Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

29 Jun 2010

cTeR LawaK - aKu yG seNgaL....

hmm..
aku asyik teringat kjadian mlm td je...
mmg hampeh aku ni.. sengal xbertempat..
hehehe... cmne la aku bole................
hahaha... lawak la...
bg aku lawak la, sbb xpnah tjadi dlm idop aku
slama 21 taon lbih ni..

smlm aku pose..
so, tkocoh2 la nk mandi, bersiap, solat, berbuka..
sbb nye, mmber ajak g tgok wyg...
(dia blanje.. tgok The A Team... BEST!!)
dlm dok bsiap2 tu,
dia msj... da siap ke? dia nk gerak da..
aku pkir, dia ni gerak dr ofis kot..
xpela, dlm 10 min lg dia smpai la tu..

aku pon thegeh2 lg...
dok pakai tdung, touch-up2 sket... hik3..
pstu aku tgok enset mnyala..
eh, jap nau da smpai...
dia ckp, ok da ada kt bwh, bole terjun skrg..
hahaha..

ada nk soh aku terjun dr tingkat 14...
dia ckp pkai lif lmbt sgt..
huhu.. arwah la aku cmtu.. xsmpat nk tgok wayang...
hak3...
kocoh punye kocoh.. kengkabut...
lari sana sini, amek enset..
amek sweater.. amek kunci umh...
amek beg duit n ic...
aku pon laung.. "bye korg...aku kuar..."
kt dak2 umh...

da tutup pintu,
pkai slipar, kunci pintu gate..
aku pon gerak ngn penuh bngga nye...
almklumla.. da rindu nk msuk pnggung..
(last tgok, LBS bln lepas kot...)
hehehe...

dlm 4 langkah ke 5 langkah,
aku pon betolkn la brg2 yg ada kt tgn..
srabut je ngn sweater yg mnutup sume brg2 len..
(beg duit n enset..)
ttbe.....
aku tbenti...
btol2 dpn tingkp dpur umh aku..
laaaaa....
pe menatang ni wat kt tgn aku....
huhuhu.....



adoyai..
malu2.... cmne la remote astro leh ada kt tgn aku ni...
huwaaaa.. aku ingt aku pegang enset..
pastu dok raba poket.. enset dlm poket rupanye..
huhu...
org nk cepat jd lmbt...
dlm pd malu tu smpat la aku tsengih2..
nk gelak tkot dak2 ni prsn...

bkk pintu sume,
msuk snyap2 je..
nsib bek sume kt blik...

hahahahahahahhaaha.....
aku bjln ke lif smbil gelak...
adoi.... malu nye...
nsib bek aku xbwk smpai kebawah..
xpsal2 sume mcari remote astro...
hahahaha...

pesanan saya : buat keja jgn gopoh... (pesan kt diri sdiri sbrn nye...)

sePerti biaSa...

seperti biasa...
aku xde idea yg nk dikarang.....
huhu...hmm....

pagi ni kpala aku still lg pening2..
dr blik keja smlm....
xtau npe... mayb byk sgt bpkir..
hmm...

tau x ape yg aku pkirkan sgt ni...
bnda remeh temeh je pon...
dok pikir bju raya xbeli lg...
pruntukan utk duit raya taon ni...
sume nye psal raya la..
kn bnda remeh je tu....
adoyai... tros pening pale aku...

aku bkn nye ape..
aku mmg suka prepare bnda awal2..
sbb nye, xnk wat bnda last minit...
lg pening pale aku...

da la, xmo pikir lg..
la ni aku nk plan...
blik kmpg mggu ni, ingat nk bwk family mkn ikan bakar...
yewww.. sdap nye..
uppsss.... itu xmsuk dlm plan diet aku k..
hahaha...
langgar pantang sket je...
(ceh, mcm la aku ngh bkerja keras berdiet.. adalah sket2... kurgkn mkn...)

da lama xbwk family mkn besar..
actually, bkn da lama xmkn luar..
da slalu...
kalu sbln aku blik 2x..
maknanye 2x la ktorg mkn luar..
tu lom kira aku blik lg..
tah bpe kali tah family aku mkn kt luar...
(hehe..malas masak sket...)

ni nk cter,
bkn ngungkit ke ape..
tp mmg klakar.. dan aku da bole agak dan phm...
sbb tiap2 aku blik kmpg, slalu aku blik ari jumaat kn..
so, mlm tu.. ble aku smpai je,
aku akan turun.. kalu x kt pekan alor gajah,
aku turun kt mlake cntral...

