Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

18 Mac 2013

Suka Duka Sabtu Ahad


Assalamualaikum...

dah petang baru nak update.. pagi tadi macam taksempat.. tapi takdelah busy pon.. huhu... ok, meh sini aku cerita sikit mengenai semalam dan kelmarin.. 

sabtu - 16 mac 2013

jumaat malam, aku gerak ke rumah makngah.. saje nak tidur rumah makngah.. sebab aku bosan kat rumah.. ingat nak gi pasar tani, tapi... baik aku gi rumah makngah.. dapat makan free... kihkihkih.. (korang jangan ikot perangai aku ni tau.. hehehe) 

pagi2 subuh aku dengar kat dapur kelentang kelentung.. bunyi blender bagai... tak sedap la pulak tidur... aku dah la tidur kat bahagian belakang, dekat dengan dapur... jadi aku pon bangun... tengok makngah tengah bersilat kat dapur, nak siapkan kuih koci.. ada orang order untuk kenduri kahwin dalam 400 biji... banyak kan? aku basuh muka sume... lepastu bersilat sekali dengan makngah... kalau kat rumah aku, dapat gak buat kerja sambil duduk.. tapi, makngah ni memang buat kerja berdiri sentiasa...

mula2 makngah suruh aku masukkan inti... tapi, aku kan amatur.. dia dah 3 biji, aku masih terkial2 buat 1.. huhuhu.. agaknya makngah pon tengok aku buat kerja slow sangat, dia suruh tukar.. suruh aku melipat pulak.. hahaha.. melipat tu maknanya, letak koci yang dah siap masak dalam daun pisang, lepas tu bungkus dan lipat, susun dalam kotak... ha, yang ni aku boleh buat laju sikit... ala, apela sangat lipat2 tu, pejam mata je... ecececehhhh... berlagak! hahaha...

400 biji, rasa nak tercabut jugak la tumit aku dok berdiri.... almaklumlah! badan gemok kan... hak3.. (T_T) dah siap2 sume, pegi hantar pulak.... nasib baik takjauh... tapi takboleh jalan kaki lah, tercabut teros kaki aku nanti... balik tu, aku tanya makngah, kalau dia taklarat, aku boleh pergi belikan breakfast.. tapi makngah taknak.. dia nak goreng bihun... dia memang jenis taksuka beli2 ni... membazir katanya, dah la taksedap mana... huhu... biasalah.. orang pandai masak memang camtu... hehehe..

dah breakfast sume, tunggu lah mak aku... dia kata nak datang... nak hantar kuih karipap... sambil tu, dapatlah lelap mata.. yelah, kol 5 pagi aku dah bangun, haruslah mengantuk.. masa aku dok terlelap2 tu, makngah dok sambung buat koci, ada orang order untuk makan pukul 1... dalam 100 biji.. aku tolong sekejap je... 

petang pulak, dalam kol 2 camtu, baru lah makngah start masak... rumah makngah ni, makan breakfast pukul 10, lunch pukul 3-5 petang.. malam tak makan dah.... boleh camtu? hehehe.. tanyalah timah, aku ngan timah pernah kelaparan sebab nak tunggu waktu makan yang dah lari dari waktu makan kitorang.. nak makan luar, macam takpatutlah pulak... huhuhu....

masa makngah masak tu, aku kengkonon nak tolong la.. tengok dia macam nak parut kelapa.. jadi aku pon memvolunteer kan diri nak tolong mesinkan... aku dah biasa buat... perasan macam dah teror la... baru nak pusing kelapa tu, tiba2 kelapa tu tersangkut dan tercampak.. aku macam taksedar sangat masa tu... zapp... teros gerigi mesin tu sambar jari2 aku..... tapi time tu rasa cam taksakit pon.. boleh lagi ambik balik kelapa tu nak sambung parut.. tapi makngah suruh stop.. sebab dia tengok tangan aku dah berdarah... aku pon stop, pegi cuci tangan... makngah bagi minyak but-but suruh sapu.. aku, ok je masa tu... ingat macam tak serius... aku jalan ke bilik... masuk bilik je tengok tangan dah penuh darah... adooii.. banyaknya darah....... sampai meleleh depan pintu....

lap2 darah, sapu minyak... tengok, Ya Allah, terok jugak... time tu baru lah rasa..... adooooiii.. rasa nak menjerit je... rasa nak tendang orang pon ada.. huhuhu... ni lah aku rasa first time aku luka kat tangan paling terok... selalu kena pisau ke melecur ke takdelah sampai darah meleleh2... luka dalam agaknya... tangan kanan pulak tu... huhuhu.... 

