Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

29 Oktober 2010

aLa.. kuCing...... huh!!!!

Assalamualaikum....

hari ni, saya......
Noorliana Mohd Yusof....
berumur 22 taon...
ingin membuat pengakuan......
(hehehe.. cam bambil la plak.. over tol...)



ok2....
aku mngaku la....
mmg aku takot kucing.....
erk.. bkn takot....
tapi lebih kepada geli geleman...
bila sang miow ttbe dtg nk gesel2 bdn dia kt kaki aku....
oh tidak.........!
tolong jgn wat kaki aku tempat dikau nk garu bdn....



sbnr nye, dr kecik lagi aku da ada pnyakit
'alah kucing' ni...
dan byk tragedi2 ngeri yg berlaku pd aku....
sume angkara sang miow......



aku xphm...
masa aku umur bpe tah..
tadika rasa nye......
ada sekor miow ni...
aku jln, dia ikot.....
aku benti, dia pon benti...
aku pndang dia, dia pndang tempat len plak ngn muka xbsalah.....
(eh, mcm cter bujang lapok la plak... ok, aku tipu.....hehehe..)



aku ingat xde pape la....
skali aku lari.. dia kejar.......
huwaaaaa............
takot... T_T



seumur idop aku ni,
bkn xpenah pegang kucing..
penah... tp kucing yg baik, pemalu....
yg mpunyai tingkah laku baik je.......
yg muka serius2 aku xlayan dee....
yg garang?? lagi laa.....



ada satu tragedi..
dimana aku smpai xtahan......
dgn miow yg sangat obses ngn aku td....
maka, my grandmother aka nenek den....
telah mengurung miow tersebut...
di dalam.......
REBAN AYAM..
hahahaha.... pdn muka ko miow.....



tp.... sang miow tu bjaya lolos dr pnjara tsebut..
dan dgn muka bangga blari dtg ke arah aku..
maka meraung la aku skali lagi.....
huhuhu.....



skrg ni da ok sket...
xdela ok sgt... bole la....
sang miow da bole berada dekat ngn aku dlm jarak..... 20cm...
hehehe....


masa kt alor gajah dulu..
ada gak miow dtg umh aku..
siap bunting.. beranak lg...
tp yg ni mmg miow baik lagi mjaga tingkah laku..
manja lak tu..
kdg2 bgun tdo tgok dia ada kt kaki...
ble masa lak ko msuk kucing!!
huh!!



ala....... kucing.....
ape de hal...
aku da pnah bergmbo ngn pak belang aka ngimau lg...
xcaya???
oooo... xcaya......
tgok ni....






*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

see...... xcaya kan.... percaya lah....

28 Oktober 2010

sElamaT berBahaGia kwN2....

Assalamualaikum...
boring la arini...
(ari2 boring..hmm...)

lagi2 pas mkn nasi lemak...
perghh.... mcm nk lukis gmbo mata je kt klopak mata ni...
(penyamaran yg amat bagus.. sila jgn ikut perangai xbaik ni.. hehehe...)

hmm... dok tpikir...
skrg umur aku da 22 da....
skejapan je... taon dpn da 23...
mak oii....!
rasa mcm da tua bebenor...

kwn2 sume nk mlangkah ke alam bahagia....
hehehe...
taon ni ngn taon dpn...
mmg musim la...
pertunangan... perkahwinan....
sronok btol bila tgok....

wat masa ni,
aku........


Sepi hati terjadi lagi
Mungkin sampai mati aku sepi
Biar senyum hadir di hariku
Namun ini hanya ada di bibir
Di bibir saja

(sjak 2 menjak 3 menjak ni, suka nau dgr lagu Sepi....)

wat masa ni la...
esok lusa tu xtau cmne...hehehe...
(konon nak sdapkan ati sdiri..)

Ok, sudah berlebihan tahap merepeknya...

Di kesempatan ini,
aku nak ucapkan selamat berbahagia....
kepada semua kawan2 yg akan melangsungkan
pertunangan atau perkahwinan...
semoga jodoh korang berkekalan hingga akhir hayat..

dan jgn lupa, doakan utk aku skali ye....
hehehe.....