pstu mstila depa kena amek aku kn...
kalu x ayah, akak aku yg drive..
pastu aku nk msuk keta je tgok,
mak oii... ni apasal sume ikot ni...
nk jemput aku pon, sume2 ngekor ni..
akak dan 3 org adik aku tmasuk mak dan ayah...
eh3... ni mana aku nk duduk ni?
dlm bonet ke??
hehehe...

pstu da msuk keta,
adik aku pon bsuara..
"Na... blanje mkn na..."
hmmm... da agk da.....
tiap2 kali aku blik cam gitu la.....
hehehe...
tp xpe, bkn slalu dpt kuar 1 family...
aku mmg sronok... sume ada....
mkn ramai2.. order byk2....
hahaha..
dan kali ni, nk bwk diorg mkn ikan bakar...
emm... sdap nye.. xsbar nk tggu ari jumaat...
hik3...

eh2.. aku da mlalut da...
tros tliur nk mkn ikan bakar..
pagi ni aku makan biskut kering..
cicah teh o...
(favourite ni....)

karang kt2 tghari baru la mkn bekalan yg aku bwk dr umh..
(cewah..rjin bwk bekal..)
bkn ape, slain mjimatkan dan xmembazir,
dpt kurgkan mkn....
hehehe.....

ok2...
da sgt2 mlalut..
aku nk g wat keja da....
korg2 pon, yg bekerja tu,
g la wat keja dulu ye......
hehehe.....

28 Jun 2010

jUmpE aRtiS..

haha...
aku xsudah jumpe artis...
tp la ni, xdela exited sgt..
sbb depa dtg kt ofis wat mcm ceramah..
konon...ceramah kesedaran utk kesihatan...
tp sbnrnye nk cter psal bisnes depa..
xpe, aku suka dgr.....

artis yg hadir..
dr AC Konsortium..
da tentu2 la AC Mizal & Isteri kn...
hehehe...
dibantu oleh rakan2 yg lain,
Baggio, Salima AF4, Afif dak AF jgk (xingat af bpe..)
dan 2 org lagi ingat nama.. ada dr kumpulan 4u2c..

dan yg pling aku suka dgr,
cara dia bcakap, sgt best dan santai....
en....... ala, aku xbpe ingt la nama dia..
xsilap aku dia ada pngkat Datuk...
Datuk Dr. Zamshuri kot..
dia soh pnggil en.zam je....
sgt2 mesra, kelakar dan..... ehem2...
hensem...hehehe...
(tp dia suami org k..)
dia juga adalah pelakon...
tgokla cter kappow, dia yg pakai kostum purple...
(cewah..promote gitu...hik3)

amek gmbr ngn mereka berdua je..
sbb yg len xbpe minat..
hehehe.. (leh ke cmtu...?)


AC dimana?? AC kt sebelah saya la... hahaha....

ni la diceritakan td.. segak bgaya kn....

24 Jun 2010

uNtuK meNghiLangKan keBosaNan..

hmm..

xde cter pon tulis..
sje2... ngh bosan aka boring skrg ni..
ngn sjuk tahap beku, aku rasa punggung aku ni xsenang je duduk..

tgn ni da bpe kali digosok2 digeser2 utk hilangkn sjuk,
tp msih blom bjaya lg...
skrg sejuk ni da wat aku pening2..
(gerenti sat g skit kepala..)

pstu xsdap duduk..
konon nk tutup kaki..
so berusaha la nk dok bsila diatas krusi ni...
wpon diri ini sdar, punggung yg bsar ni mhalang aku utk naikkn sblh lg kaki ke atas, tp aku tetap brusaha jgk..
dan akhirnye bjaya...hehehe...
aku xtau bpe lama aku leh btahan yg bsila ni,
sbb slalu nye xlama.. sbb kaki aku akan kebas..
huhu.. nsib2 bdn chumel cam aku ni..hmm..

actually,
ada 3 bnda nk cter...
tp xdela mnarik sgt...hehehe.

1 - aku rasa mamat yg aku slalu nmpk kt kafe dan di skitar ground floor kt ofis ni, mcm aku kenal... usha punye usha punye usha.... a'ahla.. btol la... sbjik... tau x sape? fairuz kumplan Antz atau QFace.. kalu msih ingt lg la... aku ingt sbb band2 ni la aku suka msih bdk2 dulu...hehehe.... pastu usha lg... brusaha utk tgok nametag dia... dan akhirnya...... SAH... btol la dia Fairuz.. hehehe... artis keja kt ofis aku.. bangga2... pasni akan wat2 berkenalan ngn dia..hahaha.... xdela, mayb akan tgur... sbb dulu minat gak band ni...hehehe...

