Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

28 Disember 2010

aKan kU tEmpuH haRi menDatanG....

cewah... tajuk nak gempaq...
hahaha..

hmm..
kurang 2 ari lagi..
aku akan msuk umah baru...

dulu berempat...
nanti berdua..
pasni..... bersatu pulak..
(erk.. xle guna pktn bersatu ni.. t org salah anggap..kui2)

yela, skrg dok ngn member2..
da pindah, dok ngn cik timah..
t cik timah da kawin..
aku dok sorg2..
T_T

nk tunggu cik wanna kita,
ofis nye lom siap lagik..
nk tunggu cik tiena kita,
kata nye tunggu beli nissan teana dulu..
haihh... (ngeluh jap)

bkn ape,
aku tak penah lagik dok sorg..
kuar beli brg sorg2, penah la..
umah tu leh tahan tahap kebesaran nye..
t aku pndang dinding..
dinding pndang aku..
aku bcakap, dinding yg dgr..
dinding dgr xpe, jgn nyahut plak..
mak aii.. seram lak aku..

xpela..
mungkin takdir ni da tertulis...
supaya pasni, aku harus berdikari..
nama pon kehidupan...
apa2 pon, hidup perlu diteruskan..

27 Disember 2010

mOod : cUti... taPi peNat

arini mmg la sangat memenatkan..
mana xnye, dok membasuh umh...
beria sungguh..
umh baru, byk le debu kotoran bagai..

nsib bek la ado mak, along, pizin ngn dekya..
kalu x, mau patah 14 pinggang aku..
bwk lak 1 jek pnyapu lidi
(pdn muke ko liana)
aku sapu, pizin mop..
pstu tukar..
along sapu, aku mop..
batang mop da sampai kt aku,
dan2 patah... ceh..

nsib bek xluka tgn aku..
pstu mak lak smbung mop..
aku sapu balik...
mak da penat, pizin lak mop..
aku, masih lagi menyapu..
kalau sapu habuk xkesah lagi..
ni sapu air..
(sila bayangkan)
sampai satu tahap, aku da xtahan,
rasa semput, nk tmuntah sume..
nk duduk, sume lantai da basah..
last2 dlm toilet gak aku dduk..
kt jamban duduk tu..
hahahaha.....

along amek pengaut smpah..
bukak batang dia.. amek bdn jek..
kaut air, tolak ke toilet..
dekya yg cerdik lg pandai,
amek batang pengaut tu..
baringkn ke lantai,
pstu dia tolak air gak msuk toilet..
(mbantu gak kdg2 dak ni.. tp... lebih byk menyakitkan ati..huh)

da siap cuci,
balik umh presint 11,
kemas brg lak..
msuk sume dlm bakul besar..
angkt beg yg xbpe nk guna..
bukak sana, bukak sini..
letak atas troli.. siap!!
da settle, bwk turun,
sumbat dlm bonet keta..
tu pon xmuat..
aku da gelak2 tgok akak aku kena dok celah bakul yg penuh dgn brg dapur..
hahaha... nasib ko la long...

okla... aku pon xde niat nk cter pasal hari ni..
sbb blog ni pon da xbyk kesah..
jd.. ape yg ade, baca je la ea..
hik3..

cerita2 yg lepas, yg xsempat aku nk buat,
mmg xkn aku buat la..
malas sudah..
pasni kt ofis da xle nk wat pape entry la..
huhuhu.....
tggu la aku blik umh...
hmm...

24 Disember 2010

Oooo.... taU da keNapa...

oooo...
selama ni aku xle nk update blog aku,
sbb...........................
hmmm...
gitu ghupe nye...

bak kata MM Razif,
Sabar Jelah....

oleh itu,
Cik Liana..
sila buat keja ketika berada di ofis..
jgn asyik nk menghadap internet jek..
tu kira ok lagi, boleh gak blogwalking..
nnti, kalau da di block sume...
baru padan muka ko...
padan muka ko LIANA...
hahaha...

huhuhu... T_T

anda paham??
tak?? tak paham??
oooo.... tak paham...
ha.. paham paham la sendiri...

