Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

31 Julai 2013

Upah Pertama..


haaa.. dah petang dah.... kurang sejam lagi, balik lah kita ye... hehehe... nampak sangat aku takde keja kan.... pagi petang update blog... haishhh.... dah tu, memang takde benda nak buat.. bos pon terperap je dalam bilik... surat2, dokumen2 yang nak sign, dah sign dah semua... jadi, haruslah kembali melepek depan pc ye dok? hahaha..

semalam, aku hantar baju yang makngah mintak aku jahitkan.. oooo.. jangan salah paham ye... aku bukanlah menjahit siap kena potong cantum bagai tu semua sampai jadi sepasang baju.. aku diminta untuk menjahit silang pangkah pada lengan dan bawah baju sahaja... apa tu silang pangkah? taktau ek? ni aku tunjuk sikit...


inilah ghupe nye...

aku tolong makngah pon sebab kesian kat dia.. banyak baju yang dia nak kena jahit.. dia ada jugak mintak tolong anak dia, tapi biasalahhhh... budak2 ni tekun dia kejap je.... jadi taksampai hati pulak aku tengok... jadi aku tolong lah... makngah kata, dia upah anak dia sehelai baju rm3 (sebab anak dia yang mintak upah).. kat aku, aku tak harap pon dapat upah, sebab selama ni aku tolong mak aku takpernah mintak upah... cam taksampai hati nak mintak upah.. tapi kalau makngah nak bagi, aku terima je.. hehehe..

jadi semalam, tiba2 makngah bagi aku upah... 



RM50... aku cam taksedap pulak...aku jahit 13 pasang je.. kalau dikali RM3, baru RM39... "banyak sangat ni makngah..." tapi makngah cakap, takpe lah... kalau taknak, buat duit raya... hahahaha.. gila taknak?? happy rasa cam nak melompat2.. ni lah duit hasil jahitan aku yang pertama... mau tak bangga.... hahahaha.....

barulah tahu apa perasaan seorang tailor.. ingat senang nak jahit baju ni.... nak gunting, jahit tepi, nak cantum, jahit leher, jahit silang pangkah, pasang butang, pasang span kat bahu... tapi bila tailor letak harga RM30 untuk sepasang baju kurung, dah merungut mahal..... kalau mahal, jahit sendiri lah!! (eh, tiba2 emo... hahaha)

aku takpandai menjahit pon.. takat jahit yang basic2 ni bolehlah... jahit silang pangkah, jahit mata lalat kat leher baju, jahit tepi, pasang butang, pasang span boleh laaa... gunting dan cantum aku xpandai.. ukur?? lagi hancur... huhu

hmm.. semoga Allah bukakkan hati aku untuk mewarisi bakat dan kemahiran menjahit dari mak aku... yelah, kalau bukan anak, siapa lagi nak mewarisi nya kan... huhu...

Idea... Datanglah Ke Mari...


Assalamualaikum.....

aku sekarang ni tengah tension.... rasa serabut pon ye... pasal?? pasal benda kecik je pon.... aku nak create 1 kad raya, tapi idea nak design kad tu tak datang2.... adehhh... kan aku dah cakap.. benda kecik je pon... hahahaha...

aku kalau tak dapat buat apa yang aku nak, mula lah kepala aku ni berserabut... mula lah hati ni tak tenang... mula lah tangan ni menggigil2..... huhuhu.... padahal boleh je buat kad bodoh2 kan... tapi pasal aku ni mempunyai tahap seni yang terlalu tinggi (phuuiiii!!!) apa yang aku buat, semua rasa macam sampah je.... haishhh....

wahai idea... kenapa ko tersekat2 nak datang kat aku... selalu boleh je datang teros idea tu... siap senyum2 sampai ke telinga lagi kalau idea tu dah datang... tapi sekarang, 1 senyuman pon takde ni... tolonglah datang.... aku last kerja hari jumaat ni... tinggal 2 hari bekerja lagi.... nak buat kat kampung, dah sibuk... aku kan orang penting kat kampung (phuiiiii!! sekali lagik), banyak kerja lagi aku nak kena buat sebelum raya dari nak hadap laptop buat kad raya... huhuhu... sekian...

~ok, ni adalah entry paling merapu yang pernah aku buat... sekali lagi, sekian, terima kasih... -_-'


25 Julai 2013

Ni Makan Dia...!


