Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

04 Oktober 2012

Tak Tau Nak Buat Macam Mana Ni...


Assalamualaikum....

dah 2 hari aku tidur rumah mak ngah.. sebab mak ngah mintak tolong aku ajar apa2 yang patut sebab anak dia, nazira dah nak start peperiksaan dah... PMR... kertas dia start hari selasa minggu depan... sekejap je kan dah mula peperiksaan... lepas ni SPM pulak, adik lelaki aku.. huhu..

aku ni memang tak reti nak ajar orang... sebab aku kurang sabar sikit orangnya.. aku jenis taksuka nak kena explain banyak kali.... tiba2 aku akan jadi hangin semacam... tapi kali ni, aku boleh bersabar jugak la dengan nazira... *mungkin faktor umur.. hahaha* aku tak tau la dia ok ke x aku ajar dia.. bila aku tanya, dia kata dia tau... tapi bila suruh explain kat aku apa yang dia tau.. hmmmmmmmm.....

bayangkan, PMR lagi 4 hari, tapi dia ni relax je.. bukan jenis study malam... pukul 11.00 dia dah mengantuk dah... aku tak tau la nak guna cara apa.. sebab aku bukan ada pengalaman ajar2 orang ni... akak aku yelah, bakal cikgu... 

mungkin aku kena guna cara, belajar kat atas meja... ni belajar, duduk bawah... mula2 duduk, lepas tu meniarap, lepas tu telentang... lepastu... "argghhh... ngantuk la kak!" sabar je la... aku pon takdapat ajar banyak.. sebab aku yang nervous.. biar betol.. nak kejar 8 subjek dengan puluhan topik dari form 1 sampai form 3.... aku memang takdapat la ajar semua kan.. buat masa ni aku sempat ajar benda yang dia taktahu, math, bm, pendidikan islam dan sejarah je.. tu pon banyak benda lagi dia taktau...

lepas tu dia bukan jenis nak tanya2 ni.. kita ni yang kena tanya dia mana topik yang dia takpaham.. haisshh... susah hati aku dibuatnya...

percubaan? selalu soalan2 percubaan susah gila... tapi aku takpaham dengan nazira ni... bila tanya berapa keputusan percubaan.. selamber je dia bagitau, macam takde penyesalan dalam diri dia.. aku rasa adik lelaki aku ok sikit la keputusan dari dia.. lepastu siap bandingkan keputusan member dia yang pandai sikit dari dia tapi keputusan lagi teruk dari dia... mana boleh kan pikir macam tu... *korang takpayah tau la berapa keputusan dia.. tapi kalau nak tau jugak, sms aku k*

dah tu, hari ni aku siap bawak buku rujukan pendidikan islam dengan buku latihan math.. kononnya, pendidikan islam tu aku nak buat nota kecik kat dia.. tajuk2 yang aku sendiri rasa susah nak ingat... kalau selalu baca, maybe takbanyak, sikit pun jadilah benda tu lekat kat kepala kan.. malam tadi aku suruh dia baca pasal piagam madinah.. dahtu, dia pegi baca kuat2 1 topik tu.. kejap2 dia telentang, lepastu dia tekup buku kat muka... aku geleng kepala je... apa aku nak buat ni... buku math pulak, aku saje bawak.. aku nak try buat soalan2 yang aku dah tak ingat, nanti aku dah dapat jawapan, aku boleh explain kat dia.. 

bahasa melayu, kalau tengok balik soalan2, pergghh.. susah jugak ek? bagi 1 ayat, nak kan ayat yang lebih kurang sama dan sesuai dengan ayat yang diberi... kalau ikutkan, ayat2 yang diberi tu semua macam sedap didengar... sampai jadi konfius.. 

aku tanya kat nazira, sastera dah habis baca? dia senyap je... kan ada soalan2 kat kertas 1 tanya pasal pantun, syair, cerpen... ada keluar soalan kat kertas percubaan, pantun muafakat, dia boleh cakap, eh ada belajar ke pantun ni?? huhuhu... rasa nak..... T_T mendengarnya... yang novel tu xtau la dia dah habis baca ke belum.. nanti aku nak tanya dia bertalu2, apa sinopsis, plot cerita, watak dan perwatakan, nilai dan pengajaran, gaya bahasa... semua lah! nak tengok dia ingat ke tak.. atleast kena la tau sinopsis dengan watak kan... 

budak2 sekarang amek remeh je ek PMR ni.. pasni PMR pon dimansuhkan.. lagilah diorang malas nak pikir kan... hmmm.. aku doa supaya Allah terangkan hati nazira.. adik aku jugak... nanti adik aku nak SPM, aku nak amek cuti la sebelum dia mula SPM, aku nak bantu dia mana2 yang dia takpaham..


~dulu PMR, result aku takdelah terok mana.. tapi masih terngiang2 lagi "ingatkan kau yang boleh diharap" "lepasni jangan harap nak tuisyen mana2" Allah tu Maha Berkuasa, sekarang, result anak orang yang cakap aku takboleh diharap tu sama je ngan result aku, jadi kita jangan nak mengata orang, bahagian kita, kita taktau lagi macam mana~




14 ulasan:

Cik Fara berkata...

multi-tasking betul ko liana..pasni ley bukak tuisyen..ngat along sorang je ke yang ley...hehehe....patotla aku g umah ko ketuk pintu umah ko byk kali takde org bukak...

