Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

30 Ogos 2012

Baru Betul, Buku Bertemu Ruas.. Hik3

Samsung bayar denda kepada Apple dengan 30 trak duit 5 sen..!! 

1 dunia dah tau yang syarikat terkemuka Korea Selatan Samsung dengan syarikat terkemuka AS, Apple.inc berperang... bukan la perang tembak2 tu.. tapi pasal isu hak cipta.. dan kita juga tau, yang samsung dah kalah dalam perbicaraan...

 

 

 

maka, dengan itu.. samsung perlu la membayar USD 1 bilion kepada Apple... bagi kita2 pengguna telefon ni, apa la sangat kan USD 1 bilion tu... depa dah kaut untung berpuluh bilion kot setahun hasil jual telefon pintar ni... tapi yang kelakar nya, cara diorang bayar denda tu... hahahahaha... memang sengaja kot buat cenggitu...





hamek ko... 30 trak penuh dengan syiling 5sen dah dihantar ke ibupejabat Apple kat California... hahaha.. kot ye pon, bagi la 50sen ke... hahahahaha.. adoyai....

kata Samsung, dalam perjanjian takde tulis kaedah dan cara pembayaran dikenakan.. so, suka hati depa la nak bayar cara camane kan.... 30 trak pertama dah tiba, dan dijangka langsai dalam hujung minggu ni... jadinya, lebih kurang 20 bilion keping syiling 5 sen akan diterima Apple... hahahaha... gasak ko la Apple... pening kepala nak kira semua syiling tu...

macam-macam....

Berani Punya Budak!!


Assalamualaikum...

12 Syawal.. esok 31 Ogos.. MERDEKA!! (ehhh... tentiba.. hahaha)

pagi tadi seperti biasa, aku memandu ke pejabat... walaupun tau dah lambat, tapi aku tetap bawak dengan kelajuan sederhana.... pagi ni banyak pulak kenderaan... agaknya ramai yang dah masuk kerja selepas cuti beraya... tapi2.. pekehey nya ko masuk kerja hari ni.. esok kan cuti, kan ke bagus ko cuti je teros, masuk minggu depan... hahahaha... (tu kalau aku lah...nasib baik dapat cuti tahunan 25 hari je.. kalau x......)

ehhh.. aku dah melalut bagai dah ni........ masa hari raya ke 7, mak ajak pegi rumah sepupu dia... xjauh pun... sebelah kampung je.. seronok pergi rumah dia... kawasan rumah banyak kawasan lapang.. boleh menanam... kat belakang ada buat kolam ikan... ternak ikan keli... lepas tu ada sangkar burung.. burung merbok dengan burung ape tah... lepas tu kat sebelah rumah dia, tanah dia jugak.. dia buat rumah.. katanya untuk disewakan.... wahh... bagus betol.. pandai cari duit...

ehhhhh...... ni pon dah melalut ni... adehhh... sebenarnya aku nak cerita pasal kereta kesayangan aku, black felix ni... (wahhh!!! nama nak hebat sokmo.. hahaha) masa sedap2 menjamu selera, aku terpandang la budak2 ni main kejar2... adik aku selaku katnam (kepala), 2 orang anak makteh, dan 2 orang anak sepupu mak.. diorang dok buli anak sepupu mak yang kecik skali.. lelaki, umur dalam 3 4 tahun gitu... budak ni pulak pegang raket badminton yang dah lompong (xde tali)... budak2 ni cuit dia, pastu lari... si kecik tu marah la... lepas tu kejar sambil nak pukul diorang dengan raket tu....

yang membuatkan aku seriau tu, budak2 ni lari dok tawaf bf aku.... haissshhhhh.. aku dah jerit2 adik aku dekya jangan main kat kereta... baru je cakap, tentiba... ketunggg!! (bunyi besi berlaga besi gitu) wooooiiiii!! semua orang menjerit... adehh... kereta aku... T_T akak dengan adik aku dah gelak2 dah.... budak kecik tu sudah ketuk kereta aku dengan raket dia... kuat pulak tu... cis2!! berani punya budak kecik!! aku pon teros bangun, orang pertama aku nak melepaskan marah aku adalah adik aku, si katnam ni... dia yang dok tepuk2 budak tu sampai budak tu marah.. dapat je adik aku, aku pegang telinga dia, wat2 macam nak tarik tu.. tapi xdela tarik kuat pon.. kang putus pulak telinga adik aku.. huhu... lepastu dengan hati yang pasroh, pergi la tengok kereta, tempat budak tu ketuk... kat pintu belakang belah kiri... adalah kesan calar sikit.... nasib tak berlekuk.. huhuhu.....