Assalamualaikum....

adakah aku sedang marah? sebab kalau tengok tajuk di atas, nampaknya seperti marah... TIDAK ya kawan2.. aku tak marah pun... hehehe... dalam bulan Romadhon ni mana boleh marah2.. kurang pahala puasa nanti... hehehe...

aku cuma terkilan sikit je... kenapalah budak2 sekarang ni bahasa sangat kasar... tak hormat orang... tak hormat mak ayah... haissshh.... sedih aku menengoknya... takpayah cari jauh la... ada tu depan mata je... nak dimarah, kang kata aku menyebok... aku balik kena maki... dah lah bahasa kasar, tak boleh ditegur... takut pulak aku tengok situasi sekarang ni... ni aku bercerita mengikut pandangan mata aku secara umum... jadi, jangan ada pulak yang terasa.. kang tinggalkan komen kat blog aku, nak saman aku.. hahaha..

takde, macam ni... semalam ada seorang budak, meninggalkan komen kat blog aku ni... tengok muka, memang budak.. macam budak sekolah rendah.. komennya berbunyi begini...

Ooo ..ni marah (perkhidmatan di putrajaya) ye ..saye anak ketua (jabatan kerajaan di putrajaya) akan menyaman atau padam ko punye blog ni

bila tengok, alaaa.. budak... malas aku nak layan... dah la komen entry aku tahun 2011... tah pape je... tapi, pasal dia budak, aku cam terasa nak balas balik komen dia tu... jadi, ni makan dia..!

haisshh.. kesian akak tengok awak dik.. dah la, xyah masuk campur hal2 orang tua ni.. lagipun cerita ni dah lapok dik.. 2tahun lepas punya cerita.. dah terlambat dah... 

*hmm.. takpaham budak2 sekarang ni... kata anak kepada orang ternama, tapi takde adab... kesian.. 

hahaha.. aku pon jadi budak2 jugak sebab melayan...

24 Julai 2013

Wordless Wednesday





# aishh.. lately ni asyik terpikir pasal jodoh je... hmmm... sejak.................................................... hmmm... takpelah...

22 Julai 2013

13 Ramadhan 1434 H


Assalamualaikum...

sambil2 buat kerja, meh kita dengar lagu2 berunsur ketuhanan... (almaklom lah, bulan2 romadhon ni.. hik3) ke ada yang dah dengar lagu2 raya? aku dah cuba nak dengar, tapi takboleh lah... feel tu belum sampai lagi... eh, jangan bulan Ramadhan ni je nak dengar lagu2 ketuhanan, bulan2 lain pon boleh... sambil dengar, sambil muhasabah diri.. rasa macam mendengar nasihat gitu... hehehe...



aku mencari2 lagu favourite aku tapi takjumpa pulak... kalau korang ada, share dengan aku.. emel ke... lagu tu bertajuk Permata Yang Dicari - DeHearty... lagu ni Tina kasi kat aku... hehe... (ada kisah ea tina disebalik lagu ni... hehehe)

18 Julai 2013

Salah nombor gamaknya... ke salah orang.....


dok membelek hp no digi ni.... dah lama tak lakukan kerja2 pembersihan inbox... tengah belek2 inbox, baru terperasan, dapat mesej dari satu no yang tak dikenali... lepastu, check2 rupanya ada 4 mesej dari no tu yang aku sendiri tak perasan bila masa pulak mesej ni masuk.. (hahaha.. nampak tak betapa malasnya aku nak check mesej masuk) aku pon bukak empat2 mesej tu..

mesej 1 : kosong.. takde pape mesej.. bertarikh 14 Mei

mesej 2 : Sudah sampai rumahkah.. - yang ni aku tak tau bila masa mesej ni ada.. huhu... bertarikh 9 Jun (amboi, jarak 2 bulan)

mesej 3 : Saya tak boleh rahsiakan hal ini dari u lagi.. sebenarnya i tak tahu macam mana nak beritahu kpd u.. mungkin u marah atau bencikan I.. saya tak nak menyakitkan hati u.. saya rasa saya patut beritahu hal ni kpd u, sebelum u dengar dari orang lain & mungkin ini menyebabkan salah faham antara kita. Walau bagaimanapun saya patut bagi sekarang juga. 'Thosai' sudah naik harga 10sen di M'sia.. ha!ha!:) Hantar mesej ini kepada 5 orang yang anda sukai.. - mesej ni pon aku takperasan bila masuk.. adehhh... bertarikh 19 Jun..

mesej 4 : Hai gd morning - mesej dihantar hari ni.. oh, aku baru teringat, pernah jugak dapat mesej gud morning ni sebelum puasa kot... tapi aku teros delete sebab tah sape2 tah kan...

maka, oleh kerana aku punya perasaan ingin tahu, aku pon nak try lah call si penghantar mesej ni... aku takdelah nak tanya "ko ni sape? mesej2 aku!" hahaha.. aku just nak call, dan dengar suara.. lepastu letak... KONON nya lah kan....

jadi, aku pon mendail no tersebut.... dah dial, tunggu sat....... tiba2..... ada bunyi lagu... caller ringtone.... eh.......... dengar betol2.... eh... ni lagu........................................................ lagu TAMIL... dan2 teros cancel call... hahahahahahahahaha..... adeh, rasa nak gelak guling2 dah tadi...... hahahahhaahahahaha... ayoo macha.. apa pasal mesej2 sama saya... hahahahahahahaha... adehh..