27 Oktober 2010

hObi barU.... -eDit gaMboR-

hmm...
sjak 2 menjak 3 menjak ni....
(sejak xbpe byk keja ni.. hik3)
pantang le dpt tau web2 yg bole edit2 gmbo ni...
gatal je jari jemari aku ni...
hehehe..
(sjak baca entry ko le dayah... jgn mare...hehe)

actually,
sje nk bg gmbr tu nmpk menarik.....
pstu letak kt dekstop ke...
kt fb ke....
jap g akan melekat kt blog ksyngan ambo ni....
hik3...

ni antara gmbr2 yg aku edit....
dan ada yg tampal2 je... contoh, kt photofunia...
len2 tu ada la kt picnik, kt magmypic....
kt pixlr... kt ntah ape lagi tah....
aku pon da xingat....











uppsss... muka tersangat poyos....


22 Oktober 2010

DuLu LaiN.. seKarAnG LaiN...

tbe2 teringat...
pas tgok program "Lu Pikirlah Sendiri - Nabil"
hehehe...
dia ada ckp psal... My Biodata...

*terasa nk ketawa...*

hahaha.. (da ketawa da pon...hehehe...)
ingat tak masa kecik2 dulu...
dr skolah rendah smpai la skolah menengah... smpai msuk IPT skali kot..
selama 11 taon skolah tu,
agak2 da bpe byk biodata yg korang da buat utk diri korg atau utk kwn2?
haaa... cuba ingat...

kalau korg tanya aku,
mestilah...
mestilah aku xingat... kih3...
ntah la, byk kot...
tp rasa mcm xbyk sgt....

haa... nk cter pasal biodata..
skrg pon msti korg ada buat jgk kan...
tp xdela detail2 masa korg kcik2 dulu... (konon detail.. hehehe)

Kalau Dulu....
2 3 page pon xcukup...
mcm2 korg nk taruk.....
pastu tajuk lagi xle blah..
seingat aku la kan.. spjg mjadi seorg pnulis biodata.. (hehehe)
mcm2 tjuk aku penah tgok..
Tentang Aku.. My Personal.. My Biodata... Aku, Diriku, Hanya Diriku...
hahhaha...mcm2 la...
tu bnda2 yg ditulis pon klakar gak...
contohnya mcm ni....

Nama : Kiah binti Leman
Nama Samaran : Yaya (nak letak jgk....)
Umur : Biarlah rahsia... (pdhal sekelas je ngn tuan punye buku biodata ni...)

had ni xbole blah... sgala nama pak, mak, tok, nek, mak pak sdare sume nk bubuh jgk...
tu blom adik bradik bagai... hahaha... klakar kan....
tapi aku xpnah wat ok....

ok, smbung2....
Makanan Kegemaran : Yang Halal (hahahahhaha... gelak smbil guling2....)
Minuman Kegemaran : Yang Halal (jugak!! hadooii.... penat da gelak)
serupa xyah tulis....
Kawan Baik : Mimi, Nana, bla..bla... (sgt penting! sbb nama tuan punye biodata wajib ada dlm ini senarai kwn baik... kalau x, nnt dia kecik ati.... ok, sama2 kita gelak smbil guling2....hahaha)

ada lagi...
Teman Istimewa : Biarlah rahsia.... (lagi skali.... hahahahhaa..)
Musuh : Syaitan, Iblis dan sekutu-sekutunya ( tp kalau ada letak, biarlah rahsia, makna nye ada la tu.... hehehe)

tu blum lagi, warna kegemaran, hobi, cita-cita....
haa.... cita2...
kalau dulu, aku penah letak cita2 aku,
polis, doktor, SETIAUSAHA (masuk carta beb!)
hobi plak, sume msti akan letak MEMBACA...
kan... kan... kan.........
hahaha... lawak2....

pe lagi ek?
hmm... da byk yg aku da lupe...
tp benda ni mmg klakar la bila diingat2 balik...
ni cter had dulu...
had skrg pulak....?