aku punya hati2 menjaga bf aku ni.. sekali ada orang yang berani ketuk kereta aku kan... haisshh.. geram betol la.. nasib baik ko budak kecik la haiii... anak orang.. kalau anak buah/sepupu sendiri, memang aku jentik tangan ko budak.... huhuhu....(nasib la dia ketuk badan kereta, kalau ketuk cermin kereta? T_T )


28 Ogos 2012

24


Assalamualaikum...

Alhamdulillah.... hari ni genap dah umur aku 24 tahun... Syukur Ya Allah... aku masih diberi peluang untuk bernafas... semoga Allah panjangkan umur aku dan keluarga, semoga Allah murahkan rezeki aku dan keluarga.. semoga segala urusan aku dan keluarga sentiasa dipermudahkan... semoga Allah beri kesihatan yang baik kepada aku dan keluarga... dan semoga Allah memberkati aku sekeluarga...

tahun ni, takde beli hadiah gempak2 untuk diri sendiri... ikotkan takde beli pon, sebab bulan ni lari bajet sikit.. hehe.. xpe2.. kalau masih hidup tahun depan, boleh la simpan duit sikit mulai sekarang, nak beli hadiah yang best untuk diri sendiri.. hadiah ape? ade laa... hehehe.. hari tu balik kampung, dah berangan nak beli mop.. ni mop bukan sebarang mop.. ni nama nya magic mop.. hehehe.. (magic la sangat) takpayah susah2 perah... just pusing je, mop tu perah sendiri.. eh, cane tu? tengok ni..



haa... lebih kurang cam gini la... best kan? jadi aku isytiharkan mop ini sebagai hadiah hari jadi untuk tahun ni.... (errrr... boleh ea cenggitu? huhu) hahahahahaha.... janji ada kan... hahaha... gini la jadinya kalau pemalas kan.. aku memang taksuka mengemop... bukan takat mop, lipat baju pon.. haissh.. ape nak jadi.. huhu.. tapi benda lain, boleh je buat.. 2 benda ni je liat sikit..

okla. terima kasih banyak2 yang wish, msj kt phone... kat fb xtengok lagi... nanti tengahari karang la... terima kasih jugak kat my buddy, sudi belikan kek SR, hehehe... semalam sampai umah je teros makan kek tu.. nyum2.. sedappp...

thanks jugak kat ex-bos... dia ada call tadi, tapi aku takrasa dia call nak wish birthday aku.. sebab dia dok bercerita benda lain.. mungkin dia nak cakap terima kasih sebab aku ada emel kad raya kat dia sebelum raya aritu.. ex-bos ni susah sikit nak cakap terima kasih kat orang, mungkin call tu cara dia menunjukkan ucapan terima kasih kan... hehehe.. 32 minit 33 saat tau dia berceloteh.. tu kira kejap la, kadang2 kat sejam bergayut dengan dia.. dah macam gayut dengan pakwe pulak... hahahaha.... pastu penat aku hint2 dia, harini harijadi aku, tapi dia takdengar kot.. hahahaha... xpela, asalkan ex-bos ingat lagi kat aku, kira ok dah.. aku pon selalu gak ingat dia.. wish raya, wish birthday dia... kalau boleh taknak la dah lain2 pejabat teros lupa kan.. (^_^)


27 Ogos 2012

Kau Buat Raya Aku Tahun Ni Kelaut..


Assalamualaikum......

dah mula bekerja ke hari ni? hehehehe.. selamat kembali bekerja... aku hari pertama lepas cuti raya dah datang lambat.. achaner tu? huhu... bukan sengaja kot datang lambat.. aku gerak cam biasa la dari melaka.. tapi disebabkan hujan dan ada kemalangan kat highway, tu yang jadi lambat tu.. padahal aku dah membahayakan diri jugak la bawak laju dalam hujan.. huhu.. kalau aku tau sampai lambat jugak tadi, aku bawak slow jek.. hmmm.... (nasib baik xde pape walaupun tadi ada gak la tayar kereta aku tersasar sebab aku bawak laju kat selekoh... huhu..)

