Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

30 September 2013

Entri Meroyan


Assalamulaikum....

aku takde menda la nak citer... dan bosan tengok blog aku yang tak update2 seminggu.... eleh, baru tak update seminggu nak kecoh... ada tu 2 3 bulan tak update.. (teeeeettttt) hehehehe...

ok, nak share sikit pasal diri aku zaman kanak2 sampai sekarang... 1 hobi yang melekat kat aku sampai hari ni... MENYANYI...  ni semua orang suka buat kan... walaupun aku tak pernah dengar leha nyanyi.. tapi takkan leha takpernah nyanyi lagu Negaraku kan? hahahahahaha... leha, sekali je....... sekali je nak dengar ko menyanyi.... hahaha...

uppss... sori leha.... hahaha.. back to the story... cewahh... aku memang suka menyanyi.. dari kecik sampai besar... masa kecik2, kat rumah takde set karaoke... aku akan menyanyi bila ada jiran2 ajak karaoke.. dan masa tu umur aku dalam darjah 5 6 gitu... ceh, kecik2 dah gi karaoke kat rumah orang... hahaha... dah orang ajak, aku ngendeng le ape lagi... hehe...

rumah aku tingkat 12, jiran2 yang selalu ajak karaoke tu tingkat 11.. ada 2 rumah... pintu 1 dan pintu 4.. anak2 jiran ni lebih kurang baya2 aku je... ni geng2 main aku laa.... yang ajak2 karaoke tu, bukan nye anak2 jiran, tapi makpak diorang.. hahaha.. lagi2 pakcik pintu 1 tu... selalu ajak aku duet dan suruh aku nyanyi lagu Cindai... sporting kan? hahaha... dengan anak pakcik tu, selalu nyanyi lagu kumpulan Elite, Tamparan Wanita... hehehe... tah pape je bila ingat balik... cehh...

kalau pintu 4 tu, selalu karaoke dengan anak2 diorang... anak2 pakcik makcik ni ada sebaya dengan aku.. kat rumah pintu 4 ni aku selalu nyanyi lagu Siti Nordiana sebab diorang suka gila Siti Nordiana, Syura (aku suka lagu Candak) dan kumpulan Spin... hehe... nak2 lagu duet Achik dengan Nana... 

ok, dalam banyak2 lagu duet arwah Achik & Nana, korang suka lagu mana? adakah...


Menangis hati ini, ku juga bersimpati, hancurlah harapan ku, maafkan sayang...
Memori Berkasih

Usik mengusik semakin lama menjadi rindu.. Hati merindu Asyik merindu tersentuh rasa.. Tidak ku terduga timbullah sayang.. andai tak jumpa menjadi gundah....
Gurauan Berkasih

Rayu merayu pujuk memujuk aku tak tau aku jemu.. bukan ku mahu gagal bercinta tidak ku mahu hidup melarat
Resepi Berkasih

hehehe.. ke korang suka lagu bola2 api... ke tak suka langsung? hehehehe... takpelah... ada yang suka, ada yang taksuka... ikut masing2 la kan... selain tu, aku suka nyanyi lagu2 Siti Sarah... dan aku perasan, aku suka lagu2 duet... tak kisahlah sape pon... lagu lama, lagu baru... duet laki pompuan ke, duet laki dengan laki, pompuan dengan pompuan... janji duet.. 

sekarang, sejak2 dah habis sekolah, takpernah lagi karaoke kat rumah or rumah orang.. hehehe.. selalu karaoke kat pusat2 karaoke dan nyanyi dalam bilik air.. oklah, sudah2 la liana entri meroyan ko... ni la jadinya bila tangan nak menaip, tapi dalam kepala taktau nak pikir nak taip apa... jadi terhasil lah entri mengarut sebegini.. korang jangan bosan dengan blog aku ye.... hehehe...

*


*

lagu2 duet yang aku suka dengar sekarang:
1.Muara Hati - Dato' CT & Hafiz
2.Tulus - Aril AF7 & Terry
3.Cinta Itu Nyawa - Siti Sarah & Shuib

pasangan duet yang aku rasa paling semakin hari semakin serasi dengan aku:
Timah... hahahahaha... timah, bila kita nak nyanyi lagi lagu Ketawa Lagi?? Jalan berlenggang.. songkoknya mereng... sudahlah mereng sayang.. tersenyum pula... hahahahaha....


20 September 2013

Kejadian Malam Tadi Buat Aku................................................


