Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

19 Mac 2012

Aku bukan ahLong maaa... Nak tolong pon aku tak mampu....

Assalamualaikum....

hurrrmmmm... pagi2 aku dah merungut, mengeluh... actually dari minggu lepas lagi aku macam ni.... eh bukan, memang sejak azali aku begini.. hua2.. tak baik kan mengeluh2 ni.. macam orang tak bersyukur je aku.. ehhh.. melalut pulak aku... aku sebenarnya tengah pening memikirkan masalah orang lain ni... biasalah.... aku kan memang macam ni.. suka menyusahkan diri.. suka cari masalah... haaa.. padan la muka aku kan.... huhuhu...

minggu lepas, aku terbaca status mengarut sepupu aku kat fb... dia punya status tu macam hape je... macam sedang mengalami masalah.. masalah ape? haa.. ni nak bagitau ni.. aku pulak, selalu nya aku baca, then like je... tapi hari tu, tentiba tangan gatal aku ni rajin pulok nak komen... aisshhh.... (sambil jentik2 jari ni...) dan tentiba sepupu aku tu cakap... "ajim memang ada masalah besar ni.. tapi tak boleh cerita kat sini.. nanti ajim msj akak ea.." hmm.. pulok dah.. aku dah nervous daaaa.... apahal lak mamat ni...

dan beberapa minit kemudian, muncul le mesej nya...

kak , ajim ade problem nie . hmmm . ajim xnak citer kat mak . nanti die risau . kan ajim ade buat "tut" tu kan . ajim buat tu dulu ajim ade gune duit member ajim sikit . now die nak duit die before bulan 4 nie . ajim xde duit nak bayar . kalau nak bayar pun cuti sem baru lah ajim boleh bayar . sebab cuti sem nie . cuti 2bulan lebih . ajim utang member ajim tu rm500 . akak jangan citer kat mak ajim or mak long k . plessss kak . can u help me ? i dont have any money kak . hmmm . i dont know what happen to me if i dont pay that money b4 this april : (((

RM500 beb!! aku? aku rasa nak marah la kan... haihhhhhh... dari mula2 lagi aku tak berkenan dia join menda alah ni... sampai sanggup tu, masa paklang bertunang tu, dia taknak ikot, sebab nak buat menda alah ni lah.. haa.. sekarang baru dia tau... awak tu study, buat la cara study... ni tak, sebok nak business.. habis duit PT tu buat modal.. lepas tu heboh "ajim makan magi je.. ajim tak makan dah 2 hari..." salah sape?

mulut aku dah ringan je nak bercerita kat mak aku... tapi tak sampai hati pulak.. mak aku pon bukan boleh simpan rahsia.. dia memang tak cerita kat mak si ajim ni, tapi kang pergi bercerita kat nenek aku, nenek aku bercerita kat makteh aku... makteh bercerita kat pak iwan.. pak iwan bercerita kat paklang.. habis 1 kampung tau pulok kang.. hahaha... last2, aku cerita je kat adik aku, kakcik.. penyimpan mohor rahsia besar aku.. hahaha...

dia dah cakap macam tu, aku pulak... nak tolong, xnk tolong.. nak tolong, xnak tolong... haisshhhh.. kusut2.. apasal la aku buleh terjebak dengan masalah budak ni... adoooiiiiyai..!

mula2 tu, okla... aku tolong la... tapi bila dia cakap, "nanti ajim keja, ajim bayar balik" teros aku... erkk.... tunggu keja...? macam lama lagi je.. huhuhuhu... owh, rupanya dia cakap, dia keja bila cuti sem bulan 5 ni... fuuuhhh... lega ati ni mendengar nya... bukan la aku ni berkira, tapi...... ahh.. kira bagus aku nak tolong... dia tu sepupu aku je.. kalau adik beradik aku boleh la aku setuju kalau dia kata dah keja baru bayar.. tapi adik beradik aku tu pon belum tentu bayar kalau dah kerja.. hahaha..

jadinya, aku tolong la pinjamkan sikit.. sikit2 pon rm300 kot.. lagi baki rm200 tu, pandai2 la otak dia berpikir pulak.. otak aku dah sakit dah nak tolong pikirkan.. dan2 cakap sayang kat aku... podah... sekarang baru la nak sayang2.. kalau tak keja dok mengutuk aku tak sudah..

bukan tak boleh nak cari pendapatan sampingan.. boleh... tapi kena dengan cara la... adik aku kakcik tu pon, pandai cari duit... cuti hujung minggu, kerja kat farmasi.. 2 hari dapat rm80.. kira okla kan... sapa nak bagi banyak tu dalam 2 hari.. ni, nak cari duit.. teros nak dapat keuntungan besar.. usaha seciput cuma.. cakap nak besar berasap2.. last2, habuk pun takde... pastu cari sapa? mak? abah? ni, orang yang dikutuk2, dihina2 ni juga dicari....

yang penting, fokus belajar dulu.. belum masa nya lagi nak business2 ni.. orang nak business pakai modal sendiri.. bukan pinjam orang.. bukan susahkan orang.. bukan susahkan hati mak abah...

haissshhhh... aku membebel sorang2 pun tak guna.. kan best kalau dapat cakap teros kat budak ajim ni.. biar berasap lubang telinga dia.. huhu...

5 ulasan:

Cik Fara berkata...

huhuhuhu...ajim2....dapat tau makngah ni ngamuk ni....adehhh...naseb baik aku org luar....hiks....ko mmg baek hati la buddy...tggu aku je nak pinjam duit ko tuk kawen aku nnt...kah3...pape pun sabar ye...mesti murah je rezeki ko nnt sebab byk tolong org...

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

hehe..meh aku suh ajim baca blog ko ni ye..biar die sedar ckit..dede

takpelah li, orang yang tolong org len dalam kesusahan, beso ganjarannye..t bile2 ko susah, mesti ade orang akan tolong ko..jangan pening2 k!!

LiaNa YuSoF berkata...

huhu... tolong, tolong jugak.. tapi aku dah bercerita camni, jadi tolong nya xbpe nak ikhlas la... hahahaha... xdela, aku ikhlas kok! cuma, aku geram la.. dia tu ckp org xmo dgr.. sakit ati aku..

LiaNa YuSoF berkata...

timah : moga2 doa korg tu makbul la ye.. huhu..

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

amin...

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."