Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

30 Ogos 2010

haRi iNi...

Assalamualaikum...
hari ni, genap 20 hari umat Islam berpuasa...
dan kita ada lebih kurang 10 hari lagi menjelang Hari Raya...
tapi ni bkn la subjek utama aku...huhuhu...
wpun ati ni da xsabar2 nk raya..(nak cuti panjang sbnr nye...)

hari ni,
adalah hari terakhir en.bos aku...
kalu ikotkan perancangan, aku ptotnye nk cuti arini..
tp sbb ttbe je bos aku diarah btukar, tpksalah aku cancel cuti...
xsmpai ati la plak... hmmm...
jadi, di hari terakhir ni,
aku xdela nk bg pape sgt....
tp ada gak la beli kan something utk dia..
(kata td xde, ni ada plak... hmm.... otak aku penat sbnr nye..)

smlm,
pulang je dr melaka,
aku smpai umah org da berbuka da..
kt bukit jalil sempatla sambar 3 lauk..
blik umah, beli nasi putih kt kdai mamak bwh,
smpai umh tros je minum & makan...
pastu pas solat mghrib,
aku kuar balik... g alamanda...
(hadooiii....Tuhan je tau penatnye..)

bkn ape..
aku nk g beli hadiah utk en.bos aku...
balik melaka mmg xsmpat nk beli pape..
kuar shopping pon, pening pale dok mlayan
adik bradik yg byk nau cekadak nye..
hmm.. sabor je la....

jadi mlm td,
ngn kepenatan, aku naik bas,
tros g alamanda...
smpat gak la terlelap sat dlm bas.. hehe...
smpai2 tros g "tut"
cewah2...mana leh gtau beli kt ne..
yg pasti kat alamnda.... haha..

cari punye cari punye cari.....
akhir nye jumpa gak...
prancangan nye nk beli kn neck tie..
tp aku tgok harga... hmm... xbaloi langsong..
xcntik, mahal lak tu...

dok slongkar2 lagi..
cari2 kot2 ada harga yg patot dgn kecantikan tie tu,
ttbe aku tpandang 1 set kotak ni...
dlm nye ada tali pinggang, wallet n sbatang pen...

tgok punye tgok punye tgok..
mcm bkenan... hehehe...
belek2 sampai tah bpe lama,
akhir nye aku stuju utk beli...

harga kalu xde sale, bole tahan mahal la..
alhamdulillah... ikut kemampuan aku...
(jgn lak tanye bpe harga nye... hehehe...)

pas da bli tu, g cari paper bag plak..
pstu cari bunye kiut miut yg leh letak kt kotak cantik tu...
hehehe..
ni la hadiah nye...
(shhh.... jgn gtau en. bos saya tau... hehehe..)

hadiah yg xseberapa dr PA yg xbpe pndai nk memilih.. hik3...
dan arini jgk,
aku kena balik melaka balik...
sbb nye,
AKU YG SEMAKIN TUA, SEMAKIN PELUPA....!!
hadoii... penat betul nk pegi balik pegi balik ni...
aku tertinggal enset la..
enset baru beli lak tu..
huhuhu.......
T_T
nk xnk aku kena blik jgk...
okla,
t aku nk wat entry psal besday aku aritu....
tp nnt la.. skrg sudah xde mood nk taip ble teringat enset...
hmmmm.....