mak sampai dalam pukul 3 lebih gitu... dekat pukul 4 barulah makan 'lunch' hehehe.. aku tangan sakit2 pon, makan tetap berselera.. yelah, mak aku bawak pulut kuning dengan rendang ayam.... aku pesan kat mak mintak masakkan.... berselera aku makan.... hehehe..

malamnya, aku balik sekali dengan family aku... family aku tak tidur putrajaya pon... (mana mau nya ayah aku tu...) family balik melaka, aku, teros gerak g jusco... hehehe.... nak cari baju untuk kenduri esoknya... aku gi jusco equine je.. sampai2, dapat parking, teros masuk cari baju... terserempak dengan Huda, dia nak cari kasut untuk purple walk esok.. hehehe..

aku pusing2, try2, takde pulak yang berkenan.... ada yang berkenan, harga boleh tahan pulak... last2, takpayah beli la... tapi dah alang2 aku datang jusco ni, aku carilah barang lain.. barang ape tu? adalah... barang perempuan... hehehe...

balik rumah dah dekat pukul 11.. ready baju untuk esok... lepastu tidur.. tapi, sebelum tidur, balut dulu jari2 yang masih berdarah ni... aku ni tidur ganas sikit... kang makin terok jari aku.. huhu..

ahad - 17 mac 2013

hari ni terpaksa pergi ke 1million women purple walk... terpaksa hokey.... aku diwajibkan pergi.. huhuhu... aku dah plan nak pergi kenduri bertunang kawan sekolah aku, konon nak gerak pagi la.... tapi, terpaksa pegi purple walk ni dulu.. kang takpergi, kena tindakan pulak.. adeh... sekarang ni, semua aktiviti rasa macam kena paksa je... takde kebebasan memilih langsung... hmmm....

oklah purple walk ni... ramai sangat orang.. rasa dah macam duduk dalam lautan manusia dah... tapi yang takbest, kata purple.. tapi ada yang pakai merah la... kuning la... dah tenggelam warna purple tu... ape daaa.. yang bestnya, ada senam tari.. aku memang suka benda2 camni... dapat keluar peluh.. aku dah la jauh dari pentas utama tu.. aku berdiri betol2 kat simpang empat antara menara usahawan, kpdnkk dan bahagian pinjaman perumahan... betol2 kat tengah.... hahahahaha.... bayangkan kalau takde purple walk ni, dapat ke korang terjoget senam tari kat tengah2 alam tu? hahaha...

lepas tok najib berucap je, aku pon balik... pukul berapa aku sampai majlis kawan aku... dah abis majlis sarung cincin dah... huhuhu... yelah, majlis dia start kol 11.30 pagi.. aku gerak dari putrajaya je dah pukul 11.. mana sempat... dengan jem lagi... takpelah, janji majlis berjalan lancar....

eh, rasa cam panjang pulak karangan aku... hahahaha... takpelah, meh tengok gambar pulak....



Wani & Fatimah @ Qimah - diorang yang sampai dulu...



Mastura - yang bertunang



Mast dan tunangnya, Afiq



bersama hantaran lelaki kepada perempuan



hantaran perempuan kepada lelaki



aku je tak tunjuk tangan.. pasal tangan tengah tak cantek... hehehe...
 






 

kami 3 sekawan.. takkan terpisah... dunia akhirat...

soryla, gambar taksempat edit.. pastu takleh nak pebesaq lagi.. sat gi gambar blur/pecah..

malam tadi, korang tengok ke bola or hoki? aku tengok dua2... tapi lebih kepada hoki... sebab aku tengok bola macam slow je... macam tade semangat je pemain2 harimau malaya.. lesu.. 

xpela.. tade rezeki Malaysia nak menang malam tadi untuk dua2 sukan ni.. doakan yang terbaik je la untuk perlawanan2 seterusnya...
  

3 ulasan:

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

aku terasa-rasa nama aku disebut2..hehe

Gda Hanum berkata...

aku tanak komen pasal entry. tapi nak komen pasal lagu . aku sukeeeeeeeeeee gilerrr lagu kat blog ko nih.heheheh

LiaNa YuSoF berkata...

gda : heeeee... kan? kan? aku pon sukeeeeeee giler.. penat aku cari ape nama kumpulan ni.. seb baik tgok meleTOP malam td.. baru la tau yg nyanyi ni cakra khan... hehehe..

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."