15 Disember 2010

aPe pEraSaaN kOrG kaLaU bEnDa Ni tErjaDi kT kOrG??

arini aku sgt frust...
sbb... makanan yg aku beli utk lunch
adalah SANGAT MAHAL..
T_T

da lama menunggu...
beratur punye pjg..
nk byr, kena mahal plak...

aku mkn nasi putih,
mintak kurg dr biasa..
letak sket kuah kicap.. (kuah je)
pastu cedok 2 ekor sotong..
xdela besar pon.. dlm besar ibu jari je..
kt sotong tu ada syur2, jd aku amek sket..
pstu amek bendi 2ketul..
syur kobis yg msak lemak putih tu sket...
(aku mmg suke amek sayur byk2)
pastu tgok telur asin, nmpk cntik dr biasa..
amek la sebelah.. smbal blacan sket...

masa nk byr, aku dgr org kdai tu ckp rm5.00
pstu aku gtau, ada sotong tau.. 2 ketul..
(sayur tertutup sotong tu...)
skali org tu ckp rm7.00..

mahal nye.....
korg rasa mahal x?

rasa mcm xbaloi je..
xkn sotong besar kalau mkn takat celah2 gigi tu smpai sengget sekor...

pstu yg pelik,
kalau aku xgtau ada sotong, org tu ckp rm 5 kan?
xkn mkn sayur ngn telur asin smpai rm 5???
perghhh... mcm mkn kt food court KLCC..

haih... mula la rasa nk kunyah 7 minit tiap2 suap...
xpon mkn smpai 7 jam..
(eh, xckup masa lak...)

sabar je laaa.......

~agak tertekan sbb slalu kena... agaknye muka aku ni ada iras2 keturunan raja kot.. xpon ada gaya2 jutawan... sbb tu asyik kena caj mahal je...~

Planet Nibiru tak langgar Bumi

INILAH planet Nibiru yang dikatakan akan melanggar planet Bumi pada tahun 2012


KUALA LUMPUR - Kerajaan menolak dakwaan bahawa Planet X atau Planet Nibiru akan melanggar Bumi dan menyebabkan kerosakan teruk pada tahun 2012.

Agensi Angkasa Negara (Angkasa) telah bekerjasama dengan agensi angkasa lepas antarabangsa seperti Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA) Amerika Syarikat bagi menjalankan pemantauan berhubung dakwaan tersebut.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr. Maximus Ongkili berkata, NASA juga mengatakan bahawa tiada bukti sahih tentang kewujudan Planet Nibiru dalam pencerapannya.
"Setakat ini tiada satu pun objek dalam angkasa lepas yang dikenal pasti memberi ancaman kepada Bumi secara langsung.

"Sekiranya kewujudan planet itu sahih, ia akan dapat dilihat dengan mata kasar dan pastinya ahli astronomi akan buat pemantauan objek tersebut kerana semakin menghampiri bumi seperti yang dikatakan," katanya pada sesi soal jawab Dewan Negara di Parlimen di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

__________________________________________________

haih...
mcm2.....
tapi.. rasa seram gak bila baca...
huhu... T_T

14 Disember 2010

TeKanaN muLa tErasA...

dikala tahun baru nk menonjolkan muka,
mcm2 tekanan yg aku rasa...

terbaru,
nk kena pikir takwim - cadangan dan perancangan taon dpn
utk kelab.. (kt ofis aku ada tubuhkan Kelab Kebajikan)
selaku penolong dalam Biro Agama
(ya, biro agama.....sila jgn gelak ok.. )
tapi xpe, aku dah mintak ahli2 yg len,
turut sama2 pikirkan,
apa perancangan yg harus dilakukan utk taon dpn...

kot2 korg ada idea kan...
boleh la sumbangkan kt aku... hehehe...
almaklumla, aku ni bkn pndai sgt bab2 ni...
byk lg yg aku kena blajar...
mcm da penah buat, slalu nye wat bacaan yassin dan doa slamat...
tp aku nk gak wat sesuatu yg len dr yg len..
haa.. yg tu, aku mmg xtau nk pikir ape...
mmg xpndai...

