Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

01 Disember 2010

bUdi baHasA bUdaYa kiTa...

hai sume...
arini, aku sempat blogwalking...
terjah mana2 blog yg aku rasa nk baca....
tmasuk kawan2 punye...
nmpk nye smakin ramai da malas nk update blog memasing ye...
hehehe....
xpe2.. aku paham... sume busy kan...
(erk, aku sorg je ke yg xbape busy.. hik...hik...)

ok, bkn tu yg aku nk habaq....
tapi... aku nk citer..
tentang satu blog ni....
xnk la aku cter sape org nye,
sbb beliau ni mmg famous dlm dunia pembloggeran ni... (leh terima ke pktn ni?)

aku kdg2 ada gak bukak blog ni....
dikala bosan dan xtau nk wat pe..
aku suka sgala entry dia..
tapi yang xbape best nye,
bahasa dan perkataan2 yang ditulis,
kadang2 aku rasa agak melampau sket...
tersasar jauh dari maksud dan niat dia untuk mempertahankan apa yg dia buat sekarang...

aku memang suka apa yg dia buat sekarang..
mengajak umat nya, maksud aku orang Islam.. orang melayu...
ke arah yang betul... elak kepada kemungkaran..
yang akan terjurus kepada cara orang yahudi..
aku memang suka.... xramai orang macam dia ni....
tapi...............
ntahla.... banyak sangat carut mencarut, maki memaki dari nasihat menasihati...
dia byk keluarkan ayat al-quran, dalil2, sunah Rasulullah...
yang menyeru kita ke arah kebaikan...
tapi bila time hangin, abes kuar sume...
yang aku rasa, xsesuai pon, kita sebagai org Islam ckp perkataan2 mcm tu...

hmm...mungkin dia marah sgt kot,
tu yg keluar sume tu...
xpela... mungkin tu cara dia...

aku ni, kalau marah pon..
belum tahap lagi la nak maki2 org xtentu psal...
paling2 koman pon, dada aku jek yg sakit sbb tahan marah...
hehehe...
tapi tu la...
harap2 xramai la yg jadi cmni..
kan bercakap perkara2 yang baik tu elok disisi Islam..
kerajaan pon suruh kita terapkan nilai budi bahasa budaya kita...
jadi mana yg baik jadikan tauladan..
yang buruk tu jadikan sempadan....
(cewah, macam wat iklan pulak rasanya... hahaha...)

11 ulasan:

sue. berkata...

hee...yalarh sayang..budi bahasa budaya kita na...bile nak kuar sesame lagi sayang>

aBoi berkata...

betullah.. sebab tu kita tak digalakkan buat apa2 semasa sedang marah.. kena bagi cool dulu, baru ok semua..

wanna @anak pak ndak bun berkata...

aku setuju lily..and aku tau sapa dia..

aku mula2 mmg setuju ngan pendapat dia..

tapi cara dia salah..sbbnyer..dia kuarkan ayat2 al-quran..tapi bahasa dia tak elok di baca..

kalau betol la cara dia..jangan marah2..guna bahasa yang lembut..

contoh terbaik...Rasullullah kita.. tgk cara dia..tak pernah kuarkan perkataan kesat sekali pon.walaupon dia di caci dan dimaki..

aku harap dia tiru cara Rasullullah..nak mengubah org bukan guna dengan bahasa kasar..tapi dengan bahasa yang lembut..
sbb hanya yang lembut dapat menewaskan hati yang keras..

LiaNa YuSoF berkata...

sue : hehehe... bila senang la.. ala.. sue kn busy slalu.. hik3.. mana ada masa nk kuar ngn ktorg ni.. uhuk3.. hehehe...

dayah : yela dayah.. nsib le aku ni kalau marah, cepat je cool.. malas nk pikir... tp kdg2 sakit gak ati ni... hehehe...

LiaNa YuSoF berkata...

fulamak wana.. betol la ko ckp tu.. ayat tu la yg aku nk ckp, tp tak terluah la plak... hahaha.. (padahal mmg xpndai) hehe.. ko tau sape? syyhhh.... jgn gtau org tau... bahaya.. nnt aku kena saman plak.. kih3...

Ms mAmikO AbUrakOji berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Ms mAmikO AbUrakOji berkata...

li2...aku nk tw spe dak 2..bgtw la...pliz....hehe

Yan berkata...

saya setuju dengan luahan rasa awak yg dah macam rumusan karangan SPM nie cik lily..saya tabik springggggg toink2 kt kamu..hihi

LiaNa YuSoF berkata...

timah : haa... kt umah kite cter hokay...

yan : hahaha... saje nk tunjuk yg bm dpt 1... wakakaka... terima kasih kerana bersetuju dgn aku.... hehe....

sue. berkata...

xbaek tau bilang sue bizi s0km0..ade je mase kuar......ermmmm......

LiaNa YuSoF berkata...

hehehe.. gurau je la sue....
t kalau senang, gtau la..
ktorg ni pantang je diajak kemana..
tp tgok gak la.. kdg2 ada je plan memasing.. blik kmpg la.. pe la.. hehe....

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."