9 hari di Bulan Ramadhan


Assalamualaikum....

macam dah lama tak bercerita pasal diri sendiri... hahaha... eleh, baru berapa hari je kan... lately ni aku takde mood nak karang cerita panjang2.... tapi hari ni, nak kata ada mood tu xjugak.. pasal pagi tadi tak bangun sahur.... terbabas... hahaha.... bangun2, tengok jam.... hmmm... hampeh betol la jam ni... asal tak bunyi??? ke aku yang tidur mati, tak tau lah.. haha..

jadinya, azam puasa aku tahun ni nak bersahur penuh tak kesampaian la gamaknya...... minggu ni je dah 2x aku terbabas... kali pertama tu sempat jugak lah capai air dengan kurma sebijik... pastu tertidur, dekat2 6.30, terjaga sebab terdengar macam mak panggil aku.. "Na... Na...." hahahaha...  hari ni, teros taktercapai apa2... time aku terjaga tu tepat2 nak masuk azan subuh.... hmmm....

eh, aku ok je taksahur.... lapar tu memang la lapar, bersahur pon boleh lapar, taksahur apetah lagi kan.... selalu pon, aku puasa ganti ke, puasa sunat ke.. memang tak makan sahur... bangun minum air je.... tapi pasal ni bulan Romadhon, nak la dapat keberkatan dan pahala di bulan mulia ni... hehehe..

ok, lupakan pasal aku meroyan tak bersahur... aku nak cerita pengalaman membantu ayah aku di bazar... seperti yang aku bagitau sebelum ni, ayah tiba2 berminat nak berniaga di bazar ramadhan.... ayah jual air tebu dan air kelapa.... satu benda yang aku belajar.... BUKAN MUDAH NAK BERNIAGA.... betol.. bukan mudah.... bila tengok ayah terpaksa gigihkan diri dan hati untuk buat semua ni, aku jadi.............. sedih, kesian... 

jual air ni, memang la nampak senang... kat bazar tu berlambak orang jual air.. jadi banyak persaingan.... tengok ayah berusaha, panggil pelanggan datang ke gerai kami... benda yang aku takpernah tengok ayah buat selama ni.... sedih pulak menengok nya... yelah, ayah aku ni pendiam orangnya.. tak banyak cakap.. tapi bila tengok ayah bersemangat, kami pon jadi bersemangat nak bantu ayah.....

aku takdapat nak berlama2 kat bazar... sebab nak kena tolong mak masak berbuka kat rumah... jadi, along, pizin dengan dekya yang banyak tolong kat bazar.. aku datang sekejap bila ayah nak pergi solat asar... ada sekali tu, aku stay sampai ayah nak tutup gerai, tukar shif dengan along, dia balik tolong mak masak... nasib baik along tak kerja jumaat sabtu ahad.. kadang2 je dia OT.. kakcik memang takdapat bantu sebab dia hari2 kerja.. kalau tak masuk 9pagi-6.30ptg, dia masuk 1petang-10mlm.. kadang2 je cuti sehari.. adalah kawan ayah sorang, tolong sekejap bila dia tak kerja.. 

air tak terjual? mestilah ada.... tapi ayah kata, pukul 7 mesti dah kena tutup gerai... sebab nanti terkocoh2 nak kemas barang, nak balik mandi, nak berbuka, nak solat maghrib.... air tak habis takpe.. boleh simpan atau bagi orang.. itu prinsip ayah yang aku suka... berniaga2 jugak, ibadah jangan tinggal... dan sampai hari ni, ayah tak pernah tinggal solat terawih.. penat macam mana pon, ayah tetap pergi...

waktu pagi, aku akan tolong mak bersihkan tebu... banyak gila kot... hari pertama, aku buat sampai lenguh2 bisa tangan kanan aku.... sampai 2 hari tak hilang sakitnya... tu namanya poyo.. hahaha.... biasalah, first time tolong, semangatnya terlebih sikitlah... last2 sakit tangan... hahaha... padan muka aku... ni, aku dah balik putrajaya, aku rasa kesian pulak kat mak... takde orang nak tolong dia bersihkan tebu, bersihkan perkakas2 nak berniaga... along dengan kakcik kerja, kalau shif siang, kol 7malam baru diorang balik... pizin takde, kat poli... dekya sekolah... tinggal ayah dengan mak je.... mana nak tolong ayah, mana nak menjahit lagi.. mana nak sedia makan berbuka... adehh... rasa nak amek cuti tanpa gaji je, nak tolong mak.... huhuhu...