Kalau Sekarang,
slalu kalau da keja ni...
msti g kursus kan..
ha, dlm kursus tu la nk tukar2 no ngn alamat..
konon2 leh jumpe lg pasni..
(aku?? non ado hokay.. yg rapat2 je still contact)

pastu sekarang,
mana nk tulis cam biodata dulu...
gila!! wat malu je kalau tulis... hehehe..
tu maknanya skrg pkiran kita mkin matang...
letak bnda2 penting sudah..
contohnya camni..

Nama : Kiah binti Leman
Jabatan : bla..bla... (yelah, da keja la kata kan....)
Alamat Ofis : ........ (cewah2...)
Alamat Rumah : ......
No. HP : 0123456789
No. Ofis : 038426852 (nak letak jgk...)

hahahaha....

hmm... sbb tu aku kata dulu lain, skarang lain...
senang je... sbb dulu kita bdk2 lagi... skarang da dewasa...
agak2 korg bole trima tak alasan aku ni?
ke korg nk hempuk aku sket... heheheh...
xdela... sje nk mengimbau zaman kanak2 ribena dulu...
saje nk hiburkan ati... sbb sudahnya,
aku akan tersengih sorg2 dpn pc ni....
hehehhee...

kan terhibur hati nama nya tu..
(^_^)

19 Oktober 2010

teGurLah seCara bErhemaH..

Assalamualaikum
hai sume...

smlm, aku telah di sound baeekk punye...
ngn akak kt opis aku...
tp xpela... aku da maafkan dia da...
just nk share kt sini... dan bg pendapat sket..

smlm, aku lewat solat zohor...
sbb nye, pas mkn tu aku rasa xselesa dan mata jd mngantuk...
so, aku relax jap....
dan tunggu my bos g meeting dulu....

nk dijadikan cter,
selepas solat, aku pon blik la ke tempat spt biasa...
dlm pjlanan ke tempat aku,
aku bertembung ngn akak ni...
okla, sperti biasa.... aku pon senyum..

scara tbe2, dia pon menegur...
"baru sudah solat ke?"
aku pon senyum dan katakan "a'ah.."
then dia ckp,
"jangan amalkan lewat solat..."

DUSH!!!

seperti penumbuk The Rock melekat kt batang idung aku......
huhuhu....

spjg aku keja... aku rasa baru 2 kali kot aku lewat solat zohor...
slalu pas lunch, dlm kol 2-2.30 tu aku da gerak ke surau....

ntahla.... bila balik tempat duduk,
tros nk jadi mcm marah....
ok, bagusla dia tegur cmtu..
utk kebaikan juga..
tp nada suara dia tu... xbpe sedap nk dgr....
mcm menyindir...
almklumla... dia tu alim.. pakai tdung labuh...
mmg nmpk warak la....

aku slalu dgr, dr mulut kwn2 dan dr pemerhatian aku sndiri...
org yg nmpk warak expecially pompuan..
mmg mulut dia.... hmm.... xnk la ckp.. bdosa aku.... huhu...
tp betol... ni realiti...
sptotnya org2 mcm tu la buat kita hormat pd dia...
yela, kalau nk bandingkan dgn diri sndiri,
mmg jaoh panggang dr api la kan...
(aku pon bkn baik sgt..)
tp ni jd terbalik... ble da jd mcm ni...
buat kita rasa xbole nk respect org mcm ni...
aku xnk la ckp lebih..
bab dosa pahala ni bkn kerja kita...
kerja ALLAH...

Dato' Dr Fadzilah Kamsah pon ada ckp,
kita boleh tegur orang disekeliling kita...
tapi ada caranya...
untuk tegur orang,
kita perlu puji dia 10kali...then baru tegur...
tu pon tegur, kena berhemah...
teguran yg tidak menyakitkan hati....

pastu, Dato' ada ckp jgk..
kalau kita nak hati kita sentiasa tenang dan tenteram,
sebelum tido, kita maafkan semua orang...
Alhamdulillah.. aku ada buat...
pastu ati kita tenang je....

tp xpela... aku da maafkan akak tu..
cuma lain kali, nk tegur tu...
TEGURLAH SECARA BERHEMAH....

18 Oktober 2010

sBtu LaLu...

