Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

21 Ogos 2013

Redha Itu Ikhlas, Pasrah Itu Berserah..


KLIK CEPAT UNTUK BUAT DUIT!!

awas! entry ini panjanglah sangat

Assalamualaikum...

haa.. pernah dengar tak ayat pada tajuk di atas?? hihihi... kalau pernah dengar, siapakah yang mengucapkan ayat itu?? siapa jawab betol, ada hadiah menanti anda... ^_^

oklah, mengarut je kerja aku ni kan... bos takde ni... jadi boleh lah buat hal sendiri kejap... hal ape nye? adalah... memikir pasal rumah (semalam perasan ada kebocoran pada saluran kat meter air kat luar rumah, pastu ada air meleleh kat situ.. nak kena report kat bph ni.. hmm..), pasal kewangan (esok dah gaji, jadi harus bukak buku kira2 la kan.. hahaha)... pasal kereta (kereta dah lama tak check.. tiba2 risau pulak) pasal hutang (ptptn tinggal 600 lebih je lagi.. nak bayar habis, tapi terlupa saman belum bayar.. adehh)... aishh.. macam2 lagi lah...

dalam pada tu, dok la google pasal kedudukan PA2 yang jaga 54 dan kebawah ni... takde pulak keluar apa2 info... maybe ramai yang berforum pasal ni kat fb dengan twitter kot.. aku kat ofis takdapat layan menda2 ni semua.. kena block.. waktu rehat je boleh.. tu pon tak sempat nak cari, sebab sibuk layan candy crush... hahaha... yelah, 1 jam itu tak boleh dipersiakan... kat hp takdapat main pon, yelah.. hp biasa2 je... hehe..

dalam dok google2 tu, terjumpa 1 blog ni.. blogger ni tulis pasal Untung Nasib Setiausaha Pejabat.. blogger ni pon PA jugak.. aku pon klik, dan baca luahan hati beliau... (entry beliau tahun lepas)



Yang sering diperkatakan :

1. untunglah jd p.a keja tak banyak...relax je...

2. untunglah jd p.a paling dekat ngan bos leh dpt APC tiap2 tahun

3. untunglah jd p.a elaun bukan main banyak lagi

4. untunglah jd p.a bos takde je mengular

5. untunglah jd p.a gaji beso....dapat naik 27 (yang ada diploma)


Yang orang tak tahu sebenarnya :

1. kerja tak banyak??? fine kerja tak banyak eh??? cuba kalau kitorang cuti....siapa yang nak ganti??? semua mengelat kan... alasan keja banyak... tapi tetap orang kata keja tak banyak... cuma aku rasa rata2 setiausaha pejabat yang ada, pandai dalam mengurus masa dan kerja.... kita tahu mana yg mana urgent mana yg tak sebab dah diajar waktu ambik diploma dulu kan.... kalau suruh ganti mcm2 alasan... tau pulak korang nak ngelat.... eh kata keja kitorg tak banyak kan.... baru mintak ganti sehari dua.... habis semua benda berterabur... jadual bos pun jadi ntah hape2..... tu lah duk kata orang keja tak banyak lg kan..

2. dpt APC tiap2 tahun??? cuba tgk balik setiap jawatan ada quota setiap tahun berapa yang layak untuk dpt APC kan.... memandangkan kat sesebuah jabatan or kementerian takde lah ramai mana setiausaha pejabat pun.... jd x mustahil lah tak lama mesti org yg sama dpt APC.....

3. elaun banyak???? banyak mana lah elaun kitorg tu... same je dengan jawatan2 lain pun... xde beza.... cuma kitorg ada elaun p.a ngan kalau yang bos baik dpt lah elaun trengkas.... tahu tak apa kegunaan elaun tu.... kitorg tak dapat elaun hp ke apa sedangkan time cuti pun bos akan sms or kita kena call or sms bos... tu semua guna duit sendiri tau.... bos g meeting ada benda urgent tak boleh nk call... terpaksa guna hp sendiri.... korg nak bayarkan ke bil hp kitorg??? hari cuti kitorg kdg2 tak serupa cuti pn.... kdg2 nak tido pun bos akan sms tanya itu ini... apatah lagi time kursus.... tp tetap lah orang kata takde keja kan....