2 - Alhamdulillah... gaji aku da ikot gred baru aku.... dan tunggakan gaji pon da dpt... molek benor la ngn aktiviti hujung minggu ni...hehehe...

3 - hmm... mcm malas nk cter, tp cter gak la.. esok ada taklimat kesedaran... utk kesihatan la anjuran puspanita ofis aku... then dgr2 ada selebriti.. wah..... artis nk dtg.... mula2.. b'bunga2... sape2?? asyik dok mnanye je...hehe.... tp selepas ada yg ckp diorg nk jual brg, hmm.. aku da tau da sape.. xlain xbkn ACK... ape tu? hehe... korg search la sdiri ye.. dan artis yg dtg kemungkinan adalah Haziq AF4... dan sorg lg plakon drama.. sape? ntahle... tggu la esok..

okla...
ingt dok taip2 ni panas la jari jemari ni...
ttp idok le pulak... smkin sjuk pulak rasa nye..
ada inisiatif lain x nk hilangkn kesejukn..?

23 Jun 2010

akTiviTi hUjuNg minGgu...

Assalamualaikum....

da bpe ari ni,
aku dok brangan nk g jln2..
tau x nk g kemana?
terasa nk pegi pasar seni..
jln masjid india.... ptaling street ke...
huhu....

bole ek gitu..
aku da lama x gi ke sana...
seingt aku, pegi pon masa bln pose thn 2008..
skrg ni ttbe berangan nk g sana lg..

mmg la tmpt tu..org kata low class..
hmm... xkesahla..
asalkn aku rasa sronok..
sbb ape? bkn la sume brg situ murah2..
tp sbb rasa mcm bebas bjln..hehehe...
byk pilihan...
nk2 aku ni mmg la suka beli brg yg dpt harga murah...
hehehe... (skrg kena bjimat dan bajet..)

sbnr nye tujuan utama adalah,
nk cari baju raya...
yela, raya nk dekat..
beli skrg, xdela kengkabut nnt..
org ckp baik beli skrg, esok da nk raya brg da naik harga...
btol ke? aku tgok mcm mkin murah je..
org kata la... bkn aku kata ye.... (^_^)

taon ni, spt taon lepas kot..
mak aku xjahit baju raya ktorg adik bradik..T_T
mak ckp kalu cari yg da siap lg bagus..huhu...
aku xsuka pkai baju beli siap or org len jahit..
slain mak aku.. sbb da biasa...
da sdap pakai dan selesa ngn jahitannye...
tp sbb memikirkan kesihatan mak,
xpela, aku korbankan la sket duit...
sbb kalu mak jahit kn free....hehehee.....

tema thn ini adalah...
BIRU LAUT...
huhu.. mcm kureng je....
aku bkn xsuke, tp sbb xpnah pkai wrna tu...
tdung tu pnah la gak pkai..
tp ok kot..

kalu dpt baju yg da siap,
dan mengikut piawaian yg aku nk..(cewah...)
aku beli la... itu kalu ada saiz la...
kalu x, aku beli kain ela, tempah kt org....
hmm... aku xtau ape trend corak baju skrg..
yg aku tgok, kain cotton mcm da slow sket..
xkesah, nnt aku tnye la tokey kedai tu...
hehehe...

so, sesape yg nk g pasar seni,
jln msjid india, msjid jamek or ptaling street...
calling2 la aku ye, mana tau tserempak ke..
(hahaha..mcmla kenal aku ni..ayat nk poyo slalu..)

22 Jun 2010

riNdu meMber skOla...

Assalamualaikum semua....
hehehe....

pagi ni aku dtg ofis dgn baju yg sdikit basah,
sbb terkena tempias hujan..
payung yg aku pegang xmmpu nk halang air hujan dr tkena bju
sbb dlm masa yg sama, hujan turun bsama angin yg agak kuat..
hehehe... ok x ayat aku kt atas....
huhu... ting tong sekejapan sbb kena hujan..

aku kesejukan ni.. dgn mendung dan aircond yg agak sderhana
kuat kt ofis ni... rasa mcm nk tdo je..

mlm ni aku rasa happy sgt sbb dpt bborak dgn
kwn masa skola dulu..
kebetulan smlm adalah hari lahir dia..
"happy birthday mast...."
so, dia dpt la panggilan percuma kn..
aku mmg kecik ati kalu dia xkol aku...hehehe...