Assalamualaikum...
Slamat pagi... Slamat Ari Isnin...
Slamat bekerja.... hehehe...

pagi2 aku da bkk blog ksygn hamba...
sbb nk jenguk & baca blog kawan sume..
hik3..
slain tu, nk kasi update sket la...
xde bnda mnarik pon..
just nk citer betapa sronok nye ari sbtu aritu...
hehehe..
aku kalau bab bjalan, sronok xsudah...

kuar umh pon da lambat..
sbb pagi2 bangun,
aku ngn timah sebok dok kemas bilik yg da bpe lama xbkemas tu..
kasi clean itu bilik, kasi lap sket brg...
habuk... xusah citer la..
aku rasa pagi tu, kat 50 kali aku bersin..
(sbb alah habuk & resdung)

nsib bek dak moos goreng bihun...
so xdela penat sgt...
pas mkn smbung ngemas lagi...
pstu aku mop plak lantai...
rasa da nk tcabut da pinggang...
timah lak blayar sbb penat.. hehe...

then, petang nye,
pas asar, ktorg kuar...
bsama ehem2 leha...
sje jek ktorg ajak diorg g alamnda..
sbnrnye nk ajak leha & ehem2 dia karox skali...
hahahhaa..... tu yg wt alasan, ajak mkn dulu sama2....
konon.... hik3...
dan, plan ktorg bhasil... wakaka..

g karaoke pon da petang kala...
so, sbb xmo smpai ke maghrib,
ktorg amek 1jam stgh je..
tp best!!

pastu g solat mghrib,
pas solat, g bratur kt kaunter wayang,
tgok movie plak.. hik3..
oleh kerana ramai org,
dan cter yg akan ditayangkan time tu sume da full,
ktorg beli yang kol 10 punye...
citer BURIED..
had ni.. mmg aku sakit ati...
tp sat g aku citer..

oleh kerana waktu masih awal...
masa tu lom kol 9 lagi..
dak2 ni mcadangkan main bowling...
tp 3org je main..
yg lain, jd pemerhati....

da sudah men bowling,
ada 35minit lagi sblum kol 10,
da alang2 lalu dpn tmpt game,
ktorg blasah msuk situ pulak..
(da mcm bdk2 plak..)
men keta, moto, tembak2....
(sah!! bdk2!!) hahaha....

pstu baru la tgok wayang..
haa... citer ni,
mmg mnyakitkan ati..
buat ktorg sesak nafas je..
nk tau nape?
meh aku citer sket psal movie ni....

mngisahkan tentang,
pemandu trak makanan, dr Amerika,
Paul kot nama nye,
yg pergi ke Iraq (xtau la sbb ape,lupe..)
dgn konvoi2 nye...
ditahan, kononnya oleh org Islam...
dan ada yg dibunuh..
tp dia, dipukul hingga pengsan..
dan dimasukkan dlm keranda kayu,
lalu ditanam....

yg aku xleh blah tu,
dr mula smpai abis,
dia dlm keranda bwh tanah tu...
dan dia la satu2 nye plakon dlm cter ni...
bajet kan..
hey... sape la wat cter haruk ni..
geram aku..

ok smbung,
start cter je mmg dia da ada dlm keranda tu..
mmg cter ni dlm tanah je..
si Paul ni sdar2, gelap....
dia da gabra..
tgn ngn mulut berikat...
yg klakar tu, leh plak ada lighter dlm poket dia..
(mgkin sbb dia smoker kot..hmmm)

ok, dia try la hidupkn lighter...
nyala..... dan dia tkejut, dia ada dlm keranda kayu..
dia ketakutan...
pstu dia try bkk ikatan tali kt tgn... berjaya..
(terer gak mamat ni..)

da tu dia jerit..
help... help.....
xde sape yg dgr...
yelah dok dlm tanah, spe lak yg dgr..
kalu aku dgr pon aku lari...
hehehe....

