Hai Kawan-Kawan!

Foto saya
#1988 #orangMelaka #single #PA@Putrajaya #masihmencari #sukaketawatapicengeng #sukatengokwayang #sukakaraoke #sukamainbowling #tempatkongsicerita #untukkawan2

Geng2 DiaryManja

31 Mac 2010

Hmm... xTauLa...

da bpe ari blog ni xberupdet..
ni adalah dsbbkn pnyakit malas sudah mlanda...
mana xnye..
byk sgt bnda best2 sudah diblock..
blog aku ni je xkena block lg..
(CHOIII!!!!...... )

jgnle...nnt aku jd gler kalu xdpt baca blog kwn2....
huhuhu....
ok2, jgn nk mrapu xtentu hala..
aku ngh geram sbnrnye..
FB da xle bkk time rehat da...
pas kol 5.30ptg baru leh bukak...
pekejadah nye nk kena tggu smpai ptg kala....
baik aku blik umh brehat... ye dok?
(mrapu lg..)

xde bnda or crita yg nk dikongsikan..
hmmm... rasa2 xde...
(arrggghh..bosan!!)

ok.... aku sdg asyik mdgr lagu teman sjati dr kump brothers...
jap g laguuuuu...........(jap2 tgok mp3 dulu)
ok, lagu dr kump fotograf...
Luka Seribu Rindu...

okla.... aku da mrepek lg...
mau g solat jap...
daaaaaa.....

25 Mac 2010

HaRi iNi aDaLaH.....

hari ni adalah....
besday dak kcik yg bnama

so....
mari kte ramai2 nyanyikan lagu selamat utk beliau....
(mcm crita 3 abdul la pulak...kih3)

ALLAH SELAMATKAN KAMU...
ALLAH SELAMATKAN KAMU...
ALLAH SELAMATKAN SALWANA SAAD.....
ALLAH SELAMATKAN KAMU.........

Smoga dipanjangkn umur..
Dimurahkan rezeki...
Diberikan kesihatan yg baik.....
Dipermudahkan urusan di dunia dan akhirat...
dan......
Smoga hubungan yg dibina berkekalan ke jinjang pelamin dan ke akhir hayat...
Amin.......

ni ada sdikit puisi doa buat cik wana tersayang....

SELAMAT HARI LAHIR
IRINGAN DOA KU HULUR
BERSYUKUR KEPADANYA
ATAS NIKMAT USIA
USIA MU IBARAT MUTIARA
TIADA BERGANTI LAGI
HIASKAN IMAN BERSULAM TAQWA
AGAR SEMPAT MENGUCUP
HARUMAN SYURGAWI


23 Mac 2010

mCm pEngaNtin kE??

arini aku rasa xselesa ngn muka aku...
so, kol 2 td... aku g la cuci muka + make up blik....
da siap2..
pakai bdak.... blusher sket..(sket je...xtipu.. 1 lapis je.....)
pstu terasa nk pkai eyeliner sbb pg td aku xpakai..
rasa mcm mata aku xbermaya...
so, aku pakai kasi mata ni smangat sket...ceh...
da siap2 pakai la skit lip ice...
ok....siap..

da pkai tdung sume2...
(slalu make-up ni pas solat...tp arini saya bercuti....hehehe...)
aku pon kluar dr toilet...
bjln spt biasa..
smpai satu lorong...(bkn men lorong lg...)

ada sorg staf (lelaki)...
dia ni mmg time aku nk solat,
msti btembung ngn dia kuar dr toilet...

tp dia ni ok.. pemurah dgn snyuman...
mcm aku...hehehe...(prasan)
slalu dia tegur aku dulu... aku spt biasa...
senyum sesaje.....hehehe....

tetibe aku dgr dia ckp something...
aku xdgr... aku ckp la.. hah??
pstu dia benti jln.. pndg aku...
tau x dia ckp ape??

MAKE UP MCM PENGANTIN.....

hah?????? tkezut aku dgr...
ni 1st time org tegur aku....
sblum ni ada gak la yg tegur, suka tgok aku make up...
tp tu pompuan... ni lelaki beb...
aku yg ngh blur lg tkezut tros ckp,

MEREPEK JE....
dia pon blah ngn tersengih2 nye....
adoi...malu nye...
over sgt ke aku make up....
meh tgok ni....
over ke?? aku rasa mcm xmekap pon ye.....
tgok skli lg...xde kn.....biasa je kn....... kn..kn.........

hmmmm..........
soo....aku jd pelik..
dimanakah make up mcm pengantin yg staf aku katakan tu..
ke dia saje nk perli aku....
kalu puji tu, Alhamdulillah.....