Assalamualaikum....

camane nak mula citer ek? malam tadi, pertama kali aku panik yang sesangat panik... jantung aku berdegup laju... tangan, kaki menggigil sejuk.. berpeluh....

masa tu, aku baru lepas makan... tapi belum cuci tangan lagi.... baru nak bangun, tiba2 aku dengar 1 bunyi "pluup" dan teros keluar bunyi... bunyi nya aku xtau nak hurai macam mana... macam bunyi angin "psstttttttt" yang sangat kuat... aku dah ketakutan.... teros bangun dan jalan slow2 pergi dapur.. sebab bunyi tu datang dari dapur....

sampai kat dapur, aku bau gas yang sangat kuat..... teros aku panik!!! panik gila!! aku lari terus masuk bilik.... masa tu, aku hanya terbayang, tong gas akan meletup... tu je.. T_T jadi sebelum tong gas meletup, aku masuk bilik, kunci pintu.. masuk bilik air, kunci pintu... menggigil2 aku dalam bilik air... tak tergambar ketakutan aku masa tu...

pastu tiba2 aku teringat, kalau jadi apa2, aku nak buat apa? handphone kat ruang tamu... teros bukak balik pintu, pergi depan... masa aku ke depan, 1 ruang tamu tu dah bau gas.... ambik handphone, lari balik masuk bilik, masuk bilik air, kunci pintu.... pegang handphone tapi taktau nak call sape.... tangan dah menggigil2...

ntah macam mana tah.. aku cakap kat diri sendiri, "relax2.. apa pon, ko kena keluar dari rumah.." teros keluar bilik air, sarung tudung, sweater, capai handbag... capai kunci rumah... nak keluar dari bilik pon aku takut.... aku takut time2 aku lalu tepi dapur tu, tong gas meletup.... tu je yang aku bayang dari tadi....

nak bukak pintu pon jenuh.. tangan dah menggigil, tak terasa apa yang aku pegang... bila dah berjaya keluar, aku tutup pintu, lari sampai depan lif.... call timah... tercungap2 aku cakap dengan timah, sebab berlari2 dari tadi... dengan penat, dengan panik, dengan takutnya.. semua bercampur...

timah takde kat rumah... tapi dia suruh aku duduk luar dulu.... tapi aku takboleh laaa.. aku dok terbayang lagi, kalau jadi kebakaran, habislah.. takut api merebak ke rumah sebelah... macam2 aku pikir.... lama2 tu, aku ambik keputusan, masuk dapur, cabut kepala gas.. tu pon aku takut2 nak buat... dalam hati cakap, janganlah meletup.. janganlah meletup... T_T bila aku tarik je kekunci kepala gas tu, teros hilang bunyi... dan2 aku lari balik keluar rumah... dalam rumah ni takpayah cerita laa... bau gas sesaje...

bila aku dah cool sikit, aku call timah, cakap takpelah... semua dah ok... timah suruh aku bukak semua tingkap... masa tu lah, panik aku hilang sikit2.. tapi masih lagi cam takut2.... lagi2 bila aku masuk dapur.... macam fobia pulak.... bila aku check balik, rupanya salur gas dari tong gas ke dapur tu tercabut.... gas keluar.... bunyi gas yang keluar tu yang buat aku panik sesangat.... dari sekuat2 bunyi, sampailah masa aku nak cabut kepala gas tu, bunyi gas tu dah tak kuat macam tadi... tu tandanya, gas dalam tong tu dah nak habis....

haisshhh... kenapalah takutkan aku sampai macam ni.... nasib la aku tak menangis.. kalau tak lagi haru kot... huhuhu... buat masa ni, memang aku takut nak dekat kat dapur masak tu... lauk yang aku masak untuk bawak bekal g ofis pon aku tak bawak sebab dah tercemar dengan gas... 

kesan dari kebocoran gas ni... tekak aku sakit, dan pagi tadi aku batuk keluar darah... adehhh.... sampai ni tekak aku sakit lagi.... huhuhu.... tapi Alhamdulillah, takde apa2 yang berlaku... kot2 la jadi kebakaran dan aku takdapat selamatkan diri...... ape la jadi agaknya kan.... T_T Syukur Ya Allah, tak jadi benda2 macam tu... bila fikir2 balik, haisshhhh.. sangat menakutkan... ada je aku baca pasal orang mati sebab sesak nafas terhidu gas... (mintak jauh....)

sampai sekarang ni, badan aku rasa xsedap... mungkin sebab ketakutan yang sesangat sangat.... huhuhu.... 

19 September 2013

Mari Undi Artis Malaysia di MTV Europe Music Awards 2013 - Hafiz Suip

KLIK CEPAT UNTUK BUAT DUIT!!

Best Southeast Asia Act

Undi Hafiz di SINI


boleh undi banyak dan berulang kali


KLIK CEPAT UNTUK BUAT DUIT!!

18 September 2013

Alahai Bang Nuar...

KLIK CEPAT UNTUK BUAT DUIT!!

Assalamualaikum...

Kenyataan dari Anuar Zain..