mcm2 yg ktorg borak kn...
yela, da lama xjmpe..
last jmpe masa aku dtg umh dia sbb ayah dia meninggal..
awal taon lepas kot..

best ble dpt borak..
kenang blik cter2 zaman skola...
dok bcter ada bdk skolah btunang sesama bdk skola jgk..
hehehe.... lucu... tp, alhamdulillah.....

pastu dok cter psal secret admire la..
hahaha... mcm bdk2 btol....
lebih 40min bborak, ckup wat aku tsenyum spjg mlm td,
smpai nk tdo pon still lg tsenyum...hehehe...

hmm..
rindu btol kt kwn2 masa skola..
mast.. (staon xjmpe)
qimah.. (staon jgk xjmpe)
thira, ieca, farahila, aiin... angah....
sarah... tiqa... sume aku xjumpe lepas dpt result spm..
huhu.... sdih.... T_T
ble la wat reunion...

21 Jun 2010

aPe sUdaH jaDi deNGan diEt akU ni..... hmmm...

hmm...
(ceh..mengeluh je aku....kalu bab2 diet ni..)

aku kdg2 sdih.... geram....
tp kdg2 aku wat xkesah...
mcm mana aku nk maintain diet..

da mcm2 aku buat..
tp sume hangat2 je..
mmg xtetap pendirian langsung..
ble org mngata, tau pulak aku terasa..
hehehe....

masa buat 99htn dulu..
ada jgk berat yg turun..
tp la ni, xde turun da..
asyik naik je...
xdela asyik, tp tiap kali timbang (sbln skali..)
msti tiada penurunan..
sama ada kt situ atau naik..
(berat adalah dirahsiakan..hehehe..)

so, mcmana aku nk turunkan berat ni ye..
JM5 da minum..(la ni xdela, xlarat cek bln2 nye tu...)
xmkn nasi pon sudah..
cuma xmkn je la blom lg..hehe...

snaman, ala2 je..
hehehe...
tp aku da plan nk wat something..
tp xtau la cmne, tkot hangat2 jgk..kih3..

mayb aku xde supporter...
cewah.. nk supporter jgk..
kalu ada org support aku wat keja mulia ni,
msti aku lg bsmangat waja kot....hehehe..

target sblum raya,
turun dlm 10 kg.. bole ke??
hahaha.... brangan je cik kiah oii...
xyah le caya ckp aku ni...
hik... hik....

18 Jun 2010

sEpupU yG peRtama, kEmbaLi kE raHmatuLLah..

hmm...
da nk dkat smggu, baru arini aku update blog..
selepas kemalasan melanda..hehehe...

13 Jun 2010
waktu mlm (xpasti jam brape)
anak kepada arwah bapa sdara aku, Faiz, 15 thn...
telah meninggal dunia...
T_T

aku xpasti crita sbnr,
tp apa yg diceritakan makteh aku masa dia mlawat arwah,
pd hari yg sama arwah pergi (wktu siang),
arwah bwk moto, nk mengelak kereta dan dlm masa yg sama,
nk mengelak lopak air, merempuh pokok..

dan sbnrnye, da bpe hari dia xsedarkn diri..
ktorg tau pon 8 Jun, mak arwah tpon atuk kt kmpg...
sume xsmpat pegi mlawat sbb sibuk dgn hal penting yg lain
(hal keluarga..)
pd hari arwah mninggal, mteh je smpat pegi mlawat,
tp mlm nye dia mninggal..
sdih nenek sbb dia mmg da bhajat nk pegi aritu,
tp ada org jauh nk dtg...

ptot la masa hari ahad tu,
ble atok ckp kt kwn dia yg dtg tu, dia ada 20 org cucu...
aku dok la mengira...
ktorg 5, ank mngah 3, anak p.uda 3,
anak arwah p.andak 2 (tmasuk arwah faiz),
anak mteh 4, anak arwah p.itam 3 (dr 2 bekas isteri)
sume skali 20...hmm....
rmai jgk cucu atok.. aku tersengih je smbil kira2 tu...
tp esok, pg mak kejutkn ktorg ckp anak p.andak,
dak faiz da meninggal.... Innalillah...

ktorg mmg xrapat sjak arwah p.andak mninggal...
xsilap aku masa aku form 2, (hampir 8 taon da..)
m.andak dok batu pahat..
tp dia rjin tpon atok..
tnye khabar... baik sgt dia..
tabah org nye...
tp raya aritu dia ada dtg..
sume ksian ngn dia.. dtg sorg2...
xbwk pon anak2..(arwah ngn adiknya)
naik bas pulak tu.. tu la last aku jmpa m.andak...

aku harap m.andak tabah dgn sume ni...
dan aku doakan arwah faiz ditempatkan dikalangan org beriman..
dan roh dicucuri rahmat..