dan Ramadhan kali ni, aku tengok mak macam bertenaga sikit, dibandingkan dengan puasa tahun2 lepas... kesihatan dah membaik, cuma penat tu takboleh nak kata apa la... Alhamdulillah.. setakat ni mak belum ponteng puasa lagi... bukan saje2 ponteng, tapi sebab taksihat... tahun ni jugak, mak macam semangat nak jahit baju raya kami... tahun2 sebelum ni mak taknak jahit, taklarat katanya... tapi tahun ni, dia bersemangat pulak... aku pulak yang risau, betol ke mak boleh jahit ni.... tapi mak cakap "korang doalah mak sihat" T_T dalam hati ni cakap, tiap2 hari mak, doakan mak....

eh, tiba2 aku sedih pulak.. huhu... ok lah, nak sambung buat kerja pulak... kang mengadap blog je tak jadi kerja aku... daaa...




17 Julai 2013






Semoga Allah balas perbuatan kau dengan balasan yang seberat-beratnya...



Ya Allah, Kau lindungilah umatMu di bumi Mesir (dan bumi2 Islam yang bergolak)... peliharalah mereka dan tunjukkanlah kebenaran sebenar... pelihara juga kami semoga negara kami (Malaysia) aman dan tenang dari anasir2 jahat (yahudi).. Sesungguhnya Kau Tuhan Yang Maha Berkuasa... Aminn...

15 Julai 2013

Tiada Lagi Finn Hudson


Assalamualaikum...

semalam, 1 dunia dikejutkan dengan kematian bintang utama siri kegemaran aku, Glee... Cory Monteith.. (tarikh sebenar 13 Julai 2013) aku pon terkejut jugak.. hmmm.. DADAH.. tu lah punca utama... selebriti2 hollywood ni asal mati je sebab terlebih ambik dadah... ish.. tak sangka lah... muda lagi.. mati cara macam tu pulak...


hmm... tu je lah nak habaq... actually aku masih lagi takpercaya berita ni... ishh.. susah nak percaya... tapi dah ajal dia, nak buat macam mana... hmmmmm......




11 Julai 2013

Di pagi 2 Ramadhan yang hening.................................


KLIK CEPAT UNTUK BUAT DUIT!!


Emel yang aku terima hari ini sangat menyedihkan... menangis sekejap mengenangkan kesedihan seorang ibu.. walaupun aku tak kenal, tapi hati aku dapat merasakan kesedihan tu... bayangkan kita berada dalam situasi sebegitu, bersediakah kita?

***

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

YBhg. Dato'/Datu/Tuan/Puan,

Untuk makluman semua rakan-rakan dan sahabat di JPN Seluruh Malaysia, seawal 7.30pagi tadi, dikhabarkan anak-anak kepada seorang kakitangan JPN Kamunting, Perak iaitu Puan Noraini Binti Rosli, PAP N1 telah terlibat dalam satu kemalangan jalanraya ketika dalam perjalanan ke sekolah di Perlis. Basikal yang dinaiki dua beradik itu telah dilanggar lari oleh sebuah kereta proton. Akibat kemalangan tersebut, anak bongsu Puan Noraini iaitu Nur Aleya Batrisha berusia 6 tahun telah meninggal dunia manakala Nur Fatin Nabila berusia 10 tahun  cedera parah. Kedua-dua anak Puan Noraini bersekolah dan tinggal dengan bapanya di Perlis.

Berita malang tersebut  diterima oleh Puan Noraini ketika beliau telah sampai ke pejabat untuk mulakan tugas. Sejurus menerima perkhabaran tersebut, kakitangan JPN Kamunting Puan Aisya Normi bersama suaminya membantu bergegas menghantar Puan Noraini ke Hospital Kangar, Perlis. Di pagi 2 Ramadhan yang hening, tangisan dan raungan seorang ibu begitu amat menyedihkan sehingga tidak dapat diungkap dengan kata-kata.

Jesteru itu, sama-samalah kita mendoakan agar roh anak bongsunya dicucuri rahmat. Al-Fatihah.....dan seorang lagi anaknya  yang sedang dirawat di ICU Hospital Kangar, Perlis selamat. Jenazah masih di Hospital Kangar, Perlis dan akan dikebumikan  di Tanah Perkuburan Mata Ayer, Perlis.

Sekian...

Salam Ramadhan





KLIK CEPAT UNTUK BUAT DUIT!!

09 Julai 2013

Salam Ramadhan...



