Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

30 Oktober 2012

Kenapa Dalam Gelap, Aku Yang Kau Pilih??


err.. macam lucah je tajuk di atas... hik3..

Assalamualaikum... mesti ramai yang baru masuk kerja hari ni kan.. almaklumlah, semalam ramai yang cuti.. dengan senang ati masuk parking, tengok B3 banyak lagi parking kosong.. kalau tak, B4 le jawab nya.. huhu.. ok, aku nak cerita 1 kejadian yang berlaku pada malam raya Aidil Adha.. jadi, teruskan bacaan anda.. tapi kalau taksudi takpe, i tak paksa... ehhh? hehehe..

malam raya tu, sampai2 je rumah nenek, mak teros suruh adik bentang toto.. tidur kat rumah nenek ni, tidur gaya bebas.. lantak la ko nak tidur kat mana.. tapi disebabkan family makteh dah conquer area depan tv, kami pon tidur la bersebelahan tilam atuk.. dekat dengan meja makan.. dah terbentang toto tu, teros aku lompat (gaya orang nak menyelam) tanpa memikirkan masa depan menunggu bantal daaa... mengantuk beb.. dari putrajaya ke durian tunggal.. (macam jaoh sangat..) lepastu, dari durian tunggal ke merlimau pulak.. (ok, yang ni akak aku pulak amek giliran memandu) padahal masa otw tu aku keja membuta je.. hua3..antara sedar taksedar je mak hulur bantal dan selimutkan aku.. (selimut kongsi dengan mak) dah sedap berselimut, teros melayang............

tengah aku sedap2 tidur, tiba2 aku terasa ada benda bergerak dekat lengan aku.... eh eh... geli la... (aku memang penggeli sikit.. 'penggeli'?? err... macam kelakar pulak perkataan tersebut.. kih3..) dah geli2 tu, aku gerak la badan aku.. masa tu aku tidur mengiring ke kanan mengadap mak.. tiba2, aku terasa macam kena injection... adooiii!!! teros tangan kanan aku nak pegang tempat yang sakit tu.. tapi malang betol, rupanya benda alah yang inject aku tu ada lagi kat lengan aku dan tak semena2 benda alah tu inject pulak jari kelingking aku... adoooooiiii!!! teros sembam muka kat belakang mak dan jerit... "mak! mak! ada benda gigit tangan orang!!" ok, aku jerit kat 1 rumah sebenarnya.. huhuhu...

1 rumah terbangun dari tidur... dalam kesakitan tu, aku dengar nenek cakap, "pentik api!! pentik api!!" (maksudnya, bukak lampu) mak teros bangun bukak lampu... "mana! mana!" mak aku carik benda yang gigit aku.. tapi takde... eh, betol ke ni.. ke aku mengigau.. huhu... mengigau apa nya.. ni tangan dah sakit... mak bukak kan cardigan yang aku pakai.. dalam masa yang sama aku tekan tangan kanan aku, konon2 taknak kasi bisa tu menjalar ke tempat lain.. (hahahaha) sebab masa tu aku pikir aku kena patuk ular ko..... 

atuk aku cakap, lipan kot.... bila tengok kesan gigit kat jari dengan lengan, sah! memang kerja lipan.. masing2 teros tunggang terbalikkan selimut, toto, bantal.. tapi tak jumpa.. akak aku dan2 teros kibas kain batik yang dia pakai.. hahaha.. aku kat tepi dah menangis dahhh.. sakit memang sakit, tapi aku dok pikir, bahaya ke tak kena gigit lipan ni... boleh mati ke? sampai ke situ aku berpikir... huhuhu... jari kelingking ni dah berdarah2 dah.. (sebab aku picit) yang kat lengan tak berapa bisa sangat, mungkin banyak lemak terkumpul disitu... hak3.. tapi kat jari memang sakit gila la...sakit dia, macam nak tendang orang je rasanya... huhu..

semua dah risau tengok aku... teresak2 wei aku nangis... (malu pulak aku bila teringat balik.. haha) teros nenek cakap, nak bawak aku pergi rumah jiran nun kat depan sungai.. nek rahmah... nenek tu pandai tangkal buang bisa kena sengat binatang berbisa.. eh, ni bukan tangkal2 apa pun, dia bacakan ayat quran, doa mintak kurangkan bisa je.. lama jugak la dok ketuk rumah nek rahmah... yelah, bayangkan, pukul 2 pagi, orang baru je tidur... bertawaf nenek aku 1 rumah ketuk pintu ketuk tingkap, terjerit2 "assalamualaikum.. assalamualaikum... kak! kak! mah ni! assalamualaikum..........  hadoiii... tidur mati ni" mengeluh kejap.. hahaha... suami nek rahmah tu, pendengaran dah tak berapa.. lagi laaa... haha.. aku dalam sakit2 tu, rasa nak ketawa pun ada...

