Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

31 Januari 2012

Ruang Kecil Ku...

Assalamualaikum......

akibat kebosanan dan kena buat kerja2 yang tidak sepatutnya seorang PA buat.. aku dengan ini ingin berkongsi dengan kawan2 semua, ruang kecil ku....

aku dah takde keja, jadi aku gi la amek gambar... bukan la pakai canon digital bagai semua... DSLR pun xdo... yang ado, handphone cabok aku ni.. yang dah bertahun dan gambar pun tak cantek... tapi.... ada aku kesah...? hahahaha....

ruang kecil ku... bermaksud, ruang pejabat aku la... hahaha... ayat nak gempak sesaja... setelah 3 4 bulan jugak la ofis aku ni siap diubahsuai... berbeza sikit la dengan yang dulu... dulu, bilik aku ni, barang aku je... tapi sekarang dah besar sikit.. bilik bos pulak kecik.. jadi segala mak nenek kabinet rendah bos punya, campak kat ruang kecil aku ni... hahahaha.. tipu je... xdela segala mak nenek.. 2 je... tapi still rasa, macam semak je.. hmmm... nak buat camana...

maaf, gambar di bawah agak blur...

dari sudut hadapan... tengok, siap ada kipas kat belakang aku... korang hado? hahaha....

ada sudut terpencil di belakang.. dulu kosong, tapi sekarang dah letak almari. untuk S ke 6 iaitu... SOROK.. kui3...

tu dia.. kabinet rendah bos aku punya... tengok, kalau takde, lapang sikit kan....

meja kerja aku yang baru je dikemas... yolah.. arini ada lawatan audit 5S... hehe..

hmmm.. sepah tak? aku rasa macam ok dah...


white board tu, untuk catat pergerakan/kehadiran pegawai2 gred 44 ke atas je..

giler berselirat bawah meja aku... port power tu bawah kaki aku je... sok2 tetiba aku keras kejung kat opis ni, tau la apa sebabbnya.... huhuhu...

ok... ni bilik bos aku pulak.. dari pintu bilik beliau....

yang ni meja perbincangan...

ye.. di bawah meja inilah aku berteleku, tertonggeng2 membetulkan wayar berselirat... huhuhu....

kalau nak tahu, semua barang2 dalam ni, aku lah tukang tolak ke sana ke mari bila bos aku tak suka kedudukan barang tersebut... giler berat tau tak! huhu....

tempat bos beradu di waktu rehat.. hahaha...
dan akhir sekali....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



peace yaww!!!!

30 Januari 2012

Anugerah Juara Lagu 26

"Begitulah awan nano.. Setia melindungi diri tika panas mencoba mengguris pipi dan bibirmu..."

Tahniah diucapkan kepada Dato' M Nasir dan Budi Hikayat atas kemenangan lagu Awan Nano malam tadi.. memang sempoi Hafiz menyanyikan lagu tu.. aku rasa macam berhantu je lagu tu... hahaha....

aku memang dah agak dengan kemenangan lagu ni.. tahniah.. tahniah.. tahniah...... senarai lagu2 yang menang malam tadi, memang ada dalam list aku.. hehehe.. kira aku meneka dengan hampir tepat la... tapi aku takdelah teka no 1 sapa, no 2 sapa.... aku just teka lagu2 yang akan mendapat tempat di hati juri je...

tekaan aku adalah :-
Awan Nano - Hafiz
Kisah Hati - Alyah
Beribu Sesalan - 3 Suara
Sedetik Lebih - Jac
Sungai Lui - Aizat
Gadis Semasa - Yuna

kenapa aku tiba2 pilih Yuna kat situ? sedangkan.... lagu tu bukanlah favourite aku.. huhu... sebabnya, Yuna saja la calon yang 2 buah lagu nya terpilih ke AJL.. dan dah ada nama besar dalam Malaysia serta sudah pun bernaung dalam Label Antarabangsa.. jadi, kira ambik hati la... huhu.. buleh ek gitu... (peminat2 Yuna, jangan marah saya ye... hehe)

tapi aku hanyalah juri yang menonton.. dan juri2 yang memilih pemenang lebih profesional... dan AJL kali ni, aku terima keputusannya dengan senang hati.. hehehe.... tak macam tahun lepas.. huh! tahniah kepada pemenang.. tahniah kepada penulis lirik dan pencipta lagu... tahniah kepada semua...

sebelum aku senaraikan nama2 pemenang, aku nak komen sikit lah pasal persembahan semua lagu2 yang bertanding.... bermula dengan Project Pistol, pembukaan yang baik.. memang gempak, tapi... aku tak berapa suka lagu ni.. tapi diorang buat persembahan yang sangat baik... tahniah.. kemudian, aku tak ingat giliran diorang ni. jadi aku komen secara rambang je la ea...