22 Mac 2010

sUciNya waJah baYi....

tengahari tadi, aku temankan kwn ofis pegi pejabat Imigresen..
bos dia soh ambilkan barang...
masa ktorg bjalan di kaki lima bangunan tu,
ttbe ktorg nampak taska baby...
tirai taska tu jarang...
so bole la nmpk org2 didalam....

tgh2 ckp n borak2 ngn member
ttbe nmpk...eh... ada baby bawah meja dlm taska tu...
hehehe....comey sungguh....
ktorg bnti kejap nk tgok..
ramai jgk baby dlm tu...
ada yg tgh main sorg2...
ada yg tgh minum susu smbil baring...
ada yg tgh tdur..
alahai.....comel sungguh.....

da ambik brg..
patah blik jln td....
dlm ati nk benti jap la tgok baby kt taska tu...
ttbe ktorg nmpk ada sorg baby tgh tcegat bdiri tepi cermin yg btutup tirai tu..
pndai btol baby tu...
dia tarik tirai tu supaya boleh lihat luar....

yg kelakar tu,
muka baby tu pnuh dgn hingus atau dlm sains nye dipanggil mukus...
hehehe.... selepat pd hidung dia....
geli pon ada...tp rasa geram je....rasa nk amek kain yg terikat kat leher dia tu pastu lap kasi bersih....ish2...

bole pulak ktorg mlayan baby tu...
dr sorg, pstu dtg geng2 baby yg len...
baby hingus td tu siap tolong tarikkn tirai tu,
nk kasi kwn2 dia tgok ktorg...
ala....pndai nye...

aku pon dok agah2 baby tu..
senyum2...gelak2 baby tu....
pdhal bkn dgr pon.... kaca cermin dia tebal....
pstu dok men babai2...
dr 2, dtg lg 2 baby mnjadikan ada 4 org baby bsidai kt tepi cermin mngadap akak2 kt luar...hehehe.....

lg la aku btmbah suka aku nk dok kt situ....
hik3...
dari babai, men flying kiss pulak....
baby2 tu pon flying kiss gak kt aku....
alahai..........cerdik anak2 skrg....

rasa agk lama aku kt situ,
aku pon kena la gerak blik ofis...
kang org cari pulak..
masa nk blik tu aku babai baby2 tu lg...
diorg pon babai kt aku..
aku flying kiss lagi...
diorg pon flying kiss blik kt aku....
empat2 baby tu pndang je aku ngn member...

ttbe aku rasa mata aku berair...
ala.....rasa mcm sdey je..
tp xpela...at least ati aku ni riang dpt tgok muka baby2 yg suci tu.....
hmmm.....
mula la aku berangan nk baby...hehehe...

akU xpaHam...

ok...xde cter yg nk dicoretkan..
just nk luahkan prsn xpuas ati....

smlm aku tgok Debaran Akademi Fantasia 8...
dan plajar yg tkeluar adalah Shah...

ape yg aku xpuas ati..
knapa penonton yg mngundi hanya lihat pada luaran...?
xtgok pada bakat...
aku tgok Shah tu sgt berbakat...
suara pon boleh tahan....
taula badan dia tembam... aku pon tembam gak....huh!!
hampir nk menitis gak la air mata ni tgok dia tkeluar smlm...
hmmm.....

ok..tamat la sudah sesi mengarut...

p/s: jgn tanye aku undi ke x.....smstinya tidak.....

18 Mac 2010

BERSANTAI DAN MEMBELI BELAH DI LANGKAWI DAN PADANG BESAR

huhu....
bestkn......
bkn men lg bersantai dan membeli belah...
ianya anjuran PUSPANITA ofis aku...

yg pling best nye,
dr harga rm200, diorg tawarkan promosi
RM 175..... fuuhhhh!!!
mana nk dpt harga bkn men murah lg....

Kos termasuk pengangkutan, penginapan, feri, bas di Langkawi, dan BBQ..
menarik bukan....
menginap di AB Resort Pantai Chenang....
hmmm....mmg best.....

TETAPI....!!
aku adalah sgt kuciwa...
sbb aku xdpt nk g....
huhuhu....

bln 4 kena bajet la...
ada byk bnda yg nk kena buat....
kalu nk g langkawi, koman2 dua tiga ratus kena ada....
yela... nk soping...huhuhu
tp aku nk mlantak beli coklat je...

da le aku lom pnah g langkawi..
pstu dpt plak offer murah....
hadooii...sgt iri ati pd mereka yg akan pegi...

aku nk pegi.... huhuhu.....
aku nk coklat....
nakkkkk.............

17 Mac 2010

sEnyUm piSanG....

aku adalah penggemar....
atau peminat setia majalah MASTIKA..
tiap2 bln aku akan beli punye la....
sbb aku suka baca cerita2 dia...
dr situ, aku tau la skit psal pkembangan kt Msia ni..

psal jenayah..
psal pngajaran di Tanah Suci...
psal keluarga...

ada cerita sedih..
ada cerita kelakar...
ada cerita psal muda mudi...
ada cerita psal akidah yg tpesong...
senang cerita, aku suka la....

dan dlm byk kisah dlm ni..
aku pling suka kt part Senyum Pisang...
hehehe.... sbb kelakar, byk info mnarik..

ok, ni ada satu citer kt part ni....

Kisah ulama & pramugari!