LiaNa YuSoF berkata...

laaa.. nape ko tak telepon? telepon ko rosak ea? call la.. no aku ada 2 kan..

Cik Fara berkata...

hehehe..tak la gurau je.mane ade aku dtg umah ko...kehkehkeh

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

ish3..barang yg lepas jgn dikenang ye li..sabau jela..

nazira tu cm aku kot..bab belajar2 tu mls cikit..hehe...ko mmg kene terus tekun mengajarnye ye..hehe

Hustler berkata...

Hahahahaha.... Nazira amcam aku kot. Mmg tak lekat. Busan biler org tanya2. Tapi kena ada cara nak bertanya. ngeeee

LiaNa YuSoF berkata...

hmm.. aku takpandai la.. yg aku tau, kalau aku tanya, takdapat jawab, memang aku bebel la... hahahaha... eh, xdela, kalau taktau, aku explain la... tapi xtau la dia paham ke x aku explain tu.. tengok gaya macam buat2 paham je.. huhuhu...

aku rasa aku boleh jd pensyarah, ajar je.... paham takpaham lantak kome la.. kalau lulus, bgus la, kalau gagal, repeat la lagi sampai lulus... eh, macam tak ikhlas je ngajar gitu.. hahaha.. (tapi situasi U/poli sekarang memang camtu kan...)

Hustler berkata...

Hahahahahaha.... ko jgn.... masa kelas aku dlu, kami ada wat complain pasal satu lect tau?? Wakakaka.... sebabnyer, beliau punyer kelas 2 masa, then cuma masuk kelas setengah masa, pastu ngulo, kami wat2 bodo, tak score paper, then kena wat penilaian semula ke atas lect tuh, lect tuh pompuan, lect awam ke ape ntah. wakakaka.... opis dia kat tingkat 4 nun melangit tuh, kat tempat2 lect BI selalu lapor diri. Ngeeee

LiaNa YuSoF berkata...

oh yeke.. lect tu ajar ape? mesti subjek LI kan.. eh, rasa malu pulak kalau student wat aduan kan... da la pompuan.. hmm.. okla, aku kena jadi lect yg baik la ni.. hehehe...

Hustler berkata...

Hahahahaha... Tak2. Dia ajo Pengurusan Pejabat rasanyer. Masa Sem 2. Kihkihkihkih.. Aku tak penah suak lect tu, sebab lect tuh punyer sore sebijik macam hartis yang aku tak suka, wakakaka.. byk tol klu aku dah bagi nih, ahakz!

LiaNa YuSoF berkata...

ohyeke.. aku PP pn.amimah yg ajar.. lect fav kitorg tau.. hahaha.. tp dak2 kelas aku ni lagi suka xde kelas.. siap suruh lect PP ni xyah wat kelas la.. sebab kelas dia ari jumaat.. memasing da lorat nak balik kmpg.. hahaha..

Hustler berkata...

Hahahahahaha.... masa sem 1, suka ngan lect PP, tapi masa sem 2 nih hah. Dah la loghat masuk kelas, pastu tentibe suka suki wat test. dah tu pulak tanak kawtim bagi marks bek2 kan?? kena la ngan kami, wakakaka :P jahat tak aku?? kepala sumer tuh.

Aku rasa tak penah terima kelas PP ari jumaat weh.. hohohoho

LiaNa YuSoF berkata...

kalau gtu, aku pon marah... da la xbape nak ngajar, lepastu tentiba nak wat test pulak.. kalau open book xpela jugak..

aku pulak taksuka lect yg ugut2, kalau takhantar assignment sekian2 tarikh dan masa yg ditetapkan, nama akan naik kt ketua jabatan.. pon penah blaku dalam kelas kitorg.. lect tu mmg tak disukai la kan lepas tu..

Hustler berkata...

Hahahahahaha... benda boleh setel sumer nyer....bukan susah pon. kihkihkih.. lagi plak macam tanak masuk kelas. boleh.. tade hal.. tapi marks tuh, kasi la kawtim kan?? wakakaka... nih penandaan kalah SPM kekdahnyer. tapi kelas malas nak masuk.

yang ugut2 pon aku hot. selalu aku sound jek lect tuh, tapi aku jumpe one by one la ngan lect tuh, "mana boleh puan. kesian la kat budak kelas saya ni ha, masing2 agak2 blur jugak. lau saya takpe, puan nak failed kan saya pon tak kisah" tacing kan ayat aku"

Wahahahahaha.... dasat tak? dasat tak? dasat tak?

LiaNa YuSoF berkata...

kira dasat gak la dapat sound2 lect walaupun dalam nada bergurau.. hehe..

aku kesian dgn dak2 dsk, lect utk ajar subjek2 dsk xramai.. tu yg tpaksa pinjam tenaga pengajar dari course/jabatan lain.. kalau dlm jab perdagangan sendiri pun, ada je lect yg terpaksa mengajar subjek dsk, dok ajar sambil lewa je.. lagi la lect jabatan lain kan.. (betol x fakta aku ni? ke auta? hahaha)

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."