Sedetik Lebih dari penyanyi ganti, Jac.. oklah.. aku suka sangat lagu ni.. lagu ni kuat... tapi sayang, kenapa Anuar Zain tak nyanyi sendiri lagu ni... aku rasa kalau dia nyanyi, mesti ada tempat di hati juri.. Jac bukan tak bagus.. dia nyanyi sangat bagus.. vokal dia tu, tak boleh disangkalkan kehebatannya... tapi, aku rasa macam tak puas dengar.. hmm... Kekanda Adinda dari Atilia dan Monoloque.. best jugak... lagu yang telah disusun semula muziknya dengan baik... bagi aku, okla! Gadis Semasa.. best jugak bila dengar malam tadi.. rasa macam lain je.. sedaplah bila didengar.... suara Yuna pun rasa macam dah banyak peningkatan.. dia dah pandai pelbagaikan tone suara dia... okla!

Kalau Berpacaran dari Suhaimi Mior Hasan, Ana Raffali dan Altimet.  masa start tu macam tak menyempat2.. orang tak habis tepuk dah mula dah... kira macam yang lain tu tak berapa nak sedia.. hmm.. okla! Cinta Muka Buku.. dik Najwa, asal tetiba lagu awak jadi laju ye.... rasa macam awak tercungap2 je.. tapi xpela.. pertama kali bertanding kan.. tahun depan cuba lagi ye..  Karma dari Faizal Tahir.. aku takdelah rasa lagu ni ada tempat di hati juri. tapi kira oklah.. dapat jugak no.3 ye...

Kisah Hati... woooo... aku suka gila lagu ni..... lagi2 tentiba Remy Ishak yang hensem gila macho tu naik atas stage untuk buat kejutan... huhuhu... sangatlah riuh rendah stadium... dan ramai suka lagu ni menang persembahan terbaik... cayalah! Sungai Lui... dari Aizat.. lagu ni aku memang suka.. tapi mungkin sebab selalu dengar.. tetiba rasa bosan pulak... tapi persembahan Aizat, okla!

Penakut, Yuna.. aku jarang dengar lagu ni... dan takdelah suka sangat.. biasa2 je... persembahan ok! mungkin Yuna kena jugak main alat muzik.. sebab dia macam kosong kalau dia berdiri je atas stage tu...apa2 pun, okla! Awan Nano...... huuuuuuuuu... lagu berhantu ni... gila sempoi Hafiz, dengan tshirt dan tracksuit je.. siap la sinsing seluar tu.. haiya! hahaha.. aku tengok dia berdiri atas stage tinggi tu, tetiba aku terbayang yang dia akan buat macam Johan konon2 berlari, macam dalam video klip dia.. hahaha... best sangat! dan part yang akhir tu, dengan aku sekali terasa sayu... huhu.. terbaekla! dan lagu akhir.. Beribu Sesalan dari gabungan 3 suara, Jac, Shila Amzah dan Ning Baizura.. aku memang suka sangat lagu ni.. jadi tak heran la lagu ni boleh menang.. suka2!! hehe...

Jadi, berikut adalah senarai pemenang2 nya....

Persembahan Terbaik - Alyah (Kisah Hati)
Vokal Terbaik - Hafiz (Awan Nano)

Tempat Ketiga - Karma (Faizal Tahir)
Tempat Kedua - Beribu Sesalan (3 Suara)

Juara Lagu Yang Ke26 - Awan Nano (Hafiz)

Tahniah Semua!


p/s : perasan tak.. lagu yang menjadi pilihan juri adalah lagu yang dipersembahkan di akhir2 persembahan... hmm.... ke kebetulan saja... hmmmm.... renung2kan dan selamat beramal.. hahaha...

25 Januari 2012

Bertunang Sudah.....!

Assalamualaikum kawan2...

ha, jangan salah sangka pulak... atau tersalah andaian.... bukan aku yang bertunang.. tapi pak sedara aku yang aku panggil PakLang yang telah pun bertunang pada 23Jan yang lepas... tahniah kepada paksedara aku yang cerewet ni.. penat la aku dok kenalkan dia dengan si polan sana, si polan sini.. last2 yang kawan dia kenalkan jugak melekat.. hahaha.. xpe2... ada chance aku nak kawen 2 tahun lagi.. hahahahaha... (mimpi je lah!)

oh ye, tema hantaran, lelaki kepada pihak perempuan adalah purple.. dan pihak perempuan kepada pihak lelaki warna biru.. dan tema baju kami adalah.... POLKADOT.. hahaha... giler bintik2 semua... sampaikan paklong (suami sepupu mak) pun pakai polkadot... hahahaha... gilew cool paklong..

