Hai Kawan-Kawan!

Foto Saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

27 Disember 2012

Itu yang termampu, kita doakan yang terbaik je lah...


Perang Twitter Adik Beradik

korang pernah dengar tak benda2 macam ni... aku? nasib baik aku tak berapa reti nak tweet2 ni... akaun twitter ada, tapi aku tak aktif pon... dan malas pon ye jugak.. ada fb ni pon takde masa nak on9, ada hati nak bukak macam2 laman sosial.. huhuhu... dan aku taksuka nak letak status berunsur perli atau cakap belakang pasal family.. tak elok orang baca kan...

aku cerita ni, bukan nak buruk2kan sedara sendiri... cuma nak share dan bagi pandangan aku pada korang supaya kita2 ni tak buat benda2 yang boleh buat orang benci dengan kita, lagi2 family atau adik beradik kita...

anak makngah aku, nazira.. baru je dapat result PMR... dan result dia, hmm... oklah kot.... berbaloi la dengan usaha dia.... (korang pernah baca kan post aku pasal dia, jadi korang g la carik entry tu..) tapi, result dia ni tak membanggakan abang dia.. nazim.. (aku pon pernah buat entry pasal si abang ni) sebab result PMR abang dia bagus sikit... bagus tu takdelah bagus sangat dapat banyak A, tapi kalau ada A tu kira bagus la kan... hehehe... jadi, abang dia pon bengang.. dan telah melabelkan adiknya sebagai bebal... hmmm.... tang bebal ni aku memang tak berapa suka nak dengar... rasa macam kasar betol..

oleh sebab kat rumah takboleh nak bertekak, mungkin nak menjaga hati si ibu, maka... dua adik beradik ni bertekak di twitter... aku takde lah baca pon ape yang diorang tweet2 kan.. tapi menurut cerita si abang, si adik telah meluahkan rasa takpuas hati dengan cakap2 abang dia... ni antara yang aku baca kat facebook, si abang dok kutuk adik dia..

PMR - saya dapat A pada Twitter Facebook Instagram Tagged AskmeFm Skype Yahoo Messager. cikgu susah nak bagi A tau tak. HAHAHA. adik-adik yang sentiasa bebal dengan pelajaran malah hebat pada laman social ! Thumbs up :)

*PMR Student*

aku tambah lagi 1, blogspot... hehehe..

betol menusuk ke jantung ayat2 dia.. kalau aku jadi nazira, aku pon terasa... hahaha.. pastu budak2 ni bergaduh kat twitter, bukan diorang2 je.. si adik ni siap bawak geng2 PMR dia.. dah si abang kena ban dengan kengkawan adik dia.. siap kena ceramah lagi... "abang, takbaik tau cakap dengan adik sendiri macam tu.." adehhh....

bebudak zaman sekarang ni, macam2 hal.. bukan nak pujuk hati mak tu... aku rasa kesian dengan makngah.. dah macam2 dia buat dan usahakan untuk tengok anak2 dia berjaya.. semua mak2 kat dunia pon akan buat benda yang sama kan? tapi ada kita tanya, apa perasan mak kalau kita tak dapat apa yang sepatutnya kita dapat, ikut usaha mak tu sendiri? kita sebagai anak kenalah usaha 2x ganda dari usaha mak kita.. bukan mak yang nak kena jawab exam kan? usaha mak, keluar duit.. beli apa kehendak kita, lepastu dia berdoa... mintak Allah terangkan hati anak2 supaya boleh jawab exam dengan lancar..