4. bos takde je p.a mengular??? korang tiap2 hari mengular pernah korg tengok???? penah tak tengok diri sendiri kt cermin... manjang p.a hilang semua lah nk bising.... kalau korang nk tau time bos takde lah baru lah kitorg ada peluang nak settlekan hal peribadi... nak pergi bank... nk bayar bil.... uruskan hal anak....  time bos ada kitorg melekat kat bilik setiap masa takde pulak orang nampak kan.....  time bos takde lah baru kita boleh bercuti dengan tenang... itupun orang kata p.a suka mengular jugak... p.a yang breakfast kt meja... lunch kt meja... pernah nampak tak???? korg takper lah pukul 12 dah hilang pegi cafe... bahagia kan... kitorang time bos pegi meeting lah baru lah dapat nak g makan ke ape... so jangan lah terus2 nak cakap kitorang mengular ke ape check bebetul dulu..

5. dpt naik 27.....  sebab apa.... ? sebab kitorang ada diploma... memanglah aku tahu ada antara korg2 yang berjawatan tetttt tu ada diploma malahan ada yang ada degree tapi check lah dulu syarat lantikan jawatan korang... minima SPM kan...? jd tak payah lah nak dengki......  rezeki masing2.... walaupun dah dpt 27 korang tetap lah x boleh nak terima arahan kan.... kang kita arahkan buat sesuatu walaupun arahan tu dari bos cakap kita besar kepala....

ingat best ke jadi p.a ni??? terkurung je dalam bilik @ sangkar emas...
kalau jawatan lain untung sangat... macam cikgu.... 8 tahun dah boleh naik pangkat... EO ker atau apa2 yg 27 lah....

tapi pernah tak korang tengok untung nasib jawatan kitorang.... kena tunggu pencen baru lah dapat naik kanan.. korang kalau dah lebih 15tahun pun dah boleh KUP 22 kan.. pernah tak p.a2 bising????? nak tak korang rasa umur dh cecah 55 gitu baru dapat cecah kanan? hah itu lah realitinya jawatan SETIAUSAHA PEJABAT ni!

orang kata kitorang tak penting.. tp bila kitorang nak cuti susahnya nak dapat.. alasan takda sapa nak ganti…

bila kitorang takde kat opis pegi kursus ke apa, hp tak penah lah sunyi.. setiap masa berbunyi tanya itu ini.. file dekat mana... surat mana.... minit kat sapa… sedangkan semuanya korang boleh check dalam rekod surat, tp malas kan.... kerja leceh.... LECEH2 TU LAH YG KITORANG HADAP SETIAP HARI…

tak boleh hilang walau setengah hari.. tetap lah kena keji..
tapi bila kita mintak ganti, macam2 alasan yang diberi…
takde kerja, tapi tahu pulak korang mengeluh bila duduk di tempat kami…
kadang2 sebelum nak memperkatakan tentang org lain, cermin2 lah diri sendiri…

aku baca, aku rasa sedih pulak... kesian kan... aku pon PA jugak, tapi buat masa ni, belum lagi mengalami tekanan seperti ini.... yelah, aku kan PA Timbalan Pengarah Bahagian je.. kerja lebih kurang sama, ada keja, ada.. takde keja, buat kerja lain yang boleh hilangkan kebosanan... cuti, takpayah ada pengganti.. tapi tak boleh nak over sangat cuti nya... tang makan tu aku setuju sangat2.. meja kerja aku ni lah meja makan aku... breakfast, lunch.. hari jumaat je boleh jimba2 sikit.. tapi, kalau bungkus makanan, makan kat meja kerja jugak.. hehe.. tapi yang best, makan dengan geng2 la.. tapi hari jumaat je lah... hari lain, semua makan kat meja sendiri.. hehehe..