26 Ogos 2010

MenGhitUnG haRi....

sjak 18 ogos lepas..
aku asyik membilang hari je...
menghitung hari pon sama la kan....
bilang punye hitung punye bilang punye hitung...
sekejapan je da tinggal lagi 2 hari....

ape yg tinggal lagi 2 hari?

sekarang ni aku da ok sket la..
da bole trima kenyataan..
tp masa mula2 dpt tau, mmg aku sdih sgt...
yela, da 2taon aku berkhidmat dgn beliau..
tup2, beliau terpaksa ditukar ke agensi lain....
beliau tu xlain xbkn, adalah....
bos aku le...
en. ali.... huhu.....

masa mula2 aku dpt tau, aku mcm xdpt kekuatan nk bgtau dia...
yela, dia da la tgh cuti..
dan aku adalah org pertama yg tau..
org atasan pon xtau...
sbb nye, org dr agensi (tempat en.ali ditukarkan)
PA dia kol aku... bgtau...
xterkedu aku dibuat nye..
xde angin, xde ribut..
ttbe en.ali ditukarkan......
kdg2 aku rasa bnda ni mcm kejam je..
yela, ditukarkan... bkn dinaikkan pangkat..
kalu naik pangkat tu lain la.....
sdap sket dgr....

tp xpela,
aku pegang kata2 en.ali...
lepas dia dapat tau dia kena bertukar...
dia ckp,
"xpelah.... dah arahan.... lagipun saya selalu berpikir,
sampai bila kita nak rasa selesa ditempat kita skarg..
sampai satu masa, kita kena berhijrah juga... tu la
nama nye kehidupan"

pergh... ayat dia...
meresap terus ke kalbu.....
mmg start dari tu, aku da xde rasa sebak da...
da xde nak nangis2 da....
sbb tuan badan pon relax,
aku lak yg lebih2.... hehehe....
tp mmg aku xkn lupe la ayat dia tu....

sdih tu mmg la sdih....
sape xsedih..
beliau adalah bos aku yg pertama....
sjak bkhidmat sbg penjawat awam..
dan aku adalah PA beliau yg pertama.....
2 taon da...
wpon org kata 2 taon tu xlama..
tp bg aku, mcm2 da yg blaku dlm masa 2 taon tu...
dan aku hargai semua nasihat dan kenangan dengan beliau...

bos aku ni, nk cter...
dia ni baik sebenarnya...
kira dia ni org yg sangat mengambil berat la....
tp dlm masa yg sama,
dia ni tegas... dia xsuka org wat keja main2...
sbb tu sume keja dia tip top....
hehehe...
lagi satu, beliau ni suka bercerita....
bercakap.... aku akan dgr je ape dia ckp...
hehehe.....

tp tu la...
dlm kehidupan ni mmg kena ada penghijrahan...
kalu bkn dia, aku pon kena jgk nnt..
masa je yg menentukan....
hari ni hari beliau, ntah2 esok lusa aku pula..
tercampak lagi jauh dr keluarga,
sape tau kn....
(uish... mintak jaoh la....)

bos aku akan ke agensi lain,
pada 1 September ni..
maka, 30 Ogos adalah ari terakhir beliau di JPN...
aku doakan yg terbaik utk beliau..
smoga cepat2 dpt naik pangkat..
dan sntiasa dilindungi dan diredhai ALLAH....

siapa bos baru aku pas ni??
huhuhu.... aku pon xtau lagi...
dgr2 perempuan....
harap2 la sume nye ok...

17 Ogos 2010

aKu haRus kUaT..

Assalamualaikum...

Da lama x update....
hmmm....
dgn kesibukan aku dr awal puasa..
tp mggu ni agak kurg sdikit..
dpt la relax kejap2...

sbnr nye, aku skrg ni tgh tension...
aku rasa srabut sgt....
tp aku tau..
aku harus kuat...

mcm2 yg perlu aku buat...
dr sblum puasa smpai skrg..
terasa otak aku berat..
kalu terima arahan, aku jd blur...
T_T

kdg2 aku xbuat arahan tu...
rasa sgt2 bsalah...
kesian _ _ _ aku...

aku bsyukur gak la....
sbb dia xmarah.... dia mungkin phm aku..
cuma aku yg kdg2 xphm dia....
huhu.. sory _ _ _

sjak aku dilantik jd _ _ _ _ _ ni..
aku rasa mcm........ hmm.. ntahla.....
aku bkn xsuka, suka.....
tp tu la...
aku ni mungkin xbole buat byk kerja dlm satu masa....
nnt aku akan jd blur....
pastu bila da blur... msti aku akan T_T
(sgt cengeng..)

tp aku akan cuba buat jgk..
aku akn bg kerjasama dlm apa2 aktiviti....
lg2 dlm bulan ramadhan ni....
dan aku jgk akan list kan aktiviti utk biro aku...
harap2 ahli2 lain dpt bg kerjasama....
sbb aku xkuat nk buat sorg2....
hrap2 la diorg phm....

