Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

03 Julai 2012

Rumusan Kenduri Paklang


Assalamualaikum...

hahahaha.. lagi pakei rumusan segala... hahahahaha... lantak la.. yang pasti, aku SANGAT PENAT ok.. last kampung aku buat kenduri kahwin adalah 15 tahun lalu masa pak uda kahwin.. sekarang anak sulung dia dah umur 14 tahun.. masa tu aku pun kecik lagi, tak buat apa2 pun melainkan buat masalah.. hahahahaha.. biasalah, budak2 kan..

tapi, bila dah rasa sendiri, macam mana menjadi salah seorang orang penting dalam majlis, fuuhhhhhhhhhhhhhh...rasa nak pengsan.. aku takdelah sepenat makngah, pakngah, mak, ayah, pak iwan, pakcik, pak uda, mak uda... sebab diorang nya tugas lagi berat... masak, cuci2, logistik hape sume... aku pulak siapkan goodies bag.. bayangkanlah 2 hari sebelum majlis baru nak buat.. aku sampai2 kampung kul 12 tengahari, teros buat.. sebelum nya tu pergi mencari air kotak dengan pakcik aku.. 38 ctn ko kitorang beli.. penuh 2 troli.. angkat berdua je.. berpeluh aku nokkk.... 

lepas tu buat tak henti sampai kol 10 malam.. huhuhu... mula2 buat berdua dengan sepupu, nazim.. tapi.. dia buat bape kerat je.. lepas tu dia lantak tido.. nasib baik ada adik aku dekya.. dia la yang kulukilir, angkat kotak2 air kotak tu kat aku.. petang baru la mak ngan nenek2 sedara tolong.. tu pon diorg packing gula2 je..

orang yang paling penat sekali, pastinya makngah.. sebab dia la tukang masak nya.. mak aku pon.. dia tolong2 sedia bahan segala.. ayah, pak uda, pakcik, pak iwan dengan paknip sibuk dengan wiring.. ari khamis aku ok.. tiba ari jumaat, aku dah k.o.. migrain datang... huhuhu.. siang tu macam bole buat2 kerja lagi.. bila tiba malam, aku sampai menangis tahan sakit.. terok betol la migrain aku ni.. malam tu memang aku tak tolong apa la kat belakang.. dengar riuh rendah je.. tapi malam tu, orang yang datang rewang2 da xde da.. tinggal kami2 je.. dengan berapa orang jiran2 je.. malam tu dah start masak lauk macam kurma daging, sambal sotong kering, goreng ayam, dengan acar kampung.. pagi2 hari kejadian baru buat nasi minyak, nasi arab untuk pengantin, kobis masak lemak, ayam masak kari madu dengan lauk2 pengantin..

sebenarnya, ada gak benda2 yang takbest terjadi.. tapi, malas la nak cerita, buat sakit hati je.. pastu, hal family kan.. memang mulut masing2 macam tak cover je.. yela, dah penat, apa pun boleh terlepas cakap.. tapi bukan aku.. orang2 tua punya hal la.. hehehe..

masa majlis, aku la jadi penanggah/kendarat dengan adik beradik aku semua.. sepupu.. atok aku memang takde upah orang pon.. semua family yang buat.. tu yang penat campur nak marah tu.. huhu.. nasib baik ada kawan2 pak iwan tolong cuci2 pinggan cawan periuk belanga semua.. 

kalau ada yang perasan, kenduri kali ni takde tema.. ada sebenarnya, tapi...... pelamin colour pink krim, meja makan pengantin warna oren putih, bilik pengantin warna gold, goodies bag colour hitam pink, khemah colour biru xde skirting... sangat2lah............. tah hape2.. tu la jadinya kalau tangan gigil2 nak keluar duit.. bukan takde duit, ada! (bukan paklang, orang lain.. sape? xyah tau la.. hehe)

apa2 pun, alhamdulillah, semua nya berjalan lancar, walaupun banyak sangat kekurangan.. hmm.. pakcik aku dah surrender da.. dia cakap memang xde la nak buat2 majlis untuk dia nanti.. abis kat rumah perempuan je.. kalau camtu la kekdahnya masing2 kan.. huhu.. macam2 perangai..

selesai majlis je.. masing2 sakit.. nenek suara dah jadi rock.. aku batuk2.. makngah demam.. pakcik arini majlis, esok dah balik sabah.. penat dia..

ok, ni bukan rumusan dah.. sebab rumusan 120 patah perkataan je.. ni dah boleh buat karangan 4 muka surat.. hahaha.. ada banyak lagi cerita.. tapi aku dah penat la.. malas pun ye..

 


13 ulasan:

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

hehe..rumusannye time ko kawen t pakai catering ea li...bia semua diorang buat..ko keluar duit je..hehe..

LiaNa YuSoF berkata...

huhu.. masalahnya, kalau katering, aku jemput 200 je la gamaknya ye.. haahahahaha.... family je dah kat 200.. achaner tu?

zal88 berkata...

yup..ak skong..rumusannye gna katering je li..zmn dlu ngn zmn skarang lain..bkn nk ckp xbgus rewang2 ni..tp mmerlukan tenaga kerja yg rmai n komited..xpe li,skurg2nya da ade pngalamn kn..cmtu la ble ssuatu mjlis brlangsung..

efa berkata...

yup2..lau catering, sedara2 sume ade ms nk beramah2..xdela msing2 sbuk wat keje.. hehe

Hustler berkata...

Fwaahhh!!! dah macam kije wedding planner.... saya nak tempah la.... bulan 11, boleh???

LiaNa YuSoF berkata...

Kawan2... Mawi nak kahwin bulan 11 ni.. hahaha.. tahniah2!! jgn lupe jemput ktorg, tp xnk la pkai mulut je.. kalau xde kad aku xdtg... hua3..

Hustler berkata...

Hahahahahaha.... bahan aku nampak??? aku dah bagi tarikh ciap2 kang lau tak datang, mmg aku sembur sorang2....

LiaNa YuSoF berkata...

nak kad! nak kad! nak kad!

Hustler berkata...

Kad lagi sebulan nak sampai tarikh, aku bagi, kihkihkih.... lom ciap lagik, nak wat peta umah aku susah, hahahaha

Cik Fara berkata...

rumusan aku nak bagi....makanan sedappppp.....!!!nasik, lauk-pauk, tapai, bubur sume sedap.....especially lauk daging......dap dap dap...

Hustler berkata...

cedap ke lauk daging?? alaaaa....

LiaNa YuSoF berkata...

hahaha....... tu la, da ajak tp jual mahal.. xde kad xnk dtg kunun... huh!

Hustler berkata...

Hahahahaha... marah plak dak lia nih.... hahahaha.... aku balik kampung la masa tuh... ada knuri jugak... knuri jiran sebelah umah mak aku... kihkihkih

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."