aku dulu pon, masa PMR.. walaupun result aku ok, ada A B C, tapi mak tak senyum bila tengok result aku.. tau apa perasaan aku masa tu? aku sedih gila... aku rasa aku dah buat sehabis baik dah.. aku pon bukan budak pandai, tak macam akak aku.. tapi bila result aku tu tak boleh tanding result akak aku, mak aku diam dan takcakap apa2.. sedih sangat masa tu... seminggu lebih aku diam... lagi kena kata dengan akak, maksedara.. ayah aku sendiri... tapi ingat aku nak teros diam je macam tu.. dalam hati aku ni bersemangat nak buat lagi baik... dan Alhamdulillah, result SPM aku mampu nak tutup mulut orang2 yang dok kata aku.. result diploma pon..

aku harap nazira tak give up la... nak je aku nyanyi lagu Bangkit kat dia.. hehehe... gagal sekali tu bukan bererti gagal selama2nya kan.. kena bangkit balik, buat balik apa yang sepatutnya... dan aku nak nasihat kat dia nanti.. dah2 la tu dengan laman2 sosial ni.. bukan tak boleh layan, sekali sekala takpelah.. ni kalau dah duduk depan pc, berjam2 hari2.. sampai 1 benda pon tak boleh buat... sape yang tak marah kan.. tu yang kena bahan dengan abang dia..

si nazim tu, aku dah nasihat dah.. tak baik cakap kat adik dia macam tu.. dalam hati aku cakap, "ko result sem ni pon ada repeat 1 paper, ada hati nak kutuk adik sendiri.. mentang2 adik ko takpaham hal2 poli ni.. huhuhu" takbaik cakap adik bebal.. dah tu je yang dia mampu buat.. apa yang dia dapat, sama la dengan usaha yang dia dah buat.. kalau dia usaha lebih sikit, mungkin result dia lagi ok... esok2 SPM, ntah2 dia lagi hebat dari ko.. hak3.. sengih je dak ajim.. pastu jangan berkeras sangat dengan adik2 ni.. cakap main lepas je.. tak jaga hati langsung.. malukan adik depan orang.. pon tak baik.. sebab tu nampak ada jurang.. adik lagi suka abang takde kat rumah, semak katanya.. isshhh.. taksuka la macam tu.. esok2 bila kita susah, orang pertama yang kita cari, mestilah adik beradik kan.. tapi kalau adik2 pon taksuka kita macam mana? hmmm... pikir2kan la..

aku sebagai orang luar, sepupu, saudara mara, hanya boleh doakan yang terbaik je.. dan doakan yang terbaik juga untuk adik2 aku.. adik aku pon tengah tunggu result SPM.. aku tak mengharapkan keputusan terhebat dari dia, cuma aku harapkan, apa yang dia dapat, boleh bawak dia pegi jauh.. sambung belajar.. tu je.. tapi kalau dia dapat lebih dari jangkauan aku, Alhamdullillah... (dapat la jersi Harimau Malaya ori... hehehe)

korang2 yang ada adik2 tu, kena la support diorang.. kalau bukan kita, sapa lagi kan? selain tu, mulut dan hati kena jaga jugak.. barulah keluarga aman dan damai... cewahhh.... hehehe... ^_^






semalam aku update senarai nama vendor ofis, sekali ternampak nama ni.. Hari Raiya Krisna Prabhakar Bunga.. hahahahaha... gempak gila nama ko... hahaha..

2 ulasan:

Ifa berkata...

huhu..c abg, wlpn adiknye gitu, memg x patut ckp gitu.. c adik, kalau insaf dgn result dia n try yg t'bek utk spm lak, kite boleh tabik spring toink2 kat dia.. tp lau die sndri yg leka,men2, memg patut di mrh.. sbb.. sbb dia hampa'n mak dia..

wkaakakak.. cntek sungguh nama beliau.. hari raiya ko..

LiaNa YuSoF berkata...

itulah... aku rasa sampai ke hari ni, si adik macam tak menyesal pon dengan result dia.. aku datang, rutin dia tetap tak berubah.. aku nak marah, aku bukan kakak dia.. tengok mak dia hari2 marahkan dia, dia siap melawan lagi.. haisshh.. budak2 sekarang tak reti dah takut dengan mak...

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."