Seorang ulama sedang berada di dalam sebuah kapal terbang untuk ke sebuah negeri. Apabila tiba waktu solat, dia pun ke tandas untuk berwuduk.

Oleh kerana tandas di dalam kapal terbang terlalu kecil, maka beliau terpaksa membuka pintu tandas itu ketika berwuduk.

Tatkala beliau mengangkat salah satu dari kakinya ke singki, seorang pramugari telah ternampak perbuatan ulama itu dan menegurnya.

Pramugari : (Dengan suara yang agak keras) Tuan tak boleh masukkan kaki dalam singki tu, sebab mengotorkan singki. Ini tempat basuh muka, bukan basuh kaki!

Ulama : (Dengan suara lembut dan penuh rendah diri) Berapa kali saudari cuci muka saudari dalam sehari?

Pramugari : (Dengan lagak angkuh) Huh! Dua atau tiga kali sehari!

Ulama : (Dengan sifat bersahaja) Saya mencuci kaki lima kali dalam sehari, bererti kaki saya lebih bersih dari muka saudari...

Pengajarannya,
pdn muka pramugari tu...haha....

*
*
*

ada lagi....

Tip cover malu

Berikut adalah tip-tip berkesan untuk cover malu, bukan cover kemaluan okey!
  • Jika anda diketawakan rakan kerana tertidur di ofis hingga meleleh air liur, anda hendaklah terus bangun dengan keadaan separuh sedar! Kemudian buat-buat kena sawan sambil keluarkan lagi air liur. Gerenti member anda akan panik dan berhenti ketawakan anda!
  • Kalau anda tersilap menyapa orang yang tak dikenali, anda hendaklah teruskan menegur orang itu dan menganggap anda kenal orang itu dan terus bagi duit dekat dia. Kononnya anda pernah berhutang dengannya. Mesti dia pun mengaku anda kenalannya.
  • Jika anda ditegur orang kerana zip seluar terbuka, jawablah dengan selamba mengatakan ini adalah gaya berfesyen atau katakan bahawa zip itu rosak sambil berfalsafah : "Biar rosak zip, jangan rosak akhlak!"
  • Kalau anda bercakap sorang diri kerana member tertinggal di belakang, jangan panik! Apa yang perlu anda lakukan ialah teruskan bercakap dan ketawa seorang diri sambil menyumpah member anda itu. Tentu orang takkan gelakkan anda kerana menyangka anda ada masalah mental kronik!
  • Jika anda tersalah masuk tandas wanita, apa yang perlu anda buat ialah anda perlu buat muka gelabah puyuh dan cemas sambil 'berlakon' menyatakan tujuan anda nak cari suami atau isteri atau pakwe atau awek anda yang dah sejam tadi masuk tapi tak keluar-keluar lagi

Selamat Mencuba

hmmm.... mcm2.....

15 Mac 2010

taG

arini adalah ari yg sgt mngantok bg aku..
(tp sbnarnye, ari2 mngantok...kih3...)
aku g la mengeledah blog2 yg aku follow....
satu2 aku bukak....
satu2 aku baca...

kejap2 aku kecik kn mata...
kejap2 aku senyum..
kejap2 aku ketawa.....
pstu aku kecik kn mata lagi.....
(sah gilo budak ni....)

dah gledah2 tu,
aku pon bukak le blog Kak Zel...
tgok2... eh2...
mcm best je soklan2 (tag) nye...
tp......... aku mcm lom ckup syarat nk jwb soklan2 tu..
tp xpe..aku nk jawab gak... xkira...!

[#1] Siapakah diri anda di rumah?
di Melaka, saya adalah seorang anak.. seorang adik kepada seorang kakak dan kakak kepada tiga orang adik, dua perempuan dan seorang lelaki.... Di Putrajaya pula dimana tempat saya mencari rezeki, saya adalah seorang kawan kepada 3 orang anak dara yang mana saya seorang sahaja yang asal dari Melaka, yang lain berasal dari Johor....hmmm......

[#2] Siapakah diri anda disamping rakan?
Hmm..ni susah skit nk jawab.... rasa nya sebagai seorang kawan la kot....hik3..... saya tak tau apa kawan2 saya pikir tentang diri saya, tapi saya boleh katakan, saya adalah kawan yang boleh mendengar masalah kawan2nya.. suka ketawa ble kawan berjenaka, tp saya xpndai berjenaka....huhuhu...... saya adalah orang yang boleh kawan2 harapkan kalau mereka inginkan bantuan saya, Insyaallah.... saya akan bantu....

[#3] 5 benda yang anda idamkan tetapi masih belum tercapai
Pertama.... berat badan ideal, 49kg-53kg (jgn harapla....skrg pon berat terlebey sudah....)
Kedua....pakwe kot.... hik..hik....hik.......
Ketiga....kereta la.... da lama nk rasa ada keta sdiri, tp lom mampu la...
Keempat....pendapatan yang boleh menampung hidup saya di kota besar ini......huhuhu...kira up skit la gaji tu.... barula saya dpt wat saving lebih skit.....(hak..yela tu...) mana tau da sampai seru nk kawin...mana saya nak cekau duit.....hmmmm.....
Kelima.... teringin sangat nk mrasa pakai brg kemas.. ada pon cincin je... rantai leher da hilang.... skrg ni teringin gak nk pakai gelang tangan..gelang kaki...cincin lg 3 4 ketui...hehehe.....