15 minit kot terjerit2 depan rumah orang.. baru lah nenek tu sedar... kesian dia.. baru je tidur, dah kena kacau.. huhuhu... nenek tu teros baca2 kat jari aku... lepas tu baca2 kat air pulak... oh, sebelum keluar tadi, mak aku dah bagi aku makan ubat tahan sakit.. balik rumah, mak sapukan air tu kat lengan... nenek masukkan sikit air dalam cawan, suruh aku minum, then rendam jari dalam cawan tu... sambil buat, sambil berlinang air mata... huhuhu... yela, bisa tu kan makin lama makin sakit.. dah tu, air tu bukan la sapu/minum teros ilang bisa kan.. nenek cakap nanti makin sakit sebab nak buang bisa tu.. nanti bisa dah takde, gatal pulak... haisshh.... macam2...

dekat pukul 4 baru aku tidur balik.. tu pon lama aku duduk termenung tepi dinding, menahan sakit sambil berlinang air mata... mak dah pujuk2, suruh baring, tidur.. tapi aku macam fobia nak tidur.. last2, tertidur jugak... 

teros hilang mood aku nak beraya.... hmmm... pagi raya tu, bangun2 muka sembap je.. banyak nau menangis nya.. huhu.. dok diam je... macam budak baik... kalau tak aku la yang paling bising kat rumah tu.. huhuhu... yang aku taksuka, adik aku saja je nganjeng2 aku, "huhu.. ada budak tu menangis pagi2 buta tadi" cam hampeh je.. dah sakit, nangis la.. takkan nak ketawa terbahak2 pulak... huh!

petang tu dah ok dah yang kat jari.. yela, nenek tu tangkal kat jari je.. kat lengan dia tak tangkal.. yang kat lengan, sampai hari ni terasa lagi sakitnya, tapi tak lah sakit sangat.. rasa cam bengkak nak surut.. ala, rasa macam korang kena bcg dulu2..

esoknya, malam... baru lah aku terjumpa lipan derhaka tu.. dia bersembunyi kat rak kasut belakang pintu... kebetulan aku nak keluar, tiba2 lipan tu keluar, meluru kat aku... terkejut aku... tengok lipan tu... mak aii.. besau nye... teros jerit2 (jerit lagi..) "nek! nek! dah jumpa lipan ni... besar!! cepat2!! menggelupur nenek aku dari dapur bawak pisau... pak iwan yang baru terlelap, teros bangun ambik penyapu... taktau apa jadi kat lipan tu, sebab aku teros lari tempat lain.. geli!! taksangka lipan besar tu yang gigit aku.. meremang bulu roma aku... huhuhu..

lebih kurang besar ni la lipan tu.. 

gambar dicurik dari pokcik google

ko bayang la lipan besar ni, gigit ko... apa perasaan ko? huhuhu... sumpah dah, lepas ni aku fobia dengan lipan.. 

25 Oktober 2012

Kelakar Tapi Sweet ^_^





cerita ni memang kelakar... Aku, Dia dan Tong Sampah... 2x tengok pon aku boleh senyum2 dan gelak2 lagi... hihihi... ^_^ eh, berangan pulak aku.... hahahahaha.... sape yang tak tengok lagi cerita ni, tengoklah..... hehehe...

Selamat Hari Raya Aidil Adha


Assalamualaikum....

akhirnya, hari yang ditunggu telah tiba... hari ni, lepas kerja aku akan balik kampung.. hoyeah! hoyeah! hehehe... kat ofis ni dah sunyi.... ada suara kanak2 je.. (ada yang bawak anak2 sebab pengasuh semua dah cuti balik kampung.. hehehe) harap2 tak banyak sangat lah kereta hari ni... dan semua yang nak balik kampung, sampai dengan selamat ke destinasi kampung masing2.... ^_^

di kesempatan ini, aku nak ucapkan,

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

kepada semua umat Islam yang membaca blog ni... semoga hari raya korban ni dapat mensucikan hati, jiwa dan nurani kita... mohon maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki ye.. (eh, macam wish untuk raya aidilfitri pulok... hak3)



pssstt : apa pengorbanan korang untuk tahun ni? aku? hmmmmm..........

24 Oktober 2012

Sikit Lagi Nak Jadi Driver Bos..


Assalamualaikum..

hai..... dah hari rabu.... esok balik kampung.. yeayyyhhhhh!!! hoyeah2!! hahaha... suka sangat pulak.. padahal bukan dapat extra cuti pon... orang lain amek cuti esok ngn isnin, aku....? takdapat sebab sedang menanggung tugas kan.. 28 hari ko takboleh cuti pun aduii! takpe2.. tempoh 28 hari tu cukup sampai lepas cuti raya haji ni... lepastu, dah boleh cuti dah... ingat nak ambik cuti masa cuti deepavali dengan maal hijrah tu... straight seminggu.. wah.. heaven ko liana nak ambik cuti 3 hari... dapat ke?? macam bos ko bagi lak kan.... kang ada yang kena soal siasat pulak, "ada orang nak datang rumah ke?" "nak buat kenduri ke?" hmmmmm.....

tadi aku pegi servis kereta... konon lepas tu nak pegi cimb pulak... dan2 parking tepi jalan, handphone bunyi pulak... tengok skrin, alamak! puan! kenapa bos call pulak ni... bukan dia nak pegi meeting kat mampu ke sekarang... angkat call, bos kata takde driver pon... aduiiii... achaner ni... bos kata, orang unit kenderaan kata pa nya takde hantar borang pon... aik... memang la aku tak hantar, sebab aku faks je.. hak3.. ni mesti kes mesin faks buat hal ni.. tu yang borang aku pending kot.. haissshhhhh... "xpe la puan, saya pon dah nak sampai ofis ni, nanti saya hantar kan puan la pegi mampu". tu je cara aku nak tebus kecuaian aku, sebab aku rasa aku salah tengok jadual driver tu.. bos nak ke mampu, aku ingat bos pegi kdn... huhuhu...

sampai2 tempat bos menunggu, bos kata takpe la.. ada pemandu gantian hantarkan... huhuhu... fuhhhh... nasib baik.... soryla puan.. saya cuai hari ni... agaknya saya excited sangat nak balik kampung, tu yang saya dah tak fokus tu.... huhuhu... ampun ya puan....

liana........ fokus... fokus... haisshh.. ape la nak jadi dengan ko liana oiii.... nasib baik bos tak marah.. huhuhu...

