Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

15 Jun 2012

Sebulan Sudah Kita Bersama...


hari ni, genap sebulan kita bersama... taksangka cepat masa berlalu.. taksedar... adakah kerana perasaan sayang ni membuatkan aku leka... oh, tak.. hari2 kita bersama.. dimana ada kau, pasti disitu ada aku... dan diharapkan, susah senang macamanapun, kita dapat hadapi bersama-sama.. (bape banyak bersama daa..) walaupun diawal nya banyak jugak rintangan yang harus ditempuhi.. 

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
eh.. salah..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

tadaaa!!


hehe.. nak pikir lain la tuh.... hik3.. actually, kereta aku warna hitam.. tapi jenuh aku google2 cari yang warna hitam takjumpa pulak.. korang imagine je la warna hitam ea.. dan...... aku takpernah lagi ambik gambar kereta aku.. hehehe.. gasaklah amek gambar dari google ea..

ye, baru sebulan aku menggunakan kereta.. tapi macam2 masalah yang aku hadapi.. tapi takpelah, mungkin Tuhan nak menguji aku, sama ada aku kuat atau takkuat nak hadapi ujian ni.. aku dah lama nak beli kereta, tapi tahun ni baru terbuka hati dan ada kemampuan sikit untuk beli.. banyak sangat benda yang aku pikirkan untuk pakai kereta, sebab tu aku macam fobia nak beli.. korang mesti pahamkan kenapa.. sebab rata2 member semua dah pakai kereta kan.. hehehe..

masalah yang aku hadapi selepas hanya 4 hari aku menggunakan felix aku ni.. ha jap2.. jangan pelik pulak.. dah nama pun saga flx, jadi aku dengan slumber nya memberikan nama untuk kereta aku ni, iaitu... felix.. hehe.. sedapkan.. hahahahaha.. merepek!

ok, sambung cerita... selepas pakai 4 hari, iaitu di hari aku pergi ke kedai untuk pasang tinted.. ha, tinted ni pun ada kesah nya jugak.. tu sat gi aku ceritain.. selepas 4 hari, balik dari mentintedkan kereta, tentiba meter kereta takmenyala dan tak berfungsi.. halamak! ni dah kenapa pulak ni.. huhuhu...

kejadian berlaku hari sabtu, hari ahad kedai tak bukak kan.. jadi hari..... hari selasa ke rabu tah, baru pergi membetolkan meter.. aku dah risau sebab taktau minyak diparas mana.. jadi aku isi lah penuh2 tangki nya tu pun aduii... 

abang yang jadi dealer dan yang dok promote kat aku suruh beli kereta kat abang dealer tu memang takbantu aku pun.. sorang tu, aku mesej takbalas2.. sorang lagi, sibuk dengan persiapan kenduri kahwin dia.. jadi, aku geram la kan... sebelum beli kemain lagi cakap mendabik dada boleh tolong sana sini.. tapi bila dah jadi macam ni, memasing buat dono je kan... dah brape hari baru nak tanya meter da ok ke x.. cis! yang abg yang sibuk dengan majlis dia tu, ada jugak call2 aku.. hari2, sehari sampai 2x call, tapi aku takperasan dia call.. tapi kalau aku perasan pun aku memang taknak angkat call dia tu.. nyampah!

sekarang, ada jugak masalah dengan pintu... xdelah besar sangat masalahnya.. selalu kereta proton ni kalau lock pintu kan ada bunyi tett!! tett!! yang kuat tu kan... sekarang, itu bunyi sudah takde, sudah bisu agaknya.. huhu... tang ni taktau kenapa... aku macam dah penat nak pergi pusat servis.. yela, aku tau la masih lagi dalam waranty dan takperlu bayar.. tapi kalau aku pergi lagi, muka ni je xde orang lain yang datang... mula2 betolkan meter, lepastu servis kali pertama.. pastu takkan nak datang lagi betolkan lock pintu tu.. aiyaa!! baru sebulan maa...