Selamat berpuasa kawan2 diarymanja.... semoga Ramadhan kali ini bermakna buat kalian semua.... mohon maaf zahir dan batin....

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua 


08 Julai 2013

Tebu & Kelapa


Assalamualaikum....





amacam?? terliur tak tengok air2 ni.. hakhakhak..... takde keja aku kan.. hahaha.. actually, aku bukan lah nak buat korang terliur... 

In Sha Allah, bulan puasa ni, ayah aku akan berniaga di bazar ramadhan berhampiran rumah.. ayah akan meniaga air tebu dan air kelapa... best kan?? aku excited gila kot... yelah, ni first time ayah meniaga... di bulan ramadhan pulak tu... dan ayah pon baru je start jual air tebu dan kelapa ni minggu lepas... jual kat hari sukan sekolah... 

aku tak tau macam mana ayah boleh dapat idea nak meniaga air tebu... mungkin sebab ayah tanam tebu kot.. tebu2 ayah ada je orang beli, tapi hari tu ada kes ape tah, ayah merajuk dan taknak jual tebu dia sampai tebu dah macam tua sikit.. tup2 dengar ayah dah beli mesin tebu... ish3.. kelakar je ayah ni.. hahaha... takpe, semoga Allah limpahkan rezeki buat Ayah... aminn...

so, sape2 yang tinggal dekat durian tunggal.. meh la datang ke gerai ayah aku kat bazar ramadhan situ.... hehehe... promote pulak...

eh, tetiba aku terasa nak minum air tebu & air kelapa... adehhh... 


pssttt : tak sabar nak balik kampung jumaat ni....

05 Julai 2013

Situ Sana Sini Sinun... Raya Raya Raya.. Puasa Dulu Oiii....


Assalamualaikum.. Salam Jumaat kawan2 semua.... ^_^

hari ni 26 Syaaban 1434 H... lagi 4 hari je kita nak menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak... rasa taksabar pon ada.. rasa sedih pon ada.... huhu.... pe ke hey nye sedih pulak kan? alaa.. biasalah.. aku kan cengeng.... hahahaha... aku sedih la, 1 Ramadhan jatuh hari bekerja.. hari rabu pulak tu.. takkan aku nak cuti, balik kampung sehari je... takbest la.... nak balik, biar balik lama sikit... harap2 aku tak menangislah masa berbuka di 1 Ramadhan nanti.. hahaha... jeles kot, aku sorang2 kat Putrajaya ni, adik beradik yang lain semua dapat berbuka sama2 dengan mak ayah... huhu... eh, Pizin tak tau la... ala, dia ada ramai kawan2.. housemate pon ramai...

bercerita berkenaan puasa dan raya.... sekarang ni dah ramai dah nak buat persiapan raya.... puasa pon belum lagi.. hahaha... yelah, aku tengok keadaan kat ofis aku ni.... pergi ke kiri, kuih raya... ke kanan, kuih raya.... jalan ke depan, kerepek.. patah balik kebelakang, eh.. kek pulak.... hahahaha... macam2 jenis... ada tu jual 75 jenis kuih raya.... apakah? buat masa ni aku tak order apa2 pun.. tengoklah sehari sebelum puasa kot.. maybe kerepek je.... aku ada jugak berangan nak buat kuih raya seminggu lebih sebelum raya.... ala, aku nye kuih apa je... cornflake madu dengan cornflake coklat... hahaha.. dah tu je yang aku pandai... hak3.. jadi lah kan, dari tak buat apa2..

baju raya pon tak pikir lagi.... adik beradik aku memang buat persediaan masa bulan puasa... time tu banyak yang dah jual murah... berbaloi sikit... hehehe.. 

harapan aku untuk bulan Ramadhan ni, harap aku diberi peluang untuk berpuasa... dapat peluang membanyakkan lagi ibadah.. dapat peluang buat benda yang aku dah lama takbuat..... tak lupa, harap2 aku dapat berjimat cermat masa bulan puasa.. biasalah, kalau dah pergi bazar tu, rambang mata, tekak macam tak makan setahun... hahaha.... tapi Insha Allah, boleh.. kalau boleh nak masak.. tapi tu lah.. takut tak sempat... sebab aku ni memasak teliti sangat (teliti la sangatttt...) sedia bahan je dah setengah jam... hahaha.. dan lagi 1, harap2 dapatlah turun berat.... hahahaha.... tu tiap2 tahun turun, tapi lepas raya, naik balik tanpa segan silu nya... hak3..

oklah... daaaaaa..... 






~~sambil dengar lagu2 evergreen nora, ziana zain, aisyah dan yang sama waktu dengan nya.. hak3..


04 Julai 2013

Fobia


Assalamualaikum.....