pstu dia try nk bkk kotak keranda tu...
xbole jgk.. pstu dia mnangis.... huhuhu.....
ttbe, dia dgr bunyi.. siap blampu lagi...
eh2.... ada enset plak...
mnarik.... ada harapan nmpk nye..
tp enset tu kt kaki dia..
berposah dia nk dptkan enset tu....
aku pon xtau cmne cara,
agknye dia pusing bdn dia kot...
tp keranda tu kecik... hmmm...

da dpt enset, baru nk bukak,
skali kuar bhsa arab da...
aku pon xphm kalu cmtu...
mcm2 dia buat..
kol sana, kol sini....
wife dia...
nk minta tolong...

ada scene yg aku rasa,
mmg citer ni btol2 hampeh...
konon nk kata Islam ni jahat..
boleh plak ada azan...
konon nk ckp org Islam la yg tanam dia....
mmg jahat org yg wat cter ni...
pastu ada plak dgr bunyi serangan bom,
aku rasa org amerika bom masjid masa diorg ngh solat...
mmg kejam..!!

da tu, ttbe lak kuar ular...
ular tu msuk mlalui lubang keranda tu...
btarung la beliau ngn ular tu...
dan akhirnye ular pon kalah..
hahahha... klakar la plak...

pstu masa serangan bom tu,
ttbe keranda dia pecah sket..
abes msuk tanah...
berposah la dia tutup lobang tu..
pastu wat kol lg...
org yg tanam dia pon call, soh wat video..
soh potong jari... pergh.. ni aku xtgok.. geli..

last2 si paul tu mati jgk..
hmm... bodoh kn cter ni...
penat la aku ni bsesak napas ikot si plakon ni...
tp last2 mati jgk..

tp bagusla dia mati,
sbb kt situ kita dpt tgok prangai sbnr org amerika...
korg pkir la sndiri ea....
kalu rasa nk tau lebih detail..
g la menonton di panggung wayang berdekatan....
hahaha...

15 Oktober 2010

C.U.D i-City (gMbr aKu xSudaH)
























sume gmbr xtersusun...
(sbb malas... hehehe...)
sekian, terima kasih...
(^_^)

14 Oktober 2010

C.U.D i-City (baK kaTa tiMah)

Assalamualaikum..
Selamat Pagi..

Hari ni malas nak taip byk2..
(sbb non ado citer...hik3)
Hari ni... nak men tepek2 gmbar je..
gmbar yang diambil pd hari ahad lalu....
ketika kami berjalan2 ke i-City Shah Alam...
(ceh... baru first time pegi... hehehe....)






masa mula2 sampai



masuk tempat ala2 safari





















supermodels.... mr. kajang & miss putrajaya... wakaka.... (perasan!!)


aksi comel & keletah....









muka capek...kekeke....


11 Oktober 2010

bErdEraU daRah aKu...

aku xsangka...
mmg2 xsangka....
dan sdih....
ble tbaca tentang kemalangan maut
yang mbabitkan bas ekspress tu...

dan yg wat aku lagi tambah berderau,
bas yg terbalik tu,
adalah bas yg aku slalu naik
sblum wujudnya bas ke melaka di stesen putrajaya..
hmm... Delima..
mmg bas ni la yg aku slalu naik dr KL-Melaka, Melaka-KL...

tp lepas da ada bas dr putrajaya-melaka,
aku da turun bukit jalil da...
kira dan lebih 5 bln aku xnek bas delima tu...

bas delima ni,
bkn aku nk kata la...
tp driver bas dia mmg bwk bas laju..
kdg2 aku yg risau..
tp alhamdulillah,
spjg aku guna pkhidmatan bas tu,
xde pape yg blaku...

aku harap lepas ni,
driver2 bas, xkira la dr syrikat mana pun..
ati-ati la bwk bas tu...
sbb dlm bas tu bkn sikit org..
nnt dsbbkan kelalaian yg sdikit,
bpuluh2 nyawa yg tkorban...

p/s : aku da mula rasa mcm fobia nak naik bas...... (-_-)

07 Oktober 2010

SiLa kEtuK siKit kEpaLa saYa!!!