ok, cerita pasal tinted kereta.. aku bukanlah arif sangat bab2 ni.. tapi orang dok cakap, lebih elok pakai yang mahal sikit.. tahan lama.. yang ni, abang yang nak wat kenduri kawen tu mengesyorkan aku pakai tinted yang harga rm900. masa mula2 dia cakap, liana pakai lah yang mahal sikit.. contohnya, dapat baucer rm300, nanti liana tambahlah lagi seratus dua.. gitu la cakap nya.. tapi ni dah tambah bape ratus dah ni.. huhu.. 

bang, memang taksalah pakai yang mahal.. memang tahan lama.. tapi abang tengok lah bajet saya.. saya nak cari 10% bayar duit muka pun tercekik2, lagi mau saya tambah ratus2 lagi.. rasa nak marah la kan.. masa pergi kedai tinted tu, amoi tu ada explain jenis2 tinted, tapi abang ni nak jugak tinted harga rm900 tu.. aku pon takde pilihan, hanya angguk dalam pasrah saje lah.. dan dapat jugak lah diskaun sikit.. menjadikan harga nya rm800.. tolak baucar rm300, aku tambah lagi rm500.. hmmm..

pastu mula la aku kena bebel2 dengan paksedara.. kenapa ikut sangat cakap abang tu.. dan bla.. dan bla.. dan bla... hadoiii.. penat telinga aku.. 

tu la.. takde kereta susah, ada kereta pun.. bukan lah susah.. tapi macam2 hal pulak.. takpelah, lepas ni aku dah boleh la bebas sikit.. takdelah terkurung je kat rumah.. dan apa2 pun, aku bersyukur...

wahai keretaku felix, lepasni aku jaga ko, ko pon haruslah jaga aku ea.. jangan meragam sangat, sebab aku pon baru nak stabil.. kasihani la aku pun.. huhu...




38 ulasan:

Syira berkata...

salam..

selamat berjoli dgn kereta baru..

hati2 memandu ;)

zal88 berkata...

Yeke li..aritu die yg suh tinted..ni ble da mcm ni,lps tgn lak...
li..ak ade gmbr felix..da 1 bulan da eh..jp je kn..

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

byk kn bersabo ye li..mule2 je..t dah lame2..felix ko tu dh kenal tuan die, xde lah die nk meragam sgt..ni kire slm perkenalan lah tu..hehe

Hustler berkata...

Pergh!!! tanak roger aku!!! lau aku tampo or tepuk jek dahi brader tuh lalju..... harga tinted tuh tak sampai pon 3rat... aku berani jamin!! haish!!!! kesal! kesal!! hahahaah... siyes weh... lama dah aku men keter nih... adoiyai.... tawu aku bawak gi tinted 150 jek, pilih la gelap mana nak pakai... haish.....

LiaNa YuSoF berkata...

huhuhu... nasi da jd bubur da mawi.. aku pon terkilan gak.. tp xpela.. t pape yg aku xphm, aku tnya ko ea.. byk benda yg aku xtau dan nk tnya, tp tkot org gelak jek.. hehe...

Hustler berkata...

Ah, ko sombong, kuo felix dendiam.. Hahahahaha..... Lau ta, 5rat tuh, ciap ada spoiler macam ampaian aku bagi, wakakaka.... Hahaha... takpe la.... nak wat cane kan.. ngeh ngeh ngeh.... pelan2 kayuh.... :)

LiaNa YuSoF berkata...

bkn sombong la.. huhu... xpela.. benda pon da lepas.. redho je la..
hmm...

Hustler berkata...

Huk aloo.. tacing palk.. aku geguro jek la... haish... ape da.... ilek2 sudah..... biler2 masa, nak mekap, nak bikin, nak modified, call me, fwahh!! macam tokeh bengkel plak, wakakakaka

LiaNa YuSoF berkata...

hahahaha.. tade la.. ble ko ckp bole dpt harga rm150 tu, aku cam... hmmmm......... tapi xpe, pasni mmg xde sape yg bole tipu aku lagi dah.. hahaha.. ok2.. t kalu aku nk kasi ensem keta aku, aku halo2 ko.. hehe..