dulu time nk wat majlis bacaan yassin,
masa tu aku ttbe je dilantik...
aku terkebil2.... nk watpe ea?
cmne ea nk handle majlis ni?
hmmm...
(terasa mcm bodoh sgt..)
tp okla, berkat hati ni nk g bertanya,
pastu ada yg membantu...
berjaya jgk la wpon aku rasa cara aku handle tu xbpe perfect lg...
byk tol wat salah masa tu...
erk, terasa nk nyanyi...

saya budak baru belajar
kalau salah tolong tunjukkan
lalala...
(gila sekejap)

tu msalah ditempat kerja..
ada byk lagi, cuma.. yg len tu xyah la cter.... hehehe...
ni msalah peribadi pulak.. (cewah)

aku kan da dpt kuarters..
da byr deposit, cuma lom bayar deposit air dan elektrik je..
kira2, adalah rm500++
T_T

dikala kewangan da tahap xbpe nk baik ni,
mmg agak tertekan jgk la..
pstu ari ahad ni g kenduri kawen member,
kt johor.. duit lagi... huhu.. T_T
xpe2, insyaAllah cukup..

pstu nk beli perkakas umah..
sejak dok putrajaya ni,
mmg xde ape2 aset yg aku beli..
barang dapur je..
tv ke, peti sejuk ke, mesin basuh ke..
mmg xbeli....
katil? apatah lagi..
mmg tido beralaskan tikar mengkuang toto je..
tp berlapik2 la.. 3 toto aku guna..
yela, 2 taon beb..
kalau xwat lapik2 tu, mmg cepat la dpt sakit blakang..

so, utk umah baru ni..
kena la beli.. tv, peti sejuk,
mesin basuh ampun lagi kot...
katil.... hmm.. ni penting ni...
da penat da tdo kt toto..
teringin gak tido kt katil empuk..
hehehe...

tapi... duit lagi.... T_T
ala.... ko ni liana,
mcm nk dok situ sbln dua..
beli la sket2 dulu...
ye dok?
hehehe.. (aku kn kurang sabar org nye...)

xpela, tu la nama nye kehidupan...
mcm2 msalah... kalau xde msalah,
pelik pulak kang....

aku slalu doa,
Ya Allah, dikala tekanan mula terasa ini,
Kau jauhkan la aku dari penyakit2 yang boleh memudaratkan kesihatan..
Sesungguhnya aku mencari rezeki ini utk meringankan beban keluarga..
Bantulah aku Ya Allah....

~sgt takut... kalau2 dalam usia aku yg baru je 22 taon ni, aku da ada darah tinggi... Ya Allah,
minta dijauhkan....~

13 Disember 2010

BiLa saYa...........

bila saya bukak blog,
mesti saya akan intai blog2 kengkawan....
wajib la...
yang comel ada, yang ceria2 slalu pon ada....
yang pandai bab2 fotografi pon...
dak2 umah.... yg ni.. dan yg ni....
(tu pon kalau diorg update blog... hehehe....)
yg..... 'awak ni kelakar la....' pon ada...
hahahaha..
(saje nk promote..hik3)

pastu, bila saya bosan,
blog2 ni la yg saya akan jadikan bahan bacaan...
inchek abg sorg ni... yg sgt pemes skrg... hehehe...
pastu, bila saya rasa agk tension dan sdih,
blog akak sorg ni pasti akan diterjah.. (kompem akan tersenyum pas baca entry di blog beliau)
dah kuh kah kuh kah gelak sbb baca entry kelakau beliau,
bukak pulak blog kreatif ni...
hehehe... pstu sengih2 la saya dpn pc sorg2....

slain itu, (cewah2)
bila saya rajin,
blog comey ni pon saya akan bukak..
blogger ni update je, exited nk baca...
hehehe...(sbb bab kawin, suke la...)