[#4] Siapakah nama pasangan anda?
Halamakkk....ni yg aku xsuke nk jwb soklan ni...... harap2 nama psangan ku itu adalah nama yg indah2.... hakss....prasaan....

[#5] Ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda
wat masa ni xdela kn...so, nk gak tulis kriteria2 lelaki yg aku suka....
Pertama... boleh membimbing dan dibimbing.... pendirian agama yg kuat...
Kedua... boleh terima keadaan fizikal aku seadanya....
Ketiga...boleh terima keluarga aku seadanya...
Keempat...xterlalu gemuk dan xterlalu kurus..kira sdap2 la mata memandang...hehehe.....
Kelima.....sukakan budak2.....

[#6] Bila tarikh anda couple?
belum tau lagi.... coming soon........

[#7] Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?
saya ditampar..... hmmm.... aku tipu....

[#8] Lagu tema cinta anda?
teringin nk kekasih hati nyanyikan lagu Dinda kt saya...

[#9] Apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda?
xtau da nk jawab ape.... sory, tiada jawapan.....

[#10] Tag 10 rakan anda....
hah.....yang ada pakwe tu, sila2 la jawab ye..... Leha, Wana, Moos.....
sape lg.... kalu ada dan rajin nk jawab, silakan....jgn malu2.....

12 Mac 2010

xSihaT....

arini...
baru la aku bkesempatan nk bukak blog...
skrg ni xbpe sihat..
idong msih lg berair mcm dak tadika..
batuk pon, kdg2 manja je bunyi nye...
hmmm.....

smlm aku ingt nk amik MC..
kesudah nye aku cuti je...
xmmpu nk g klinik..
kalu la aku ada pakwe..kn senang...
hmm...... merepek sudah..

aku disahkan demam, migrain, selsema, sakit tekak...
pd hari selasa...
ermm...bole ek gitu..
hehehe..
kebetulan pulak, niat suci murni aku nk bpuasa pd ari tsebut..
tp aku kuatkn ati je....
tahan smpai maghrib.. Alhamdulillah...

tp mlm tu..
amek ko....
sakit kpala...
idung tsumbat....

ingtkn esok nye (rabu) da ok..
btmbah trok lg ada......
mlm tu blik ofis mndi2 tros tlena...
sbb xtahan sgt sakit nye...

sudah nye smlm tpksa la cuti..
sbb nnt lg trok pulak..
da la ofis ni sjuk...

tp, ksian dak2 umah..
da nmpak da aku ni penyebar virus..
timah pon da ada simptom2..
leha pon...
huhuhu...soryla kengkawan....
bkn sengaja.....huhu....
so yg len2...jgn dekat ngn aku..
sbb skrg ni aku ngh batuk....
n selsema skali...
huhu......

ksian pakwe timah..
msuk wad sbb denggi.....
harap2 dia cpat la baik...
aku da pnah kena, so kebarangkalian utk kena skali lg tu mcm xde kot...
ceh...pndai2 je aku... kalu nk kena, kena jgak..
kuasa Tuhan kn....

harap2 sume sihat la...
mak sihat.... kwn2 sihat.....
da penat da jd org sakit,
dan da penat tgok org sakit.......
T_T

pape pon.. Alhamdulillah...
sbb Tuhan masih lg beri kita nyawa..
utk bnafas dan meneruskan kehidupan....

teringat cerita "Cinta Tikar Sejadah"
kt Oasis..
cucunya, si Hazry tu ckp pada atok dia..
dia nk jd cam atok dia.. cool dan xmelenting pon,
wpon org khianat rosakkn kolam ikan dia..
yela, sape xmarah kalu sume ikan yg kte bela abis mati....
tp atok dia ckp,
knapa nk marah? knapa nk melenting....?
kn sume tu pinjaman dari Allah SWT..
DIA da bg pinjam... da masanye, DIA amek blik...
ble dgr, tros rasa sesuatu dlm ati ni....

slama ni pon aku byk mrungut..
suka marah2 ble xpuas ati....
tp ble tpikir blik ayat atok tu...
terasa sedar diri ni....
yela, sume tu Allah yg punye..
kita pun Allah yg punye...
sume yg terjadi, sume ketentuan DIA....
sakit ni pon ketentuan DIA...
nmpknye pasni aku kena byk muhasabah diri....
hmmmm.......