"Saya sudah bersedia jika ditakdirkan saya masih belum berkahwin dan menimang cahaya mata di usia yang lanjut.  Malah saya sudah merancang untuk tinggal di pusat penjagaan rumah orang tua kerana disitu kita boleh dijaga rapi oleh orang yang sepatutnya"

"Pada saya tidak salah jika orang tua dibawa ke rumah penjagaan rumah orang-orang tua kerana banyak pusat-pusat penjagaan orang tua yang bagus dan selesa serta sesuai untuk usia begitu"  - sumber Rotikaya 

aiseyyy... sedih pulak aku... janganlah cakap camtu.. betol Jodoh Pertemuan Ajal Maut ditangan Tuhan... tapi kita kena ikhtiar dan berusaha ke arah tu jugak kan... ececehhh... aku pandai nasihat orang.. hahaha... tapi betul ke bohong tak aku cakap? aku muda lagi (la sangat...).. beliau dah lebih 40 tahun.. beliau cakap camtu macam dah pasrah je.. huhuhu... takpe bangNuar.. meh datang jumpa saya.. mana tau kot2 berkenan ke.. (phuuuiiiiiiiiihhhhhhhhh!!!!!!) hahahahahahaha.... (ko ni liana, nak stok2 retis je kan... hahaha)





KLIK CEPAT UNTUK BUAT DUIT!!


13 September 2013

Hidup Di Bawah Kemampuan



KLIK CEPAT UNTUK BUAT DUIT!!

Assalamualaikum....

Sumber : Mohd Zulkifli Dot Com

Untuk perkongsian bersama....




“Zul, your wife kerja kat mana?”
“Er, kerja kat rumah jer. Housewife.”
“Em, cukup ker? Satu income untuk tanggung 4 orang?”
“Alhamdulillah… cukup. Tapi kena betul-betul manage la duit”

Satu Pendapatan Untuk Satu Keluarga?
Sebahagian perbualan dengan Mr. Soo, ex-boss saya 2 tahun lalu. Mr. Soo sangka, selama 4 tahun saya bekerja di bawah beliau, saya ada pendapatan lain selain gaji. Beliau fikir, mungkin saya ada asset yang banyak, yang boleh bagi pendapatan tambahan secara tetap setiap bulan untuk survive selain gaji yang cuma seorang Eksekutif ‘Rendah’. 

Selain beliau, ramai juga kenalan tanya saya cukup ke duit (untuk sara keluarga) dengan hanya satu pendapatan. Kerja cuma Eksekutif biasa, baru beberapa tahun kerja, untuk tanggung diri, isteri dan anak-anak 3 orang ketika tu. Tambah pulak, hidup di KL ni, kos sara hidupnya bukan sikit. Jawapan saya “Alhamdulillah boleh (survive), tapi kita tak boleh hidup macam orang lain. Kita kena hidup cara kita, dan di BAWAH kemampuan kita. Itulah kuncinya saya rasa.

Prinsip: Hidup BAWAH Kemampuan

Kalau nak senang, memang kita kena hidup BAWAH kemampuan. Jangan hidup IKUT kemampuan. Saya ada terbaca, “hidup di bawah kemampuan” ialah salah satu prinsip kewangan yang diamalkan oleh orang kaya yang sebenar (bukan orang kaya mee maggie). Mereka kaya sebab mereka memang amalkan gaya hidup BAWAH kemampuan, bukan hanya masa dah jadi kaya, tapi sebelum dia jadi kaya lagi.

Kalau dia mampu pakai Waja sebagai contohnya, dia cuma pakai Wira. Bahkan mungkin cuma pakai Saga. Kerana Saga dah cukup memadai untuk KEPERLUAN dia. Perbezaan nilai antara MAMPU dan PERLU itulah asset yang membuatkan dia lebih kaya!
Saya bukan orang kaya. Tapi saya ‘seronok’ belajar melalui orang kaya – dengan membaca dan memerhati. Dan saya perhati, memang tak ramai yang amalkan prinsip penting ini.

Trend Hidup Di LUAR Kemampuan

Yang lebih membimbangkan, memang dah jadi trend sekarang ni orang hidup di LUAR kemampuan! – dengan cara berhutang, ansuran, kad kredit, skim bayaran mudah dan apa saja skim yang sama ‘waktu’ dengannya… Sikap ambik mudah dengan hutang, membuatkan ramai yang hidup di LUAR kemampuan sebenar mereka.

Atas alasan itulah, saya sangat tak gemar berhutang, dalam apa bentuk sekalipun. Selagi boleh ‘hidup’, saya cuba jauhkan diri dari hutang. Puji-pujian bagi Allah, hutang saya sekarang cuma hutang beli rumah saja. Itupun hutang yang diketegorikan sebagai Hutang Berkat, bukan Hutang Mudarat. (Sila rujuk artikel lama saya bertajuk “Hutang Berkat, Hutang Mudarat”)

Tips Hidup Bawah Kemampuan

Untuk hidup BAWAH kemampuan, ada beberapa tips yang saya nak kongsikan pada sahabat semua.