sebanyak 6 buah kereta berkonvoi ke Felda Trolak Timur, Sungkai, Perak.. 3 dari Melaka dan 3 lagi dari Kajang dan Seri Kembangan. masing2 bertemu di Hentian Sebelah Tanjung Malim... pihak kami bagi 11 dulang hantaran.. semua mak aku yang gubah... tapi pihak perempuan....... mak aiii.... 29 barang.. dulang xcukup jadi bagi camtu je... gilew banyak... haha.. pakngah cakap, asal tak genapkan 30 je... ceh, pakngah aku.. pihak perempuan cakap, ramai jiran2 bagi... memang kreatif betul.. ada ikan la.. biji sawit la.. strawberi la.. udang kara la.. cili la...eh, banyak la... tapi semua tu makanan seperti pastri dan kek yang digubah seperti yang disebut tadi.. kreatif kan? kitorang pulak segan.. yela, 11 je.. tapi, aku tengok, hantaran mak aku gubah lagi cantik... hahaha..

ada 1 kejadian yang sangat... hmm... xdela memalukan, tapi malu jugak la... harap pihak perempuan takde la kata pape... masa nak masuk rumah tu, sepupu aku (Ani) bawak bunga pahar (bunga telur). kat dulang tu ada sekali wajik yang digubah jadi bunga ros.. dah depan pintu, nak bukak kasut, sekali bunga pahar tu jatuh.... huhuhu... malu jugak la... kesian pun ye jugak... tapi nak wat camane, benda dah jadi kan...

haiya.. manyak cerita pulak.. meh tengok gambar.. sekali aku cerita ye...


rombongan meminang... time ni agak kengkabut sebab nak susun hantaran atas dulang... hehehe.... lepas tu la kejadian bunga pahar jatuh.. huhu..
 

yang berbaju dan berkopiah putih itu, adalah datuk saya... hehehe... sempoi la atok!
 

acara telah pun bermula....
 

ok, sesi makan2 lepas selesai perbincangan... tengok muka2 kelaparan.... hahaha... pastu perhatikan muka paksedara aku kat belakang tu... hahahaha... capek ya pakngah! kih3..
 

muka2 kelaparan di satu sudut yang lain.. yang bersandar kat dinding tu semua sepupu aku.. anak makteh..



muka dah ceria sebab sudah kenyang... lauk2 semua sedap...
 

hahaha.. muka nak comel makngah aku.... ni maksedara paling gilew cool!!
 

muka kami je la... almaklumla.. giler kamera... haha...
 

adik aku, dekya... dengan sepupu.. belakang sepupu tu makteh aku... ngengada xmo bergambar.. huh!
 
perghh... bapak gangster paksedara2 semua... dah kenyang semua menyandar ea... hahahahaha... depan sekali pakngah, kedua, paklong (suami sepupu mak), paklang, ayah aku yang pakai kopiah tu.. adik lelaki aku berseluar jean dan yang tiga orang tu sepupu aku (nabil, kamarul dan nazirul)
 
dari kanan, yang pakai baju biru tu, maklong (sepupu mak), nenek aku yang comey, mak uda, mak aku, dan 2 orang lagi tu, sepupu aku (Aisya & Ani)
 

diorang ni yang paling gilew kamera ye... Nazira & akak aku, Along (Fariza nama dia.. hehe)
 

hantaran dua2 belah pihak
 

haha.. kami lagi... ha, yang coklat ferero tu, aku sponsor.. hehehehe....
 

inilah dia pasangan bertunang... Mohd Yasan & Suraya
 


berdiri dari kiri, mak uda, maklong (sepupu mak) mak aku atau dikenali juga dengan panggilan maklong oleh anak2 buah dan berbaju oren tu, makngah
 
wajib bergambar dengan anak2 buah.. hahaha... ni paksedara paling disayangi ni...
 

bersama bakal makpak mertua paklang.. hahaha.. paling kiri, ayahnya... dan sebelah bakal maklang kami, ibunya...


gabungan 2 buah keluarga... duduk depan paling kiri, tokhasan (wakil/jurucakap pihak lelaki) atok, nenek, paklang, bakal maklang, ibunya bakal maklang, kakaknya bakal maklang.
barisan kedua, pakngah, ayah aku, ayahnya bakal maklang.
berdiri, mak aku, makngah, pakteh, makteh, mak uda, pak uda...
(haihh.. sape la amek gambar ni.. xcantek langsung... huhu)

ok... last but not least.. hahaha....



ye.. aku yang paling besar itu.. tapi yang paling comey.. hahahaha... dengan tema polkadot kami....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


peace yow!!!!

tambahan : tarikh nikah telah ditetapkan, iaitu 23 Jun 2012.. T_T takdapat la aku pergi KK.. tiket flight dah beli pun yang sepatutnya aku pergi dari 20 - 24 Jun.. takpela.. demi keluarga aku sanggup tak pergi... Keluarga Didahulukan, Family Diutamakan.. (erk??) dan kenduri belah lelaki di Merlimau, Melaka pada 30 Jun 2012.. kalau ada sapa2 yang wat kenduri time tu, maap la.. takdapat aku datang ye...

