Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

27 September 2012

Ye.. Aku Memang Suka Buat Kerja 2X, 3 4X Pon Aku Suka... Suka Sangat~~~ (TDBMKA)


eeeeee..... saket ati! saket ati (gaya cakap tu macam ropie cecupak)

hmm... taktau la ape masalah makcik2 bakal bersara ni... tau la awak tu "i dah 30 tahun kerja" *cakap sambil tepuk2 dada ni* suke ea buli budak2 hingusan baru nak kenal hidup ni... huh!

eh makcik... saya dah 4 tahun kerja tau! walaupun mula2 masuk kerja saya ni umur 20 tahun tapi nampak macam budak baru nak amek PMR..

melalut dah aku ni... huhuhu.... ke meroyan? hak3..

xde, macam ni ceritanya... aku disuruh oleh bos untuk mintak surat pengesahan majikan.. mula2 tu aku main telefon je (orang yang sepatutnya buat2 surat pengesahan ni).. dah tu, bila ditanya untuk apa? untuk buat loan ke? haaa... takterjawab aku.. hehe.. padah ler... pasai pe tak tanya bos tadi kan untuk ape.. *vunguks jugak aku ni kengkadang*

lalu dah tanya2, ohhhh... pasai pelan celcom rupanya... *takpaham apesal sampai nak kena mintak surat pengesahan dari majikan* lantak pi la kan.. dah tu depa ni mintak slip gaji.. bos aku pon, "eh.... apasal pulak sampai nak mintak slip gaji.. saya taknak bagi.. mana boleh bagi orang tengok gaji kita" "ok2, nanti saya bagitau kat diorang macam la diorang taktau gaji puan berapa kan, bukak je hrmis, terpampang gaji puan tu" lepas tu call la balik (orang yang sepatutnya buat2 surat pengesahan tu) bagilah tau, bos bukan nak buat loan... 

akak tu : "dah tu?" katanya.. aku pon explain la cikit.. 
akak tu : "dah tu, bagilah format nya macam mana" 
eh2.. apesal pulak tanya aku? 
aku : "macam ni kak, surat tu just pengesahan yang mengatakan bos saya kerja kat sini, tu je" 
akak tu : "ohh.. ha, bagilah nama, jawatan, no ic"
aku : "bagi emel akak.. nanti saya emel kat akak"
akak tu : "akak takde emel, akak psh.. nanti hantar la kat tingkat *tut*
aku : blur kejap.. "aaaa aaaa.. ha, yelah"

seeeee!! nampak tak kesengalan aku kat situ? boleh je kot aku cakap kat telefon, nama bos, jawatan dengan no ic.. apesal la aku cakap yelah... vunguks la ko liana... kan dah bersusah payah ko nak kena naik atas pulak... adeehhh... mula2 aku mintak emel tu sebab aku taknak la ada kesilapan ejaan nama ke ape.. kalau cakap kat telefon pon, ko dah eja satu2 huruf, kengkadang tu salah jugak... hmmm.. terpaksa lah aku naik atas...

lepas waktu lunch tadi, teros naik atas.. mencari2 mana akak tu.. pergi kat 1 tempat akak ni *orang lama jugak*, tanya mana akak yang kena buat surat pengesahan ni.. lepastu dok pandang aku, muka takpuas hati.. dia taknak layan aku pon, teros panggil orang sebelah dia "eh,layan ni kejap" aku pon, lorhhh... nak mintak suruh tunjukkan tempat akak buat surat pon ko malas.. so annoying!!

