Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

04 Mac 2014

Al-Kisah Keluarga


Assalamualaikum...

wah.. pepagi sebelum 7.30 dah menepek kat ofis, teros bukak blog nak update... hahaha... entah hape hape je ko ni liana! ahhhh... lantak!

ok, semalam aku ada cakap nak cerita kan sesuatu yang melibatkan keluarga... ecececehhh.. macam sebelum ni tak pernah cerita pasal keluarga... hehehe... ni, bukan family aku... family aku ok je... oh ye, mak aku masih lagi macam tu.... lemau, terbaring, tak berdaya je... hari jumaat lepas, aku balik, mak takde kat rumah.. pergi berubat... esok nya sabtu, aku tengok mak macam dah ok sikit walaupun dia tak boleh berdiri lama... boleh dah makan walaupun sejemput cuma.. nampak dia ada selera.. minggu sebelum tu, aku balik mak langsung taknak makan... ada sekali aku buat bubur, dia makan la jugak walaupun sikit.. lepastu taknak makan daa.. aku, ayah dah taktau nak buat macam mana lagi.. orang sakit ni mana boleh dipaksa2.. lagi2 jenis yang degil macam mak aku.. hahaha.. bukan kutuk mak ok, serius ni aku cakap, mak aku memang degil... tang degil ni aku tau dia ikot perangai sape.. huhuhu...

*berhenti kejap.. turun kafe beli sarapan*

ayah aku ni boleh dikatakan sangat penyabar... semua adik beradik ipar duai mak pak mertua pon cakap ayah aku ni penyabar.. dapat orang lain dah kena daaaa.. hahaha... so ayah banyak jugak la ikhtiar ni ubatkan mak.. ajak pegi hospital.. pergi rumah orang tu.. orang ni... berubat sana.. berubat sini... tang nak bawak pegi hospital tu, memang kena paksa.. tapi mak ni, kalau dia dah cakap taknak.... janganlah ko cakap lagi... buat penat je... hmmm... jap2 lagi hati yang sakit.. huhuhu....

ok, dah la cerita pasal family aku... aku mintak korang doakan untuk mak aku ea... semoga mak aku cepat sihat... macam dulu.... *aku dah lama tak makan masakan mak... sobsob*

sebenarnya, aku nak cerita pasal paksedara aku.... iaitu adik bongsu mak... yang aku panggil pak iwan... umur dia sekarang 29 tahun... memang dia dah cakap nak kahwin... kami ni tertunggu2 la bila dia cakap dah ready.. tup2...... minggu lepas, aku rasa hari selasa atau rabu kot, dia bagitau nenek yang dia dah ready nak kahwin.. so dah boleh pergi merisik la... dan tiba2 dia cakap, nikah 29 Mac... 29 Mac??? biar betol!!! oiii... tinggal berapa hari lagi kot nak 29 Mac.... takkan lah!!

ok, aku tau.. benda baik takboleh tangguh2... aku tau tu... tapi takkan lahhhh.... pihak lelaki belum pergi merisik lagi kot.... belah perempuan dah pandai2 letak tarikh... bila diselidik balik.. rupanya2, makwe pak iwan tu nak sekalikan majlis dia dengan adik lelaki dia... laaa.... adik lelaki dia tu dah tentu2 la dah buat preparation awal2... habis kami ni takpayah buat preparation la.. gitu? kalau tau nak buat sekali, bagitau la awal2...

semua adik beradik terkejut badak kot... bukan takat adik beradik.. ni anak2 buah pon pakat terkejut sama.... bila jadi macam ni, mula lah semua orang membuat andaian macam2... yang pasti, aku pon tak berkenan cara macam ni... ingat pak iwan aku tu takde mak bapak lagi ke? haaa.. kan dah keluar mak bapak semua... huhuhu...