11 Ogos 2010

BerMuLanYa 1 RamaDhaN....

Assalamualaikum....

hari ni,
bermula la hari berpuasa bagi semua umat Islam diseluruh dunia....
sekejapan dah msuk Ramadhan...
skrg ni pon aku msih lagi blur..
yeke da puasa??
hehehe...
sbb nye, aku ada gak bpuasa....
rasa mcm skrg ni aku dok puasa ganti atau sunat je....
tp xpe... Alhamdulillah....
harap2 di bulan yg mulia ni,
byk2 la kte kejar keberkatan nya....

kepada kwn2 yg saya sayangi semua..
selamat berpuasa ye...

Wahai Tetamu Ramadhan
Untukmu Rahmat & Maghfirah
Dendangan Tadarus
Selimut Tarawih
Bantal Tahajjud
Moga Allah Berpuas Hati
Dengan Prestasi Kita Di Bulan Ramadhan Ini
Dan Dijanji Mewarisi Jannah
InsyaAllah

10 Ogos 2010

saMbunGan..

omak aii...
bjanggut tunggu smbungan dr kisah induksi...
da nk basi da cter...
hehehe...
xdela, dlm ati aku, xkn basi smpai bila2....

ari2 asyik ingt induksi...
ingat INTIM...
ingat gelagat pak imam yg mcuit hati..
hehehe...

smlm, penghulu aku, ustaz baharin..
msj kol 4 pagi...
dia kata, dia dpt naik pangkat S41...
syukur Alhamdulillah.......
tu yg tpanggil nk smbung cter..
kalu nk tggu mood, idok le jwb nye...hehehe..
aku ada ckp nk crita psal..
peserta kursus vs pekerja dewan mkn kn...
ingt malas la nk cter...
tp, ni mgkin boleh dijadikan pengajaran pd sume...
(cewah....)
2 3 ari bermulanya kursus,
xde pape msalah pon..
sume ok dan wat cam biasa..
tp ble msuk hari sterusnye,
ktorg slalu ditegur tentang praturan di dewan mkn..
dan aduan yg diberitau, mcm xmsuk akal...
diorg kata peserta baling2 pinggan..
yg xletak gelas tu, ada la... tp bole dikira brape...
pstu yg aku xbole trima, pekerja dewan mkn tu ckp,
peserta lap2 tgn kt bumbung tmpt letak mknan...
what?? ingt ktorg ni ape...
cuba tgok siapa yg dtg bkursus..
Kumpulan Pengurusan dan Profesional.....
xkn la ktorg nk buat cmtu kn....
smpai penghulu besar brani btjwb kalu btol bnda tu tjdi...
mula2 ktorg ada gak la rasa hormat...
tp ble mcm2 crita dan aduan yg ktorg dgr,
ada gak la rasa xpuas ati.. marah...
tp ktorg cool... biarkn je la..
dok tmpt org, kena la hormat tuan rumah..
tp kalu tuan rumah xhormat tetamu,
mcm mana tetamu nk hormat diorg kn....
pstu jumpa tikus kt dewan mkn...
ha, time ni mmg diorg mcm malu gak la...
pstu masa ari terakhir mkn kt dewan tu,
biro publisiti aku ni rjin lak ai bmesra ngn mcik dewan mkn tu...
siap ckp "terima kasih, kitorg nk blik..jumpa lagi..."
tp ape yg mcik tu ckp?
"yela, balik la... jgn dtg2 lagi... dtg tmpt org tau mngadu je..."
ada jgk org mcm ni kn...
xpela, maafkan je la... org tua....
pastu ada gak peserta wat hal..
xikot peraturan, org da bg penginapan,
ngengada nk blik umh...
ape lg, kena la disuruh 'balik' terus....
ulang la balik induksi.....
pompuan lak tu.. (malu je....hmmm...)
ayahanda marah btol....
dia kata xadil bg yg dtg dr putrajaya, selangor, perak, johor, n9.....
yg mrokok pon kena denda jgk...
public speaking kt depan peserta dlm dewan..
hehehe... tp diorg ni mmg sporting..
aku tabik la kt diorg.... sgt berani...
adoi... da byk sgt ni...
tgok gmbo tros la... hehehe...
xbyk pon gmbr keseluruhan..
sbb ktorg snap gmbo sdiri je...
hehehe..
ni smpai2 je tros g dpn INTIM.. dpn INTIM ni ada laut...