22 Oktober 2012

@_@'


Assalamualaikum..

hari isnin... 3 hari lagi... hehehe.... (taksabar bebenor nak balik kampung.. hahaha)

pagi tadi, datang2 ofis je, teros nak bukak anm.... biasalah.. hari ni kan gaji... (macam tiap2 bulan gaji ko berbeza liana oiii...) tapi takdapat bukak pulak... ada masalah kot.. lepastu aku bukak pulak astro online.. nak tengok bil.. aku pelik benor la dengan astro ni.. dah la tak hantar bil kat aku.. aku ni terpinga2 la bila ada orang astro call suruh bayar astro... katanya 53.95.. tapi bila tengok bil online.. 100 lebih... haissshhhh... ni macam dah ambik super pack ni...

dulu, akaun astro kat kampung astro pandai2 masukkan combo pack, nak unsubscribe, kena caj pulak.. la ni, aku mintaklah diorang unsubscribe service HD, diorang kata tak boleh, kena tunggu 12 bulan baru bole unsubscribe, kalau tak kena denda rm240... gila ko!! mahal betol.. aku siap tercakap pulak kat operator tu MAHALNYA.. hahaha... gasak ko la..

service HD tu kena rm20 sebulan.. plus pakej yang aku amek, total2 dah jadi rm75.15.. tu ok lagi.. yang tak ok nya, bukan aku dapat nengok pon channel2 hd tu... apepontabole.. ada problem ape tah.. pastu aku pun sengal jugak, dah tau takbole, tak gheti2 nak call astro tanya kenapa takboleh nengok... so tadi da tanya, aku kena call balik, maybe balik kerja karang, sebab aku kena berada depan tv sambil ikut arahan diorang... takpasal2 2 bulan kena bayar, free2 je bagi duit kat astro yang dah kaya raya tu... haishhhh....

lepastu taktau kenapa aku sibuk pulak hari ni.. dari pagi sampai waktu lunch.. ke sana ke sini aku... turun naik... keluar tadi pukul 1.15, nak pegi pejabat pos nak renew lesen.. mati ari ni.. eh, sekarang diorang dah buat tarikh renew lesen ikot tarikh lahir kan... haisshhh... rugi kat aku la.. bayar tetap sama jugak.. tapi tempoh tak sampai setahun... lepastu nak bayar duit kereta pulak.. singgah mcd, beli makanan sikit... lepastu, alamak!! terlupa nak beli setem bos kirim tadi... hmmm... takpe, pegi bayar duit kereta dulu.. lepastu patah balik pejabat pos.... atooii... mundar mandir aku kat alamanda, dari selatan ke utara, utara ke selatan.. (kronologi : parking kt selatan - g atm bank islam dpn mcd kat belah utara - patah balik ke selatan g pejabat pos - patah balik ke utara - g elianto - g mcd - g ambank - patah balik ke selatan g pejabat pos beli setem - bayar parking - keluar alamanda) ok, ni kalau mak aku ni, mesti dia cakap aku macam pakpandir... eh, apa pulak mak, mak andeh la.. hahahaha...

keluar alamanda dah pukul 2.40... ingat nak singgah cimb.. aaaahhhh... balik kerja karang la... suka hati je aku nak masuk lambat kan... dah parking, makan burger dulu... dah abes burger baru aku naik.. tepat jam 3.10, baru lah aku dapat duduk di kerusi aku yang tak berapa nak empuk ni... fuhhhhhhhhhh..... bos dah pandang semacam je... huhu... (sori puan, terlambat sikit, ramai orang kat pejabat pos tadi..)

jadi, hari ni aku penat, capek, letih.. semua lah! hmmmmmmmm....


19 Oktober 2012

Ada Cerita Pelik, Ada Cerita Happy...


Assalamualaikum.... Selamat pagi uollllssss...

ehhh... dah hari jumaat dah.... esok sabtu, pastu ahad, isnin, selasa, rabu, khamis.... yeayyyyy!! balik kampung... (da sasau sangat nak balik kampung) tah pape je aku ni.. kampung bukan nya jauh sangat... hahahaha... almaklumlah.. sekarang ni kena berjimat cermat amalan mulia... dulu2 boleh la huhahuha.. tiap2 minggu balik kampung... la ni, dah ada kereta, dengan kebarangkalian besar aku di pow oleh akak dan adik2 aku.. aku terpaksa kurangkan aktiviti pulang ke kampung.. tapi aktiviti menonton wayang takpernah kurang pulak.. hahahahaha..

