Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

13 Mac 2012

~~ Tak Tau Nak Letak Tajuk Apa ~~

AMARAN , ENTRY KALI NI, ADALAH PANJANG BERJELA.. SILA JANGAN BACA JIKA ANDA DALAM KEADAAN MENGANTUK!!

Assalamualaikum....

aku baru je balik selepas bercuti.. blog aku pon, aku cuti kan sekali... sebab? malas.. seperti yang siapa2 yang rapat dengan aku tahu, aku cuti ni pun sebab member aku nak kahwin.. aku pulak kena jadi pengapit.. dan ada 2 perkara yang aku nak cerita kali ni.. korang baca je la ye cerita aku ni...

1. Aku adalah pengapit yang ..........................

dari hari jumaat aku dah bertandang kat rumah kawan aku, Azu bukan nama sebenar.  Tapi aku datang dah malam.. sebab? siang nya aku dah sibuk tolong mak aku buat pulut kuning + rendang daging.. aku pikir mak aku masak je, rupanya kena bungkus skali, macam nak bagi berkat tu.. haisshh.... melambatkan program aku je.. ok, sambung cerita.. dah sampai rumah pengantin, mak pak abg adik pengantin dah senyum2 kat aku... aik.. lambat datang... esok jangan tak datang pulak.. ko jadi pengapit kan?  ok, tu benda pertama yang aku......aku apa ek? kecewa? hmm.. xkot.. terkilan? hmm.. sikit... ntah, aku pon tak tau nak cakap macamana perasaan aku masa tu.. dah tau, kenapa tanya lagi kan...

sebelum majlis, actually sebulan sebelum majlis lagi, aku ni tertanya2.. betol ke dak azu ni nak suruh aku jadi pengapit.. dia takde nak telefon2 aku.. tanya ke.. tak cakap kat aku apa tema nya... dah tu, seminggu sebelum majlis, aku telefon.. tapi tak dapat2.. last2 dia msj suruh aku call dia.. tu pun tinggal bape hari je lagi.. baru la dia bagitau tema warna baju.. nikah warna merah hitam, sanding warna purple.. okla.. tapi aku memang tak sempat la nak cari baju.. mana yang ada, pakai je....

hari nikah, sabtu... selepas zohor.. pukul 12 tengahari aku sampai... sampai2 je dak azu dah siap mekap.. tinggal nak pakai baju je.. jadi, aku tolong la dia pakai baju... dah siap2 semua, duduk la dalam bilik pengantin sementara nak tunggu pengantin lelaki sampai.... tiba2, adik dak azu cakap, aikk... pengapit pakai baju tak ikut tema? aku? terdiam...

lepas nikah, adalah sesi bergambar.. yang salin2 baju tu.. banyak jugak baju aku tengok.. baju orang minang.. baju orang banjau.. orang cina.... lepas baju cina je, aku dah mintak diri.. nak balik... semua dah terkejut... eh, malam ni datang tak? aku pon tanya.. malam ni ada apa? ada malam berinai.. yang pengantin berarak tu.. owh... azu ada cakap semalam... ye, SEMALAM... tapi.... tengoklah, kalau sempat orang datang ea.. camtu aku cakap kat dak azu dan emak dia.. actually, ada sebab aku cakap macam tu.. tu, perkara kedua nanti aku jelaskan...

malam berinai, aku tak pergi... haha.. pengapit dengan slumbernya tak pergi.. xpe.. tu kendian aku cerita... esoknya, ahad, hari bersanding.... aku sampai dalam pukul 10 lebih gitu.. kali ni aku pakai ikut tema, purple pink... dak azu dah siap mekap, tengah bergambar lagi.. yang sesi salin2 baju tu.. aik, semalam tak beres lagi ke? hmm.. aku malas nak tanya, terus masuk bilik pengantin.. dalam tu ada pak andam dengan adik azu.. tiba2 adik azu tegur, hai kak yana.. asal pengapit tak datang malam tadi? aku jawab, akak sakit kepala la.. makan ubat terus tertidur... larh.. orang pun sakit kepala jugak.. hmm.. aku diam je... malas nak menjawab... adik azu ni, mulut dia boleh tahan jugak.. yang ni yang betol2 orang melaka.. mulut tu kalau takde perkataan sial,celaka,bangang,bodoh memang xsah.. kalau adik aku tu, aku dah sepak2 dah mulut dia....

dan aku perasan, adik azu ni macam.... macam bengang dengan aku.. mungkin sebab aku tak datang malam berinai dan dia kena ganti jadi pengapit.. atau apakah? aku pun tak tau... muka dia pun semacam je tengok aku.. sebabnya, selalu dia takde sibuk2 nak tolong dak azu ni dalam bilik pengantin.. tapi aritu, tiba2 masuk cakap nak tolong azu ganti baju.. padahal aku ada je dalam bilik tu, dan selama 2hari tu, aku yang tolong azu ganti baju.. tak ke pelik.. takpe, aku pikir positif je..

sebab malas nak duduk dalam bilik pengantin yang masa tu adik azu sibuk suruh pak andam tu mekap dia, aku pun keluar pergi kat pelamin.. aku keluar pun sebab kena perli lagi dengan adik azu.. aku kemain mekap, pengapit tak mekap pun... aku keluar tengok dak azu bergambar.. lepas tu tolong dia ganti baju.. teman dia bergambar.. sampaila ke acara bersanding.. gila nervous aku.. yela, first time aku jadi pengapit.. dok iring pengantin pergi ke pengantin lelaki.. payungkan dia... lepas tu, dak2 kompang belakang aku je... aku pulak yang dup dap dup dap..