Pertamanya, jauhilah hutang walauapapun bentuknya. Kad kredit (kad hutang), skim bayaran mudah, skim bayaran ansuran, tak perlu bayar dalam tempoh 30 hari, semua tu hutang yang telah diberi nama baru supaya kita tak rasa ianya adalah hutang! Hutang yang lebih afdhal untuk kita jauhi ialah Hutang Mudarat. Sila rujuk artikel lama saya bertajuk “Hutang Berkat, Hutang Mudarat” untuk maklumat lanjut.

Keduanya, berbelanjalah ikut KEPERLUAN, bukan KEMAMPUAN, dan jauh sekali ikut KEMAHUAN. Memang prinsip ni saya benar-benar amalkan sejak lalui zaman-zaman sempit dulu.

Perlu atau Benar-benar Perlu?

Saya tahu, cara macam ni memang tak ada class. Tapi saya selesa dengan cara ni. Bagi saya, biar tak nampak ‘berharta’, asalkan poket saya penuh. Kalau ada duit, bila-bila masa jer boleh ditukarkan menjadi ‘harta’. Tapi kalau ada ‘harta’, bukan senang nak convert balik jadikan duit kalau kita terdesak…

Kalau ikutkan, memang banyak benda yang saya nak beli (miliki) tapi selalu saya tangguh-tangguhkan. Kekadang sampai beberapa tahun masih tak terbeli. Bukan sebab tak mampu, tapi ia belum cukup alasan untuk ia dikategorikan sebagai benar-benar PERLU.
Walaupun ‘statusnya’ memang perlu, ia terpaksa ditangguh-tangguhkan sebelum ianya bertukar menjadi benar-benar perlu. Bila dah benar-benar perlu, masa tu dah tak perlu ditimbang-timbang lagi. Memang kena beli sekarang!

Wallahu a’lam…


**************************************************************************************************************

mesti apa yang kongsikan ni korang dah lalui kan... atau sedang lalui.. sama macam aku.. betul, hidup aku sekarang ni penuh dengan hutang... hutang PTPTN, hutang kereta, hutang TUT!!, hutang TETT!! hahaha.. apa yang tut, apa yang tett tu, maaflah, takdapat dikongsikan disini.. buat malu je nanti.... hahahaha... (tapi kalau nak tau jugak, sila whatsapp aku ye... hak3)

sejak2 kenaikan harga petrol, kenaikan harga barang.. semua benda aku buat, aku kena pikir dulu... sampaikan balik kampung pon.. hehehe.. tapi aku tetap jugak balik atleast sebulan sekali... kalau balik selalu pon, ada je sedara mara ni berbunyi, "selalu balik, cuti ke?" "asyik cuti je..." haishh.. cuti pon salah, balik pon salah... apa yang tak salah agaknya.... yelah, sekarang ni kita je keja gomen..

ok, berbalik pasal cerita di atas... kat blog yang disebut tu, bukan lah cerita pasal hutang je.. banyak lagi yang pemunya blog tu kongsikan.. bila aku baca, mulalah ada titik penyesalan dalam diri... benda yang aku sepatutnya buat dari mula kerja, aku tak buat... benda yang sepatutnya aku tak buat, aku buat... nak menyesal? dah takde gunanya lagi beb... 

jadi, aku kongsikan benda ni, bukan pasal nak nasihat2 orang bagai, sebab aku pon sama yek je... tapi nak muhasabah diri sendiri jugak... umur dah 25 baru nak berfikir... huhuhu...







KLIK CEPAT UNTUK BUAT DUIT!!

12 September 2013

Pestabola Merdeka 2013


Assalamualaikum....

dah lama kan aku tak cerita pasal bola.... hehehe.... orang sibuk2 update pasal Liga Super la.. Liga Perdana la.. Liga Malaysia laa.. aku tak berapa tengok sangat perlawanan2 liga dalam Malaysia ni melainkan masa separuh akhir dan final... kali ni, aku berminat nak update pasal pestabola merdeka sebab ni perlawanan menentang negara lain... yang ni aku suka.. hehehe... 





malam tadi, perlawanan antara Malaysia dengan Thailand, memang sangat menarik... aku jangkakan yang Thailand ni lebih agresif dari Myanmar, tapi ternyata................ oh lupa, sebenarnya Thailand hanya menurunkan pemain2 dari kelab, bukan pemain kebangsaan... nak simpan untuk Sukan Sea katanya.. hehehe..