pstu, bila saya terasa insaf,
sbb badan tanpa segan silu nye makin menebal,
saya akan bukak blog ni pulak..
konon insafla.. tapi hareemm...
xpenah pon buat dan ikot..
nk cite, blog ni byk petua2 kesihatan...
cuma saya belum ada nawaitu agknye...
hehehehe....

skrg ni je, tertunggu2 inchek sorg ni,
mengupdate blog beliau...
sgt lama dan rasanya sudah tebal sawang di blog beliau..
hehehe..(jgn marah.. nnt nmpk tua...)

haaa...
bila saya senang (ayat timah.. hak3)
ok2, serius...
bila saya rasa byk duit nk beli tudung ka.. baju ka...
atau produk kesihatan ka...
slalu gak bukak blog ni.. ni.... dan blog ni.....
kt tudung selendang tu xpela..
tp tang baju tu, slalu gak la mkn ati..
siap berulam jantung lagi.. huhu... T_T
(sbb baju yg saya suka, xde saiz.. huh!!)

hmm.....
sbenar nye byk lg blog2 menarik
dan yg best2....
bila saya rajin, saya akan baca sberapa byk blog yg saya suka....
tp syg, asyik terlupa nk senarai hitam kt bloglist...

~ok, saya mengaku la.. bila saya xde keja, idea2 mcm ni la akan keluar.. atau senang citer, saya xde modal nk citer.... hehehehe....~

SILA JANGAN BOSAN DENGAN BLOG SAYA YE....

10 Disember 2010

biSakaH? kE tuKar haRuskaH?? haha....


Dikala kebosanan.... Cik Kak bernama Liana@Lily ni sedang...

Dengar lagu ni.....

Daku terasa ingin membawa
Cinta yang terlara ke titik mula
Kembali mencuba untuk kali kedua
Menggilapkan gerhana jiwa

Pernah ku terasa ingin merayu
Pada kasih dulu pulang padaku
Lupakan dosaku putihkan kelabu
Tenangkan amarahmu
Namun?

Bisakah yang terpadam dinyala
Bisakah yang terhina dicinta
Walau ku himpunkan sesalku
Bisakah terbuka kalbu

Naluri meminta kuungkapkan kata
Seindah bahasa janjikan setia
Akan bersemilah cinta dihatinya
Percaya ku semula
Namun?

Bisakah yang benci disayangi
Bisakah yang dusta dimaafi
Walauku himpunkan sesalku
Bisakah terbuka kalbu

Bila senduku berlinang sayu
Dalam rinduku ku tertanya

Bisakah yang benci disayangi
Bisakah hatiku difahami
Walauku himpunkan sesalku
Bisakah terbuka kalbu

sambil edit gambar ini.....


hahaha.... haruskah begitu??

oh ye... saya sangat suka tudung yang saya pakai ini...
sangat cantik.... hehehe...
(aku puji tudung ea.. bkn diri aku...)

byK rupeNye akU luPa nK wiSh.... (^_^)' v

haih..... nk wish konon..
tapi asyik lupe jek...
hehehe...

xpela...
sblum tu, meh aku snaraikan, majlis2 bahagia
kawan2 ngn sdara aku dr bulan Oktober hingga Disember...

30 Oktober 2010 - Majlis Pertunangan Timah & Ijam
4 Disember 2010 - Majlis Pernikahan Uda Timah & Midi
4 Disember 2010 - Majlis Perkahwinan Kak Mia & Ustaz Adin
6 Disember 2010 - Majlis Pertunangan Wanna & Chekgu Fakhrul
12 Disember 2010 - Majlis Perkahwinan Nurul & Bakal Suami
19 Disember 2010 - Majlis Perkahwinan Faseha & Rama

hmm.. ada lagi ke yg aku tertinggal...
rasa cam xde da... hehehe...