ada 1 lagi benda yang terjadi masa makan beradap.. aku konfius, aku kena makan semeja sekali ke tak... aku berdiri je tepi khemah.. lepas tu dak azu panggil aku duduk sekali... tapi....... macam mana aku nak duduk.. kerusi aku, ada sorang macik belah pengantin lelaki dah ambik.. dengan pinggan aku sekali dia ambik... tak pasal2 je aku kena pegi cari kerusi dan pinggan sendiri... teros aku xde mood nak makan walaupun lauk2 semua sedap..

haiissh.. rasa macam malas nak cerita lagi... aku jadi sedih pulak... ye, memang aku sorang je kawan dia yang datang dari hari jumaat sampai la ahad.. jadi aku sorang2 je la.. family azu dah sibuk.. takde sapa nak layan aku.. aku layan diri sendiri la... kan best kalau arwah fizah ada sekali.. xdela aku sorang2.. xdela aku kena perli2 ngan adik azu.. T_T

oh ye, masa hari nikah tu, aku tak makan langsung.. sebab, aku tak selera.. memang aku tak sihat dari hari rabu lagi... migrain aku ni kejap2 datang.. jadi esok nya, adik bradik azu ni sibuk tanya aku dah makan ke belum.. sampai ke ipar2 dia pun... bila aku kata dah makan, siap cakap aku bohong.. hmm.. lantak la...

masa acara potong kek pun, aku tak keluar.. aku dok je dalam rumah.. sampai la azu masuk, ajak aku pergi ambik gambar outdoor.. aku macam malas.. tapi dari duduk rumah ni baik aku ikut.. dan aku le jd driver nya.. huhu.. aku ingatkan aku sorang je, rupa2 nya adik azu pun ikot..

lama jugak la aku melangok sorang2 tepi pantai sementara menunggu diorang bergambar.. lokasi kat Pantai Tanjung Bidara... adik azu pulak, xnak keluar kereta.. dalam sejam lebih gitu, baru la kitorang berangkat balik... masa otw nak balik tu.. tiba2 adik dak azu ni cakap.. eh, anak sedara ************* yang patah kaki tu pun datang kan malam tadi...  hmmm, aku pon xtau ape motif dia cakap macam tu... aku malas nak bercakap, sepanjang jalan tu aku diam je... sampai rumah dia je, aku dah mintak diri nak balik.. sbb akak aku da tepon2 suruh balik.. dia nak pakai kereta...

masa dah salam2 mak ngn akak azu, azu hantar aku sampai kereta.. time tu aku dah sebak2 dah... bukan sebab layanan yang aku terima, aku tak kesah pun.. tapi entahla.. aku sedih kot sebab dia dah kawin.. pasni aku dah takde geng bila balik kampung... aku nak cakap kat azu, kan best kalau arwah fizah ada, tapi tak terkeluar pulak.. aku takut dia pulak yang sedih then teringat pasal accident tu.. last2 aku masuk kereta, nangis sorang2.. T_T

aku tak tau ape yang aku rasa sekarang.. tapi yang pasti, aku dah SERIK.. aku dah taknak jadi pengapit lagi.. kalau boleh, pilih la pengapit yang cantik sikit.. yang pandai mekap.. yang pandai bergaya.. jangan pilih aku yang buruk lagi hodoh ni..

2. Mak aku

mak aku ni... aku tak tau la kenapa.. hmm... dia tak senang kalau aku pergi kenduri2 kawen member2 ni.. ada je yang dia tak puas ati.. itu la.. ini la.. selalu ayat dia, dah tau takde duit, sibuk nak berjalan sana sini.. dan ala, esok kenduri kau takde nya diorang nak datang.. kau je sibuk2 mengadap kenduri orang berhari2..

actually, bukan la aku dah takde duit.. tapi kadang2 tu member2 nya kenduri buat tengah2 bulan.. lepas tu jaoh pulak... jadi, aku selalu le ckp ngan mak, orang xde duit, kalau ada adikbradik aku mintak duit... pastu kenyataan kedua tu buat aku sedih.. yela mak.. biarla takde orang datang pun.. sebab memang xde pon kenduri nya... T_T

pasal aku takdatang malam berinai dak azu tu, pasal ni la.. nak jaga hati mak punya pasal.. last2 aku jugak yang kena sindir..

4 ulasan:

efa berkata...

hmmm..syedihnye.. nape ngan adik azu tu.. ape mslh die nk crik pasl ngan kau.. germ lak aku dak tu.. tol2, lau adik sndri, memg dh lempang2 mulut die.. p/s: azu bg upah jd pengapit x..? biasenye lau agk2 pengapit kita dh dtg sush2, jauh2, pyh2, elok lau bg upah..bukn tuk ape, sbgai tnda menghargai jasa..

zal88 berkata...

li..sdihnye dgr cite ko..a'ah la cik ak pn grm ngn adik azu tu..ape mslh die tu..ingt ssuka je ke xnk dtg..pling kurg pn tnye la baik2,mmg la org mlaka cmtu tp xde la spjg masa mlut cmtu kn..yg azu pun xbsing die lak bsing ape hal kn..

LiaNa YuSoF berkata...

xde pon.. smpai mak aku tnya, diorg ada bg berkat ke? haha.. slumber je mak aku.. berkat pon xde.. just bg doorgift gula2 je..

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

aduyai sedihnye cite ko li..asal byk sgt cite sedey ari ni..sabo ea li..ko jgn pk sgt psl mulut dak celupar tu.. Die jeles agaknye azu tu rapat ngn ko pstu die xdpt jd pengapit..hehe

t bila mak ko ckp cmtu lg, ko cakap aku ni mesti datang kalau xde pape hal..jangan sedey2 ea..

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."