sebelum ni, Harimau Muda kita dah mengalahkan Singapura 1-0 dan Myanmar 2-1.. tahniah pasukan Malaysia atas kerjasama, kegigihan dan prestasi yang ditunjukkan...

ok, untuk game malam tadi, pemain2 yang diturunkan memang the best... walaupun tanpa kelibat Wan Zack Haikal, K. Ruben dan Irfan Fazail selaku ketua pasukan, rentak permainan tetap nampak cantik... penguasaan bola yang sangat bagus.. walaupun banyak kali cubaan bola ke arah gol gagal dan pemain memperlahankan rentak permainan di penghujung masa kedua, pemain2 tetap konsisten.. pemain pon rajin turun naik.. tak macam sesetengah pemain Harimau Malaya.. (uppppsssss... hanya pendapat peribadi... hehehe) eh, aku dah macam pengulas sukan pulak.. hahahaha..

dan pemain yang menjadi perhatian malam tadi adalah... yang pakai jersi no. 11 tu... hehehe...




belum mula game lagi, aku dah nampak dia... "eh... rasanya macam penah nampak dia sebelum ni.. tapi dah lama taknampak dia main... sape ek?? hensem pulak tu..." hahahahahah.. nampak x? nampak x? hahaha... beliau adalah Mohd Rozaimi bin Abdul Rahman 21tahun orangSabahBah Striker Midfielder... hehehe...

oklah, harap2 pasukan kita dapat kalahkan Myanmar kat final nanti tak silap 14 September ni.. Myanmar, bukan calang2 pasukan.. tengok cara diorang main hari tu... lincah dan sangat agresif... kita doakan la pasukan kita menang ye... Kito Monang..! Kito Monang yoo... hahaha..


Untuk Dikongsi Bersama... Terima Atau Tidak, Terpulang Kepada Diri Masing2 Untuk Menilainya...


Assalamualaikum...

Kesan Kenaikan Harga Minyak.

klik untuk memudahkan pembacaan

10 September 2013

Peram Buat Jeruk


hmm.. aku taktau lah nak marah ke, geram ke.... sakit hati kot... huhuhu... alkisahnya, semalam bos aku tanya pasal satu surat ni.... surat tahun 2012... dalam buku rekod, ada terima... selalunya surat dari agensi tu, aku akan buat 1 copy dan simpan... kira surat kat aku tu copy punya.. original, aku bagi kat pegawai yang bos aku minit suruh uruskan berkaitan surat tu... pegawai tu pulak tak ada...

nak jadi cerita, surat dalam simpanan aku tu pon tak ada... jadi, aku pelik lagi hairan laaa... mana pulak pegi nya.. aku ingat, aku buat copy surat tu... kalau xde dalam fail, mesti ada kat tray surat... tapi tak ada.... bos pon macam nak salahkan aku (kot), siap cakap lain kali buat salinan.. aku jawab jugak lah.. memang aku ada buat salinan.. tapi tiba2 salinan surat tu tak ada... 

jadi... mula lah aku kerja2 menggeledah 1 almari fail aku ni.... sampai ke kotak2 surat yang dah lama dan nak di shred pon aku geledah... dah habis geledah semua, sampai fail2 peribadi aku pon aku selongkar... masa aku dok mencari tu, bos datang lagi tempat aku tanya... aku cakap, kalau tak ada kat tempat aku, aku nak geledah meja dia kejap lagi...

agaknya dia cuak aku cakap camtu.. hahahaha.... aku pon cakap macam serius je... teros dia masuk bilik mencari jugak... bila aku dah habis geledah, aku duduk kejap.. kepenatan... penat wooo... tiba2 bos keluar tatang 1 surat... dan tanya kat aku surat ni ke? haissshhh..... hmmmm.... huhuhuhu....... ye... xpelah.. dah jumpa pon..

bagai nak rak aku mencari, sekali kat atas meja bos je.... adehhh.... bos pon dah sori.. ok lah.. takde hal laaa... biasalah tu... surat terselit2... nasib baik ada kan... kalau xjumpa, aku memang akan bertanggungjawab laa.. dan bila nampak surat tu, aku teros teringat bos pernah mintak surat tu nak tengok apa tah dalam surat tu... 

tadi aku masuk bilik letak surat masuk, tengok kat tray 'out' penuh surat.. aku pon pelik.. aik, ni surat datang dari mana pulak ni.... rupanya, surat yang aku bawak masuk, tak keluar2 dari bulan Jun.. patutlah aku pelik rekod surat aku ada surat yang belum keluar.. agaknya surat2 tu pon terselit2 kat mana2, semalam kan bos mencari surat, terkeluar la semua surat2 yang terselit2 tu... haishh...

takde lahh.... aku tak marah pon.... tengah senyum je ni.... huhuhu....


Tak Menarik Sebenarnya.. Tak Baca Pon Takpe..


