Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

20 Jun 2014

Aku Ke Yang Bersalah?


Assalamualaikum...

pagi Jumaat yang kalut... hari ini secara rasminya aku dapat bos (padahal semalam dah masuk, cuma tarikh berkuatkuasanya beliau menjadi bos adalah hari ini.. hehehe..) so far, bos sangat ok.. cuma yelah.. nama pon bos.. jadi dia kena cepat tau apa aktiviti2 dan status2 terkini bahagian... tu yang aku kalut buat tu buat ni, ambik tu ambik ni.. panggil orang tu, panggil orang ni... fuhhhh... penat... breakfast pukul 10.. tu pon tengah breakfast ada je orang kacau...

siapakah yang kacau tu? hmmm... ada laaa.. xboleh bagitau sekarang.. hahaha.. aku agak terganggu sikit tadi bila, aku tengah suap makan, tiba2 ada orang luar call tanya siapa wakil akan hadir ke meeting, then tiba2 'orang tu' masuk2 tanya pasal maklumbalas yang aku takpernah tau dan buat.. makanan tu boleh letak tepi dulu... ni aku tengah bercakap kat telefon, time tu jugak dia nak bercakap.. padahal aku dah tunjuk tangan 'tunggu sekejap' dah... haishhh.. gangguan betol... teros aku jadi blur bila 2 pertanyaan ditanya serentak... tak menyabar betol... hmm...

tapi takpe.. hari ni aku sangat cool.. takde rasa nak marah... walaupun kalut sesangat rasanya pagi ni... dengan hal printer akak depan bilik aku ni lagi... printer dia dah disahkan tak boleh diperbaiki oleh maintainance btm.. so kena tunggu printer lain... so dia kena print teros ke printer bilik aku... kena lah berjalan sikit dalam 10 langkah ambik benda yang dia print tu kat bilik aku... tapi rasanya dia macam tak suka kena share2, kena jalan...(dia sendiri cakap kat aku macam tu) hari ni pulak tetiba dia nak print kat tempat aku tak boleh... dia teros jadi moody.. dah tu dia tak sihat pulak harini...

aku cuba bantu, call semula org btm tengok2 kan printer dia.. org btm cakap memang tak boleh buat.. taktau masalah apa pulak... haishh... aku nak je bagi printer aku ni kat dia dari tengok dia moody... dan aku pon ada rasa bersalah sebab aku ada pinjam toner dia sebab toner aku habis.. stok pon xde... aku boleh je print teros ke mesin fotostat, tapi jauh nak jalan... tu yang aku pinjam toner dia.. kalau aku tau nak jadi macam ni, tobat aku tak pinjam toner dia... walaupun aku tau penyebab printer tu rosak bukan lah sebab aku bukak2 toner dia.. tapi ada masalah lain... tapi aku punya perasaan mengatakan dia marah aku.. huhuhu...

aku pinjam toner dia hari isnin, masa tu dia cuti.. hari selasa tak pinjam pon... dia guna printer ok je.. tiba2 hari rabu, problem... boleh kata aku ke yang menyebabkan printer dia rosak?? huhuhu..... ntahlah.. benda dah jadi pon... anggap je la memang aku yang salah.... hmmm....


18 Jun 2014

Sakit Perut...


Assalamualaikum....

hampir dua minggu aku diam.. hehehe... saja je... kalau ikot meroyan, hari2 nak update... tapi nak buat apa kan?? masalah aku ni tak la besar mana... cuma aku je cepat sangat tension dan stress.... aku belum mampu manage stress aku dengan baik.. kikiki.... takpe, nanti aku pergi kursus stress management ye... hahaha...

tak ada apa nak cerita pun... saja je... sekarang ni rasa tengah ok kot... walaupun hati ni berdebar2 menanti kehadiran bos... dalam debar, aku tak kesah siapa... janji ada bos... timbalan yang baru masuk minggu lepas pon ok.. banyak bertanya... biasalah.. baru lagi.. mestilah kena tanya dan ambil tau.. satu benda yang aku suka tentang timbalan baru ni, dia akan ucap terima kasih setiap kali berurusan dengan dia.. kat surat pon, dia akan minit tk.. aku suka leader macam ni.. menghargai orang lain/bawahan.. bukan nak harap sangat terima kasih tu, tapi dengan cara dia ni aku tau dia jenis menghargai orang.. cewah2.. pandai2 je aku.... hehehe.. dato' kp aku pon kalau minit surat akan letak tk..

minggu ni dua orang pegawai lelaki xde.. outstation.. sorang pergi Sarawak, sorang pergi Terengganu.. tinggal la timbalan sorang... pastu banyak pulak meeting nak kena attend.. dah nampak dah stress kat muka timbalan ni... hehehe... dia cerita malam tadi meeting sampai pukul 10.. adehh... kesian betul... harap dia ok laa...

aku lepas habis 5S je, teros lega yang amat.... hahaha... stress ko buat 5S ni... buat kemain, pecah kepala, tenaga apa semua.. tapi last2, lain yang diauditnya... yang aku buat semua auditor tak tengok... auditor lebih tengok ke arah impak... aku nak tolong jawabkan pon, aku baru 3 bulan kat bahagian ni... so, yang senior2 la jawabkan... dapat pulak auditor kecek kelate.. hok alohh.... semua pakat bisu tak jawab soalan sebab tak paham ape dia cakap... hahaha... xpelah.. benda pon dah lepas... walaupun ada terkantoi sikit, nasib tak mencacatkan keputusan auditor.. tahun ni, ofis aku dapat pensijilan lagi... tahun depan, xtau macam mana.. katanya nak tukar lagi... adehhhhhh... penjenamaan semula 5S.. EKSA? entah apa tah.. tapi yang ni dari pihak mampu... pasal kementerian dah pakai eksa ni, jabatan2 dan agensi2 di bawah kementerian kena sama2 jemaah ikut sekali la kot.... adooooiiii.... kena tukar lagi..... kos.. kos.... hmmmm....