18 Januari 2012

Aku Rindu.... Sayang Kamu......!!

Assalamualaikum...

Malam tadi, sambil guling2 atas tilam.. konon2 nak tido la.. padahal jam baru pukul 10 lebih... tengah pusing kanan pusing kiri, tiba2 enpon aku berbunyi... tengok nombor..... aik, no sapa pulak ni... hmm.. dengan perasaan malas.. aku pun angkat le...

di talian, seorang perempuan... dok tanya aku... "ni liana ke...?" huhu... dah lama aku tak dengar orang panggil aku liana... asik2 yana.. asik2 lily... geli aku... hehe.. lepas tu perempuan tu cakap lagi... "takkan tak kenal kot.. dulu selalu main tepi jalan sama2".. hah! selalu timah yang suka cakap camni... hahaha.. "oit, aku la.. mast.." terus suara dia berubah ke suara dia yang sebenarnya... dan aku pon cakap... "sengal ko mast... aku ingat sape la tadi... hahaha.. asal suara ko lain?" "aku tukar suara la, sebab tu suara aku lain..hahaha".. cis2!! tertipu aku... huhu...

seronok nya berborak dengan beliau.... rindu giler tu... dah lama aku tak sms, tak call.. beliau marah jugak kat aku sebab sombong, taknak sms call bagai... nak tunggu panggilan percuma time birthday je memasing... hahahaha... aku... ntah la... bukan taknak sms call semua, tapi diorang ni keja tak tentu masa.. bukan macam aku ni.. org gomen.. diorang, aku cuti, diorang keja.. aku keja, diorang boleh pulak plan reunion pergi berkelah... cis3!! hampa aku... huhu...

banyak yang kitorang borakkan... ngumpat2 sikit.. hahaha.. cerita pasal kerjaya masing2... berkerjaya sangatkah aku? hahaha... tanya bila nak kahwin... hmm...... bila aku nak belanja beliau makan MCD.. hahaha.. dituntut kat aku, dah 3 tahun... tak pernah berkesempatan lagi nak belanja ko Mast.. nanti aku amek cuti, kita round2 KL ea.. hehehe...

lorh... terlupa pulak nak kenalkan sahabat baik aku selamanya ni... nama beliau Mastura.. panggil Mast.. dia ni kira kawan paling rapat kat sekolah.. pergi balik sesama.. rehat sesama... belajar sesama.. kelas pon, sama la kan.. duduk sebelah2.. haaa.. nampak? betapa rapatnya aku dengan beliau.. sampai ada sekali tu, aku jadi jeles bila dia rapat dengan member sorang lagi tu... hahaha.. gila ape nak jeles2..

aku dah kawan dengan dia dari form 1.. actually, dari sekolah rendah dah kenal.. tapi masa tu belum geng lagi.. yela, dia budak pandai... aku budak bodoh tak berapa pandai sangat... eh, lupe.. masa aku darjah 6, aku ditukarkan dari kelas E ke kelas C... kira maju ke depan sikit la... hehe... tu pon sebab result peksa pertengahan tahun tu baik sikit.. jadi cikgu hantar aku ke kelas atas aka budak pandai.. yang result corot, ada yang kena pindah kelas bawah... kesian2.. yang result ok biasa2 je, maintain kat kelas tu.. jadi aku bertuah la... yang si Mast ni pulak, dari kelas B, diturunkan ke kelas C.. hahaha... tapi2, dia tetap lagi pandai dari aku.... dari situ la aku kenal dia.. hehehe...

masuk form 1, dapat kelas sama pulak.. time ni geng aku Mast, Sarah dan Tiqah.. mana2 pergi berempat... haha... start form 2, kitorang semua berpecah... yang paling pandai Sarah dengan Tiqah la kan... diorang dapat kelas sama... aku dengan Mast berpecah.. yelah. aku kan budak tak berapa pandai.. masuk kelas, dak2 gangster je ramai... huhu... form 3 pun gitu jugak.. tapi aku dapat naik kelas... Mast stay kat kelas yang sama.. Sarah dan Tiqah pun..