Assalamualaikum....

rasa macam dah lama tak update blog... hmm... bukan sebab malas.. tapi takde cerita yang nak dikongsikan, melainkan cerita2 peribadi yang rasanya takperlu dihebohkan di sini.. hehehe.. serius takde benda nak share... ada tu ada laaa.. tapi tak dilampirkan dengan gambar, rasa entry jadi tak menarik...

oklah, walaupun tak menarik.. aku ceritakan jugaklah apa yang jadi masa malam birthday aku (nak cerita pulak!!) hahaha...

pada tanggal 28 Ogos tu, kami pakat nak pegi menjenguk serta beraya ke rumah leha... nak tengok baby samir.. seriously aku tak menjangkakan (wah... menjangkakan kooo..) yang budak2 ni.. eh salah! makcik2 ni dah berpakat... oh lupa... thanks kawan2.. sebab belikan kek birthday untuk aku... thanks wana... (ooohhh.. aku sangat terharu) dan thanks jugak kat buddy.. tiap2 tahun bagi kek SR walaupun 1 slice... hehehe.. buddy tau aku bukan penggemar kek... (kek korang bagi aritu ada lagi dalam peti sejuk aku tu haaa) tahun bila tah buddy bagi 1kg kek SR, makan hari jugak nak ngabes kan.. huhuhu..

dan, benda yang paling kelakar sekali, budak2 ni, eh, salah lagi.. makcik2 ni (wana & tina) baling tepung kat aku... depan pintu rumah... disaksikan pak aji laki si wana.. terasa diri balik ke umur 20 tahun.. hehehe.. nasib baik la dibaling tepung, kalau dicampur telor sekali, tak ke naya... wana & tina kata aku takbalas balik.. ko gila nak balas balik? 1 floor ni penuh tepung, kang sape nak bersihkan?? hahahahaha... jadi, aku diam dan pasrah laaa..

actually, tahun2 sebelum ni, birthday aku kalau tak bulan puasa, awal raya.. jadi aku selalu takde.. balik kampung.. dalam masa yang sama, mengelat laaa... hahaha... sebab aku sorang je tak kena prank lagi dengan makcik2 ni sejak kat poli.. tapi ni kira oklah.. baling tepung je.. yang lain2 tu kena prank terok2... hahaha.. (selamat aku..)

thanks jugak kat adik aku, kakcik.. belikan aku kasut harga rm69.90, dah less tinggal rm29.90.. hehehe.. suka2.. 2 pasang sekali aku sebat.. 1 adik aku bayar, 1 bayar sendiri laa.. (aku pakai kasut murah je)...

oklah, nak cerita tu je pon... tak menarik kan? phuuii.. hahahaha...



06 September 2013

Apa Sebenarnya Yang Berlaku di Syria







Peristiwa Syria

Syria merdeka dari penjajahan Perancis pada 1945, dan telah diperintah oleh anak bangsa Syria sendiri sehingga zaman Hafez Al-Assad yang telah memerintah selama 32 tahun dan diikuti oleh anaknya Basyar Al-Assad  yang telah memerintah selama 11 tahun.  Syria telah menjadi negara yang diperintah oleh diktator.

Hafez Al-Assad berpegang pada Syiah Nusairiyah yang menyimpan perasaan dengki terhadap rakyatnya daripada MUSLIM SUNNI, yang mencaci dan menghina Saidatina Aishah dan Ummahatul Mukminin Radhiyallahu Anhum, diharamkan sembelihan mereka, mereka melakukan kejahatan yang pelbagai, mereka tidak solat di masjid kita Ahli Sunnah Waljamaah (ASWJ).

Kerajaan Syria didokong oleh Iran yang terkenal dengan Syiahnya, bahkan Hafez sendiri merupakan seorang pelampau Syiah.

Syeikh Hassan seterusnya menceritakan tentang Syria yang mana 6% darinya merupakan Syiah Alawie, 10% beragama Kristian dan 84% adalah rakyat yang beragama Islam (Muslim Sunni).


Iran mempertahankan tindakan ganas rejim Hafez yang membunuh rakyatnya sendiri.  Begitu juga Hizbullah di Lubnan juga menyokong tindakan Hafez Al-Assad.


Bermula Zaman Ayahnya

Hafez Al-Assad - konflik berdarah di Hama pada tahun 1982 yang berlaku selama 27 hari mengorbankan hampir 46000 ribu penduduk Hama.  Peristiwa ini menyebabkan rakyat Syria mendiamkan diri dari politik sekian lama.  Rakyat mula kembali bangkit terhadap kezaliman yang berlaku semenjak 8 bulan yang lalu.

Permulaan revolusi berlaku di Hama, kemudiannya merebak ke bandar-bandar lain seperti Dar'aa, Hauran, Halab bahkan sehingga ia berlaku di 157 tempat di Syria.