ehh.. aku bukan la berkira tau dengan adik beradik aku.. tapi aku takboleh la cakap takde duit kalau kena pow.. kan tak elok kan cakap camtu... lepastu nanti diorang kata aku kedekut... tu lagi aku tak boleh terima... jadi nya, aku takde la balik kampung.. hehehe.. just call2 mak secara rahsia je.. gosip anak beranak... hahahaha... lagipon dah wat perjanjian dengan mak, balik kampung sebulan sekali.. hehehe..

pagi ni, macam selalu... aku turun kafe/madah beli breakfast... sebelum turun tu, ada pegawai baru (perempuan).. sekali nak turun lif jugak... hari ni dia sorang2 pulak.. selalu berdua.. member dia sorang lagi tu pon pegawai baru.. mula2 senyum je... aku pon senyum la... aku memang jarang tegur orang.. selalu aku senyum je... hihi (tahpape).. sekali bila masuk lif je.. tiba2 pegawai tu tegur aku... "selalunya memang turun sorang2 ea?" aku pon macam pelik dengan pertanyaan beliau "a'ah.." "kenapa turun sorang?" hmmmmm..... perlu ke aku jawab soalan tu? "err... xdelah.. biasalah pagi2... masing2 bukan datang waktu yang sama" maksud aku disitu, kadang2 aku datang awal, naz datang lambat, kadang2 naz datang awal aku pulak datang lambat... huda memang datang awal.. pukul 7 dia dah ada kat ofis.. tapi kadang2 dapat jugak turun beli breakfast dengan huda.. tapi, aku pelik dengan soalan seterusnya.. "memang dah biasa lah turun sorang2?" dia tanya sambil senyum yang aku pon takpasti apa maksud senyuman tu.. "aah... dah biasa dah..." lepastu teros pegawai tu pergi... aku ternganga sekejapan...

pelik ke pergi beli breakfast/lunch sorang2? korang rasa pelik ke? aku yang pelik dengan pegawai tu sebab tanya macam tu.. hahahahaha... aku rasa ok je... takpernah pulak terpikir itu adalah perkara yang pelik.. haisshh... ramai kot yang turun pergi kafe, beli makanan sorang2... aku bukan pergi makan pon kafe tu... pergi beli bungkus je.. eh, aku pernah je makan kat kafe sorang2.. ok je.. tapi rasa janggal sikit la... sebab bila makan sorang2, ada je yang tegur "sorang je?" hahahahaha... kat rasa alamanda pon aku pernah makan sorang2.. pergi beli barang kat alamanda/giant sorang2.... pergi pasar sorang2... ok je.. 

kadang2 benda yang taksepatut ditanya, dipersoalkan... takpaham aku.. hihi... takpelah akak oii.. (pegawai tu), akak tadi pon turun sorang2 jugak saya nengok.. lagipon, takkan la saya nak berlapar sebab takde member nak teman saya... mengada2 nama nya tu.. hidup ni bukannya kena berteman sentiasa... ye tak?

oklah, lupakan pasal akak tersebut... semalam, aku dah dapat surat yang mengatakan aku kena pergi berkursus.. di Langkawi... yeaaaayyyyyy!!! punya lama aku tunggu peluang nak ke langkawi.. akhirnya tercapai jugak.. walaupun pergi ni sebab berkursus, takesahlah... janji dapat pergi sana... hehehe... aku akan mula berkursus pada 2 Nov (birthday adik aku pizin) sampai la 5 Nov.. lama tu... 4 hari.. malam jumaat dah kena gerak... tapi, aku takde la naik flight pon.. dari ofis naik bas jabatan sampai kuala perlis, pastu naik feri... tentiba rasa seram la pulak nak kena naik feri.. sejam kot.. huhu.. sampai langkawi, menginap kat hotel grand continental..

naz takdapat pergi... huda cuti bersalin.. fatin pon takdapat pergi.. sebab anak masing2 baru 3 4 bulan.. semua menyusu badan..  tang ni aku taktau nak rasa suka ke tak.. selalu pergi kursus yang melibatkan semua PA, kami berempat memang ada la.. tapi kali ni, geng aku, aku sorang2 je... geng la aku dengan akak2 PA senior.. (tengok senarai nama, aku, naz, huda, fatin dan sorang lagi pa dari terengganu je yang paling muda.. tahun 88).. tapi takesahlah.. aku happy, sebab akhirnya dapat jugak aku jejak kaki ke Langkawi... yeaaaayyy... 



17 Oktober 2012

Kenapa KFC dah tak macam dulu...?


Assalamualaikum...

haii laaa.. ikot hati aku malas nak update blog arini... ni pasal kes semalam la ni.. aku punya terluka hati ni (cewaahhhh..... terluka la sangattt) sampai terbawak2 ke hari ni.. sadis betol penyataan si mangkok hayun tu.. sedap2 je dia mengata aku... siap nasihat aku "berbaik dengan semua orang, jangan curi tulang, dan hormat bos" teringat2 aku sampai sekarang ni... eeeeeee.... geram betol la... apa maksud dia? aku harap korang tak berpikiran yang aku macam budak mangkuk ni cakap.. orang yang kenal aku kat ofis ni tau aku macam mana.. kalau aku tau siapa punya angkara ni... haissshhhhh... memang aku ngamuk kaw2 punya la.. diorang tengok aku baik je kan.. buat je apa yang disuruh.... takpernah kan tengok aku mengamuk... tapi doa2 janganlah mintak aku mengamuk.. nanti haru 1 ofis ni nanti.. huh!