Al-Fatihah.......

11 Jun 2010

sErba sDikit tenTanG aKu...

hmm...
sbnarnye rmai yg pelik...
eh, kata org melaka, tp skolah kt KL...
hmm..so, meh sini aku cter sket..

msuk taon ni,
hampir 5 taon aku dok Melaka...
bpindah ke melaka pd Disember 2005
(pas SPM...huhu... sdih....)

okla, cter dr mula la...
kang pening pale sume org..haha...
masa kcik, mak ayah aku ni byk gak pindah randah..
tp masa aku lahir, aku tau2 aku da dok kt PPH, Taman Quepack, Cheras... lama jgk la kot dok situ...
rasanye dr aku baby smpai la umur aku 6 taon..

pastu sblum nek standard 1 (cewah....)
aku pindah ke AU3 Keramat.. kt KL...
so, mula dr tu la.. aku mula2 skola kt Sekolah Rendah Dato' Keramat..
baru sbln kot, aku pindah ke SKAU Keramat, kt AU 3..
dekat sket ngn umh... (mmg dekat pon.. dr umh da nmpk skola...)
smpaila standard 6....
best skola kt situ.. byk kenangan...
tp ada 1 peristiwa yg aku xle lupa smpai skrg...
aku gaduh ngn kwn2 baik aku (aku pon xingat pasal pe..)
smpai abis skola, xbertegur... sdih.. T_T

pastu msuk skola menengah...
Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Setiawangsa...
cewah, mcm bangga je sbut nama skola ni..
wpon skolah ni bkn la skolah dak2 pndai...
tp sbb skola ni kt kwsn elit org2 kaya..
bangga la sket....hehee... (blagak!)

dr form 1 smpai form 5...
mmg sgt best...
sgt2 sronok... sbb dpt ramai kwn...
yg best nye, kwn2 ni melekat dr form 1 smpai form 5...
Mast... Sarah... Qimah.... Atiqah....
ktorg mmg da kenal dr skola rendah,
tp lom geng lg...
skolah menengah baru jd geng...hehehe...

pastu form 4 - 5..
tmbh lg geng..
Thira, Ieca, Angah, Ain.... dan my kembar Farahila...
(diorg kata kembar sbb dr blkg sama je...mentang2 la sama chubby...huh!!)

tp aku ingtkn panas smpai ke petang...
rupanya hujan ditengahari... (cewah...)
ayah ditukarkan ke Melaka...
huhu.... aku mnangis masa tu..
sdih nk tinggalkn kwn2..
tp aku rasa baik pindah..
sbb ada la kes yg jd kat umh aku tu...
diorg tu sume hasad dengki,
kenakan mak aku...
sdih aku tgok mak aku nangis2....

Disember 2005,
aku pon pindah Melaka..
ayah pindah balai, kt balai polis rumbia...
dekat tol ngn umh...
start tu la aku jd org melaka..
wpon kt IC aku still lg guna alamat KL...
hehehe.. kenangan tu..
sayang nk tukar IC wpon aku keja kt JPN....
hehehe....

dlm 6 bln lebihla aku dok men'chubby'kn lg bdn aku ni...
bln Julai 2006, aku dpt tawaran smbung blaja kt politeknik PD..
dlm kursus Diploma Sains Kesetiausahaan...
baru je dok melaka, da kena hidup bdikari dok Port Dickson...
time tu happy ada, sdih pon ada...
happy sbb impian aku nk smbung blaja kt tmpat yg ada pantai terlaksana jgk...hehehe....
sdih.. sbb first time nk bjauhan dr mak ayah...
aku blum pnah msuk asrama ke ape ke..
camping pon xpnah.... senang cter, xkemana2 la...
hmm...

start dr tu la aku dok bdikari..
ngn kwn2..
kwn2 rapat masa sem 1, farah, dayah ngn anakah...
yg len2 tu rapat gak, tp... org kata ape.. xgeng..hehehe...
sem 1 dok asrama, sem 2 kena dok luar plak..
satu lagi fasa kehidupan aku... dok menyewa rumah...
tp sgt2 best, dok kt lorong 12 tmn poli...
ngn xde tv, berbekalkan peti sejuk ngn dpur..
mmg sronok la.. dok mkn je..
haa.. time ni bdn aku nek sket...
masa sem 1, aku blik kmpg, org xkenal....
hehehe....poyo..... (turun 8 kg tau..rekod tbaik dlm idop..)