macam biasa.. doa aku semoga hari ni, esok, lusa, tulat, minggu depan, bulan depan, tahun depan dan sampai bila2 adalah lebih baik dari hari semalam.... aamiiinnnn....

nampak tak, tajuk tak sama dengan jalan cerita?? hahahaha..... dah berapa hari perut aku ni meragam.. salah makan agaknya.... konon tak nak makan segala mak nenek ubat diet sebab tak nak selalu ke toilet.. tapi ni dah berapa kali pergi toilet ni.. ada yang aku makan ubat diet ni kang... dah alang2 kan... huhuhu....

06 Jun 2014


Assalamualaikum..

hari ni, sedikit tenang.. walaupun pagi2 tadi aku kelam kabut... benda yang aku tak tau dan tak pernah buat, tiba2 disuruh dan katanya memang benda tu aku kena buat.. oklah, boleh terima.. aku pernah dengar pa2 buat.. pasal sebelum ni aku tak pernah buat, jadi aku taktau laa.. aku pulak kalau taktau, teros pergi tanya orang yang tau...  nasib baik ada akak PO (pembantu operasi) dok bantu aku tadi... dia terang kat aku macam mana nak buat... kalau tak... hmm....

pasal 5s.. auditor akan datang 16 jun ni... aku dan beberapa akak kat bahagian aku ni memang sibuk laa.. beberapa tu, 4 org je.. huhuhu... diorang bantu dari sudut kreativiti.. cantikkan tu.. cantikkan ni... pastu print dan tampal... aku salute diorang sebab bantu aku buat benda2 tu.. kalau aku, tak sempat nak tengok benda2 tu semua.. dengan kerja hakiki lagi.. selalu 5s aku buat belah petang... pagi aku settle kerja hakiki... kadang2, lepas pukul 5 baru dan nak buat 5s... aku pening sebab aku yang kena sediakan input2 nya.. dari dokumentasi sampai la ke sudut... aku taknak la diorang tengok aku macam tak membantu diorang cantik2kan zon sebab aku asyik duduk dalam bilik je, tak keluar2... aku ni sampai berair mata dok pandang pc nak siapkan dokumentasi.. aku harap diorang paham la... hati orang kan, mana kita tau...

dalam dok bimbang, risau pasal 5s, ada jugak lah yang bagi semangat kat aku... kawan2 dari bahagian lama.. ada sorang kawan ni auditor.. dia dok cakap, jangan risau... takde apa2... ex-bos pon, suruh aku banyak sabar... dengan kata2 diorang ni, lega lah sikit hati aku... aku takdelah risau sangat.. aku cuma risau, bila tiba harinya, semua pegawai tak ada.. jadi, aku la yang kena sambut auditor.. sebelum2 ni tak pernah pon buat.. sebab yang buat adalah pegawai.. kami yang bawah2 ni standby kat tempat jagaan masing2..

tu yang datang kerja hari ni, aku tenang sikit... aku dah macam malas nak pikir... apa yang ada je la tunjuk kat auditor nanti... 5s ni dah masuk tahun ke 6... orang dah jemu... bila nak audit je, tukar semua.. tukar sana tukar sini... istilah penjimatan tu tak ada... aku pon takpaham... hmm.. layankan je laaa....


03 Jun 2014

...(-__-)...


Perbualan antara N27 dengan N27..

Aku : En. S...
En. S : emm.... (pandang sekilas)
Aku : Tadi saya ada emel mintak maklumbalas XXX, maklumbalas ni nak kena hantar petang ni...
En. S : XXX?.. (pandang pc, tengah buat kerja)
Aku : aah.. macam hari tu.. nanti En. S jawab ea.. tengokkan sekali part En. F (pegawai 41) punya ea.. En. F takde hari ni...
En. S : emm... (masih pandang pc)

aku pon blah laa... orang taknak layan kan... hati ni sakit jugak... tapi apakan daya.. mungkin dia ok bila aku mintak jawab maklumbalas.. tapi bila aku sebut nama En. F, dia teros buat muka...

aku ni masih boleh bertahan lagi... ok je, setakat aku panggil, memasing emm emm tanpa tengok muka aku pon.. walaupun aku anggap orang macam ni adalah orang yang biadap.. takpe..... aku ok lagi... ramai dah buat kat aku macam tu... selagi aku boleh bersabar, aku akan bersabar... satu je aku mintak, jangan buat aku 'meletup'... tu je..

aku mintak tengok dan jawabkan maklumbalas je.. bukan suruh pergi berlari, hantar surat or apa2 benda berat pon... aku nak kena remind 5 6 orang lagi untuk tengok emel aku dan jawab maklumbalas.. ni pon ada yang tak angkat telepon.. susah sangat ke? aku rasa kerja aku lagi susah... nak call masing2, lepastu nak kumpul maklumbalas... dah siap, kena mintak pegawai semak... dah ok, baru lah emel semula ke urusetia... tempoh ada kurang 5 jam lagi ni...

agaknya aku ni kena pergi mandi air bunga kot.. naikkan seri muka, baru orang nak pandang, baru orang nak respect... muka aku ni hodoh sangat ke? cara aku bercakap ni terok sangat ke? ke aku salah bagi arahan? atau aku terlalu berlembut hati... entahlah... lain laa.. lain sangat bekerja dengan pegawai berbanding bekerja dengan mereka2 yang sama2 level dan bawah kita... lain sangat...

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."