dah la.... malas nak cerita lagi pasal budak mangkuk hayun tak beradab lagi kurang ajar ni.... berbalik kepada tajuk di atas.. tadi, aku ikot bos pergi alamanda.. bos nak renew lesen beliau... sampai2, orang takramai.. tapi nombor... macam lama lagi nak tunggu... jadi, bos suruh aku pergi carik makanan.. dia request nak rasa mas... aku pon "ok puan.."

sampai kat rasa mas.. ramai jugak orang.. aku blur jugak la nak pilih menu apa... sebab aku bukan selalu beli kat situ.. sekali je... tu pon macam terkial2.. last2... aku beli untuk bos je.. aku pulak, hmmm... makan kfc je la...

balik dari alamanda, kami pon makan lah... aku tau bos punya menu tu sedap, sebab aku pernah makan... aku pulak, beli 1 set kolonel chicken rice + fries.. tapi kan, kenapa fries dia da taksedap macam dulu... rasa pelik... lembik..  ayam pulak aku amek spicy.. aku dah lama tak makan original sebab aku rasa original tu muak sangat.. nasi dia pulak tawar... haisshhhh... 

dulu, aku memang suka sangat KFC... memang KFC la di hati... tapi sekarang... hmmmmmm.... tina pun dah tak berapa sangat dengan KFC.. dia sekarang asyik belasah MCD je.. hantu MCD makcik tu.. hahahahaha... tak makan pedas, tapi sos cili MCD kemain lagi dia bedal.... hahaha.. aku pon kalah... fries MCD pon, kalau dia makan panas2, dia habis dulu dari aku... hahaha.. dasat penangan MCD makcik sorang ni..

kepada KFC, rasa nya dah tiba masa u oll buat perubahan... sekarang dah taksedap... tak macam dulu dah.... memang u oll selalu keluar produk baru... tapi kalau produk lama tak maintain, tak guna jugak kan... sila lah buat perubahan sebelum u oll kehilangan penggemar2, macam saya ni... hehehehe...

ohye.. nanti nak bukak subway kat alamanda.. wah.. best2.. macam2 fast food dah ada kat alamanda tu.. burger king, kenny rogers, rasa mas, mcd, kfc, a&w, chicken rice shop, pizza hut.. ada cool blog (feveret fara), tutti frutti...

psssttt : kebanyakkan fast food, wana yang ajar aku makan, macam dominos.. nando's.. subway.. fara ajar aku makan tutti frutti.. hehehe... burger king je aku takpernah makan lagi.. so, siapa nak ajar aku makan burger king?? hahaha.. (makan pon nak kena ajar kan... hak3)


16 Oktober 2012







Kursus Sepanjang Tahun


Assalamualaikum....

Selamat Pagi... haisshhh.. pagi2 lagi aku dah mengantuk... hmmm... apesal tah mata ni.. malam tadi takdelah tidur lambat sangat pun.. 12.30 kot.. sebab terlayan citer Bohsia Jangan Pilih Jalan Hitam.. hehehe.. oklah... untuk menghilangkan mengantuk ni, aku pon ambik keputusan (poyo tol ayat) update la blog hari ni.. ikot hati malas... huhu...

ok, seperti yang semua sedia maklum, sekarang ni, kita kena isi LNPT kan.. hmmmm... aku kalau bab bukak hrmis ni, memang memerlukan kesabaran tahap maksimum... silap haribulan, teros tak hidup pc aku ni sebab kena hempuk.. (eh.. rasanya pc takwat salah... hmmm..)

mungkin sekarang ni semua tengah bukak hrmis.. tu yang sistem jadi slow.. alahai.. kalau macam ni bila nak siap kerja aku ni... huhu... tarikh akhir isi LNPT adalah semalam... tapi............ ahh.. lantak lah! ramai lagi kot yang takhantar lagi... huhuhu....

sekarang aku nak cerita pulak pasal kursus.. korang dah cukup 7 hari ke? aku.... terlebih2 ni haaa..... aku pon tak perasan yang tahun ni, dari januari sampai la hari ni, aku nya kursus dah 18 hari... terkejut jugak la...tang mana sampai berbelas2 hari tu... huhu... bila check balik dalam sistem.. baru lah aku tahu.... aku banyak masuk taklimat2... takesah lah taklimat apa pun... kebanyakkan taklimat adalah separuh hari.. digabung2, jadilah 18 hari tu.. 99% adalah kursus/latihan/taklimat dalaman je.. yang 1% tu kursus kat KL... haissshhh.. tahun ni tak pegi ke mana... Putrajaya, KL... bosan betol...

eh, aku pon bukan pernah pergi kursus jauh selama aku bekerja ni.. paling jauh aku pergi, INTIM.. 2x.. itupun kursus asas PA dengan Induksi Umum.. pastu, Penang... Induksi Khusus.. tu je la... lain2, Banting, Putrajaya, KL... belah selatan takpernah lagi.. aptb..

tahun depan, aku nak cari kursus jauh2 sikit.. sambil kursus, sambil bercuti.. wahahaha... (macam dapat..)