Hustler berkata...

Siyes, biler aku baca tang abg proton beriyer suh pasang trus tinted aku dah senyum, tapi biler baca tang ko ciap tambah 5rat... aku hentak dahi kat CPU weh.... Giler mahal ko tawu?? Aku punyer tinted, ciap dua kali layer, baru 3rat. Haish!!! Dah boleh perasan ala2 sultan dah tawu??

Haaa... Halo kasik cepat2, skang aku dah jadik mentor mekap2 keter nih, mekap LED? Lampu2? sticker2?? Hahaha... cakap jek, nak bagi laju macam pelesit pon boleh, hahahahaha....

LiaNa YuSoF berkata...

hahaha..bole la ko bukak bengkel pasni... pastu kasi diskaun byk2 kat aku sbb t aku jd regular customer ko.. hahahahaha... t la, aku bru je nk bernyawa balik pas byr sana sini.. t ble ada rezeki lebih sket, memang nk mekap keta.. tp nanti ea.. (tp kena wat senyap2, sbb mak aku da sound "jgn nak pandai2 pomen keta ni" hahaha)

aku ingtkan tinted yg abg tu ckp, gelap la sbb harga mahal.. aku memang da berangan nak tinted gelap sket, ala2 vvip gtu.. tp skali tgok, hmm.. punah harapan nk jd vvip.. haha.. patotla pakngah aku asik la membebel pasal harga tu.. sbb serius aku taktau.. abg tu ckp paling mahal ribu2.. aku pon, percaya je.. hampeh tol aku.. xnk dgr ckp paksedara, tu la padahnya..

Hustler berkata...

Hahahahahahaha.... aku lau bukak bengkel, susah la kawan2 yang bukak bengkel, jadiknyer, aku bawak customer pada member2 yang bukak bengkel, wakakakaka...

Hahahaha... aku pengalaman tinted nih, dah lebih 20 bijik keter aku bawak gi kedai tinted, makna kata, aku folo org2 yang nak pasang tinted la.. last2 aku melekat kat satu kedai nih, ciap boleh pilih lagik nak gelap baper percent, nak kaler cane, nak warna apa... hahaha... kire macam terbaik la... ngeh ngeh ngeh....

LiaNa YuSoF berkata...

ha.. aku pon pikir gitu gak masa nk g tinted tu.. ingt org tu akan tnya aku nak gelap bpe percent, kaler cne.. warna ape.. aku da bajet nak wat cam yang aku nk.. tapi last2, xbole bsuara jugak! kira abg tu macam nekad je.. xbg aku pilihan langsung.. dia bcakap tu buat aku rasa serba salah..

mintak kat Allah,jaohkan aku dengan manusia2 macam ni. ckupla aku jumpe sorang je.. kecewa aku ngn dia.. huh!

Hustler berkata...

Wakakakakakaka... amcam itu kah?? hakhakhak.... kecewa macam putus cinta la gamaknyer ye tak?? ahakz!!! rilek2.. rilek.... sumer tuh dugaan dan cobaan, wakakaka.. ayt aku cannot go ka?? ahakz!!

siyes, masa aku 1st time gi kedai tuh, aku ciap nganga lagik, betul ke boleh pilih? hahaha... tuh aku pilih ala2 agong punyer tinted tuh, natijahnyer, dah macam bawak waktu jalan petang2 jek biler tghri kat hiway, wakakaka.. econ pon pakai cikit jek. ngeee

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

beruntung ko lia, ada yang caring cm abang mawi ni..hehehe

LiaNa YuSoF berkata...

timah : apakah?? hahaha..

mawi : ni kecewa bukan da mcm tahap putus cinta.. ni kecewa tahap.......tahap yang nak ckp pun, tak tercakap lah! hahaha..

Hustler berkata...

Timah : apakah jugak??

Lia :: Hahahaha.... Cakap~~ cakap~~ cakap~~ (ala2 direktor ahmad nisfu dalam seniman bujang lapok)

LiaNa YuSoF berkata...

hahahahaha.. xpyah ckp.. tepuk laju2 dahi abang tu, baru puas ati aku.. huh!