masa form 2, Mast dah dapat geng baru.. (sedih aku.. huhu) start dari situ aku kenal Fatimah aka Qimah, Thirah, Ieca, Farahila... diorang 1 kelas dengan Mast... jadi aku tumpang sama la.. hehe.. form 4 pulak... lepas PMR, oleh kerana result PMR aku pun bukan lah terbaik sangat, aku dapat kelas ERT.. oklah tu.. takde lah tertekan sangat nak pikir add math, akaun bagai sume.. Mast pulak dapat kelas akaun, tapi dia pun macam aku... tak nak tertekan, jadi dia mintak pindah kelas ERT.. jadi kami2 semua telah berkumpul kembali kecuali Sarah dan Tiqah.. kan dah habaq tadi, diorang budak pandai.. mestilah masuk kelas Sains kan... hehehe.... aku bangga dengan diorang..

jadi berkumpul la kami, Mast, Aku, Qimah, Thirah, Ieca, Farahila dan tambah sorang lagi, kawan merangkap jiran aku kat rumah, Syafirah dalam 1 kelas... gila tak kecoh.. cikgu pun pening nak layan kitorang yang becok tapi pandai ni.. hahaha.. perasan... seronok sangat dok kelas ERT.. takde bersaing dengan kelas lain.. sebab kelas ERT ada 1 je.. jadi bersaing dengan kitorang2 jugak la kan... Mast la yang paling pandai.. dia la pegang no 1 dari form 4 sampai form 5.. aku? tak no 2, no 3.... cmtu2 la... wah.. gila pandai aku.. hahaha..

dan antara kitorang ni, ada pandai subjek2 tertentu.. macam Mast, BM.. Math.. Sains... aku, ERT... Agama.. Seni.. Qimah, BI.. Sains... Thirah, Sejarah... dan masing2 akan memerlukan antara satu sama lain bila ada yang lemah dalam subjek2 tertentu.. kira saling bantu membantu la... dalam seminggu, kitorang akan buat study group 3x lepas waktu sekolah dekat library... seronok nya masa tu...

owh... aku rindu kat korang semua... rindu sangat2.. Mast dan Qimah masih tinggal kat AU3 lagi.. aku, kan dah pindah melaka.. dah 6 tahun dah... Thirah pulak dah pindah Shah Alam.. Ieca, ntah la.. tak dapat dikesan... dengar2 dah pindah Penang.. tapi tak tau betul ke tak.. Farahila, yang dah jadi nurse sekarang.. hehe.. rumah family dia masih lagi kat Setiawangsa.. dan Syafirah, jiran aku.. dah pindah kuarters polis.. kat mana aku pun dah tak ingat dah... tapi dia masih lagi keja dekat Carefour Wangsa Maju..

aku bukan sombong... tapi..... aku takut, sms call aku tak dilayan sebab masing2 busy... kadang2 tu aku tak teringat langsung... mungkin aku dah selesa kehidupan sekarang.. tapi...... kadang2 tu, bila ada masa2 tertentu, tiba2 aku rindu kat diorang.... kadang2 sampai menangis sambil tengok balik gambar lama... huhuhu.... T_T memang kenangan lama tu susah nak diluputkan.... kenangan dengan diorang memang kenangan paling best dalam hidup aku... dapat kawan2 yang gila2.. yang sporting.. yang baik.. yang pandai... yang rajin...

perkara yang sama terjadi, bila ada kawan kat poli masa sem 1, yang duduk depan bilik aku kat asrama blok B (wah.. bagi detail2.. haha) si Ecah sms aku.. dan sms nya berbunyi seperti ni.. "oit! budak sombong" huhu.... kena lagi aku.. rupa2 nya, budak2 ni selalu contact... Ecah, room mate aku Semah, ngan room mate ecah, si yana... aku je tak masuk korum.. huhuhu.. sedih.. si Ecah ni cari aku bila Semah bagitau dia, yang dia jumpa aku kat Mydin MITC.. memang aku jumpa Semah masa tu.. dah kahwin pun dia... macam2 aku kena kutuk wei.. sombong la... menghilang la... hahaha.... kesian kawan2 aku.. aku ingat diorang dah lupakan aku.. tapi ternyata, aku yang melupakan diorang... hmmm... dan diorang je, budak2 asrama sem 1 aku ni panggil aku LIA.. ok, sila jangan geli.. sbb aku sendiri geli mendengarnya.. huk3..

maafkan aku kawan2.. sememangnya aku rindu..sayang kamu... jangan benci aku ea... huhuhu... yang penting aku tak pernah lupakan kawan2 aku... cuma tak berkesempatan je.. sekali lagi, minta maaf....... T_T

17 Januari 2012

Pak Sedara Ku.........