12 Oktober 2012

Piala Malaysia 2012






menjadi milik pasukan mana??? adakah......




atau, antara 2 pasukan yang akan berlawan malam ini.....




kita nantikan..... 

jangan lupa saksikan perlawanan malam ni antara Selangor menentang Kelantan di Stadium Shah Alam.. tapi aku tengok kat tv je... hahaha... takesahlah sapa2 yang menang, yang pasti, aku adalah penyokong ATM !!!! hahahaha... (walaupun ayah aku polis.. kui3)

Bosan Wei Dengar Soalan Yang Sama!


bosan dah telinga aku ni mendengar nya... soalan ni dah sama dengan soalan, "bila nak kahwin??" huhuhu.... 

nak tau apa soalan yang aku bosan sangat dengar tu? ni hahh....

tak takut hantu ke??

cam hampeh tak soalan tu...? dalam banyak2 soalan, soalan tu yang ditanya kat aku... mula2 dah tanya, dok mana? aku jawab la dok presint 5.. dok dengan sape? aku jawab la dok sorang je.... "eh... dok sorang je? tak takut hantu ke?" err.... errrrr.... errrrr..... ape aku nak jawab ni.... hmmmm......

bohong la aku kata aku tak takut kan... tapi macam yang orang2 selalu cakap, kita jangan terlalu takut dengan benda2 ghaib ni... kita hanya perlu takut dengan Allah je.. jadi, tu je lah kekuatan aku.. aku taknak terlalu takut dan taknak terlalu berani....

pernah ada sorang pegawai lelaki tanya aku camtu bila aku bagitau aku dok sorang... aku dah macam malas nak layan sebab dia macam nak main2kan aku.. jadi aku jawab, "ntah, hantu tu kot yang takut dengan saya" puihhhhhh... berani tol ko liana... hahahahaha... lantak la! malas dah nak dengar soalan yang sama.. huh!


Mereka Sangat Hebat..



Ini cerita semalam.... semalam takdapat nak post sebab ada internet problem..

Assalamualaikum...

dah hari khamis dah... sekejap je rasa... yelah, sibuk dengan tugasan yang pihak atasan bagi jumaat lepas.. taksedar pulak dah masuk jumaat baru esok... huhu..

selama beberapa hari ni, aku rasa diri aku sibuk betol... mana nak buat tugasan, mana nak buat kerja hakiki.. kerja hakiki seorang PA, tau2 je lah, mana boleh tinggal.. takot ada surat panggilan meeting penting, panggilan telefon penting...(call aku memang forward ke enpon je, takot ada benda penting kan..)  pastu, dengan jaga 2 bos lagi... bos sorang lagi (bos huda) takpe la, sebab dia pon terlibat dengan tugasan... bos aku ni, nak kena jaga hati dia jugak kan.. sibuk dengan tugasan, kerja2 aku kat dia terbiar je... nanti sapa yang kena marah? dia jugak... semalam, dia dah kena marah sebab lambat datang meeting kat mampu.... sebenarnya dia ingat pegawai A yang pergi.. rupanya pegawai A tu tak pergi.. pegawai A tak maklumkan ke, ape tah kat pegawai B.. pegawai B kena marah, bos aku pon kena marah... dah pegawai B tarik muka.. yela, dia taktau pape tiba2 kena marah... jadi aku taknaklah jadi punca bos kena marah dengan pihak atasan sebab kecuaian aku... dan aku pon taknak kena marah dengan bos... selama aku kerja dengan dia, aku belom lagi kena marah.. ada jugak cuai sikit2, tapi boleh handle lagi... ehh.. tetiba melalut cerita pasal bos kena marah pulak... hehehe.. 

ok, cerita pasal tugasan yang diberi oleh pihak atasan... tugasannya adalah menghasilkan montaj untuk perasmian persidangan transformasi... disebabkan ada 3 benda nak kena buat, kami dipecahkan kepada 3 kumpulan.. kumpulan 1 buat video, kumpulan 2 buat montaj, kumpulan 3 buat gimik.. semuanya perlu ada kena mengena dengan transformasi.. memang mencabarlah.. aku masuk dalam team montaj.. tapi korang janganlah bayangkan aku yang buat montaj tu.. aku adalah pembantu kepada 4 orang hebat dalam team aku.. pembantu tu maksudnya, aku cari bahan2 yang boleh dimasukkan dalam montaj tu.. gambar dan apa2 je lah maklumat penting.. dan ni pertama kali aku join team ni... sebelum ni huda yang banyak join aktiviti2 macam ni.. expecially kik... dan team montaj ni jugak terdiri dari ahli2 kik.. nama aku dipetik sebab.......... ntah, aku pon tak pasti.. mungkin sebab aku ganti huda kot... hmm... mungkin..

mula2 tu memang macam...... alahhhhh.... apesal nama aku naik ni...? nak kena buat apa ni..? aku bukan tau pape pasal montaj, audio, grafik bagai semua ni... tapi bila dah berada dalam team, baru aku tau... bukan senang nak buat montaj... orang2 yang hebat je boleh buat... diorang memang hebat.. aku memang tabik spring toink2 la kat diorang kan.. huhu... rasa kagum gila tengok... nanti kalau bos besar kasi letak montaj tu kat youtube, aku share la ngan korang... hehehe..