rasa tak bape best la raya tahun ni.. raya pertama. sepatutnya ada ambik gambar 1 family kan.. tapi mak ayah aku ni sibok pulak nak gerak g ziarah kubur dulu... tau la aku dah ada kereta kan, boleh gerak sendiri.. kot ye pon tunggu la bergambar dulu ye dok? bila mak kata "eh tahun ni takde bergambar ea?" dan2 aku ngan adik aku jawab serentak.. "mak la! orang belum sempat bergambar dia dah cabut.." teros mak terdiam.. sedih betol aku.. takde gambar raya 1 family pon.. ada gambar aku ngan akak, kakcik ngn pizin je.. dekya xde sebab ikot mak ayah masa tu.. dah pakai baju cantik dah, hijau semua nya... haissshhh... sayang betol..

lepas tu, start raya ke2, bermula la penderitaan episod tak best.. perut ni buat hal pulak... bangun2 tido je tiba2 sakit... sakit yang taktau nak gambar macam mana.. rasa nak nangis je.. terbaring je aku raya ke2... emosi pon terganggu... dengan budak2 ni ke hulu ke hilir, comot sana sini buat aku rimas.. mula la rasa nak melenting.. padahal geram dengan perot ni... memang kalau tercuit aku sikit, siaplah.. "hey!! bole tak jangan lari2!!" "pergilah makan kat sana, nanti terabur depan tv ni!!" agaknya budak2 ni cakap aku mental kot.. huhu.. lepastu dok diam2, pelok bantal, tutup muka, layan sakit sorang2.. sume dah pelik tengok aku diam je...  episod sakit perot ni berlarutan sampailah raya ke7.. sepanjang 6 hari ni memang mood aku kelaut... tapi raya ke5 dah ok sket.. sakit sikit2 je, tapi still sakit.. semalam ngan hari ni dah ok dah.. taktau la kenapa... mak aku cakap angin kot.. ntah la... aku makan je ubat mak ngan kakcik suruh makan.. 

perut.. perut.... setahun sekali je ko merasa ketupat lemang kuih tart kerepek bagai semua, tapi kau buat hal kan... raya pertama je aku makan semua tu, tu pon takmakan banyak.. lemang tu ada la makan 3 potong je, padahal ada 30batang lemang pak iwan, pakteh ngn pakcik bakar tahun ni.... kuih tart aku baru dapat makan semalam.. wajik sepotong je makan masa raya pertama... dodol xmakan langsung... tu pon ko boleh meragam kan.... huhuhu... ni tak turun berat taktau la nak cakap lagu mana... hahaha...


26 Ogos 2012

Alhamdulillah..


Assalamualaikum...

Masih lagi di hari raya.. esok pagi2 dah kena gerak balik putrajaya.. kena kerja...! ohhh.. malas.... hehehe..

ohye, nak cakap, Alhamdulillah.. akhirnya si 'dia' dah bertemu jodoh... yang penting, pasangannya adalah orang yang sesuai, secocok dan sepadan, lebih baik dari aku.. semoga 'dia'  berbahagia hingga akhir hayat..
(^_^)

oh, xlupe selamat pengantin baru kepada kawan baik aku, Puan Salwana Saad dan pasangan.. semoga berbahagia juga hingga akhir hayat... (^_^)

16 Ogos 2012

Nak Ucap Selamat Hari Raya Jugak!



wish awal2 walaupun esok dan lusa masih lagi bekerja.. huhu...

Cara2 menyemarakkan mood raya - meh dengar lagu raya nih!


Tibanya Syawal Bahagia ---> klik sini kalau nak dengar

di hujung ramadhan ini
ku singkap tabir diri
ku puji ku akur
kebesaranNya

ku ungkap takbir suci
pujian pada Ilahi
ku turut ku sambut seikhlasnya

sungguh ku insafi
setiap noda di hati
sungguh ku mengerti
rahmat yang sebaliknya

kini di Aidilitri
ku bekal iman di hati
mengiring tibanya
syawal bahagia

jangan ditangisi hari yang gembira
pastikan bersua 
bersama kita menyambut hari raya 
lupakan duka lama
bermaafan di syawal bahgia

selamat hari raya
ku kirimkan doa
pada yang telah tiada
moga aman sentiasa

selamat hari raya
kepada semuanya
syukur apa yang ada
ucap Alhamdulillah

nyanyian : Liza Hanim

15 Ogos 2012

Penuh Inbox Emel Aku...


Assalamualaikum...