Apa tu Fobia? Fobia merupakan perasaan yang amat takut terhadap sesuatu benda atau situasi. Orang yang menghadapi masalah tersebut sedar bahawa ketakutan yang dialaminya adalah keterlaluan berbanding dengan orang lain. Ianya bukanlah kategori besar dalam penyakit mental tetapi ia menarik dan mendapat perhatian.

''Orang ini tahu bahawa fobianya itu tidak setanding dengan benda yang dia takut. Namun dia tidak berdaya melawan. Kerana terlalu takut, dia akan cuba mengelakkan diri daripada berdepan dengan objek atau situasi tersebut. Jika tidak dirawat, dengan melihat gambar atau mendengar cerita pun dia akan berasa takut.

''Simptom fizikal yang dapat dilihat pada orang yang fobia adalah ketara seperti sesak nafas dan jantung berdegup deras. "Ini akan menjurus pada sakit dada, tangan dan badan menggeletar. Rasa tercekik, berpeluh, rasa loya daripada dalam perut dan kepala pening seperti hendak pitam.

''Orang yang fobia ini seterusnya akan tertanya-tanya adakah dia diserang serangan jantung atau strok dan sebagainya. Dia mula hilang kawalan, semakin cemas dan terasa macam hendak mati,'' kata pakar psikiatri Hospital Pusrawi, Dr. Daniel Zainal Abdul Rahman yang ditemui baru-baru ini. Tambahnya, jika kesemua simptom itu muncul serentak dan berlaku berterusan, orang itu akan cuba mengelak daripada berhadapan dengan objek atau mengelakkan daripada pergi ke tempat yang ditakutinya. 

Beliau berkata, terdapat perbezaan antara fobia dan rasa takut biasa. Perasaan takut merupakan perkara biasa kepada manusia normal.

Jenis-jenis Fobia : 

1. Fobia terhadap binatang tertentu.
2. Fobia terhadap alam sekeliling seperti ketinggian, menaiki lif, tangga, air dan gelap.
3. Fobia terhadap sesuatu situasi tertentu seperti doktor gigi, memandu, membuat persembahan di depan khalayak ramai, lalu di bawah jambatan atau terowong dan menaiki tangga bergerak.
4. Fobia sosial iaitu takut diperhatikan dan orang ini akan cuba mengelak daripada bergaul atau bercakap dengan orang lain.
5. Agoraphobia - orang yang sudah ada serangan panik dan akan rasa takut di mana-mana saja dia pergi. Dia sentiasa berfikir jika sesuatu terjadi padanya siapa yang akan menolongnya. Ini akan menyebabkannya tidak mahu keluar rumah.

***

mesti korang terpikir2, kenapa tiba2 aku cerita pasal fobia ni? hehehe... sebab..... aku juga ada fobia, dan fobia aku tu ada dalam jenis2 fobia yang nyatakan kat atas... apakah?? jeng.. jeng.. jeng...

aku bukanlah nak tunjuk kelemahan diri.. cuma nak berkongsi dengan korang, kenapa aku jadi fobia... ok, ni fobia2 yang aku hadapi sekarang :

1. paling ketara, dan mungkin memalukan kot... aku takut kucing... huhuhu... aku selalu kena ejek, "ko badan je besar.. kucing yang kecik tu pon takut" hmm.. lantaklah apa orang nak cakap kan.. dah aku takut, nak buat macam mana.... bukan aku taksuka kucing.. aku suka sangat... sebab kucingkan antara haiwan yang comel... tapi aku takboleh nak pegang... kalau dapat sentuh dan belai sikit2 tu kira ok dah.. nak angkat jangan haraplah kan... aku takpasti kenapa, mungkin aku geli dengan binatang berbulu kot... huhuhu..

2. fobia baru.... oiii.. malu je... aku taktau kenapa bila naik dan turun escalator, tangan dan kaki aku menggigil.... nak2 yang curam tu.... boleh rasa badan aku terhuyung hayang.. kalau ada orang kat sebelah, memang aku peganglah orang tu... (member je lah) haha.. terok2.. sebenarnya ada kisah pasal escalator yang menyebabkan aku takot... hehehe.. berlaku kat genting.. hahahahaha... tak payah cerita lah... malu kot... korang yang dah tau, diam2 je k... kalau tak, aku cepuk korang...

3. ini jugak fobia baru... aku kalau jalan kat highway, naik fly over yang tinggi, nak2 ada selekoh pulak... tiba2 tangan aku menggigil... aku memang takpandang bawah langsung lah... haishhh.. agaknya aku dah takut berada ditempat tinggi... taktau kenapa... dulu boleh je... masa kt KL aku dok tingkat 12.. bersidai dekat beranda.. sekarang ni pulak takut.. hmmm...