04 Mac 2010

TakLimaT uTk PA - pErjUmpaaN PA2 seJPN

smlm adalah hari utk mdgr taklimat dan sign opsyen PA..
maka, smlm jgk la sume PA dr JPN sluruh M'sia bkumpul di JPN HQ..
sronok dpt kenal2 ngn diorg..

ktorg xdela ramai sgt...
tp xramai pon, aku bkn kenal...
lg2 yg dr JPN Negeri..hehehe.
kt HQ pon xbpe prsn...
sbb nye aku xbyk contact ngn diorg...
kt bhgn ktorg ni byk berurusan ngn org luar je...

xpe, da jumpe pon kn..
so, diabadikan disini...
pngalaman smlm....
skeping gmbo utk tatapan sume....
hehehee....
ala...gmbo xbpe clear sgtla..
ok, aku nk tnjuk geng2 aku kt ofis..
geng berborak, gosip skit2, mkn,
g mana2...hehehe....
kursus pon kalu bole nk sama2..
hik3...
nmpk x gmbo aku... yg btudung pink tu...
ok, sblah aku tu naz....
kt dpn aku, yg free hair, comey2 lote tu...
tu fatin....
sorg lg, dok jaoh plak..
nmpk x 2 org yg pkai blazer tu..
ha, tu bkn geng aku....hehehe...
bkn jgk PA... diorg tu yg bg taklimat kt ktorg...
blkg akak pakai blazer bselendang pink tu,
tu la huda....bertudung krim...
ktorg berempat la yg rapat....
fatin tu mmg kamcing skit la ngn PA2 lain...
ktorg ber3 je... xberkesempatan....hehehe.....

03 Mac 2010

kDg2 akU beNganG gaK!!

aku pelik btol la..
ke aku yg xtau....
nama pon org IT..
tp xkn la diorg xpndai guna Microsoft Office....

ke diorg ni hanya pandai bermain dgn sistem yg tah pe pon aku xtau.... sbb kalu ditengokkan, surat2.. hancur....
aku jgk kena edit kasi cantik dan sdp dibaca...

sbnarnye, bnda2 tu aku xkesah pon..
xkesah, kena edit 50 surat shari pon...
tp yg ni.... haddoooiii!!
da penat da....

bos aku sgtla memantau aktiviti pegawainya...
maka dgn itu, aku disuruh utk menyediakan 1 jadual...
yg membolehkan pegawai2 ini memasukkan sgala aktiviti mereka..
ala....mcm diari tu... kn korg akan catat pe mesyuarat.. or kursus.... or pape aktiviti la... dlm sharian korg bkerja..
so, bg memudahkan kerja diorg, aku wat la kt excel..

mmg cantik dan tersusun serta teratur jadual yg aku buat...
siap ada colour2 lg...
TETAPI!!
yg aku nk hangin tu..
xbole ke diorg ni taip cantik2.. elok2 kasi terletak dlm kotak2 tu...
ni kdg2, garisan sdia ada yg aku buat tu pon bole hilang..
garisan yg xpatot ada, diadakan pulak...
diorg men msuk je aktiviti diorg,
yg garisan2 tu p lantak la lintang pukang....
pastu tros hantar kt aku....
tanpa edit bln ke berapa...
tarikh tah tarikh ble.....
penat la aku kalu cmni...
tiap2 bulan aku nk kena edit jadual diorg....
kalu 2 3 org xpela...
ni lebih 30 org...
huhuhu.....T_T

pastu da la xlengkap...
da xlengkap, aku emel la blik...
mintak kasi lengkap kn....
tros xde respon...

ada yg xpnah hantar..
ha, yg tu gasak la....
kalu bos aku panggil...
biar pdn muka la....
bos aku kalu nk wat discussion,
psal msalah sub2 unit ni,
dia akan soh aku print aktiviti pegawai2 dia tu..
sbb sambil bincang, dia nk semak....
ha..time tu, tadah la telinga...

td, aku ada soh sorg pgawai ni lengkapkn jadual dia tu...
da bln lepas rajin letak perancangan... pencapaian..
la ni, perancangan je.. pencapaian tros kosong xletak pape..
aku mintak la soh dia lengkapkan...
nnt bos nk tgok...

dia bole ckp,
ala.... nk kena letak gak ke..
kn ke sama je tiap2 bln.....
hmm... kot ye pon,
taip la skit kt situ...
bg nmpk... jelas...
yg awk tu mmg mberi komitmen dlm kerja awk....
xkn tu pon aku nk kena ckp....

aku agk dia bengang..
sbb aku ckp, bln lepas jadual lengkap,
bln ni xlengkap.. nnt bos nk tgok..
kalu bln ni xrajin... nnt bln seterusnya cmne....

bape puluh minit pstu dia emel jadual aktiviti dia...
dgn tanpa sbarang mukadimah tros..........
PA SDCK
amboi.... mcm marah je......

lantak pi la..
da xkuasa aku nk mlayan......
nnt pndai2 la jwb sdiri ngn bos..