Assalamualaikum...

dah hari selasa dah... semalam cepat je masa berlalu dari pagi ke petang.. sedar2 dah jam 5.00 petang... oh, bukan tu yang aku nak cerita.. hehe... ok, cuti raya cina minggu ni, aku tak balik kampung... huhu.... dan untuk pengetahuan, aku tak pernah tak balik kampung kalau cuti panjang... mesti balik punya..

tapi kali ni, aku diarah untuk tidak balik.. huhuhu... ayat apa tu? takde.. aku kena dok rumah makngah kat desa pinggiran putra nun... sebab, hari isnin, kami beramai2 akan pergi menghantar rombongan merisik khabar... haha... sekali bertunang... siapa yang nak bertunang? aku ke? haha.. pekejadah nya aku pulak nak pergi rumah pihak lelaki... ni, pak sedara aku yang nak bertunang... pak sedara tu... umur dia dah 34 tahun... gila lambat berumahtangga... kata takdir, baru jumpa jodoh.. tapi kata aku, paklang cerewet sangat.. nak yang cantik, kurus, tinggi.. bla.. bla.. bla... je...... yang macam aku ni, xmo... cis! perasan hensem le tu... hehe...

oh, kenapa aku kena pergi dengan family makngah...? seperti biasa lah.. lebihan muatan.. muahaha.. kesian pulak adik aku kang... sorang kena mengalah aka berkorban.. padahal semua gedik nak ikot... dan terima kasih la kat sepupu aku, Nazim.. sebab taknak pergi.. ada bisnes katanya... bagusla.. bisnes tu kan lagi penting dari family... (tangan dibahu, mata ke atas..) tapi takpe, kalau dia pergi, aku pulak yang tak dapat pergi.. almaklum la.. 1 family 1 kereta... family aku je ada 7 orang.. mana muat masuk semua tu 1 kereta.. ada yang asyik bgaduh je kang.. rombongan akan bertolak ke Trolak, Perak pada hari isnin 23 Januari.. harap2 tak jem le.... huhu...

haa... nak cerita pulak pasal pak sedara pak sedara aku... yang belum berkahwin, adalah 3 orang.. camane aku ngan kakak aku nak kahwin, kalau pak sedara semua tak kahwin2 lagi... huhuhu.... yang akan bertunang ni, dan rancangnya nak kahwin bulan 6 ni, adalah paklang aku.. macam aku kata tadi, umur dia 34 tahun.. dia ni kerja kat dalam kapal... kerja apa? entah.. tapi dia dok kat bahagian enjin kapal.. dulu2, dia join ALAM.. lepas tu dia belayar kapal merantau pergi negeri orang.. berbulan2 tak balik... selalu dia naik kapal Singapore.. jadi, ko bayang lah berapa gaji dia... hehehehe.... dia ni la yang paling masyuk sekali... tahun lepas, raya dia bagi kat anak2 buah dia sorang rm50.. anak buah ada 16 orang..  memang pak sedara yang paling disayangi lah.. hahahaha.. (ada makna tu..) sekarang, dia keja kat Terengganu..

kemudian, pakcik.. oh lupe nak bagitau... paklang tadi anak ke 8.. yang ni anak ke 9.. pakcik aku sekarang ada kat Sabah.. beliau adalah seorang cikgu... dan pak sedara paling berjaya dalam pelajaran.. hehe.. sebab tu dia jadi cikgu, ye dok? umur dia kalau tak silap aku, dah 30 tahun.. pun tak kahwin2 lagi... haisshh...

dah pak sedara terakhir.. paksu.. tapi ktorang anak2 buah panggil pak iwan.. yelah, beza umur dengan aku 4 tahun je.. dah macam adik beradik dah... dia ni la yang paling suka sakat aku... huh! menci aku.. kalau tak bergaduh dengan dia, memang tak sah.. dulu selalu ejek aku gumuk kan, sekarang ni, sejak dia berhenti merokok, badan dia pon naik menggumuk jugak.. wakakaka.. padan muka..

ok, aku ada 2 orang paksedara yang masih available.. sapa2 yang nak, boleh tinggalkan komen ye.. hahahahahaha... (ingat jual barang ke.. hehe)

_______________________________________________________________

takziah kepada kawan baik ku... Hidayah.. atas pemergian bonda tercinta... semoga tabah dan banyak2 bersabar... doakan arwah mak, rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman... Al-Fatihah..

dayah, jangan lupa, walau apa pun terjadi.. kitorang kawan2 ko sentiasa ada dibelakang ko...
tabah ye...

