Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

09 Disember 2013

DSK yang dulu bukan DSK yang sekarang...


Assalamualaikum...

rasa malas je nak update blog kan.. hihihi... seminggu sekali, jadi laaa.... dari takde langsung... ok, nak cerita pasal DSK.. ape tu DSK? untuk yang taktau, DSK adalah Diploma Sains Kesetiausahaan... hihihi.. ni adalah kursus yang aku ambik dulu kat Politeknik PD Julai 2006 - Julai 2008)... ye, aku belajar dulu 2 tahun je.. hehehe.. sekarang ni taktau laa panggil apa.. still DSK lagi rasanya.... apa2 je laaa.. hehehe.. sekarang, DSK dah 3 tahun... (tu semua dah tau kan..)

tadi, ada akak ofis ni, datang nak mintak cop dan pengesahan bos Huda kat borang PTPTN anak dia.. Huda ada kat bilik aku, tengah meluahkan perasaan... hehehe.. (lately ni banyak betul dugaan jadi kat dia... aku simpati sangat.. nak bantu, aku tak mampu.. aku hanya boleh bagi nasihat je... hmmm...) akak tu cakap, anak dia belajar kat poliPD.. poli aku tu... hehehe..

pastu tanya lagi, anak akak ambik course apa? setiausaha katanya... ooooo... sama lah dengan kami.... kemudian, akak tu cakap, dia risau sikit... anak dia kembar.. dua2 dapat poli yang sama, course yang sama... oklah tu, bagi aku takde masalah.. dah tentu2 dia ada kawan nak belajar... akak tu cakap, yang tu dia tak risau... dia risau pasal subjek2 yang anak2 dia kena lalui... tengok! mak yang risau... bertuah kamu wahai anak... huhuhu...

aku diberitahu, ada penambahan subjek dalam DSK... yelah, 3 tahun kan... semester 1, belum belajar lagi gurisan2 trengkas dan shorthand.. dan yang menarik perhatian aku, akak tu kata.. akak tu yang kata laa... bukan aku... hehehe.. ada subjek Mikro Ekonomi.. aku pon, wahh!! menarik!! aku tanyalah... ada akaun x? akak tu pon takpasti... Speedtyping pon dah ditukar jadi Keyboarding Skills.. hebat kan? dan ada juga subjek Office Suite Software (Mungkin sama dengan Internet dan Persembahan Komputer yang aku belajar dulu..) yang lain macam sama.. cuma tukar ke bahasa inggeris je.. hehehe..

untuk semester seterusnya barulah belajar mengguris.. Trengkas & Shorthand.. aku ada cakap kat akak tu.. mintak anak dia ambil serius sikit pasal shorthand dan trengkas.. subjek ni memang sangat2 memerlukan kesungguhan dan minat yang tinggi... kalau kita tak minat, dan tak sungguh2 praktis mengguris, taktau la apa akan jadi.. nampak macam tak penting, NO! sangat penting ok.. sangat penting! Terima kasih kat lecturer, En. Ashri yang banyak bagi assignment mengguris sampai naik kejung jari.. hehehe... Alhamdulillah.. lulus setiap sem...

selain tu, ada jugak subjek Occupational Safety and Health... menarik! dan juga Document Processing.. yang ni aku rasa sama je macam Document Production yang aku belajar masa sem 4.. 

selain tu, jangan ambil mudah tentang kehadiran.. jangan ambil mudah tentang kuiz, ujian, presentation dan assignment.. semua tu sangat penting (bagi aku laa.. orang lain aku taktau..) sekarang ni aku taktau berapa peratusan markah PB dan Final... kalau dulu, aku dah ingat2 lupa.. sama ada 70-30 atau 60-40...  aku tau, aku ni takde la pandai sangat.. takpasti berapa markah yang aku boleh skor untuk final.. so aku balun kat PB... sebab tu aku kata kuiz, ujian, assignment semua tu penting..

ohye, apa tu markah PB? markah PB adalah markah Penilaian Berterusan yang merangkumi semua2 yang aku cakap tadi laa.. markah kuiz, ujian, assignment, kehadiran.. yang ni aku bukan untuk DSK je.. tapi semua course di politeknik.. 

oklah, tu je yang aku nak cakap.. hehehe.. dulu aku belajar DSK 2 tahun, sekarang DSK dah 3 tahun.. mestilah ada penambahan untuk mempelbagaikan lagi DSK tu... DSK ni tak susah sebenarnya... kalau kita betul2 buat, rajin, fokus dan berusaha, In Sha Allah.. semuanya akan dipermudahkan..

tak kiralah apa sahaja bidang yang kita ambik.. tak semua nya senang kalau kita tak berusaha.. betul x? paling penting, usaha dan jangan mengalah.. 

ya, aku sangat bangga jadi pelajar DSK.. walaupun di alam pekerjaannya tidak seindah mana.. hehehe.. tapi taklah teruk sangat pon.. bergantung pada diri kita juga.. dan kedudukan kita dalam satu2 institusi tu... dan aku bersyukur sangat, dengan DSK dan politeknik jugak la, aku dapat pekerjaan di usia muda.. syukur, Alhamdulillah... ^_^

2 ulasan:

Hustler berkata...

Idop DSK!!!!!!!!! Eh????

LiaNa YuSoF berkata...

takperasan aku komen ko ni..

ehh.. apesal ko dah xupdate blog? dah letak jawatan sebagai blogger ke? hehehe...

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."