Ok,
kepada semua yg telah atau akan melangsungkan hari bahagia..
ingin diucapkan, semoga berbahagia...
dan berharap agar semua nya berjalan dengan lancar..
serta majlis yg dirai mendapat keberkatan dari Allah SWT... Amiinnn..

xlupe,
dalam kita meraikan hari bahagia....
aku tetap xlupe tarikh 25 Disember...
bkn krismas...
tp hari tu adalah tarikh hari lahir kawan aku...
arwah kawan aku...
yg meninggal dunia 2 tahun lalu...
Nuur Hafizah binti Mohd Salleh
semoga roh nya dicucuri rahmat...

~tentang arwah Fizah, aku akan crita bila tiba nya tarikh 25 Disember~

09 Disember 2010

saBar jeLaH...

adoi..
da le byk keja nk wat ni...
byk nau masalah pulak........

ngn SKT lagi..
pstu sistem lak problem lagi lembap..
byk persoalan yg smpai skrg, sorg pon xmembantu aku utk berikan jawapan....
penat la cmni...

pstu tempat aku ni da mcm kapal terbalik..
ngn brg2 yg xpatot ada, tapi diadakan...
brg2 yg ptot dicampak ke laut, blom campak lagi....
eeee......
cepat la msalah selesai..
pasni aku nk cuti smiggu....
huh!!!

cik liana, sila bsabar dan bwk bertenang ye......
sila istigfar byk2.....
nnt xpasal2 dpt darah tinggi...
ok......

08 Disember 2010

saYa sgT saYang maK saYa....

tadi dok bukak blog org...
da bpe ari x blogwalking kan....
tibe singgah kt blog abg sorg ni..
(aku mmg sgt mengikuti blog beliau scara snyap2..hik3...)
ada entry tentang MAK...

btol la...
sape2 akan ckp cmni..
apa2, mesti cari mak..
sama la keadaan nye mcm aku...
apa2 yg blaku kt aku,
mmg mak la aku cari dulu...

xkira la, benda sedih ke.... happy ke....
mesti nk gtau mak dulu..
ada masalah pon, cari mak jgk... hehe..
benda ni jd sjak2 aku dok bjauhan ngn mak la kan....
dari zaman poli smpai la da keja ni..

balik kmpg tu, paling2 2x sbln.. xpon skali jek...
wpon kmpg dekat.... nun kt mlake je..
call pon, smggu atleast skali call mak...
mmg apa2 pon call mak je la....
bkn xsyg ayah... sayang....
cuma, masalah pompuan ni kan complicated sket...
org laki mana phm sgt...
org pompuan lebih memahami...
jadi mak la tempat aku mengadu.....

sesetengah org cari mak bila ada masalah je...
tp aku tak...
aku akan crita sume kt mak..
xde rahsia pon ngn mak..
aku happy dpt duit, gtau mak..
aku sdih, gtau mak..
aku ada msalah, gtau mak...
sume aku kongsi ngn mak...
kdg rasa cam xptot je,
da le mak ada darah tinggi, kencing manis....
lg tbeban ngn msalah aku...



sbb tu aku cakap,
aku sayang sangat ngn mak....
T_T
rindu ngn mak...
hmm.. ble nk blik kmpg ni..
skrg ada byk benda nk kena wat..
dgn hal ofis lg xsudah2 program nye..
kenduri kawin sdara ngn kwn..
aku ingt nk cuti la hujung taon ni..
bos, sila luluskan cuti saya ye... huhu....

SeLamaT meNempUh aLam perTunanGan...

Assalamualaikum....

da bpe ari xbukak blog..
dan xwat pape entry..
tp arini, aku xbpe busy...
so, boleh la blogwalking... hehehe.....

sebelum tu,
nk ucapkan tahniah kepada member baeekkk punye..
cik wanna kita...
yg telah ditunangkan dengan pilihan hati beliau..
iaitu chekgu fakhrul aka Alan... hehehe..

semoga hubungan korg sampai ke jinjang pelamin....
dan dipermudahkan segalanya oleh Allah SWT...

