Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

19 Oktober 2010

teGurLah seCara bErhemaH..

Assalamualaikum
hai sume...

smlm, aku telah di sound baeekk punye...
ngn akak kt opis aku...
tp xpela... aku da maafkan dia da...
just nk share kt sini... dan bg pendapat sket..

smlm, aku lewat solat zohor...
sbb nye, pas mkn tu aku rasa xselesa dan mata jd mngantuk...
so, aku relax jap....
dan tunggu my bos g meeting dulu....

nk dijadikan cter,
selepas solat, aku pon blik la ke tempat spt biasa...
dlm pjlanan ke tempat aku,
aku bertembung ngn akak ni...
okla, sperti biasa.... aku pon senyum..

scara tbe2, dia pon menegur...
"baru sudah solat ke?"
aku pon senyum dan katakan "a'ah.."
then dia ckp,
"jangan amalkan lewat solat..."

DUSH!!!

seperti penumbuk The Rock melekat kt batang idung aku......
huhuhu....

spjg aku keja... aku rasa baru 2 kali kot aku lewat solat zohor...
slalu pas lunch, dlm kol 2-2.30 tu aku da gerak ke surau....

ntahla.... bila balik tempat duduk,
tros nk jadi mcm marah....
ok, bagusla dia tegur cmtu..
utk kebaikan juga..
tp nada suara dia tu... xbpe sedap nk dgr....
mcm menyindir...
almklumla... dia tu alim.. pakai tdung labuh...
mmg nmpk warak la....

aku slalu dgr, dr mulut kwn2 dan dr pemerhatian aku sndiri...
org yg nmpk warak expecially pompuan..
mmg mulut dia.... hmm.... xnk la ckp.. bdosa aku.... huhu...
tp betol... ni realiti...
sptotnya org2 mcm tu la buat kita hormat pd dia...
yela, kalau nk bandingkan dgn diri sndiri,
mmg jaoh panggang dr api la kan...
(aku pon bkn baik sgt..)
tp ni jd terbalik... ble da jd mcm ni...
buat kita rasa xbole nk respect org mcm ni...
aku xnk la ckp lebih..
bab dosa pahala ni bkn kerja kita...
kerja ALLAH...

Dato' Dr Fadzilah Kamsah pon ada ckp,
kita boleh tegur orang disekeliling kita...
tapi ada caranya...
untuk tegur orang,
kita perlu puji dia 10kali...then baru tegur...
tu pon tegur, kena berhemah...
teguran yg tidak menyakitkan hati....

pastu, Dato' ada ckp jgk..
kalau kita nak hati kita sentiasa tenang dan tenteram,
sebelum tido, kita maafkan semua orang...
Alhamdulillah.. aku ada buat...
pastu ati kita tenang je....

tp xpela... aku da maafkan akak tu..
cuma lain kali, nk tegur tu...
TEGURLAH SECARA BERHEMAH....

4 ulasan:

noradzlina.kamdani berkata...

sabo yek...

aBoi berkata...

betul2... aku pernah kena tegur dengan student libya sebab lewat solat zohor.. T_T

salwana saad@anak pak ndak bun berkata...

erk..aku pon selalu solat zohor lewat...selalu solat dalam kul 2.30..

LiaNa YuSoF berkata...

kak azlina : hehehe... tu kira sabo la tu.. kalu kurang sabo, mau terkeluar ayat ni,
"ko sebok pesal??"

dayah : aku kalu org tegur.. "lambat solat arini..." mcm bole terima lagi.. sbb nada dia lain.. ni, mcm satu arahan.. yg aku xbole blah, dia ckp kuat.... fuhh... nsib bek xdo org time tu...

wana : ala.. tu da slalu wat da.. hehehe... aku solat time tu da kol 3 lebih... mmg pdn muka aku la kan.... hehehe....

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."