Punca kebangkitan adalah : Ada sekumpulan kanak-kanak seramai lingkungan 28 orang bermain-main dan telah menulis sesuatu pada dinding sekolah mereka.

Apa yang ditulis oleh kanak-kanan itu ialah 'RAKYAT MAHU JATUHKAN KERAJAAN'.  Slogan ini telah dilaungkan di negara-negara yang berlaku kebangkitan rakyat.  Pasukan keselamatan Syria telah menangkap kanak-kanak ini.  Mereka telah diseksa dengan cara mencabut kuku-kuku kaki dan tangan mereka.  Salah seorang kanak-kanak itu telah meninggal dunia dan keluarganya meminta mayat kanak-kanak itu serta kanak-kanak lain dilepaskan.

Kerajaan telah meletakkan syarat dimana bila mahu melepaskan kanak-kanak itu, mereka perlu memberi wanita-wanita dikalangan mereka untuk dinikahi oleh puak-puak kerajaan Syria ini (satu bentuk penghinaan), maka berlakulah kebangkitan Syria.


Bentuk Kezaliman Yang Berlaku Sepanjang Tempoh Saurah

  1. Dalam masa 42 hari, telah terbunuh Syahid seramai 4000 orang rakyat Syria
  2. 39000 orang telah cedera, mereka tidak dirawat dan dibiarkan sahaja
  3. Satu peristiwa di mana seramai 19 orang doktor dan 40 orang pesakit di hospital telah dibunuh oleh tentera Assad di wilayah Doma
  4. 9000 tahanan ditahan
  5. 413 orang telah Syahid di dalam penjara
  6. Wanita-wanita diculik dan dibawa ke tempat yang tidak diketahui, mereka dirogol di hadapan abang-abang, ayah, anak-anak dan ahli keluarga mereka.  Sebelum dirogol, mereka digari terlebih dahulu
  7. Seorang ukhti bernama Zainab Al-Husni dari Hims di Madinah Khalid bin Al-Walid.  Beliau telah ditangkap dan mahu diperkosa oleh tentera yang menangkapnya.  Tetapi beliau melawan, lantas beliau dibunuh dan telah dipotong 4 kerat.  Anggota badan yang dikerat itu dimasukkan ke dalam plastik lalu dicampak ke hadapan keluarga beliau.
  8. Mengucap takbir merupakan sesuatu yang tidak disukai
  9. Menyuruh tukar Laa Illaha Illah Basyar Assad
  10. Basyar Assad juga daripada kelompok Syiah yang terkeluar dari Islam dan mengharuskan untuk membunuh Muslimin Sunni
84% daripada posisi kepimpinan Rejim Basyar Al-Assad dipegang oleh kaum keluarga mereka yang terdiri daripada 3 keluarga besar.

6% daripada posisi tersebut pula daripada kaum Ajam dan 10% lagi daripada golongan Kuffar.

Tiada posisi bagi ASWJ.  Kezalimannya terhadap wanita dan kanak-kanak juga terlalu dahsyat melebihi Israel.  Rakyat-rakyat Sunni dibunuh sesuka hati tetapi walau seorang Israel pon tidak ditumpahkan darah.  Hasbunallahu Wa Neemal Wakeel....


RAKYAT YANG KELUAR BERDEMONSTRASI AKAN MANDI DAN BERWUDHUK KERANA MEREKA YAKIN TIDAK AKAN KEMBALI LAGI...


Fatwa Ulama Tentang Saurah di Syria

Rabitah Ulama Syria yang diasaskan oleh Dr Ali As-Sobuni dan Rabitah Ulama Sedunia telah berfatwa kepada rakyat Syria agar mempertahankan rumah mereka daripada keganasan tentera walaupun dengan menggunakan pisau dengan berdalilkan hadis berikut :

"Barangsiapa terbunuh mempertahankan hartanya, maka dia syahid; barangsiapa terbunuh mempertahankan ahli keluarganya, maka dia syahid; atau mempertahankan agamanya, maka dia syahid"

Hadis ini dikeluarkan oleh Abu Daud dalam Sunannya (2/275) An-Nasaie dan Trimidzi dan disahihkan oleh Imam Al-Albaniy dan Ahmad (1652 dan 1653) dari jalan Said bin Zaid dan sanadnya Shahih.