pastu sem 3 blik melaka blik... praktikal...
aku blaja 2 taon je... 4 sem...
praktikal kt majlis perbandaran alor gajah...
sronok... berubah lg fasa kehidupan aku..
alam pra-pekerjaan...
slama 6bln disitu,
da abes, aku nangis2 dpn pgawai kt situ...
sdih wooo.... kt sini la aku dpt kwn baru..
Azu ngn Fizah... arwah Fizah.... T_T

ktorg sama2 je...
gelak, ketawa, sdih..
jln2.. g pntai..
ngn fizah, sama2 amek lesen moto..
pastu btiga mrayap smpai tampin.. hehehe... (mak xtau...)
g masjid tanah...
mcm dak jantan kn.... hahaha...

pastu smbung blik sem 4,
aku dikejutkan ngn brita yang paling menyedihkan dlm hdup aku...
aku hilang seorg kwn... kwn baik, rapat..
paling aku syg sjak aku pindah melaka....
dia meninggal sbb accident..
yg pling aku sdih, dia accident dgn azu..
(diorg blaja sama tmpat, sama kelas....)
aku bsyukur sbb azu slamat..
kalu x, aku da hilang 2 sayap...
kwn paling rapat aku kt melaka....

mmg tkilan lmbt smpai masa arwah dikebumikan..
sbb aku smpai pon da maghrib...
(aku degil nk g spital gak, wpon akak arwah kata tros g masjid kt umh nenek dia sbb kemungkinan arwah akan dibwk blik... kemungkinan tu yg xmyakinkan aku.. sbb tu aku degil nk g spital..)
last2 mmg xdpt tgok... aku smpai da siap kebumi...
mnangis aku dpn umh arwah....
rasa mcm sia2.. penat aku blik gerak dr poli sorg2..
smpai2 xdpt tgok fizah utk kali terakhir... T_T

azu da bole blik,
dia cedera trok kt pipi...
dan calar2 sket kt tgn ngn kaki..
Alhamdulillah dia xde pape...

yg pergi tetap pergi..
yg hidup kena troskan kehidupan..
tu la yg slalu aku ingtkan azu..
sbb dia trauma....
aku pon start aritu, jd trauma..
xle tgok gmbr2 eksiden...

hmm....
mcm lari sket jln cter aku kn...
xpela,
masa sem 4,
pihak SPA dtg wat interview...
mcm taon2 lepas jgkla...
tu la kelebihan nya DSK..
kte xyah susah cari kerja,
kerja cari kite...
maksud aku, utk mereka yg graduate Kesetiausahaan sgt diperlukan dlm institusi kerajaan...
dan aku sgt happy ble hampir semua bdk kelas aku dpt keja ni...
Pembantu Tadbir Kesetiausahaan N17..

maka dgn itu,
bmula kehidupan aku sbg penjawat awam..
permulaannya, kami kena g kursus asas di INTIM, t'ganu..
17 Ogos 2008... tu la tarikh nya kitorg mjd seorg pekerja..
hehehee...
dan aku dpt di Putrajaya... syukur... Alhamdulillah....

jd, skrg ni aku dok putrajaya la..
da nk 2 taon da...
dok menyewa jgk...
ngn classmate masa blaja kt poli jgk..
Timah, Leha ngn Moos...
hehehe....
org kata, pi mai pi mai tang tu jgk....
hahaha...

dr KL ke Melaka...
pastu blaja kt PD (tnpa sempat pon kenal jiran2... senang cter smpai ke sudah aku xkenal dan xingat muka jiran2 aku kt Alor Gajah ...)
pastu dapat keja jd PA kt Putrajaya...
(sblum tu aku penah keja jd jurujual kt pasaraya Cowboy.. penat woooo..... 9 pagi - 10 mlm...)
dan baru bln 3 aritu ktorg sekeluarga bpindah ke rumah baru di Durian Tunggal..

dan skrg Alhamdulillah...
kdg2 pengalaman tu yg mengajar kita utk jd lebih kuat...
mcm2 yg penah aku alami..
gembira, sedih....
suka.... duka..
tp tu xpatahkan semangat aku..
malah aku jd lebih kuat...
aku happy sbb dikelilingi oleh org yg aku syg...
family wpon jauh dimata..
kwn2 yg dekat dihati...
dan keindahan kenangan semalam....
hehehe...

pasni kemana pulak aku ye....
dok putrajaya smpai tua ke...
ke pindah tmpat lain pulak..
hehehe....
wallahualam....