Hustler berkata...

Hahahahahaha!!! Kena bahagi sama rata nih, 50-50, sebab ko menggunakan teknik kuasa serangan aku, wakakakaaka.....

LiaNa YuSoF berkata...

ha? "teknik kuasa serangan aku" apetuh?? hahahaha...

Hustler berkata...

Cis... berani kau lia... ku tepukkan jua dahi ko bagi leper cam si jendul penjual cendol. huh!!

LiaNa YuSoF berkata...

aik, emo lak pokcik ni.. aku tnya je la.. sbb aku xphm.. hahahaha..

Hustler berkata...

Haaa... tawu takot.... nih baru emo, lom lagi gotchic. wakakakakaka

LiaNa YuSoF berkata...

err..err.. takotnya.. hahahahahaha...

Cik TTK berkata...

lily, tang alarm tu ko try balik nanti ko tekan dua2 butang alarm tu serentak..nanti die ade bunyik lagik..tp seblum tu die akan bunyik alarm tong2 yang heboh tu dulu..

selamat mencuba..hehe

aku pakai kete dah 3 tahun tapi tak tinted pon lagik wei sebab macam ko kena ni lah..baucer tinted 3 ratus pastu harga tinted rm900 gitew..memang tak ler...terus aku pakai je tinted proton yang tak bape nak ado tu sampai sekarang..hehe

LiaNa YuSoF berkata...

atoi.. yg bunyi heboh tu la yg wat aku panic.. huhu.. ha, xpe, t aku try.. xsilap aku aritu mayb tertekan dua2 butang kot sbb kunci terhimpit dlm beg.. ingt kan apehal sbb tentiba lock tu jap tbukak dan terkunci dgn sndirinya.. ingt keta tu da kena sampuk hantu.. hahaha...

psal tinted la, aku xmerasa hasil tunggakan gaji bln lepas.. huhu..

Hustler berkata...

Perghhh!!! tungggakan semata2 tinted??? mmg kentang.... hahahaah

LiaNa YuSoF berkata...

yela mawi.. mmg kentang pon.. hahaha..

Hustler berkata...

Hahahahaha... ape da.... wat ayat tacing la ko nih lia.

LiaNa YuSoF berkata...

ha? ayat tacing ea gtu? kn aku ada gelak hahaha kt belakang tu.. hahahaha.. apeda ko ni.. aku da taksdih da.. sbb da redho psal hal kereta ni.. malas nk pikir da.. pikir pon wat saket hati je kan.. jadi biarkan je la.. hmm...

Hustler berkata...

Hahahahahahaha... redho, tapi ada hrmmmmm kat belakang tuh, mmg tak ikhlas lagik tuh.... kurang lagi redho nyer.. ahakz!!

LiaNa YuSoF berkata...

oh gtu ea.. hahahaha.. aih, ko ni macam2 la... aku redho la..

Cik TTK berkata...

amacam alarm?dah try belom?aku selalu camtu dulu..ni pon akak aku yg ajo..hehe

Hustler berkata...

Hahahahahaha.... redho... redho... redho.....

LiaNa YuSoF berkata...

yan : lom lagi yan... aku nak kena cari tempat yg xde org.. hahaha.. t bingit telinga memasing.. hehe..

Pupel Liyana berkata...

hey bab meter tu aku mengalaminya. hahahhaha. tit tit pun sama. sampai la ni haram bunyi, aku rasa menyesal beli barang proton!! kalau aku tahu aku ambil honda tak makan takpe janji keta tak rosak! tension

LiaNa YuSoF berkata...

pupel : minat honda juge ke? hehehe. sama le dengan kite.. haha...

yan : bunyi tet tet tu da ada da... hahaha.. sudah ilang kebisuannya.. btol la.. aku da try mcm yg ko soh tu... akhirnya bersuara kembali.. haha..

Hustler berkata...

Jom!! masing2!! kiter trade in honda pulak, wakakakakaka

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."