team video pulak, perlu hasilkan drama pendek... kena berlakon... hehehe.... drama yang diorang hasilkan tu, tanpa suara.. berlatarkan muzik dan dialog2 dalam awan larat tu... memang kelakar.. tapi memang hebat la video tu... tadi 1 dewan ketawa bila keluar scene2 yang kelakar.. hahaha... yang tu pon, aku akan share kan kalau masuk youtube ea.. hehe..

team gimik... kena buat gimik la kan... korang paham kan gimik tu ape.. alaaa.. dulu2, kalau ada majlis perasmian apa2, kan tukang rasmi tu potong reben la.. ketuk gong la... zaman ni mana ada lagi nak wat cenggitu... semua guna it... yang team gimik buat pon hebat jugak... hehehe..

semua memang sangat berusaha la... yelah, tugasan diberi hari jumaat.. ada 2 hari bekerja je untuk settle kan sebelum rehearsal... semua memang buat all out la... jumaat lepas kami balik kol 9malam.. hari isnin aku mintak izin balik awal, tapi team aku balik kol 12tengah malam.. haisshh.. rasa bersalah pulak aku dengan diorang... huhu... hari selasa, aku balik kol 11.30malam, tu pon sebab akak2 team aku suruh balik.. kalau tak, aku boleh je stay dengan diorang... diorang balik kol 5 pagi tau nak siapkan menda alah ni... semalam, rehearsal.. ada lagi yang perlu dibetolkan, tapi settle dalam 5.30 petang gitu.. jadi masing2 boleh la balik awal.. dan hari ni.. hari kejadian.... masing2 sangat puas hati sebab ksu suka dengan gimik, montaj ngn video yang team btm hasilkan...lagi2 video lakonan... ksu siap mintak panggil pelakon utama lagi... hahahaha.. 

aku bangga gila ada orang2 hebat macam ni kat bahagian aku ni.. nanti boleh la aku mintak diorang ajarkan aku.. hehehe... tugasan lepas ni... montaj untuk hari inovasi.. tapi yang ni taktau la nama aku naik sekali ke tak.. kalau bos nak kekalkan team yang ada, aku ok je... aku suka dapat bantu team aku... walaupun sumbangan aku seciput je... hihihi...


08 Oktober 2012

,./;'\!@#$%^&* (-_-)






*nak carik yang bertudung, xjumpa (malas nak carik sebenarnya), nak lukis sendiri xde mood pulak (pon malas sebenarnya) hmmmmmmm...........

04 Oktober 2012

Tak Tau Nak Buat Macam Mana Ni...


Assalamualaikum....

dah 2 hari aku tidur rumah mak ngah.. sebab mak ngah mintak tolong aku ajar apa2 yang patut sebab anak dia, nazira dah nak start peperiksaan dah... PMR... kertas dia start hari selasa minggu depan... sekejap je kan dah mula peperiksaan... lepas ni SPM pulak, adik lelaki aku.. huhu..

aku ni memang tak reti nak ajar orang... sebab aku kurang sabar sikit orangnya.. aku jenis taksuka nak kena explain banyak kali.... tiba2 aku akan jadi hangin semacam... tapi kali ni, aku boleh bersabar jugak la dengan nazira... *mungkin faktor umur.. hahaha* aku tak tau la dia ok ke x aku ajar dia.. bila aku tanya, dia kata dia tau... tapi bila suruh explain kat aku apa yang dia tau.. hmmmmmmmm.....

bayangkan, PMR lagi 4 hari, tapi dia ni relax je.. bukan jenis study malam... pukul 11.00 dia dah mengantuk dah... aku tak tau la nak guna cara apa.. sebab aku bukan ada pengalaman ajar2 orang ni... akak aku yelah, bakal cikgu... 

mungkin aku kena guna cara, belajar kat atas meja... ni belajar, duduk bawah... mula2 duduk, lepas tu meniarap, lepas tu telentang... lepastu... "argghhh... ngantuk la kak!" sabar je la... aku pon takdapat ajar banyak.. sebab aku yang nervous.. biar betol.. nak kejar 8 subjek dengan puluhan topik dari form 1 sampai form 3.... aku memang takdapat la ajar semua kan.. buat masa ni aku sempat ajar benda yang dia taktahu, math, bm, pendidikan islam dan sejarah je.. tu pon banyak benda lagi dia taktau...

lepas tu dia bukan jenis nak tanya2 ni.. kita ni yang kena tanya dia mana topik yang dia takpaham.. haisshh... susah hati aku dibuatnya...

percubaan? selalu soalan2 percubaan susah gila... tapi aku takpaham dengan nazira ni... bila tanya berapa keputusan percubaan.. selamber je dia bagitau, macam takde penyesalan dalam diri dia.. aku rasa adik lelaki aku ok sikit la keputusan dari dia.. lepastu siap bandingkan keputusan member dia yang pandai sikit dari dia tapi keputusan lagi teruk dari dia... mana boleh kan pikir macam tu... *korang takpayah tau la berapa keputusan dia.. tapi kalau nak tau jugak, sms aku k*

dah tu, hari ni aku siap bawak buku rujukan pendidikan islam dengan buku latihan math.. kononnya, pendidikan islam tu aku nak buat nota kecik kat dia.. tajuk2 yang aku sendiri rasa susah nak ingat... kalau selalu baca, maybe takbanyak, sikit pun jadilah benda tu lekat kat kepala kan.. malam tadi aku suruh dia baca pasal piagam madinah.. dahtu, dia pegi baca kuat2 1 topik tu.. kejap2 dia telentang, lepastu dia tekup buku kat muka... aku geleng kepala je... apa aku nak buat ni... buku math pulak, aku saje bawak.. aku nak try buat soalan2 yang aku dah tak ingat, nanti aku dah dapat jawapan, aku boleh explain kat dia.. 