WeeDinG KakaK & aBanG bUddY....

Alkisah 5 Jun 2010...

Majlis Persandingan Kakak Farah (Kak Ija dan Pasangan)
dan Abg Farah (Awit dan Pasangan)
di umh farah di Kg. Gubah, Nyalas, Melaka...
yang turut serta,
aku (yg sudah berada di Melaka) dan Dayah yg mmg tinggal di Melaka..
dari Putrajaya, Timah, Tina, Moos dan Abg Ijam...

ktorg mmg da plan nk gerak sama2...
so, aku soh diorg tunggu kt Tol Simpang Ampat...
kebetulan aritu nenek aku wat gak kenduri..
tp aku da jnji nk pegi kenduri farah...
nsib bek mak bagi pegi...
so bergerak la kami 8 org ke umh farah...
(aku bwk adik ngn spupu)

smpai2 mmg umh dia pnuh....
dgn cuaca yg agak panas..
mmg mcabar kesabaran tol la..
nsib bek adik aku xwat prangai...
kalu x, aku tinggalkn dia kt tepi jln...
(cewah.. acah mak enon...hehehe...)

lauk2 dia pon ok....
ada nasi minyak ngn nasi putih...
lauk dia, kari daging..
ayam msak merah, acar mentah,
kurma daging, ikan keli msak sambal..
ada lg ke aku ttinggal ek.... hehehe...
(xde nye nk snap gmbo time ni...)

da mkn2, ktorg nk g tgok plamin pulak..
pngantin nye tema, gold..
cntik gak la..
kak ija pon cntik sgt..
mekap dia.... puas ati la tgok...
baju pon cntik...
wpon dia pkai songket...
(pergh.. azab tol kalu pkai songket dlm cuaca panas...)

ni antara gmbr2 yg diambil...
xbyk pon, sbb ada kt kamera org jgk..
ni je la yg mmpu ditepek...
hehehe....

tu pngantin nye.. yg awit xamek pon... segan... hehehe....

aku n tina... (sgt gemukkss aku...)

timah n tina....

dayah n farah...

moos ngn adik den..


spupu, nazira....

kami semua...

akU sUka DenGar...

Lirik Bila Cinta – Filianti Vlee
(OST Lagenda Budak Setan)

Bila cinta kini

Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Di tinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Dan ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkan ku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
Merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Dalam harapan

p/s : kalu nk dgr lagu dia, klik sini....

.

10 Jun 2010

laGi gmBar...

sila abaikan gmbr2 yg xcntik dibwah..
sbb aku rasa gmbr yg ni cntik sket kot...
hehehe....
ada gmbr masa bdk af nyanyi...
ni amek snyap2 sbb ada guard dok pndg2 aku..
mcm la aku wat video..
tkot sgt aku wat cd cetak rompak..
kalu aku dpt video pon,
xde de aku nk edar2, bek aku jdkn koleksi peribadi aku...
huh....
permulaan yg sgt gempak...

aku amek gmbr ni...hehehe.... dok ingt nk amek gmbr shahir je, smpai tlupe kt yg len2 sblum shahir.....


gmbr adira ni pon mcm ok sket la.. nmpk la dr yg len2.. kabur sgt sbb da bpe punye tebal aku zoom.... hehehe.....




ni... DJ Era, Adi & Dina... tol2 kt dpn ktorg je.. tp gmbr kabur jgk.. hmpeh....

ni je la satu2 nya bukti jelas ngn aku pegi konsert ni...hehehe....

thanks kepada cik wana kte yg telah bsusah payah memenuhi permintaan aku yg soh bwk kamera... hehehe... almaklumla... aku ni xde kamera.... huhu....

08 Jun 2010

gmBr maSa kOnseRt

hmm...
da lama benor, baru nk upload gmbo..
hehehe...
da nk dkat sbln da....

xpe2..
aku xde koje ni..
sje nk bykkn cter kt blog aku yg xbest ni..
hehehe...

ni je satu2 nye gmbo yg bsar.. yg len sume aku tpaksa edit kasi bsar sket.. tp gmbr pecah la.. xpe kn..
timah n wana
aku n tina
ni gmbr2 yg aku smpat snap...


pas Shahir nyanyi, ktorg plak bgmbo.. kt tangga... hehehe....




da keluar stadium pon smpat ambik gmbo lg... la ni g menempel kt van ngn kreta produksi kru n radio era...


sory la kalu xnmpk gmbr nye.... nmpk kaler2 tu pon ok da kot.. hehehe.... jgn marah daaa.....