ari pertama, masa ice breaking....

sepanjang kursus... bgmbo je keja ktorg....

2 jejaka yg dikepit oleh 4 dara pingitan.... sorg da kawin, sorg lg akan bkahwin...hehehe.......

antara gmbr2 yg paling aku suka..... (^_^)

masa dinner.... Malam Mesere (bak kata ustaz alias....) hahahaha...

hari terakhir di INTIM... huhu... yg pasti dirindui dan diingati........

penghulu besar yang dihormati.. ustaz alias.... penyejuk mata penyejuk hati...hehe....

yang sangat sporting, kelakar dan byk mberi nasihat dan motivasi... en.mazri bin mamat...

dan yang pasti dirindui, telatah, keletah dan lawak2 spontan, ustaz baharin....

dan ayahanda..... (sila abaikan gmbar yg sgt kabur dan rupa aku yg sgt hodoh....huhu)

satu2 nya gmbr paling meninggalkn memori.... sume ni dr putrajaya.... hehehehe.... bangga2!!

03 Ogos 2010

KurSuS InDukSi UmuM KuMpuLan PenGuruSan daN pRofeSioNaL & sOkonGan 1 biL 2/2010 di INTAN KamPus WiLayAh tiMur (INTIM), tEreNggAnU

fuyoo..
pjg gle tajuk.. hehehe.....

hmm...
sbnrnye, aku ngh malas ni...
pale pon msing fening2 lalat lagi...
mood nk bcrita tu... kurang...
tp xpe, aku cuba type slow2...

ok,
pd 18 Julai tepat jam 10.00 pagi..
aku dan 3 org rakan, iaitu Huda, Naz dan Ulie..
bgerak dr Putrajaya ke Terengganu...
dgn menaiki 2 kereta...
aku ngn ulie, naz ngn huda..
yg drive, huda ngn ulie....
aku tukang tunjuk jln.. hehehe...

dgn kadar kelajuan kecut perot punye,
ktorg smpai sana, tanpa sesat... siap mkn lagi...
xsmpai 4jam...
teror x teror dak ulie ni bwk keta...
mcm terbang... huhuhu...
cian huda kt blkg mengejar...
hmm.. Alhamdulillah.. ktorg smpai dgn slamat...

check-in.. aku sblik ngn ulie la kn...
huda ngn naz...
no bilik aku... 137 blok Warisan...
kempunan nk dok blok Eksekutif...
sbbnye dulu, masa kursus asas PA, aku dpt blok Eksekutif..
ni lak dpt blok lama...
xkesahla... jnji selesa....

tp bilik ni ada msalah jgk...
ble bkk tv, tros suis plug xbfungsi..
tp nsib bek lampu, kipas ngn aircond bfungsi..
cuma kadang2 aircond pon wat hal..
time2 panas la dia xle idop..
tp xpe, alhamdulillah.. mmg selesa..