bahasa melayu, kalau tengok balik soalan2, pergghh.. susah jugak ek? bagi 1 ayat, nak kan ayat yang lebih kurang sama dan sesuai dengan ayat yang diberi... kalau ikutkan, ayat2 yang diberi tu semua macam sedap didengar... sampai jadi konfius.. 

aku tanya kat nazira, sastera dah habis baca? dia senyap je... kan ada soalan2 kat kertas 1 tanya pasal pantun, syair, cerpen... ada keluar soalan kat kertas percubaan, pantun muafakat, dia boleh cakap, eh ada belajar ke pantun ni?? huhuhu... rasa nak..... T_T mendengarnya... yang novel tu xtau la dia dah habis baca ke belum.. nanti aku nak tanya dia bertalu2, apa sinopsis, plot cerita, watak dan perwatakan, nilai dan pengajaran, gaya bahasa... semua lah! nak tengok dia ingat ke tak.. atleast kena la tau sinopsis dengan watak kan... 

budak2 sekarang amek remeh je ek PMR ni.. pasni PMR pon dimansuhkan.. lagilah diorang malas nak pikir kan... hmmm.. aku doa supaya Allah terangkan hati nazira.. adik aku jugak... nanti adik aku nak SPM, aku nak amek cuti la sebelum dia mula SPM, aku nak bantu dia mana2 yang dia takpaham..


~dulu PMR, result aku takdelah terok mana.. tapi masih terngiang2 lagi "ingatkan kau yang boleh diharap" "lepasni jangan harap nak tuisyen mana2" Allah tu Maha Berkuasa, sekarang, result anak orang yang cakap aku takboleh diharap tu sama je ngan result aku, jadi kita jangan nak mengata orang, bahagian kita, kita taktau lagi macam mana~




02 Oktober 2012

Beliau Dengarkah??


atooooiiii... malu nya.. malu nya.. malu nya..............

aku ingat bos takde kat bilik, jadi dengan suka senang hati nya aku menyanyi.. takde lah kuat sangat, tapi kuat jugak la telinga aku ni mendengar nya..... huhuhu..

dah tu, nyanyi lagu........... CINA... arggghhhhhhhhhhh.... ni penangan Shila Amzah la ni, tu yg aku dok nyanyi lagu cina Zheng Fu tu.... huhuhu.... dibuatnya jap lagi bos kata, pandai cakap cina ea???  er...er...er... apa nak jawab ni????

mana nak nyorok ni?? bawah meja??? tutup muka dengan kertas?? huhuhu.... ok, aku larik pegi duduk tempat huda jap... nak hilangkan merah di pipi dulu.. >_<



aku suka ayat2 yang dikarang, ditulis, ditaip oleh seorang artis ni... sangat puitis, membawa maksud, tapi bukan tersirat.. sebab kita boleh paham apa yang dia katakan... kadang2 ayat2 dia terasa macam lucu je bila dibaca.. tadi aku nampak dia post kat fb/twitter dia,

Satu bahagian rusuk kiri yang kosong bisa membuatkan mata kamu kosong dan telinga kamu kebas mendengar - YW

ayat ni sesuai untuk lelaki, ayat untuk perempuan xde ke? hehehehe...

dia ni lebih kurang macam Zahiril Adzim la.. tapi zahiril punya ayat2 puitis, aku takbape nak paham sangat, kena berpikir pulak... *aku kan malas nak berpikir... hehehe*

kenal ke YW tu sape? hehehe.. xpela.. kalau aku sebut pon mesti korang tak kenal... 


~aku dan YW berkongsi tarikh lahir yang sama... tapi kenapa aku takpandai buat ayat2 puitis macam dia? hmmmm....~

01 Oktober 2012

Sabar Itu Buahnya Manis


selagi boleh bersabar... sabar lah wahai Noorliana binti Mohd Yusof... biarlah dia... biar dia nak kata dan fikir apa pun, jangan terikut sama emosi tu... doakan je dia berjaya, dapat keputusan yang baik2, dapat kerja yang bagus2... dan tak susahkan hati orang lain... lepas ni biar dia belajar apa erti bekerja sepenuhnya, belajar bagaimana rasa tanggungjawab, dan memikirkan betol ke tak tindakan dia selama ini yang menganggap orang disekeliling dia ni hanya memperlekehkan dia padahal orang disekeliling cukup sayang kat dia.. sebab sekarang ni, orang yang paling dia percaya, paling dia hormat, paling dia sayang, adalah kawan2 dia... orang disekeliling ni, yang hari2 ada depan mata, takde harga pun kat mata dia sekarang ni... biarkan... biarkan....


tarik nafas... hembus...
tarik.... hembus....
tarikkkkkkk..... hembus...
haaaaa....

ok, sambung kerja balik.

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."