehe.... nk test spagetti berkuahla plak... so, aku mkn Spagetti Hailam + air masak

aku terkinja2 men netball tu kira workout la tu ye...hehehe... ktorg kalah la.. men liga mmg memenatkan... wpon kalah, ktorg dpt gak balas dendam pd plawanan ke 3 ngn 4 dgn membelasah pihak lawan 13-0,
6-0.. wakaka..sgt blagak disitu..pdhal kseluruhannya sah2 le kalah..
huhu...T_T


8 Nov 2009

Sarapan : arini adalah ari malas aku sbb smlm aku men netball… skrg badan dan kaki serta tangan aku rasa mcm nk tcabut…hahaha.. so,arini aku mkn bnda xbkhasiat le.. Magi kari satu!!!! Hak3… minum plak milo panas..sah2 jap g aktiviti aku adalah tido...

Tengahari : Just Mate 5…setelah skian lama xminum..cewah.. da 4ari xminum….. xde masa la…

Malam : ble petang, terajin plak aku.. siap g kdai lagi beli barang… arini aku terasa nk mkn tomyam… so, kerana kerajinan aku ni, terhasillah kuew tiow tomyam yang lazat ini..hik3

nmpk sdap x?? hahaha...aku letak syur2 mcm carrot, bunga kobis... ayam..ngn sepeket cendawan...hambek ko... pnuh pinggan... kuew tiow aku pon tah mana tenggelam pon aku xtau...hak3..


Sekian, terima kasih.....

06 November 2009

Update 99 HTN - haRi kE-5

Assalamualaikum....
hai sume...

5 Nov 2009

Sarapan : biskut butter 4keping + kopi radix

Tengahari : disebabkan pagi mkn biskut je...so, aku jd kbuluran...hahaha.... naz ajak aku g kafe kt MECD (da xde da....hik3)
aku pon ikot la...da lapar kan.... so, inilah makanan yg aku amek...


apa yg aku mkn tu??hehehehe....
aku amek sayur dulu...penuhkan pinggan....
aku amek sayur kailan goreng, pastu amek pajeri terung...
pastu aku amek pucuk apa tah..ada labu tu...hehehe....
last skali baru la aku amek ayam....
rendang ayam..sdap gle.....

petang pulak, aku ada training netball selama 1jam...
tu kira aku workout la tu...hehehe...
pastu blik umah wat sit up sbyk kurg 10 (xingat la plak...men buat je...)
da penat wat push up plak...3 kali je pastu aku tumbang kepenatan...wakakaka....

makan malam : aku malas nk makan.. blik netball je aku minum susu HL + skit oren ...sdap... pastu minum skotak air milo.... last skli amek H20....

Sekian, terima kasih......

05 November 2009

taMbaHan... unTuk taTapaN....hehehe

ha...ni ada lg gmbr yg aku baru dpt smlm...
gmbr masa jamuan raya kt ofis aku ler...
hehehe.....
sje2 nk letak...
tp gmbr aku bkn byk sgt pon...
ada la beberapa je...huhuhu..
nk tggu gmbo kt kamera en.pudin ngn kak anis plak...
hik3...

ni meja VIP

sebahagian makanan yg lazat2


antara AJK yg terlibat


anak2 dara yg btugas sebagai AJK Protokol....hehehe...


ni nape plak sume mulut tlopong...mata xtentu arah je....hehehe... ni sbb Tuan Ketua Pengarah tetiba muncul, tu yg sume mcm glabah xtentu psal..hahahaha.......


ni lah wajah Tuan KP kita... disebelah kanan pulak adalah Pengarah Bahagian ktorg yg juga dikenali sebagai KICT... (Ketua ICT)

ok...sekian sahaja......

Update 99 HTN - haRi kE-4

Assalamualaikum
hai sume.....

4 Nov 2009

Sarapan : spageti rebus (smlm punye...hehehehe)...
berlarutan sampai ke tengahari.. pastu tengahari xmkn pape...
jus mate pon tlupe nk minum....ceh....
da 2 ari xminum...main2 je aku ni....
xle jd, pasni kne konsisten... huh....

minum pagi : ado meeting kt bilik mesyuarat... so...aku amek la 1 cucur badak, 1 pulut panggang... n then, ttbe naz ckp "eh, pulut panggang boleh mkn ke?" waaaaa.....lupe la plak... pulut pon kira dr golongan beras la jgk kan..... huhuhu.... T_T baru je terliur tgok..... xpelah, tukar la... amek 2 cucur badak n minum teh panas.....

Makan Malam : aku amatlah terajin...blik2 keja g kdai....
beli bihun n bahan2 sperti ayam utk buat bihun sup...
so...mlm, ktorg mkn bihun sup...hehehe..... ngn 2 gelas air masak..

04 November 2009

Update 99 HTN - haRi kE-3

Assalamualaikum...
hai kengkawan sume....
hehehe...