da jumpa akak tu pulak, haaa... ni lagi satu hal, tiba2 cakap, "eh, xde pon orang call suruh buat surat" dahh kak, takpayah nak membongak sangat! tadi cakap kemain suruh naik atas, ni dah naik kata xde pulak kan.. nak kena ni.. aku pon pergi la menunjukkan diri... nampak je aku teros akak tu cakap "ooo.. eh, kata suruh buat untuk bos" aku pon, "untuk bos la kak, akak tengok gred kat kertas tu, lepastu tengok saya ni, ada rasa macam sesuai ke kak?" terkebil2 tengok kertas yang aku bagi, "ha, yelah, kang dah siap akak call" eeeeee... rasa nak cakap, "yela kak, saya ni memang suka buat kerja 2 3 4 kali, turun naik turun naik" teros keluar dengan perasaan menyampah! menyampah dengan akak buat surat ni, menyampah dengan akak yang taknak layan aku..

akak tu bernasib baik sebab aku ni bukan jenis PA yang suka mengadu domba kat bos.. bos aku pulak jenis kuat komplen... kalau tak, dah kena dah akak2 tu.. lantak la ko dah kerja 30 tahun ke.. kan..... 

takjadi aku nak cerita pasal pergi pasar malam tadi.. nanti2 la.. kalau rajin... hehehe..
 

15 ulasan:

Cik Fara berkata...

huhuhu...dikau mmg berbeda dari aku buddy...kalau aku tu dah lame aku report kat bos...sampai bos aku taknak dengar la ape yang aku report kat dia....sampai bos aku ckp.."sudahla farah, biarkan je la.."eeee..mane blh biar.....ouh...aku bukan seorang yang penyabar mcm lu, buddy......tidak same sekali ngan org mcm tu....

LiaNa YuSoF berkata...

hahaha... aku xpandai la nak mengadu2 ni.. t ko ajar aku ea.. hak3..

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

nasib baik baru 2 kali ko memvungukkan diri..klo smpi 30x li, bley jadi betul2 vunguk tw..hehe

sabo jelah li..biaselah tu..mak cik2 nk pencen..huhu

Cik Fara berkata...

makcik, bacela blog liana ni...

LiaNa YuSoF berkata...

timah : memang da asik bersabar ni.. wat masa ni, yg asik nak cari pasal dengan aku adalah makcik2 nak pencen.. haisshhh... geram mak nokk..

fara : hahaha.. ko saje je kan...

aBoi berkata...

hahaha... nasib lah aku jarang kena macam tu.. kat tempat aku tak de makcik2 yang nak pencen ni.. yang ada cuma yang bossy2 je.. =P asalkan diorang tak menyusahkan sangat hidup aku ok lah tu..hehe

LiaNa YuSoF berkata...

dayah : untung la... hehehe...

Hustler berkata...

Hahahahaha... tang tak cakap trus nama, no. i/c dan jawatan bosh dalam tipon tuh epik, wahahahaha.... nak jugak pakai emel. kihkihkih

LiaNa YuSoF berkata...

hahaha.. biasalah.. mengelak dari kesilapan nama nya.. tapi aku terlupa yang aku sedang berurusan dengan mokcik2 bakal bersara.. depa mana gheti emel2 ni kan.. hak3.. *berlagak betol aku ni* hahaha..

Hustler berkata...

Hahahahahaha... aku lau jumpe makci2k macam tuh, aku paksa diorang belajo. Hahahaha... ciap offer nak ajokan la... then lepas tuh, lau nyusahkan jugak, mmg aku tepuk2 jek dahi diorang... wakakakaka

LiaNa YuSoF berkata...

hahaha.. kalau la bole tepuk kan?

Hustler berkata...

Aku tepuk jek, tapi kat tgn dah conteng ciap2 kaler dakwat itam, pastu tunjuk kat makcik tu. "nyamuk makcik, besoo.. nih kalau bio gigit makcik nih, malaria nih" kompom makcik tuh cair la tgk aku caring kat beliau.

LiaNa YuSoF berkata...

caring la sangat~~~~~ *tdbmka* hahahahaha....

Hustler berkata...

Hahahahaha... dari tadi aku pikir, tdbmka tuh apa, sebab aku pakai tddmka jek.

LiaNa YuSoF berkata...

aku xnk la tdd, nanti orang tengok lain pulak.... hahahaha..

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."