ok, kursus start mlm tu, tp utk pndaftaran online shj..
esok nye 19 baru la aktiviti sbnr..
biasala.. kalu g kursus berhari2 ni mstila ada ice breaking kn..
la ni, mmg best gak la... mana x nye,
peserta 244 org.. ramai gle dlm sjarah aku bkursus..
dibahagi 4 siri..
aku dpt siri 2...
dan pengurus projek nye adalah...
En. Mazri bin Mamat...

ni la dia pengurus projek ktorg... amacam?? hehehe....

dibantu Ayahanda Anuar Ibrahim utk siri 1 selaku pengurus besar projek,
En. Zahanafi Sagaf utk siri 3
dan Tuan Syed Zul utk siri 4...
diorg ni nk cter, mmg klakar dan sporting...
lagi2 ayahanda... hmmm rindu kt ayahanda....

yg smpat aku snap, ayahanda dan en.zahanafi...

masa ice breaking..
biasa la... bhgi ikot negeri.. tp diorg wat ikot belah utara, selatan, pntai timur dan tengah..
dan yg lahir kt mlake 4 org je..hmm...
smkin pupus ke?? hehehe..
xdela.. kn kursus ni wat kt tganu..
so rmaila dr pntai timur.. Pahang, Terengganu dan Kelantan..
pstu pecah2 lagi ikot nombor..
main poco2 jepun...
best2... hehehe...
sehati bdansa... yg ni pon, klakar..
ada 2 pilihan lagu..
lagu perwira dan chicken dance..
tp Fasi yg pilih..
kumpulan aku dpt lagu perwira..
jeles tgok yg dpt lagu chicken dance sbb lagu tu senang nk mnari..
lagu perwira? berlenggok2 la ktorg.. hahaha...

malam pulak,
sesi ngn siri masing2 ngn pengurus projek..
bntuk kumpulan.. dlm siri aku sramai 62 org..
dibahagi 5 kumpulan..
kumpulan aku, Ustaz Azam, Ustaz Shamsul, Hafiz..
Mukhlis, Hanif, Diana, Norliza, Maza dan.. almk xingt la..
hehehe.. yg lelaki boleh ingt sume.. pompuan??
hehehe... phm2 je la ea.. hik3...
Kumpulan ktorg dinamakan Dinamik,
dengan tagline Bersinar Ke Puncak..
wah, gempak x?? hahaha..

ni la ahli kumpulan aku... DINAMIK BERSINAR KE PUNCAK!!

yg paling best..
dan tagline paling kreatif..
mmg xle lupe smpai mati la..
kumpulan Penghulu aku..
Ustaz Baharin...
Nama kumpulan dia Mawaddah Warahmah...
tagline dia... KAMI DENGAR KAMI TAAT....
hahahaha.. bgus kn diorg...
hmm.... rindu kt diorg.. T_T

ok, aku xde la nk cter detail2 dr ari ptama smpai akhir..
11 ari ni... muntah ijau aku kang nk taip nye..
aku just cter pkara2 mnarik je...
bole ea.. hehehe...

spjg kursus tu..
mmg la ada rasa penat...
kalu xpenat bkn kursus nama nye...
tp dlm penat2 tu, aku rasa happy...
hilang sgala tension kt ofis..
yg buat aku lg happy...
aku dpt kenal ramai org dr mcm2 kementerian, jbtn, dr negeri...
diorg ni sume sporting.. sgt2 best...
xkesahla aku xpnah btegur ke..
asalkn aku kenal muka, aku da tau diorg ni sume best...
hmmm... rindu... T_T

aktiviti riadah ari2 ada...
mlainkn kalu hujan...
best gak la.. snamrobik, poco2...
plawanan bola sepak (lelaki)
bola jaring (pompuan) dan
bola tampar (lelaki pompuan)...
aku mwakili siri 2 main bola jaring,
dan alhamdulillah... jadi Juara...
bola sepak pulak, dak lelaki dpt tmpt kedua..
tp bola tampar, xde yg menang.. sbb sume xbpe pndai nk main..
hehehe.. kira okla tu..