07 Jun 2010

seMaLam......

semalam adalah hari yg paling memenatkan..
tp penat2 pon, aku happy...
sbb ape?
sbb... akhirnya aku dpt jgk tgok filem
"Lagenda Budak Setan"

huhu...
cter dia best gle la..
dan kalu nk tau, aku dan member yg pegi menonton,
Effa...
beli tket da nk dekat2 time dia..
xsilap aku lg 20 min kot...
so, mstila tket da nk abes kn..
tgok berkelip2 je selling fast dia...huhu...
aku da dub dab je... yela, rugi pegi xdpt tgok..
skali smpai kaunter,
seat tggal 2 utk dua2 hall.
tp tmpat berasingan..
ktorg mula2 mcm.....hmm...
tp da alang2 dtg, masuk je la..
nsib bek xjaoh pon seat ktorg..
sama baris..
tp aku dihujung belah kiri, effa hujung belah kanan..
dok kat tgh2.... mmg best la... puas ati....
hehehe...

tentang jln crita pulak..
serius aku lom penah lg baca novel cter ni...
xsilap aku diterbit pd taon 1985..
time tu pon aku lom lahir lg...
huhu...

citer mmg sgt mnarik....
byk main dgn emosi...
huhu..
tp, cter dia, byk klimaks....
tp aku tetap suka.....
dan wat ptama kali nye aku tgok,
hensem jgk si farid kamil tu ye.....
dan pompuan yg main watak emilia pon ok....
sgt pandai blakon....

lagu dia....... lagu tu la wat aku meleleh air mata...
da la babak sedih...kuar pulak lagu tu...
"bila cinta"
aku xpeduli de, org sblh2 aku...
meleleh je air mata aku ni...

lagi satu, aku suka sgt lakonan fazura dlm filem ni...
aku mcm jatuh hati ngn watak dia...
huhu.....
lisa pon ok jgk... tp dia kuar awal2 je...
da tgh org lain, tp still guna suara dia..

senang cter,
aku bg cter ni 10 bintang la..
hehehe....

smpai skrg aku still lg teringat cter ni..
tbayang2 babak citer dia...
rasa sebak je.....
T_T

bg yg blum tonton citer ni..
pegi la..... best...
jgn lupe bwk tisu skali..
hehehe....

03 Jun 2010

kEJa KawiN..

Assalamualaikum...
lama dah xupdate blog..
xde mood....huhu..

hmm...
skrg ni byk nau keja kawen kn...
yela, cuti skolah..
dak2 je cuti, aku idok le...
keja...huhu....

2mggu bturut2 ni,
aku kena g kenduri kawen umh kwn2 aku..
start sbtu ni, umh buddy tersayang....
akak ngn abg nye bsanding...
pastu mggu dpn,
kwn paling rapat di melaka,
Azu.... akak dia bsanding pulak....
skrg ni turn akak2 ngn abg2 diorg kawen..
esok2 depa plak..hahaha..
aminnn.....

aku plak ble?
cewah, da gatal dok cter psal kawen plak ni..
buah ati pon pon xde, ade ati berangan....
hehehe.....

skrg xde wat pape aktiviti..
so, xdela nk upload gmbo bagai..
tgokla nnt kalu g keja kawin..
aku snap le gmbo kt kenduri tu...

lagi satu,
kenduri umh farah clash ngn kenduri umh nenek aku la..
atok aku ttbe nk wat kenduri kesyukuran..ke arwah..
wat mkn tghari..
adooii...
tp xpe, mak aku telah beri kebenaran utk g umh farah..
hehehe..
mak pon mcm tkilan gak la..
dia kata, xdpt nk g umh fara...
byk kali da xkesampaian hajat dia...
dulu raya pon gitu.. nk g, ada org dtg umh plak..
xpela mak..
sok2 farah kawin, mak kena g jgk..
hehehe.....

okla, da mlalut aku ni..
aku ada keja nk wat, tp xtau nk wat ape...
hehehe..
pd sume, soryla xde cter mnarik nk dikongsi..
bosan je kn bkk blog aku ni..
hmm......

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."