sronok, pengalaman beberapa ari di Kedah...
sgt2 best dan dpt menghilangkan stress..
rasa cam xnk balik je....
makan sdap2, barang murah2......
org nye sgt baik dan pramah...
dapat g bendang (wpon tjerit2 xmo turun.. hehehe...)
harap2 impian aku nk ke langkawi pasni tercapai la ye.....
hehehe....

sekali lagi,
Tahniah Cik Salwana binti Saad dan pasangan...

gambar akan dimuat naik kemudian...
skali ngn majlis tunang timah ye... hehehe.....
kumpul majlis kwn2 dulu... baru best...
hik.... hik.......

majlis aku??
hmmm..... coming soon....
hahaha.... (aku tipu jek..)

02 Disember 2010

hik..hik..... (^__^)

hai kwn2...
arini aku happy gila sket...
wpon smlm sedih + kecewa....
xpe, rezeki Tuhan da beri...
jadi, perlu bersyukur dan menerima dengan hati yang redha...
hehehe...

permohonan aku utk menduduki kuarters telah pun diluluskan...
jadi selepas ni, kami akan bpindah ke rumah baru...
yiiihaaaa!!! hehehe...
xsabau rasa nye...

byk benda nk kena buat ni...
g bph, byr kt situ byr kt sini...
urusan ngn tuan umah sewa..
urusan ngn penyewa lama... hehehe... (yan n the geng, t kita bincang naa....)
harap2 sume nye bjalan dgn lancar..
dan harap2 jgk dpt pindah masuk umah baru sbelum 1 Jan 2011...

yahoo..
tahun baru...
rumah baru.....
(uit, rumah krjn na, bkn rumah hang....ingt sket.... hehehe... yela2....)

01 Disember 2010

bUdi baHasA bUdaYa kiTa...

hai sume...
arini, aku sempat blogwalking...
terjah mana2 blog yg aku rasa nk baca....
tmasuk kawan2 punye...
nmpk nye smakin ramai da malas nk update blog memasing ye...
hehehe....
xpe2.. aku paham... sume busy kan...
(erk, aku sorg je ke yg xbape busy.. hik...hik...)

ok, bkn tu yg aku nk habaq....
tapi... aku nk citer..
tentang satu blog ni....
xnk la aku cter sape org nye,
sbb beliau ni mmg famous dlm dunia pembloggeran ni... (leh terima ke pktn ni?)

aku kdg2 ada gak bukak blog ni....
dikala bosan dan xtau nk wat pe..
aku suka sgala entry dia..
tapi yang xbape best nye,
bahasa dan perkataan2 yang ditulis,
kadang2 aku rasa agak melampau sket...
tersasar jauh dari maksud dan niat dia untuk mempertahankan apa yg dia buat sekarang...

aku memang suka apa yg dia buat sekarang..
mengajak umat nya, maksud aku orang Islam.. orang melayu...
ke arah yang betul... elak kepada kemungkaran..
yang akan terjurus kepada cara orang yahudi..
aku memang suka.... xramai orang macam dia ni....
tapi...............
ntahla.... banyak sangat carut mencarut, maki memaki dari nasihat menasihati...
dia byk keluarkan ayat al-quran, dalil2, sunah Rasulullah...
yang menyeru kita ke arah kebaikan...
tapi bila time hangin, abes kuar sume...
yang aku rasa, xsesuai pon, kita sebagai org Islam ckp perkataan2 mcm tu...

hmm...mungkin dia marah sgt kot,
tu yg keluar sume tu...
xpela... mungkin tu cara dia...

aku ni, kalau marah pon..
belum tahap lagi la nak maki2 org xtentu psal...
paling2 koman pon, dada aku jek yg sakit sbb tahan marah...
hehehe...
tapi tu la...
harap2 xramai la yg jadi cmni..
kan bercakap perkara2 yang baik tu elok disisi Islam..
kerajaan pon suruh kita terapkan nilai budi bahasa budaya kita...
jadi mana yg baik jadikan tauladan..
yang buruk tu jadikan sempadan....
(cewah, macam wat iklan pulak rasanya... hahaha...)

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."