02 Mac 2010

aDuhai aDik2 kU....

dr smlm..
smpai ke arini....
ble teringat msj akak aku..
aku nk tgelak....hik2...

smlm men2 msj ngn akak aku....
dia... biasala...
phm2 je la kalu adik dia ni bkerja....
dia da smbung blaja...
so........ala, phm2 la sdiri...

aritu adik...
ni akak pulak....
pstu botak pale aku.....
hehehehe...

tp aku xkesah...
dr dok mintak kt mak ayah..
ingt parent aku tu byk sgt duit..
slalu gak bleter gak depa ni...
jimat2 skit..
tp.... kata2 aku itu ibarat mcurah air di daun keladi....
hmm.... da lame xmkn keladi goreng..
sdap nye....
haha.... mrepek!!

smlm akak aku cter....
ari ahad aritu, dia g antar adik laki aku ke asrama..
adik aku dok asrama....
wakakaka... pdn muka dia...
org soh tukar skola xmo..
biar dia dok asrama...
aman skit!! hik2....

lgpon taon ni dia nk PMR...
dia da ckp kt aku da....
kalu 5A dia nk iPod..
amboi2... ada ati....
blaja pon malas... nk kena katok baru g wat homework...
tu wat homework je, bkn nk baca buku... ulangkaji ke...
ala..nk marah, dia tu lelaki..
phm2 je dak lelaki ni...
tp, kalu ttbe dia study, bkn prot mak aku je sjuk...
prot aku pon bole sjuk....hik2..

omak ai... da mlalut sgt ni...
ok, da pas antar.. akak aku pon blik la..
dia bwk dekya je.. mak xikot pon...
da nk smpai umh, akak aku benti jap kt kdai topup..
si dekya ni dr kt skola dok diam je...
ble akak aku msuk blik keta...
tgok muka dia...eh2.. basah....
"ko apesal dekya??"
akak aku btanye...
tanye je, xdela marah pon....
pstu dia bole lantak melalak pulak.....
pening2..

smpai kt umah,
akak aku cter kt mak.....
mak pon tnye blik dekya..
"nape adik nangis??"
pstu dia smbung blik nangis...
then ckp...
"nanti adik da xde kawan..."
huhuhu.... T_T

aku nk gelak ada... da gelak da pon..
sdih pon ada....
mak ckp,
"tu la, ble ada nk bgduh je...."
aduhai adik2 ku.....

tp mmg xdinafikan..
dak berdua ni mmg rapat...
suka mnyakat...
smpai mak aku pon naik pening...
jap2 gaduh... pstu tgok,
eh2....da baik da...
siap kongsi2 mknan lg... suap mnyuap..
pdhal td baru je wrestling sepak terajang..
xphm aku.... hmmm.....



ni la budak berdua yg nakal... sama la cam akak2 dia....hehehe.....

01 Mac 2010

Oh!! LeLaki...

alamak... tjuk dia..
bkn men lg...
pnuh kekuatan aku nk wat entry ni...
sbb kwnku dak aboi da pnah buat kn..
so.. aku pon nk kongsi kan pngalaman ni...

ok, ni entry bkn nk mperkecilkan kaum adam...
tp sbg perkongsian dgn kaum hawa....
aku tau, msti ramai da ada pngalaman mcm ni..
xdinafikan, sblum ni pon prnah tjadi kt aku..
harap kaum adam yg baca, xkecil ati ye..

sblum wat rumusan dan kesimpulan,
meh aku ceritakan pd korg semua..
nape tajuk entry aku ni... oh!! lelaki...

beberapa minggu lepas,
ada sorg lelaki.. ttbe tegur aku....
aku mmg kenal dia ni.. kwn kpd officemate aku sdiri...
slama ni pon aku kalu jmpe dia, aku senyum je...
da mmg habit aku...hehehe...
ok, smbung cter...

dia da tegur, so..aku sahut je la..
kang org kata kte ni sombong pulak...
borak adalah 2 3 soklan...
pastu da xjumpe lg da..
jumpe pon sbb tserempak, tp xdela tegur sgt....

mggu berikut nye,
si dia ni brani tegur aku lg...
dia mintak no. tepon aku...
kalu korg kn, baru je kenal, korg bg x no kt dia???
ok....aku da terbagi no tepon kt dia... (nk nyesal pon xguna...)
sblum ni ada gak dia soh mmber dia mrangkap officemate aku kim salam... aku jwb je la... waalaikumsalam......

start je aritu,
mlm tu jgk...
dia dok msj2 aku...
aku pon layan je la....
org nk bkwn.... kte pon kwn la...
lgpon aku suka tmbah2 kwn.. expecially lelaki...
ehh...bkn ape.. aku xramai kwn lelaki...
nnt ape2 hal, kan bole mintak tolong kn.....

tp aku xsangka,
dlm bkwn tu,
rupanye dia ckp nk kenal ngn lebih dekat....
ayooo.... pe mksud dia tu...

ni msj dia diawal2 pkenalan...

dia : Assalamualaikum yana free ke mlm ni kita keluar "dia" blanja makn..

aku yg sememangnya da mkn pon jwb la...

aku : Wsalam..hai "dia".. Sory xprsn msj..nk blanje mkn? saya da mkn ptg td.. kenyang sudah..hehe...