bakal mak sedara aku ni tua 2 tahun je dengan aku... nasib baik dia tua dari aku.... kalau tak............... haish... tak tau nak kata ape laaa... lepastu pak iwan aku ni bukan boleh sikit.. kang cakap lebih2, sentap! orang muda macam aku ni kan cepat sentap... hehehe.. tapi kan, dia macam tak bantah pon apa makwe dia cakap.. atleast explain laaa.. "bukan tak boleh buat 29 ni, tapi saya kena bincang dengan mak apak adik beradik semua.. lagipon abang2 saya takde sekarang ni.. sorang kat Terengganu, sorang kat Sabah..." kan boleh cakap macam tu... kita nak la buat majlis kita, semua ahli keluarga ada bersama... barulah terasa kemeriahan tu... ni?? hmmmm....

korang rasa patut ke belah perempuan buat macam tu? aku ni geram je.... (geram lagi.. huhu) tapi tak boleh nak cakap.. sebab aku ni pangkat anak buah je... kang cakap lebih2, kata kita ni menyampuk menyebok... haishh.. susahlah!

7 ulasan:

zal88 berkata...

ish knp ngn fmly makwe die tu
klau nk jimat sgt pun, xyah la wat tgesa2 kan..huhu..xpun li,yg 29mac tu biar je pak iwan wat belah pmpuan..belah llaki tggu ble fmly ko da ready..dpt la kmpul smua fmly kn..

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

ha'ah, cepat sgt nk wt nye..tp aku phm kot..nk jimat kos..cm aku gak dulu..hehe

aku pun setuju ngn leha, biar je 29 Mac tu, majlis belah pempuan, phk laki xde nk wt ape sgt kot..t belah pak iwan, plh tarikh yg betul2 semua ada,betul2 ready..

LiaNa YuSoF berkata...

memang buat belah perempuan dulu.. belah ktorg nenek ckp buat bln 4.. makngah da hangen daa.. paklang takde, pakcik takde.. anak2 makngah semua nak peksa tahun ni.. so, ralat la nak tinggal kelas tambahan.. kitorg mintak buat bln 5 atau 6, nenek aku tu bkn bole bincang sgt.. katanya badan dah takcantik masa tu.. haishh.. susah betol org2 tua ni laaa...

LiaNa YuSoF berkata...

preparation belah kami tu bermaksud, xkn la ktorg xde bg barang hantaran kan? yg cari barang tu pak iwan aku, so lantak la dia nk beli apa pon.. ni yg nak gubah hantaran ni.. mak aku dah xsihat, yg lain xreti.. so kena la org lain yg buat.. pastu baju nikah dia.. ktorg ni mmg da xsempat nak cari baju bajan, jadi pakai je la mana ada.. tak best rasa bila semua benda rasa macam tak perfect.. perasaan yg sambut org baru tu xde.. hilang.. ni nak pegi risik sabtu ni masing2 adikberadik xnk pegi.. ayah aku ngn pak uda je kot wakil adik beradik..

Cik TTK berkata...

pergh...macam tak yah g risik je li...sebab dah kompom kan nikah 29 mac..hahahaha...macam queen control la pompuan tu...tak baik aku kan..kih3...

elemen suprise memang menjadik la pak iwan ko bagi li..hihi.. sayangnya sebab adik bongsu kan, kalau buat lebih kurang mesti adik beradik rasa ralat kan..

bincang elok2 k..majlis sambut menantu nanti boleh buat gilang gemilang..sempat lagi tu..angan irau k..tenang yea anak buah..hehehehe

Ifa berkata...

skrg mak kau mcmne li.. cian la hai makcik.....

pakiwan tu, blm kawin dh ikot ckp pompuan.. tnpa pedulikan kepntingan fmly sndri.. dh kawin xtau la camano.. hehe

LiaNa YuSoF berkata...

mak aku mcm tu la moos.. masih berubat lagi ni.. org yg ubat mak aku tu, aku xtau la nak percaya ke x.. harap2 ok la semua.. nanti kalau free kite jumpa2, aku cerita la nape aku mcm susah nk percaya org yg ubatkan mak aku tu..

pak iwan pon senyap je skrg.. sentap kah? ke dia tgh sibuk isi borg sana sini hiv test cari brg hantaran cincin sume.. ntah, aku pon xtanya.. malas.. bkn xnk tolong dan xnk paham dia.. cuma ada sikit kecewa ngn dia.. tu yg aku malas nk sebok2 amek tau.. biarlah dia.. pandai2 la dia nanti..

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."