4. tengok gambar2 dan dengar bunyi kemalangan... gambar luka, tangan patah, peha terkoyak, kepala berjahit... Ya Allah... aku boleh pengsan kot.... yang ni aku perasan sejak 2 kawan baik aku accident tahun 2007 dulu... yang mengakibatkan sorang kawan aku meninggal... sejak tu, aku langsung takboleh tengok gambar orang cedera.. 

5.  gelap... benda ni memang aku takboleh... atleast ada 1 lampu yang terpasang... kalau takde pon, cahaya lilin pon takpe.. janji jangan gelap... sampai sekarang ni aku takboleh bayang, apa akan jadi kat aku kalau tiba2 rumah aku black out waktu malam... dah la aku tinggal sorang.. huwaaaa.... buat masa ni, pernah sekali je, tu pon, dalam kiraan 5 saat je kot.. tu pon dalam 5 saat tu aku dah tutup mata, tutup telinga bagai... hahaha..

tapi fobia2 aku ni, takdelah aku takut sampai nak mengelak dan takboleh nak buat langsung.. nak taknak kena jugak.... macam escalator, fly over.. takkan taknak naik, takkan taknak lalu kan... kucing? takkan aku nak terjerit2 kan.. pernah je terjerit2, sebab kucing tu dok bawah meja taknak beralih.. haruslah aku menjerit kan... hahaha...

dulu masa kecik, aku fobia naik lif... pergi kemana2 mesti nak ada orang teman aku... aku takboleh naik lif sorang2... kalau dah terpaksa jugak, aku berdiri dekat dengan butang lif, sambil mulut ni terkumat kamit tah baca ape tah sampailah ting 12, rumah aku... hahahaha... nak naik tangga, korang bayangkanlah, ting 12.... patah kaki aku.. hahaha.. tapi sekarang, aku dah ok dah... tak takot dah... dok takutkan orang pulak... hahaha...

apa2 pun, ianya berbalik pada diri kita jugak... sama ada kita kuat untuk hadapi segala ketakutan dalam diri.. aku cuba nak buang ketakutan tu... tapi masih tak berjaya... mungkin salah cara.. hehehe.. dan yang paling penting, jangan menampakkan sangat ketakutan dan kelemahan kita.. sebab, takot orang lain ambil kesempatan atas kelemahan kita.. yang ni boleh menyebabkan keyakinan kita merudum..

ok, ini pesanan penaja.. jangan sakat kawan2 korang yang ada fobia ye.... hehehe... 

02 Julai 2013

Merai Hari Jubah KakCik


Assalamualaikum...

hai.. hari ni aku nak share gambar2 sabtu lepas... hari konvokesyen adik aku kakcik... hari ni malas nak taip panjang2.. kita tengok gambar je lah ye... ^_^

ohye, gambar2 ni banyak versi.. ada yang cantik, ada yang kelam2 kelabu asap... yang pasti, bukan aku yang snap.. aku banyak berada dalam gambar2 yang disnap... hehehe.. :p

apa2, harus bergambar dulu....

beli bunga... kakcik request nak ada patung.. ha, amek ko...

yang kelakarnya masa beli bunga ni... aku belum keluarkan duit lagi.. along lagi hampeh, takbawak beg duit... cis2! last2.... "cik, ko pakai duit ko dulu.. t along bayar balik" hahahahaha... tak suprise langsung kan? gasak lah.. 

berkerut muka nenek.. hak3.. dari kiri, Nazira (sepupu), Pizin, nenek, Dekya dan Mak..

bermula lah episod menunggu berjam2... hahaha.. asyik mengeluh je mak aku.. aku cakap, takpelah.. bukan selalu... yelah, yang pi awal watpe kan.. sampai2 diorang baru start nyanyi lagu Negaraku.. nak tunggu beratus2 pelajar ambik sijil diorang lagi.. duduk pulak kat luar, tengah panas, bawah pokok.. suruh masuk dalam, semua taknak... rasakan je la... hahaha..
 
menunggu sambil bergambar

lagi...

ex-jiran aku kata pizin hensem... err.. errrr......... (phuii!) hahahaha..

diorang ni memang gila bergambar.. banyak lagi sebenarnya gambar, tapi malas nak masuk semua... kang muntah pulak korang... hahahaha...

pedih2 mata aku tahan panas terik....

habis je, terus tarik mak dengan nenek pergi ambik gambar... ayah pulak takde, pergi masjid... solat... so, dalam gambar takdelah gambar ayah..

bergambar dulu sebelum ambik gambar berbayar..

lepastu, mak, nenek, ayah, pizin dengan dekya pon balik... turn kitorang pulak bergambar..

muka kami tak sama kan?