tp xsangka dia jwb cmni..

dia : Tak apa lah orng tak sudikn wat apa nak paksa maaf kalau kehadiran sy ni awk tak suka maafkn sy.. Ya..

oh..sudah.....

aku : Npe ckp cmtu.. Saya ok je..xkesah pon bkwn..btol saya da mkn td..xkn saya nk tipu..

dia : Ya sy pecaya kan awak.. Yana sudi ke bkwan dgan isan yang mcm sy ni.. Yang tak sempurna dn yng lemah..

ni yg aku lemah ni..... nk gelak bdekah2 pon ada....

aku : Hmm... sume manusia xsmpurna.. org kata bkwn biar beribu

mcm kelakar je jwpn yg aku reply kt dia tu..... punye lama pkir nk bls ape..ni je yg tmmpu....

dia : Ya betul tu tapi kenapa orng tak suka kwn gan sy kenapa orng selalu tipu diri ni.. Awk ada no celcom ke kalau ada kan baik oleh kt borak2 pajang

aku baru nk kesian..... skali dia tnye ada celcom ke tidak... mntang2 la aku pkai maxis... hmmmmm......

aku : Xdela..buat pe nk tipu dri sdiri....Lgpon kte bkwn kn.. Npe nk kne tipu.. Saya xde no lain...

ok, sbnrnye aku xphm ayat dia... sbb xde titik noktah....hehehe.... pstu aku jwb pon aku xphm ayat sdiri.... dia ckp org slalu tipu diri dia tu... oooo...aku ingt nape org nk bkwn ngn dia tipu diri sndiri...kira mcm xikhlas la.... pending aku ni....

dia : Tak apalah maafkn sy ya awak wat apa skrang ni..

aku : tgok tv..okla, saya nk iron bju..

aku tpksa tamatkan msj sbb mmg aku nk iron baju.. lg satu, aku da rasa smcm je ngn mamat ni.....

baru bape minit aku terlelap...dia msj lg.... T_T

dia : Assalamualaikum wat apa tu dah tidur ke......

aku da xlarat nk bukak mata.... aku biarkan je....
5min kemudian....

dia : Tak apalah dah mesti tidur ni kan.. Slamat mlm.

fuhhh......

esok nye tserempak kt tmpat tggu bas.. nsib bek skrg da kena bratur.. aku kt blkg skali.. dia btol2 kt dpn bus stop.. kira jauh la.... aku mmg wat2 xnmpk dia....hehehe...jahat kn aku.... bkn jahat la... aku xselesa...

turun bas pon aku xpndg da bas tu lg.. mmg aku turun dulu baru dia....
masa jln ke lif.. ttbe tpon aku bunyi...ingt bos msj.... rupe2 nye dia...

dia : Assalamualaikum slamat pagi....

hmmmm......

pstu dua ari dia xmsj.... aku pon wat biasa la.. mlm jumaat aritu ttbe dia msj....

dia : Assalamualaikum yana wat apa tu....

aku : Wsalam.. ngah tgok tv.. xde wt pape pon...

dia : Oh... Tak balik kampong ke ;-)

aku : X... da 2mggu btrut2 blik, so..ingt mggu ni nk brehat je kt umh..

dia : Oh mcm tu oleh lah kt jalan kan hehehe :-) kalau sudih lah dgan isan yg lemah ni.

oh my gucci!!! dia sdg mduga aku..... wat ayat sdih la pulak......... ni yg aku xbole ni... tapi.........

aku : Ermm.. sorila..saya xbiasa kuar ngn lelaki.. xpnah pon....

jgn salah anggap perkara diatas... mmg aku xpnah kuar berdua ngn lelaki.... lg2 baru kenal.... kuar ramai2 tu slalu la... xkn aku nk angkut mmber2 ikot aku kuar ngn dia nek bas.... lgpon dia baru lg kt sini.. lom ada kenderaan lg..... lg satu, nk pulak mmber2 aku ni ikot....hmm....

dia : Oh awk tak keluar dgan pakwa awk ke... Maafkan sy

perggh... berasap telinga aku..... da aku xde pakwe, tnye lg.... xkn aku nk kuar ngn pakwe org pulak.....

aku : Xpe... sorila... mmg xpnah kuar ngn lelaki..slalu kuar ngn housemate n pakwe diorg je..

ada lg... aku ada gak kuar ngn kwn lelaki.. tp aku kuar bwk kwn.... bkn saje2 je nk g kuar ngn laki.....

dan dia tros xjwb.... fuhh.... lega......

dua ari pstu dia msj aku lg... pagi2....

dia : assalamualaikum yana kat mana skrng ni.. Kalau yana free skrang ni jum kita g jim yana joging ke skrang ni "dia" k bawa dah..

aku : Wsalam..wah..rjin nye dia... ala..soryla.. saya rasa xsmpat kot.. Saya ngh cuci baju.. Nk kemas umh sbb jap g nk kluar..