Perkara Terbaru
  1. Masa depan kebangkitan ini begitu baik, ia berterusan dan semakin kukuh.  Lebih 30000 tentera yang terdiri dari pegawai adalah bersama rakyat.  Mereka ini telah melindungi orang-orang yang turun berdemo kerana tidak tahan melihat kekejaman rejim Basyar Assad ini yang sesuka hati membunuh rakyatnya sendiri
  2. Pertubuhan-pertubuhan Arab telah mengambil pendirian tentang apa yang telah Syria lakukan terhadap rakyatnya.  Mereka tidak membenarkan pegawai-pegawai Syria memasuki tanah mereka.  Tetapi ada 2 buah negara yang tidak berpendirian sedemikian iaitu Iraq dan Lubnan. Iraq tidak berpendirian sedemikian kerana pemimpin Syria merupakan orang Syiah dan mereka selalu meminta pertolongan dari Iraq kerana Iraq merupakan negara Syiah
  3. Syeikh Yussuf Al-Qaradhawi telah mengeluarkan fatwa bahawa mereka yang terbunuh dalam keadaan yang sebegini adalah seorang Syahid
  4. 95% ulama Syria telah bersama dalam kebangkitan rakyat ini
  5. 19% negara-negara Arab telah mewajibkan sekatan politik dan ekonomi ke atas Syria

Kenapa Kita Kurang Mengetahui Dengan Jelas Isu Syria?
  1. Gambaran tentang Syria agak tidak jelas bila dijelaskan oleh media-media, kerana itu Syeikh Hassan dihantar bagi menjelaskan apakah sebenarnya yang berlaku di Syria
  2. Media barat sebenarnya mahu manusia dunia tahu apakah sebenarnya yang berlaku di Syria.  Lalu mereka telah memutabelitkan fakta
  3. Syeikh Khalid Hassan bercerita ketika beliau di Indonesia dan bertemu dengan seorang teman, teman itu berkata dia lihat di akhbar bahawa ramai orang menyokong Kerajaan Syria.  TV Indonesia juga menyiarkan bahawa ramai yang menyokong Kerajaan Syria yang dipimpin Basyar Al-Assad.  Apa yang berlaku sebenarnya ialah kerajaan telah mengumpulkan pegawai-pegawainya supaya berkumpul dalam erti kata lain mahu menunjukkan kepada dunia bahawa Basyar ini mempunyai ramai penyokong
  4. Jangan terpedaya dengan kenyataan yang kita dengar dari ahli intelektual dan ahli politik Syria bahawa Syria menentang Israel, kerana sejak zaman Hafez, tidak 1 peluru pon singgah ke tanah Israel.  Bahkan Tanah Tinggi Golan yang terletak di Syria telah dikuasai oleh Israel.
  5. Kita banyak tidak tahu tentang isu Syria selama ni sebab media telah dikawal oleh pihak rejim Basyar, manakala sumber media lain tidak dibenarkan memasuki Syria untuk membuat liputan.  Segala gambar dan video yang menjadi bahan bukti adalah hasil rakaman daripada para pendemostrasi yang bertekad untuk merakam sendiri kezaliman tersebut dan kebanyakkan daripada mereka telah menemui Syahid.  Sebahagian rakaman lain telah dijual oleh tentera rejim Basyar dengan harga 100 dolar.  Syeikh Dr Khalid Hassan merupakan delegasi khas Dr Sheikh Yussuf Al-Qaradhawi ke Asia Tenggara untuk menyampaikan dan menyebarkan berita sebenar

Peranan Kita Selaku Seorang Muslim & Selaku Seorang Manusia

  1. Mendoakan saudara kita di Syria
  2. Menghulur bantuan untuk mereka dari segi kewangan
  3. Menyebarkan berita sebenar tentang apa yang berlaku di Syria

Ingatlah Saudaraku, Nabi SAW bersabda yang bermaksud :

Barangsiapa yang tidak mengambil tahu hal orang Islam yang lain, maka bukan dari kalangan KAMI"

dan ingatlah selalu akan tempat kembali bagi mereka yang zalim

Kalam Saidina Ali, "Sesungguhnya negeri yang batil itu sekejap sahaja sedangkan negeri yang benar itu tetap sehingga datangnya kiamat"  Firman Allah Taala dalam Surah Al-Isra' ayat 81

"Dan katakanlah :  Telah datang kebenaran (Islam) dan hilang lenyaplah perkara yang salah (kufur dan syirik); sesungguhnya yang salah itu sememangnya satu perkara yang tetap lenyap"

Firman Allah dalam Surah Ar-Ra'd ayat 17 : adapun buih itu maka akan hilang lenyaplah ia hanyut terbuang, manakala benda-benda yang berfaedah kepada manusia maka ia tetap tinggal di bumi

Demikianlah Allah menerangkan misal-misal perbandingan

#disusun semula dari pelbagai sumber oleh Abu Abdullah.


p/s : perkongsian tokoh ulama' Syria Syeikh Hassan di UPM menceritakan peristiwa sebenarnya yang berlaku di Syria


Wallahu A'lam...


sumber diambil dari http://hafizamri.com/


Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."