tentang tugasan pulak..
yg ni aku mcm lemah sket...
sbb xckup masa..
tp aku beruntung, sbb ahli kumpulan sgt2 mbantu..
thanks pd kak diana, ustaz shamsul dan hanif..
diorg ni yg byk wat keja....
yg lain bkn xbuat.. sume buat..
smpai aku rasa, aku ni yg xmbantu diorg..
hmm.... tp diorg sgt2 sporting..
baik hati dan byk mbantu...

tugasan bkumpulan adalah,
satu hantar pd pengurus projek, tjuk nye tentang penggunaan SMS dlm kerajaan..
dan satu lagi kena wat presentation.. Dasar Kebudayaan Kebangsaan..
Alhamdulillah... sume bjln dgn lancar..
tugasan individu pulak,
sume org dpt soklan sama..
so, ramai yg pkai copy paste je..
tp aku tidak ye.... aku usaha cari jwpn sdiri..
kecuali satu soalan, aku minta pd ustaz shamsul sbb aku xjumpe....

kemudian, pengucapan awam..
paling aku xsuke ni la... hehehe..
bcakap kt dpn.... mgigil beb pale lutut aku..
siap aku mntak 'kejap2 encik' kt en.mazri..
da tu, nama aku org ke-5 dr 62 org...
mau xkecut kena awal2..
pastu en.mazri ckp sukati la nk panggil sape dulu... huh...
dan tjuk pengucapan awam aku, kira senang jgk la..
Kempen Satu Rumah Satu Graduan....
suka dpt tjuk ni...
alhamdulillah, aku dpt bcakap dgn baik wpon mgigil dan mgeletar...
pstu ckp laju plak tu... hehehe...
gasakla, kata 5 min.. tu pon aku tlebey sket...

byk gak gmbr2 yg aku n naz snap spjg dlm dewan...
pas mdgr cramah msti bgmbo... nk ilang ngntok konon..
tp masa mdgr, tsengguk2 jgk.... huhuhu...
tp nnt la... smbungan dr cter ni ye..
aku letak sume gmbo..
sbb kalu byk gmbo ngn text,
bcelaru dan xcntik jd nye...

ni pon ngh malas.. malas2 pon bjela2 jgk cter aku...
hahaha...
nnt smbung lg ea....

kisah pasni,
lagi mnarik...
hmm... xdela mnarik sgt... sje nk cter...
peserta kursus vs pekerja dewan mkn..
ape tu??
denda.. dihantar pulang...
haa... nk tau kn..
tggu entry smbungan nye ye....
hehehe....

02 Ogos 2010

ish.. ish.... ish........ (saMbiL geLenG kePaLa...)

hehehe..
da berhabuk blog kesayangan ambo ni..
(cewah2.. mentang2 baru blik dr pntai timur...hehehe)

byk citer2 mnarik aku nk cter..
tp bkn skrg...
ni mukadimah je..
pe org kata, dok menjenguk sebentar..
hehehehe... bole pkai ke ayat tu?? hantam saje la labu....

pstu byk gmbr nk dimsukkn...
sempena pegi induksi ni..
yg pasti, aku bole ckp,
ni la kursus paling best dlm idop aku....
dan smpai skrg, kalu aku teringat,
bole meleleh air mata aku...
sbb rindukn diorg... T_T
nanti aku cter ea..
skrg xde mood sbb byk bnda nk settle..
kn baru msuk ofis arini kn..

ngn brita aku disenaraikan dlm AJK Kelab Kebajikan lagi...
mmg tperanjat la.. xsangka nama aku pon ada org undi...
ceh... (nk marah xbole..hmm.. terima je la....)

okla,
t aku rajin arini,
ptg2 kang aku publish cter induksi k....
daaaa.....

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."