Hari yang ke 26 dalam bulan Ramadhan.. alahai.... cepatnya masa berlalu... tau2 hari ahad ni dah 1 Syawal.. sedih pulak nak meninggalkan Ramadhan kali ni... harap2 aku dapat bertemu lagi Ramadhan tahun depan.. InsyaAllah..

ok, seperti yang kita sedia maklum.. (alamak! macam taip surat rasmi pulok! hehe) Ramadhan & Syawal ni, kalau takde kad ucapan atau kad raya, tak sah kan? tapi, berbeza sungguh dari zaman kita kecik2 dulu dengan zaman sekarang.. dunia betul2 dah berubah, zaman dah bertambah maju.. dah jarang dah orang nak tulis2 kad raya ni.. semua hantar pakai emel, fb, twitter, blog dan macam2 lagi la.. teknologi terkini la kata kan... semua nya dihujung jari... (ewah!).. jadi dah rasa macam takde kemeriahan sangat dah...

dulu masa kecik2, semangat betol bila masuk bulan Ramadhan.. masing2 sibuk cari kad raya, nak hantar kat kawan2.... siap pos lagi, padahal nak bagi kat jiran depan rumah je pon... hahaha.. (ok, aku tipu.. kalau jiran depan rumah, aku masuk dalam petisurat je.. hehe) kadang2 tu, semangat tu terlebih pulak, siap buat kad raya sendiri... betapa nak kreatif nya... hahaha... tapi sekarang, ada ke semua tu? mungkin ada... tapi dah takbanyak...

sama lah macam aku... aku pon dah takde nak bagi2 kad raya dah.. sejak2 aku pon dah takbanyak dapat kad raya.. hehehe.. aci tak? tapi ada jugak member aku kat KL yang bagi kad raya... tahun ni taktau dia bagi ke tak, sebab dia ada jugak merungut, yang aku takde pon nak hantar kad raya kat dia... hehehe... tahun ni, aku macam takberapa nak rasa kemeriahan raya tu.. semua ke laut... bayangkan lah kuih raya pon aku takde order tahun ni, lagi nak ingat pasal kad raya.. huhu...

eh, aku nak cerita pasal tajuk kat atas nun.. dah termelalut bagai pulak.... tapi dalam aku dok celoteh2 kat atas ni, ada jugak kena mengena dengan apa yang aku nak cerita ni.... ok, setiap tahun, apa2 perayaan sekali pun, emel ofis aku ni akan penuh dengan ucapan2 raya, kad2 raya, pantun2 raya dan sebagainya lah! hahaha... korang bayangkan kat Malaysia ni ada berapa banyak jpn ibu negeri dan cawangan... semua pakat nak emel kad raya... dari utara, sampai lah ke borneo nun... sampai aku tak terbacalah... dah tu bukan boleh simpan pon emel tu, dah baca teros delete... 

tapi aku seronok lah tengok.. kreatif2 diorang ni... macam2 versi ada... semua letak gambar masing2..aku tak kesah lagi yang hantar dalam bentuk pic, tapi yang dok hantar dalam bentuk word, powerpoint tu.. xleh blah betol.. hahahaha... (haha, kuang asam aku gelakkan orang) ape lah salahnya ko save as pic kan... xdelah susah aku nak klik manyak kali... lagi lah kalau letak pic kat word.. kan berat.. nak tunggu word tu terbukak je da makan masa... huhu... pc aku ni bukan nya pakai kelajuan kuasa kuda... hehe..

yang emel ucapan/kad raya mewakili ibu negeri tu ok lagi.. semua gambar staf dalam ibu negeri tu ada... ni yang hantar ikut cawangan.. eh, tu pon ok lagi... kadang2 yang kat ibu negeri tu, emel ikut bahagian.. contoh, bahagian kelahiran, kematian dan anak angkat, jpn negeri sembilan... kat jpn n9 tu je dah ada 7 8 bahagian... hahaha... belom lagi kat ibu pejabat ni.. hantar emel raya ikut unit.. unit crs la, unit mobile la... bayangkan 1 bahagian je ada lebih 10 unit, 1 ibu pejabat ada lebih 10 bahagian.... tu belom lagi yang hantar emel persendirian.. huhu.. jenuh nak bukak satu2.. yang hantar sampai 2x tu, saje la tu nak penuhkan inbox aku.... tapi ok jugaklah.. atleast.. terhibur jugak hati ni... hehe..




Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."