16 Januari 2012

Udang XL Kambus Mi

Assalamualaikum...

haaa... apasal pulak aku letak tajuk entry seperti di atas? hahaha...
sebenarnya.......... aku nak cerita pengalaman aku tahun lepas, yang pernah merasai keenakan
Mi Udang Mak Jah..

sebelum tu, bacalah kat sini dulu... sangat berkaitan dengan tajuk di atas.. hehehe..

ni pulak cerita aku, ada kaitan sikit dengan tajuk di atas.. hahahaha....

oleh kerana aku berasal dari Selatan, jadi peluang untuk ke gerai tersebut yang terletak di Utara sangatlah susah atau terbatas mengikut keadaan.. jadi, bila aku diberi peluang untuk rasa sendiri keenakan udang tu, mestilah aku suka!

thanks kepada wana sebab bawak aku ke Gerai Mi Udang Mak Jah tu... hehehe...

aku tak ingatlah aku ada apa masa pegi rumah wana.. ke pergi sana saja2 je... aku kan suka nyebok balik kampung orang.. hahaha... (semua kampung budak2 ni aku dah pegi.. hehe) yang aku ingat, balik ke Putrajaya tu, wana ajak makan kat gerai mi udang mak jah.. wana dengan tina memang dah selalu pergi.. yelah.. dekat dengan diorang.. boleh la pergi selalu.. hehe...

sampai2 je, ramai nya orang... berebut2 nak cari meja... terpaksa la kitorang menunggu kat luar dulu... dapat je meja, terus order.. aku nak try mi udang special, wana order kuetiow udang special dan tina pulak nasi goreng udang special.. tapi kan, aku rasa diorang punya menu lagi sedap la.. huhu.. pastu kitorang order udang goreng tepung pulak.. bayangkan la berapa banyak udang tu? hehe....

apa yang membezakan biasa dengan special.. bezanya mestilah harga kan.. hehe.. kalau biasa, mi udang nya harga rm7.00.. menu lain aku tak ingat pulak... sama je kot... dan yang special pulak harga nya rm11.00.. dan semestinya udang dia lebih sket dan saiz pun lebih besar... sedap gila weiii.....

orang kat meja sebelah tengok je 3 anak dara ni makan macam 10 orang makan.. hahaha.. 'ada wan kesah?' sampai tak larat nak menghabiskan udang2 tu.. tapi terpaksa habiskan jugak, sebab nanti membazir pulak...
puas hati aku dapat makan udang2 tu.. hehehe...

ni.. aku dah terasa2 nak makan lagi kat situ... huhu.. ada sapa2 sudi bawak aku pergi sana? minggu raya cina ni ada jugak nak ke perak.. tapi rasanya tak sampai ipoh kot... hmm.. tak dapat la singgah sana... jauh pulak nanti nak patah balik...

kalau ada sapa2 pergi sana, jangan lupa ajak aku ea... hehe.. takpun, bekalkan aku udang dari sana... pastu hantar kat rumah aku.... hahaha.. (manyak cantik muka aku kan?)

13 Januari 2012

Pagi Yang.......

oh.. dah tengahari rupanya... hahahahaha..
(gila sekejap)

adui... penat nya... bergerak sana sini sampai tak sempat breakfast.... hmm..
nampaknya, makanan breakfast tadi jadi makanan lunch aku le gamaknya..

dari pagi, aku tak tau apa aku buat sampai tak sempat makan..
bos pulak internet problem.. adoyai..
mana nak hapuskan surat2 lama.. mana nak kemas meja.. 5S... 5S....
mana nak alihkan CPU bos.. haisshh..
(time2 ni pulak nak suruh alihkan CPU... huhu)

haaa.. bab alihkan CPU, monitor ke, apa ke yang berkaitan komputer,
sejak2 duduk kat bahagian IT ni, aku tak yah susah2 panggil orang lelaki tolong bukak kabel2, wayar2 komputer ni, pastu pasang balik ke hape ke... aku sendiri dah boleh buat...
sampai satu saat, tiba2 aku dah duduk bawah meja,
dok membetulkan kabel internet... lepas tu terdiam sekejap..
"apa la dosa aku sampai aku kena tertonggeng2 bawah meja ni?"
hahahahaha... tu la.. berlagak nak buat sendiri..

haaiii la nasib....

12 Januari 2012

Kadang2 Sibuk.. Tapi Tak Sibuk Pun, Cakap SIbuk Jugak! Hahaha...

Assalamualaikum...
Selamat Pagi..
Selamat Hari Khamis...
hehehe... (^_^)

hmm... berapa hari tak update blog..
sibuk pun ye, malas pun ye juga..
kih3...

haihh.. sejak beberapa hari ni,
macam tak cukup tangan nak buat kerja...
dari minggu lepas, aku bantu akak opis aku siapkan kerja..
yang memerlukan penelitian yang sangat tinggi..
dok la mengadap monitor ni sedekat yang boleh...
dari pagi sampai la ke petang...
dari hari khamis.. ari jumaat pun tak siap2 lagi..
bawak ke hari sabtu.. baru lah siap..
(wah.. rajin aku datang opis hari sabtu..)

hari isnin, semak balik... sampai lah hari selasa..
hari rabu, barulah serah balik pada akak opis..
fuhhh... lega..

dalam dok wat keja akak tu..
nak kena kemas bilik aku ni lagi..
5S le katakan... lepas renovation,
zon semua kena bubar.. tempat semua kena kasi clean balik..
kira buat dari mula balik la...
(hmm.. pembaziran betul la...)

tapi kali 5S kali ni, orang2 ofis aku macam semangat sket..
hehehe... ke aku sorang je yang rasa dan nampak..

okla... nak sambung kerja2 memusnahkan alam..
eh silap, nak memusnahkan kertas....
hahaha.... habislah selesema aku nanti kena habuk kertas ni..
hmm.....