APC, alah.. aku baru kerja 5 tahun.. banyak masa lagi kan.. tapi Alhamdulillah, antara kami bertiga PA kat bahagian ni, member sorang ni dah dapat APC.. kira, orang nampak jugaklah PA tu layak.. hehe.. walaupun ada yang fight tak setuju.. tapi kalau kata Allah nak bagi rezeki tu, fight la macam mana pon, tetap dapat kan...

mengular, wat masa ni takde pulak aku nak mengular.. nak mengular pon, takde geng.. hahaha.. kat bahagian aku ni pegawai lagi ramai dari sokongan... sokongan pon ada geng2 diorang sendiri.. PA geng dengan PA je la.. selalu nya, kalau hari jumaat tu, adalah balik rehat terlambat sikit... tu pon bagitau bos siap2... hehehe.. kadang2 takbagitau pon ada.. tapi takdelah lambat sangat...

elaun, aku takdapat pon.. seperti yang aku kata tadi, aku PA timbalan je.. taklayak beb.. hehehe.. mula2 tu memang macam takboleh terima.. tapi.... dah 5 tahun kerja, dah lupa dah... tapi Alhamdulillah, dapat elaun trengkas.. okla kan... (buat tampung bil hp... hehehe)

naik 27, hmmm.. malas nak ulas... biarlah orang2 yang takpaham tu dengan dunia ketidakfahaman diorang... hahahaha... 

memang! memang tak berapa best jadi PA ni... tak kemana... tapi kalau diberi peluang untuk keluar dari kepompong, macam yang ada sekarang ni, KPSL ke gred yang lebih tinggi, mestilah nak ambik peluang tu kan... tapi bab tu aku belum fikir lagi... sebab bila aku fikir, dan mengutarakan apa yang aku fikir, banyak sangat versi2 jawapan yang tak meyakinkan aku malah menyakitkan hati.. hehehe... jadi, hold dulu.. tapi bukan taknak ea... 

selain tu, ada jugak buat perancangan atau lebih kepada angan2 nak bersara awal dan bukak bisnes.. bisnes apa? tak kisahlah, apa2 pun janji bisnes... itu hanya lah perancangan versi angan2... ikutkan, banyak benda kena fikir.. modal, marketing, lokasi, dan macam2 lagi lah.. 

ehhh... merepek lagi aku ni kan... hahaha..

last2, ape yang aku nak cari pasal kedudukan PA2 yang jaga 54 dan kebawah ni teros hilang camtu je.. nanti2 lah, bila senang aku google lagi... tapi bila pikir2, apalah nasib kita PA2 yang jaga 54 ke bawah ni...? hmmm... ingat, dah naik 27, dah takde masalah.. rupanya..... ramai yang dengki.. hmmm.... kami ni kalau tak jadi EO, jadi PA pool... jadi EO? jadi PA jaga sorang bos pon dah pening... inikan pulak........................................ hmmm... kalau x, jaga 2 bos.. 1 bos pon dah................................................... hmmm.. malas nak cakap... tak tau la benda ni khabar angin atau pun betul2 akan berlaku... mak pasroh.. huhuhu.. nampaknya perancangan versi angan2 aku perlu realisasikan.. hakhakhak..






KLIK CEPAT UNTUK BUAT DUIT!!

5 ulasan:

Ifa berkata...

tau xpe.. memg btol pn.. ak ni niat di hati nk amek cuti awal tp bru bp ari x datang keje tu pun sbb g checkup, mcm2 hal kat opis ni.. org yg dilantik tuk replace dh ade, panduan cara2 nk wat keje PA pn ak dh siap2 taip pnjang berjeler.. tp sikap dorang yg mengata je lbh tp bila kena wat tau lak nk mengelat, memg menggeramkan aku sgt2 smpai aku cncel cuti n dtg opis.. grrrr...

LiaNa YuSoF berkata...

macik.. ko ble bersalin? adoii.. kesian ko.. sabar je lah byk2.. t dah bersalin, masa berpantang tu cuti betol2.. jgn layan masalah ofis.. pandai2 la diorg..

zal88 berkata...

Ak stju sgt2 li... mcm ak la cti brslin pun dcari..pdhl kata kje PA sng kn...cik,smbg je amik cti awl..

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

sabar jelah..nasib si PA..huhuhu

Hustler berkata...

well said.

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."