Ya ampun....
hmmmmm....
sdey.. mmg sdey......
setelah sronok2 cuti smlm,
arini..... huhu....
tu la.. nk wat cmne...
terima dgn ati yg redha je la....

nak tau knape??
aku dgn slumber gajah nye, turun bas...
tanpa memikirkan masa depan..
eh silap, tanpa memikirkan beg kertas yg aku bwk...
dgn bersenang lenang jalan...
berlenggang lenggok lintas jalan...
da nek tangga luar ofis,
siap tanya member, nak turun beli sarapan x??
pstu member pon dok ckp, tak kot..
sebab bwk roti, smbil menunjukkan beg kertas beliau...

terus aku tberhenti...
dgn wat muka terkujat beruk...
pstu terdiam sat..
member da kalut, "liana kenapa"
"ala naz...... beg kertas kita.... tertinggal dlm bas..."
member pon balas,
"laaa..... camane boleh tinggal...? ada ape dlm beg kertas tu?"

nak tau jwpn aku?
best punye, rasa mcm nk terguling2 kt situ jgk....
"dlm tu ada tudung yg kita nk beli kt kak zu tu...
da le blum bayar lagi.... 2 helai...."
best x jwpn saya...... huwaaaaaaaaaaaa.............

ok, tudung tu xdela mahal sgt...
kalu beli selai...
tp oleh kerana aku amek 2 helai,
dgn harapan, hanya nk try test dulu...
pstu baru la pilih nk amek yg mana satu..
terus hancur bkecai.. huhu...
kalu 2 helai, da rm36...
ok, bg yg kaya raya..
sila kata... 'ala, murah je tu...'

tapi kalu yg sama level cam aku ni...
sama mcm ayat title..
SILA KETUK SIKIT KEPALA SAYA!!!

amBoi... bZ btOL aKu Ni......

Assalamualaikum..
hai kwn2.. sihat?
(cewah2.. berbasa basi plak...hik3)

msti bosan da kn blog aku ni..
da xde cter best pon....
nsib bek aku xletak bpe ramai yg dok kunjung blog aku ni..
kalu x, msti sdey je.. hehehe..

la ni, aku da seperti biasa..
mksudnye, xde la sibuk sgt..
lepas cuti raya, mmg xtenang ati ni..
asyik pkir jamuan raya bhgn je..

tp, Alhamdulillah..
sume bjln lancar (mudah2an..)
ramai yg mbantu..
Tuhan je yg boleh balas jasa mereka yg mbantu..

ni nk citer..
knon2 bz sgt la aku ni...
dr ari tu dok cter bz..bz..
korg pon da bosan dgr rintihan aku ni..

skrg da ok sket...
majlis bhgn pon da abis..
tinggal jabatan punye..
dan puspanita..
yg akan dibuat pd hari yg sama, iaitu esok..
hadooiii... mkn je la koje aku..

ptg di KDN,
mlm di JPN..
hmm..... tp kt jabatan,
aku ditugaskan jaga gerai...
bhgn ktorg ditugaskan utk menyediakan aneka laksa..
dan laksa yg akan dihidangkan adalah,
laksa penang, laksa johor dan laksam....
sdap kn.. hik4...

mcm2 mknan yg ada nnti..
kita tggu dan lihat je la esok..
hehehe....

haa, nk cter..
kerana sibuk sbb mjlis jamuan raya bhgn,
aku smpai tlupa nk uruskan perkara2 pnting..
contoh, sewa umh, bil astro, api dan air....
huhuhu....
tuan umh smpai msj,
siap ckp, rental xmsuk lagi kn.....
ya ampun tuan tanah....
mmg sgt2 tlupa saya.....

pagi2 dtg ofis tros bkk maybnk2u,
byr sewa ngn astro....
pstu disbbkn masa mjlis,
aku byk sgt bjln... dgn ksut tinggi xhengat tu..
kaki aku bengkak....

esok bgn pagi nye,
sluruh bdn sakit..
tpksa la aku EL...
pstu nk uruskn hal umh sket....
hehehehe....

hmm..
tu la... dok mrungut keja xde,
skrg da aktif, byk la keja...
pstu mrungut lagi........ keja byk plak...
aku ni mmg slalu xbsyukur..hmmmmmmm..........
tolong la berubah liana...
huk3....

hehehehe......

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."