3 Nov 2009

Breakfast : 1 setengah snduk (kot..hehehe..) mee goreng...
beberapa teguk air kopi (alicafe...pahit tol...ada ginseng
rupenye...) + setengah botol air mineral
Lunch : sepinggan bihun goreng + telur goreng + setengah botol air
mineral
Dinner : spageti rebus + sambal (ada telur,carrot,tomato dan bunga
kobis) + 2 cawan air oren + secawan air masak

banyak sangat amek mee kn...hehehe....
sbb tu je yg ado kt umh n kt ofis... bantai je la....hik3...
ok...smpai disini sje....

03 November 2009

Update 99 HTN - haRi kE-2

2 November 2009

Breakfast - 4keping kuih (2 karipap & 2 cucur badak)
1 cawan air mineral

Lunch - mkn kismis
jus mate 5

Dinner - sepinggan spageti goreng + sambal tempe cik timah...hehehe...
2 cawan air masak....

kelemahan saya : xpandai minum air putih/masak byk2....huhuhu....
cmne nk capai target 8 gelas air shari ni....? kalu minum pon ada la dlm 4cawan je... xpon time keja, minum steguk dua tiap2 1jam atau 2 jam..

02 November 2009

99 HaRi taNpa nAsi...

adoi...
baru arini aku dpt taip psal bnda alah ni....
aku da register nama aku utk join this contest..
hehehe....

99 hari tanpa nasi...
kalu anda2 semua nak tau dgn lebih lanjut lagi...
boleh la bukak blog akak yg anjurkn contest ni....
loseweight-chaiyok...
best la..
aku bkobar2 ni...
yelah, agk ekstrem gak la..
99 hari tanpa nasi...
cube korg bayangkn....
bayangkan la.....
hahaha.....

raya haji ni xtau la cmne gamaknye....
tkot aku akn langgar peraturan..
tapi insyaallah...
mak pon turut support aku...
aku pon blom lg antar emel kat kak zel...
nk anto gmbr aku yg gemok ni n my berat...
hahaha...
berat aku stakat smlm adalah 81kg weh....
berat tuuuu.....

target aku?
ramai tnye ko nk target berat bape...
kalu boleh nk la bmi aku stabil..
kalu ikot ketinggian aku ni, berat yg spatotnye adalah 59kg..
nk tgelak aku....yelah..
59kg tu time aku skolah rendah tau...
pstu da xde da no 5..tros nek 7..pastu 8....
trok2...

kepada rakan2 sperjuangan...
terutama cik aboi kte..
n cik wanna....ngada2 tol...awk tu da kurus tau x...
hahahaha....
slmat bjaya la diucapkan...
smoga dgn cara ini dpt mengembalikan keyakinan kte...
dgn cara ni dapat membentuk bdan kte..
dgn cara ni dapat menyihatkan kte....
insyaallah...
sesuatu yang baik dtg juga dgn niat yg baik, insyaallah akan diberkati dan diredhai oleh Allah swt....

ok...
just nk update makanan yg da aku mkn pd 1/11/2009

pagi : aku wat jemput2 kentang....sbb mak aku wat nasi goreng tau x....huhuhu.....tercabar sgala nafsu dan iman btol...tp xpe, aku msih lagi kuat smngat....

tengahari : aku minum jus mate 5

petang : pisang goreng dan 2 stgh ketul ayam panggang

malam : sekotak air milo

Alhamdulillah...aku bole btahan...

SepErti yG diJanJikAn....

hah....
eh silap, Assalamualaikum sume....
soryla..sudah lama xhapdet ini blog...
sgt sibuk daaa...
hehehehe...
apa yg dijanjikan?
seperti yg telah dikatakan dlm entry yg lepas...
aku ckp nk letak gmbo masa jamuan raya tu kn...
ini da bln Zulkaedah da...
pe kejadah nye letak kn....
hahahaha.....
xpe2...aku letak gak la...
tp xbyk la...
gmbr kt kamera lg 2org cameraman tu kot byk gmbr aku...
yg ni xbpe byk sgt....
ada la beberapa keping...


meh tgok...
kita usha makanan dulu...hihihi....





sume2 mknan ni adalah hasil gotong royong, rewang warga BTM..aku je xtolong...hehehe......


pastu gmbr staf2 aku....



ni abg man punye keja la ni...aku xready lg dia da snap...


bos huda bg skit ucapan sblum majlis bmula...


makan time!!!

prsn x? si baju biru ni gmbr dia ada dimana2 sje....hak3.... dia ni
mmg....

cewah2...comey x gmbo aku....hehehe....


akak ngn sblah dia tu yg kena jd mc....

ala....ada byk lg gmbr....tp da penat la pulak asyik nk meng'edit' je....nnt kalu smpat aku tarok lg gmbr k......

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."