2 lagi hadiah ni aku yang bagi... suprise la sikit... bunga tadi dah taksuprise kan... hehehe..

muka dah kepenatan...

ohye... konvo kakcik ni, perempuan boleh pakai baju warna apa pun.. takboleh pakai kasut tinggi... masa bagi jubah, diorang diberi tudung putih sekali... so, semua perempuan kena pakai tudung putih seperti yang kakcik pakai tu lah... lelaki, macam biasa.. baju melayu hitam atau kot hitam dan bersongkok.. kakcik dah bengang je... dah la susah nak pakai tudung tu... last2 dia kata, lantaklah senget benget pon.. hahaha..

suka kakcik dapat banyak hadiah... bunga belah kiri tu pakwe dia bagi.. sekali dengan coklat tu....


hehehe.... ni kerja akak2 nyer...


01 Julai 2013

4 Tahun Sudah Usiamu...


Assalamualaikum.....

hari ni1 Julai 2013... cepat betul kan masa berlalu.... dan kita sedang menanti datangnya bulan Ramadhan... 10 hari lagi.... mudah-mudahan kita semua masih lagi berpeluang untuk berpuasa tahun ni.... In Sha Allah... Aminnn... (cewah... nak hadapi puasa, belum yakin lagi.. yelah.. mana tau kot2 taksempat... kot2 la esok ajal menjemput... TAPI, kalau raya... lepas raya tahun lepas dah buat persiapan.. ada tu baju dah siap dah... 3 4 pasang lagi... bertema bagai.... macam yakin je dapat sambut Syawal kan.. hahahaha... ok, just joking.. kalau ada yang terasa tu, maaf la ye... hehehe... aku belum buat apa2 persiapan raya lagi  ^_^ )

sebelum aku cerita, apa yang 4 tahun tu... terlebih dahulu (cewah..) aku nak ucapkan TAHNIAH kepada kawanku Leha dan Cekerol, kerana telah selamat mendapat zuriat... baby boy......... hehe... ada geng bola la Cekerol lepas ni... tahniah.......... Alhamdulillah, aku diberitahu ibu dan baby sihat... harap2 semuanya ok lepasni dan selamat berpantang Leha... hehehe... aku belum sempat nak pegi melawat, sebab katanya semalam belum dapat wad... takpe, aunty lily datang harini ye... hehe..

ok, berbalik kepada cerita sebenar... hari ni genap 4 tahun usia blog aku..... cehhhh... tu pon nak bagitau kan.... hahaha... haruslah! terasa macam bangga jugaklah, sebab aku mampu bertahan selama 4 tahun... yelah, kadang2 blogger ni semangat berblog tu kejap je... aku pon taktau kenapa aku boleh bertahan.. mungkin ni je medium sosial yang ada untuk aku bercerita tatkala aku berada di pejabat... yang lain semua dah kena block dan hanya boleh online masa rehat je...

blog aku ni, kadang2 ceritanya merepek.. (memang lebih kepada merepek la...) hehe.. bila rasa nak menaip, aku taip... bila rasa nak curah perasan, aku taip.. bila rasa marah, aku taip jugak.... dalam masa yang sama, aku dapat meningkatkan lagi skill menaip aku... hahaha.... (berlagak) betol wei... sejak aku kerja ni barulah aku perasan yang aku taip dah laju.. dah takpayah tengok keyboard langsung.... (ok, siapa nak belajar speedtyping dengan saya, angkat tangan!!)

walaupun nama blog aku diarymanja, kononnya macam diary lah... tapi taksemua cerita peribadi aku, aku jaja kat sini.. banyak lagi yang korang taktau pasal aku... hahahahaha (gelak jahat) eh, takdelah.... cerita yang terlalu peribadi, buat apa nak jaja kat orang.. sendiri simpan sudah... kan? apa yang aku tulis kat sini, semua untuk dikongsi, untuk tanya pendapat, pandangan dan meluah perasan.. tu je.... kadang2 tu, mengumpat... hahaha... 

oklah, harapnya diarymanja akan bertahan... sampailah aku kahwin.. lepastu dapat anak... anak dah pandai jalan... dah sekolah... tambah anak lagi.... dan lagi... dan lagi... 4 cukuplah... lepastu anak2 dah habis belajar.... diorang pon akan kahwin.... aku dapat cucu.... ehh??? berangan kan... hahahaha... ntah sempat ntah tidak.... kononnya, blog ini untuk tatapan dioranglah dikemudian hari.... hahahahahaha.... sudah2!! merepek je kerja aku.... 

ok, macam mana?? harap2 aku dapat buat korang tersenyum hari ni... hehehe.. ^_^

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."