Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

31 Julai 2012

Mood... Sila Datang Ke Mari...


Assalamualaikum...

dah 11 hari kita berpuasa.. Alhamdulillah...... sekejap je rasa... tapi kan, mood raya tu belum datang lagi.. hmmm.... jadinya, bagi membangkitkan mood tu, aku dengan ini terpaksa dengar lagu2 raya.. eh? boleh ea camtu? hahahaha...

oklah, kita borak2 kosong je la ea.. disebabkan kerja pon nan ado sangat sekarang... selalunya, korang kalau beli barang2 raya, korang beli kat mana? meh aku cerita pasal aku ea.. selalunya tiap2 tahun, aku dengan adikberadik, kami berlima (tanpa mak ayah) akan pergi shopping last minute kat taman cempaka.. tau ke kat mana? tempat tu dekat depan Melaka Central je.. selalunya kalau dah nak dekat raya, harga barang2 kat situ boleh jadi murah.. tapi takdelah murah sangat.. boleh la..... dan kalau kat sini pulak, aku dengan yang lain2 akan pergi jalan TAR.. tahun ni macam tak dibahaskan pulak hal ni... hehehe... mungkin masing2 baru lagi pegi agaknya... aku baru sekali je pegi tahun ni (bulan lepas)...

kuih raya? korang suka makan kuih yang mana satu? kalau aku, paling aku suka kuih tart la kan... sedapnya sedapnya...juga cornflake madu dan semperit.... aku kalau pergi raya rumah saudara mara, kawan2 ke.. jarang makan kuih raya bukan pilihan... hahaha.. cerewet kan? selalu kacang2 memang aku takpandang... kerepek2 pon, ikut tekak la... kalau ada kerepek ubi pedas dengan rempeyek, aku makan la.. sugi ke, suci dalam debu ke, popia simpul ke.. ikat mati ke.... memang jarang sangat2 aku makan...

juadah dipagi raya, bagi aku wajib ada lauk ayam... tak kira la ayam tu masak apa pon... selalu kat rumah nenek, ayam buat rendang atau kari... takpenah lagi buat ayam masak merah... dan kalau ada makngah, makngah akan buat kuah kacang ayam... pernah 1 tahun tu, takde lauk ayam... alasan nenek, dia takmakan.. dia takmakan, anak2 cucu2 kan makan... rasa macam hmmmmmm..... boring.... dan lauk2 ayam ni selalunya anak2 dengan cucu2 la yang masak... nenek memang tak masakla... melainkan dah takde orang nak masak ayam tu, baru dia buat kari... huhu... kari tau.... lagi sekali boring...

tahun ni, aku nak balik kampung awal, nak masak rendang ayam dengan kuah lodeh.. pastu nak request makngah buat sambal sotong kering.. (teringat2 sambal sotong masa kenduri paklang aritu.. sedap sangat...)

juadah raya kitorang tak gempak macam rumah orang lain... sikit je... raya pertama je orang yang datang dapat merasa juadah raya.. raya seterusnya, korang makan kuih raya je la... sebab kat kampung, raya pertama, malam dah makan nasi dah... entahlah, aku pon taktau kenapa... mungkin sebab atuk kot... dia nak nasi semedang.... lagi sekali.... boring.... oleh kerana juadah raya kami tak gempak macam rumah orang lain, jadi, bila pergi beraya umah nenek sedara yang sorang ni (nek uda), kami belasah la habis2an... hahahaha.... sedap tu.. ada lontong, ada ayam goreng berempah la.. sambal sotong...  balik dari kubur wajib singgah rumah nek uda.. hahahaha... best2... ni la sedara paling rapat sekali... cucu nek uda, ada 3 orang yang sebaya dengan aku.. best kan?

ok.... mood takdatang2 jugak walaupun aku dah cerita pasal raya, makanan raya... mood takdatang, lapar yang datang.. hmmm... baru pukul berapa ni.... adoooiii... ni mesti gara2 bos huda bagi kurma, bos aku bagi rendang pucuk ubi tadi... aiya...

ohye, aku nak pergi banting la... tah ape tebiat aku tahun ni... ntah.... rasa macam nak pergi jalan2 kat banting tu... memang la agak kekampungan kat situ.. tapi aku suka.... nak cari kerepek, baru tadi aku order kerepek kat akak opis ni... nak cari apa ya kat sana? rasa teringin sangat nak pergi banting ni.... hmmmm....


2 ulasan:

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

cari kuih raye, baju raye..hehe..
t dah dpt duit bonus dr Pak Najib baru mood tu mari kot..hehe

LiaNa YuSoF berkata...

hmm... agaknya la kot.. hmmm.....

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."