06 Januari 2012

......................................

apa perasaan korang bila korang belum habis cakap, tapi dah ada yang mencelah dan jawapan celahan tu rasa macam berdesing je kat telinga korang dan orang lain memandang korang akibat perkataan yang dikeluarkan oleh orang yang mencelah itu????

ya!!! aku sangat marah!!!

dan aku mula rasa ada orang dah mula dok mengata belakang aku dan mula tak suka pada aku... dan aku rasa aku tau siapa..

aku berharap sangat yang itu hanyalah perasaan aku je..

Ya Allah, jauhkan aku dari prasangka buruk terhadap orang lain..... T_T

04 Januari 2012

Uiiittt.. Segan Aku... Huhu..

fuhhh... baru lega....

tadi aku pegi hantar buah rambutan sebakul.... kat bilik mesyuarat..
sebelah je bilik aku... rambutan tu bos aku bawak dari kampung...
sekarang kan musim rambutan kat area negeri sembilan dan utara melaka...

yang buat aku segan tu, diorang2 ni tak expect la aku masuk tu nak letak
buah rambutan... sekali bila aku tunjuk je bakul rambutan tu,
semua orang gelak... huhuhu..... malu nya....

aku buat isyarat muka kat bos aku, masuk, letak sebakul rambutan tu atas meja,
dan apa lagi... gerak la kan.. merah muka aku... hahaha... malu......

dah la ada vendor sekali.... huhuhu....

oh ye, hari ni adalah hari jadi ex-bos aku, En. Md Ali...
tadi da mesej wish birthday kat beliau.... hehehehe...
dia cakap, masih ingat lagi ea.... mestila ingat...
dulu hari2 dok tulis no IC dia... tapi sekarang, jujur aku kata,
aku dah tak ingat 4 no yang belakang.... sebab, sekarang kan dok tulis no IC
bos yang baru.. jadi bos lama punya IC, lupe sudah.. hehehe...

pastu, dia mintak tarikh lahir aku... sebab dia tak ingat..
cis.. sampai hati tak ingat tarikh lahir aku..
huhuhu...

01 Januari 2012

Selamat Tinggal.. Selamat Datang...

Assalamualaikum..

ditengah2 malam buta ni,
atau senang kata, dikesempatan yang ada ini..
aku nak ucapkan, Selamat Tahun Baru 2012..
kepada semua rakan2 blogger...

selamat tinggal 2011 yang penuh dengan kenangan..
pahit manis, ketawa sedih, suka duka...
semua nya ada..
tapi kita anggap je la, semua perkara yang berlaku dalam hidup kita itu,
adalah satu putaran roda kehidupan..

dan aku berharap.. tahun baru ni,
dapat berikan keceriaan dalam hidup aku...
dikurnia dan dilimpahi rezeki oleh Allah SWT..

dan aku dah dapat agak, 2 soalan yang akan muncul dari bibir orang yang nakal..
yang sengaja atau tak sengaja nak tanya kat aku..

soalan pertama :
dah 2012 dah ni.. bila kau nak kurus??

jawapan aku :
senang je... kalau rasa menyampah tengok badan aku, sila jangan pandang...!

soalan kedua :
dah masuk 24 tahun dah umur kau, bila nak kahwin??

jawapan aku :
insyaAllah, kalau Allah dah tetapkan, kahwin la aku.... lagipun aku belum sedia lagi nak berumahtangga... banyak lagi benda2 penting dalam hidup aku yang aku belum laksanakan lagi.. tapi kalau dah ketetapan DIA, siapa aku nak menolak takdir kan? aku terima seadanya........

azam aku.... hmm... aku tak nak pasang azam tinggi menggunung...
cukuplah seperti doa di atas....
tapi kalau aku dapat capai azam tahun2 lepas, Alhamdulillah....

terima kasih semua... terima kasih sebab sudi baca blog ini....
sebagai seorang hamba-Nya, aku sayang anda semua...


pssstt : sangat sedih meninggalkan 2011.. rasa sekejap sangat masa itu berlalu......... T_T

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."