Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

28 September 2012

Membeli Macam Ada Laki & Anak-anak... hak3


Assalamualaikum.... Selamat Pagi... Selamat Hari Jumaat...

semalam kononnya nak post entry ni, tapi taksempat.. jadi dikesempatan dua2 bos takde ni, *aku sekarang jaga 2 bos, tanggung kerja huda yang cuti bersalin* bolehlah aku menari2kan jari kat keyboard ni.. hakss...

malam kelmarin, aku pergi pasar besar kat seri kembangan... masuk ni, kali ke 3 aku pergi... memang best... aku kalau pergi, dah macam orang meroyan, rasa macam nak beli semuanya.. sebab barang2 kat situ semua segar2 belaka.. + jarak antara rumah aku pon taklah jauh mana... hehehe... aku pegi dengan akak ofis aku... *thanks kaklin, sebab sudi temankan orang.. cewahhh..*

masuk2 je, tuju kat barang basah dulu... masuk2 aku da rambang mata.. nak beli apa ye? yang penting, aku taknak beli ikan.. sebab kat rumah ada 1bekas aiskrim penuh dengan ikan.. huhu... 3 kali aku tawaf, dan hasil nya :

seekor ayam (beli lebih untuk buat makan2 malam ni)
kerang sekilo
sotong 2ekor saiz sederhana besar
udang 8-10 ekor saiz kecik (udang yang harga sekilo rm44.. aku kena rm9.. adehhh)
hati ayam rm1
ketam (sepinggan rm5, ada 3-4 ekor saiz kecik)

dah settle, pegi simpan dulu dalam kereta, lepastu teroskan misi cari barang kering dan sayur2 pulak... dan hasilnya :

telur 10 biji
tepung gandum sekilo
ikan bilis
asam jawa
bawang merah
bawang putih
kentang
sawi (wahhh... 1st time aku beli sawi sesaje je.. kalau x memang taklah!)
terung 3 biji saiz kecik
limau kasturi 6-7 biji
taugeh 2genggam
keledek merah sebatang je... hehehe...
buah oren 2 biji

banyak kan aku beli... dah sama banyak macam orang berkeluarga yang beli... hehehe... masa membeli tu dah macam orang sawan.. rasa nak ambik semua... tapi bila pikir2 balik, ehhh... aku ni nak makan sorang je kan... nasib baik sedar diri lagi... hahahaha... xpelah, ni stok sebulan.. pasni takyah susah2 nak cari lauk... dan harusnya, kena masak la kan.... sekarang ni mood membekal sedang membara... malam masak, esok bawak bekal ke ofis... jimat kan?

9 ulasan:

zal88 berkata...

wah..nk wat mkn2 tghri ke mkn mlm ajk ak eh..;p
mmg byk tul shopping nye..

Cik Fara berkata...

ske sgt g pasar kat presint 2 tu...mmg naik gile aku kalau tgk barang basah tu rase nak beli sume je lagik2 udang ngan sotong....dapnye....skrg pun aku ngah mood membekal mcm ko buddy......lagi plak aku ade tanggungan kan skrg (jejung)....tu yg kena membekal..

LiaNa YuSoF berkata...

leha : hehehe.. t tunggu aku da bersuami ea, baru aku ajak korang datang makan.. wahhhh.. statement kemain..

fara : nanti aku bawak ko pegi pasar besar tu, lagi ko jadi gila meroyan macam aku... hahahaha...

Hustler berkata...

Biasa lau org meroyan gi paso basah nih, mmg tunggu masa jek nak kawen, wahahahahaha

LiaNa YuSoF berkata...

mawi : begitukah?? hahahaha...

Hustler berkata...

Biasanyer la.... sebab diorang taleh tgk peti ais kosong jek... wakakaka.... mesti nak kena ada bahan. kihkihkih

Cik Fara berkata...

pasar borong selangor kat equinne tu mmg dah bese pegi..dak wan bawak...aku g pepagi sabtu (dulu la time ade kete)..pagi2 lagik fresh...mmg best.

LiaNa YuSoF berkata...

mawi : kan? kan? biasalah.. da nama pon pompuan... hahaha..

Hustler berkata...

Tapii... aku ada sorang kawan, tapi laki, dia tak suak peti sejuk kosong, wakakaka.. adaaaaaaaa jek ayng dibelinyer, at last, ujung bulan, aku yang tukang audit, tgk mana boleh pakai, mana boleh buang. membazir!!!

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."