ni bkn alasan ok.. smmgnye aku ngh sibuk basuh baju... da tu aku da janji ngn fara nk g antar dia kt psentral... pastu nk g kje kawin... perghh..terasa tunggang langgak idop aku ari sbtu tu.....

dia : nak keluar nak gi mana.. dgan sapa.... oleh "dia" ikut.. :-)

errmm...dia da brani pulak tanya aku nk g mana..ngn sape... siap nk ikot lg.........

aku : ngn housemate.. g knduri kwin.. brani ke ikut ngn anak dara yg rmai ni...

dia : berani tapi "dia" minta maaf kenderaan "dia" tak ada kamu semua naik kenderaan apa gi sana..

alamak!! aku salah soklan la...... bio btol dia nk ikot.....

aku : ktorg g pon tmpang org..nek keta..

mmg g tumpang org.... teman tp mesra leha... ngn ktorg 4 org kt blkg....mcm sardin...

dia : ok lah tak apa lah segan "dia".. trimah kasih ya kerana pelawa "dia"..yana hati jalan ya.. Kalau yana free bila kita jalan dn joging sama ya.. :-)

errmmm...dlm msj2 aku diatas, ade ke aku pelawa dia ek... aku pon konfius sudah... xpela... nsib bek dia ckp dia segan, kalu dia nk ikot jgk...xke naya aku.......

sdg aku sibuk2 di dapur... kjap2 g tgok msin basuh... kjap2 g ptong bwg... pstu g tgok msin basuh blik... pstu smbung potong sayur... smpai la da nk kol 10.20.. aku g blik kt enset tgok ada 2 msj... alamak, fara.... tlupe pulak... tgok2, eh...xdepon msj fara... yg ada msj dia...

dia : Yana wat apa tu.. Dah nak jalan ke....

ngeluh kjap aku... da le penat kt dpur... msj fara jap nk gerak kol bpe... pstu baru tgok msj lg satu....

dia : yana kena diam je ni...

ok, aku rasa pktn kt atas tu kenapa.... agknye dia xmenyempat2 nk msj smpai tertinggal huruf p dan a tu...

aku biarkan je msj dia.... sbb kengkabut nk g mndi... siap2 tros kluar... g umh farah jap... kol 12 blik, tros siap2 nk g knduri kwin... dlm kol 4 tu dia msj lg....

dia : Assalamualaikum yana oleh ke "dia" kenal yana lebih dekat lagi ke...

aku : aku da malas nk layan..... eh... xdela aku balas cmtu.... kcik ati dia...kih3... aku xreply pon.... malasla... nnt2la... kalu aku rajin aku balas la...

tp aku ni kn baik... xsmpai ati pulak... mlm tu aku reply la ckp aku xsmpat nk reply msj dia... pdhal malas nk mlayan.... pstu aku soh len kali la msj ea...

smpai la ni dia xmsj aku... adakah aku nmpk kejam???

sbnarnye aku nk ckp, knape lelaki ni mudah je nk luahkan prsn pdhal dia pon keliru ngn prsn dia tu... dia xrasa ke nnti dia akan mainkan prsn pompuan tu kalu dia da bosan sbb da lama baru la dia tau prangai sbnr pompuan tu kn.... baru2 lg mmg la xnmpk.. mcm org ckp, bau smpah kt tepi pon rasa mcm bau perfume... (eh, btol ke ayat aku ni....)

mmg la ayat dia tu just nk kenal ngn lebih dekat... bagi korg la..pe mksud kenal lg dekat tu??

aku lg suka lelaki yg nk bkwn ngn kita.. da lama baru dia sedar yg dia suka kt kte.... ni x... baru bpe ari jumpe... da soh kim2 salam la.... mintak no tepon la.... ajak kuar la... dan aku pulak bkn la jenis yg mcm tu... bkn la aku ni memilih paras rupa.. tak..... kalu rupa baik tp hati xbaik xguna jgk kn...

dan aku xbsdia la utk bnda2 ni.. sbb aku tkot... xpasti dan xtau..... wat masa ni tu je la kot yg aku bole katakan... aku xsalahkan dia... dia pon manusia bperasaan kn... wat masa ni aku lebih selesa kalau status aku ngn dia tu hanya kawan..... xlebih dari tu.... korg phmkan prsn aku.....

dan skrg, kwn dia mrangkap officemate aku da usik2 aku ngn kwn dia tu..pdhal xde pape pon... rimas la.........

aku cerita ni bknla nk mengaibkan dia atau sesape pon.... tp tolongla phm... phm yg mcmane, tu kena la pkir sdiri.... tepuk dada tanya hati...
yg penting, aku ikhlas berkawan ngn dia.. lebih dr tu, biar Tuhan yg tentukan....

Wahai Bakal Suamiku...

"..dan aku mengharapkan dirimu, bermohonlah pada Dia yang berhak, milikilah jiwaku keranaNya & milikilah hatiku dengan izinNya serta milikilah cintaku, diriku, kerana agamaNya.."